Közös közleményt adtak ki az orosz válogatott lehetséges vb-selejtezős ellenfelei

Russia Soccer 2022 World Cup Qualifiers Belarus - Czech Republic World Cup 2022 FIFA football Qatar 2022 Horizontal
6670190 11.10.2021 Belarus’ Vladislav Klimovich, right, struggles for the ball during the World Cup qualifying soccer match between Belarus and Czech Republic, in Kazan, Russia's Republic of Tatarstan. Maksim Bogodvid / Sputnik (Photo by Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
A lengyel, a svéd és a cseh labdarúgó szövetség közös közleményben jelezte, hogy szerintük Oroszország nem lehet házigazdája az idei világbajnokság márciusi pótselejtezőinek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására.

A három szövetség azért fordult az Európai (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez (FIFA), mert az orosz válogatott március 24-én a lengyel csapatot fogadná pótselejtezőn, a párharc győztese pedig öt nappal később a svéd-cseh mérkőzés továbbjutóját látná vendégül a részvételért.

"A katonai eszkaláció súlyos következményekkel jár. Jelentősen csökkenti a nemzeti labdarúgó-válogatottjaink és a hivatalos delegációink biztonságát" - indokolta a kérését a három szervezet, amely azt várja a FIFA-tól és az UEFA-tól, hogy azonnal reagáljon a történtekre és álljon elő alternatív helyszínjavaslatokkal.

A lengyelek már kedden jelezték, hogy nem szeretnének Moszkvában pályára lépni. A vb-t idén november 21. és december 18. között rendezik Katarban.