Vágólapra másolva!
Minden évben az egyik legérdekesebb része az átigazolási piacnak a lejáró szerződésű focisták sorsa. A topklubok legtöbbször megpróbálják elkerülni azt, hogy a legértékesebb játékosaik ingyen igazoljanak egy-egy riválishoz, de néha ez nem sikerül. 2022 nyarán igazi sztárok maradnak érvényes szerződés nélkül, így ingyen válthatnak majd klubot. A szabályok értelmében már januárban megkezdhetik a tárgyalásokat a lejáró szerződésű játékosok, akik között szép számmal találunk akár világbajnok vagy Bajnokok Ligája-győztes focistákat is.

A lejáró szerződésű játékos mindig egy külön kategóriát képvisel a topklubok esetében. Egyrészt mindig gondosan figyelnek arra, hogy lehetőleg ne legyen ilyen egy-egy csapatnál, mert ugyan ki szeretne egy, akár 100 millió eurót is érő játékostól bármiféle ellenszolgáltatás nélkül megválni. Másfelől az ilyen játékosokra mindenki vadászik.

Elég csak a közelmúltban mondjuk a Paris Saint-Germainre gondolni. A párizsiak átigazolási díj nélkül szerezték meg tavaly nyáron Lionel Messit, Gianluigi Donnarumát, Sergio Ramost és Georginio Wijnaldumot is.

Ezek közül a játékosok közül egy is bravúrnak számított volna, nemhogy négy. A Paris Saint-Germain nyáron minden bizonnyal az üzlet rossz oldalán lesz majd, ugyanis a világ (egyik) legértékesebb játékosáról lesz kénytelen teljesen ingyen lemondani.

Összeszedtük a legnagyobb sztárokat, akik nyáron ingyen válthatnak majd klubot, hacsak a következő hat hónapban nem hosszabbítanak majd aktuális csapataikkal.

Lloris - Azpilicueta, Rüdiger, Süle - Di Maria, Brozovic, Pogba, Modric - Dembélé, Mbappé, Dybala,

akár egy ilyen tizenegyet is össze lehetne állítani a szabadon igazolható sztárokból 2022 nyarán, de hihetetlenül gazdag a kínálat.

Kylian Mbappé

A Paris Saint-Germain francia világbajnoka még mindig csak 23 éves, de a párizsi csapatban már 150 gólt szerzett, egész pályafutása során pedig már elérte a 200-at is. Mbappé a Transfermarkt szerint az egész

világ legértékesebb játékosa napjainkban, a piaci értéke 160 millió euró, de most mégis az tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy egy centet sem kap érte a PSG.

Mbappé megbízható források szerint már 2021 nyarán döntött a jövőjéről, már akkor kérte a PSG vezetőit, hogy engedjék el álmai csapatához, a Real Madridhoz. A spanyolok nyáron ajánlatot is tettek a francia csatárért, 100 és 200 millió euró között szinte mindenféle összegről lehetett hallani, de a párizsiak nem engedték.

Kylian Mbappé nyáron szabadon igazolhatóvá válik Forrás: AFP/Franck Fife

Mbappé akkor is elmondta, kész kitölteni a szerződését Párizsban, de megannyi hosszabbítási javaslatot visszautasított. Talán egy dolog szólhat még a PSG mellett: pletykák szerint Mbappé sokkal szívesebben dolgozott volna Zinedine Zidane-nal Madridban, de ott már Carlo Ancelotti az edző és nem kizárt, hogy Zizou nyáron átveszi a PSG vezetését.

Paul Pogba

A szintén világbajnok francia játékossal a Manchester United másodszor léphet ugyanabba a folyóba. Pogba 2012-ben egyszer már eligazolt ingyen az angol csapattól, amely később 100 millió eurónál is valamivel többért vásárolta vissza. Pogbának azóta csak felvillanásai voltak a nevelőegyesületében, a sorozatos jó teljesítménnyel adós maradt Angliában. Sokszor volt sérült, ahogy most is hetek óta és még hetekig nem lesz bevethető.

Paul Pogba másodszor hagyhatja el ingyen Manchestert Forrás: NurPhoto via AFP/Francesco Scaccianoce/LiveMedia/NurPhoto/Francesco Scaccianoce

Pogba már így is csillagászati összeget keres Manchesterben, és csak akkor maradna, ha még ennél is többet kapna. A heti 350 ezer fontos fizetését (150 millió forint) nem sok csapat tudná kigazdálkodni. Ha nem marad Manchesterben, akkor a PSG vagy a Real Madrid jöhetne szóba vagy egy alapos fizetéscsökkenés.

