Sallai Roland lassan a BL-ről álmodozhat

VfB Stuttgart - SC Freiburg Sports soccer Bundesliga Group whoopee Celebrate Horizontal JOY
28 August 2021, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: Football: Bundesliga, VfB Stuttgart - SC Freiburg, Matchday 3 at Mercedes-Benz Arena. Freiburg's Roland Sallai (l-r), Freiburg's Vincenzo Grifo and Freiburg's Philipp Lienhart cheer after the match. Photo: Tom Weller/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and/or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A Bundesligában szereplő hét magyar focista közül az őszi zárófordulóban négy is a kezdőcsapat tagjaként lépett pályára. Közülük csak egy örülhetett igazán, és ő nemcsak a mostani győzelemnek, hanem csapata egész őszi bravúros teljesítményének is.

Sallai Rolandról, a Freiburg támadójáról van szó. A Fekete-erdei kiscsapat szenzációs őszt zárt, nemcsak azért jó minden arrafelé, mert jó a vége. Ám az is remek lett, ugyanis vasárnap a Bajnokok Ligájában való indulásról (joggal!) álmodozó Bayer Leverkusen ellen nyert a társaság.

A szerdai, berlini találkozóhoz képest két helyen változtatott trénere: Keven Schlotterbeck és Maximilian Eggenstein helyett Janik Haberer és Sallai Roland került a kezdőcsapatba. A csapatot több, mint 10 éve irányító Christian Streich még soha nem veszített karácsony