Paulo Dybala

A Juventus argentin sztárjának helyzete annyiban más, hogy vele kapcsolatban már hónapokkal ezelőtt olyan hírek jelentek meg, hogy mindenben megegyezett a torinói csapattal, csak éppen az aláírás hiányzik a papírról. Dybala jelenlegi, évi 7 millió eurós fizetést garantáló szerződése 2022 júniusának végén lejár, azonban a felek a hírek szerint már hónapokkal ezelőtt szóban megegyeztek a folytatás feltételeiről, és csupán az argentin játékos aláírása hiányzik a szerződésről.

Dybala a hírek szerint 2026-ig hosszabbít majd, évi 10 millió eurós fizetésért.

A Gazzetta szerint a klub szurkolóinak nincs oka az aggodalomra, januárban minden bizonnyal hosszabbít majd a klub 10-ese.

Franck Kessié

Az AC Milan elefántcsontparti középpályása egyre több klub érdeklődését kelti fel, ahogy egyre valószínűbb, hogy ingyen távozik majd olasz csapatától. Korábban a Manchester United érdeklődéséről lehetett hallani, de az is lehet, hogy ez csak egy amolyan fizetésfelhajtó akció volt. A legfrissebb hírek arról szólnak, hogy esetleg a Tottenham tehet elé egy olyan papírt, amin a játékos számára is megfelelő fizetési összeg van feltüntetve.

Marcelo Brozovic

Milánó másik csapata, az Internazionale is egy komoly értékét veszítheti el. A horvát középpályás légiósként eddig csak az Inter játékosa volt és a klub alapemberének is számít. Lejáró szerződését egy évi hétmillió eurós ajánlat esetén hosszabbította volna meg, de eddig ez nem érkezett meg. Januárban a hírek szerint egy utolsó, 6,5 milliós ajánlatot kapott, amit könnyen lehet, hogy már el tud majd fogadni a 40 millió euróra taksált játékos.

Antonio Rüdiger

A Chelsea egyik nagy értéke a sok közül a német válogatott védő, Antonio Rüdiger. Az AS Romától 2017-ben szerződtetett játékos alapembere lett a Bajnokok Ligájában címvédő csapatnak, de egyelőre nem akaródzik szerződést hosszabbítania a hátvédnek. A hírek szerint Rüdiger készen áll az új kihívásra és szívesen csatlakozna Carlo Ancelotti csapatához, a Real Madridhoz. Sergio Ramos és Raphael Varane távozása után Alaba és Militao jelenti a védelem közepét Madridban, de az ingyen szerzett Alaba mellé könnyedén odakerülhet majd Rüdiger is.

Antonio Rüdiger egyelőre nem hosszabbított Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A Chelsea-nél egy másik középhátvéd, Andreas Christensen szerződése is lejár, de ő a hírek szerint szóban már megegyezett a londoni klub vezetőivel és marad. Egy harmadik játékossal is szerepel a listán a Chelsea. Cesar Azpilicueta szerződése is lejár, őt az ingyen igazolható játékosokra leginkább hajtó Barcelonával hozták hírbe.

Niklas Süle

A 2017 óta a Bayern Münchenben focizó Niklas Süle a sztárvédők mellett és helyett is rendre megtalálta a helyét a csapatban. A hírek szerint döntött, távozni szeretne, de Julian Nagelsmann vezetésével még egy utolsó rohamra indul a Bayern, hogy megtartsa a még mindig csak 26 éves német válogatott játékost. Óriási veszteség lenne ingyen elveszítenie Sülét a bajoroknak, akik inkább ahhoz vannak hozzászokva, hogy ők szereznek ingyen kiváló játékosokat.

Ousmane Dembélé

Ki emlékszik már rá, de a még mindig csak 24 éves játékosért a Barcelona 105 millió eurót adott a Borussia Dortmundnak. Dembélé finoman szólva sem vált be a katalánoknál, folyamatosan sérülésekkel bajlódott. Xavi érkezésekor elmondta, a célja, hogy kihozza a maximumot a fiatal játékosból és az, hogy a klub szerződést hosszabbítson vele. Egyelőre egyik sem sikerült, és könnyen lehet, hogy nem is fog.

Ousmane Dembélé egy új csapatban építheti fel magát újra Forrás: NurPhoto via AFP/Joan Valls/NurPhoto/Joan Valls

Andrea Belotti

A 28 éves olasz válogatott csatár szép lassan a Torino emblematikus figurája lett, de könnyen lehet, hogy nyáron eljön az idő a váltásra. Belottiért pár éve még záporoztak a 30-40 millió euró környéki ajánlatok. Az Arsenal és az AC Milan is vitte volna, de a Torino nem engedte. Most haszon nélkül lehet kénytelen lemondani róla az észak-olasz csapat.

A legértékesebbnek tartott labdarúgók mellett lássunk még egy jó adag sztárt, akik közül többen már pályafutásuk végéhez közelednek, de átigazolási díj nélkül lehetne nyáron leigazolni őket.

Alexandre Lacazette

Az Arsenal 30 éves francia csatárának is lejár a szerződése, de minden bizonnyal hosszabbítanak majd vele. Már csak azért is, mert Pierre-Emerick Aubameyang után ő lett a csapat kapitánya.

Jesse Lingard

Szinte már semmi nem mentheti meg őt a távozástól. A Manchester United 29 éves szélsője parádés félszezont futott egy éve kölcsönben a West Hamnél, de visszatérve Ole Gunnar Solskjaer továbbra sem számolt vele, ahogy egyelőre Ralf Rangnick sem.

Jesse Lingard nyáron új csapatot kereshet Forrás: AFP/Justin Tallis

A Manchester United másik középpályása, Juan Mata is ingyen távozhat a szezon végén. A spanyol középpályás évek óta epizódszereplő. Ha valaha szeretne még alapembere lenni egy kisebb csapatnak, akkor most kell majd mennie.

Luka Modric

Elvileg az ő szerződése is lejár, de vele egy ideje csak újabb egy szezonra hosszabbít a Real Madrid. A szóbeli egyezség már megszületett, de írás még nincs a szerződés alján, hamarosan erre is sor kerülhet.

Isco

A Real Madrid másik középpályása, Isco minden bizonnyal nem kap új szerződést a csapattól. A játékmester egy ideje már menne, de megfelelő ajánlatot nem kapott érte a klubja. Nyáron már ezzel sem lehet gond, a spanyol játékos maga válogathat majd az ajánlatok közül.

Gareth Bale

Még érdekesebb a walesi Gareth Bale helyzete, akinek szintén lejár a szerződése a Real Madridnál. Vele kapcsolatban az is felmerült, hogy 32 évesen visszavonul. Bale-nek már csak hat hónap van hátra a szerződéséből, és ha nem vált klubot, vagy nem hosszabbít a Reallal, akkor ingyen igazolhatóvá válik a nyáron. Amennyiben a walesi labdarúgó-válogatottnak sikerül kiharcolnia a részvételt az év végi, katari világbajnokságra, akkor a 32 éves szélső átigazolna egy másik csapathoz, hogy a nemzeti együttesben továbbra is számoljanak vele.

Gareth Bale 32 évesen vissza is vonulhat Forrás: AFP/Geoff Caddick

Sergi Roberto

A Barcelona emblematikus alakja az utóbbi időszakban egyre kevesebb lehetőséget kap. Ennek ellenére úgy tűnik, nem engedi veszni hagyni a sokoldalú játékost. Xavi kérésre minden bizonnyal marad a csapatnál továbbra is.

Divock Origi

A BL-győzelemmel véget ért menetelés során legenda státuszba került Liverpoolban a belga támadó, ennek ellenére sokkal több lehetőséghez még mindig nem jut. Az előző szezonban mindössze hatszor volt kezdő. Az sem kizárt, hogy még januárban új klubot talál magának, hogy a Liverpool pénzt is kapjon érte.

Luis Suárez

Az uruguayi szerződése is lejár nyáron. 2022-ben már két éve lesz, hogy nyáron elengedte őt a Barcelona, amit talán azóta is bánnak. Akkor két évre írt alá Luis Suárez az Atléticó Madridnál, de lehet, hogy új csapatot kell majd keresnie a 34 éves csatárnak.

A sort még meglepően és talán kissé szokatlanul is hosszasan lehet sorolni. A teljesség igénye nélkül, olyan játékosokat lehetne még ingyen igazolni a nyár folyamán, mint például az AS Roma játékosa, Henrih Mhitarjan, de lejár a szerződése a Juventusnál Juan Cuadradónak és Federico Bernardeschinek, valamint Mattia De Scigliónak. A kapusok közül ingyen igazolhatóvá válik Sam Johnstone, a West Bromwich Albion angol válogatott kapusa, valamint a világbajnok, a Tottenham csapatkapitánya, Hugo Lloris is.

Ingyen igazolhatóvá válik a Borussia Dortmund és a belga válogatott középpályása, Axel Witsel, valamint az Inter horvát szélsője, Ivan Perisic és a Bayern játékosa, Corentin Tolisso is és ingyen megszerezhető az Újpest egykori focistája, a Levante játékosa, Enis Bardhi, aki ma már 9 millió eurót ér.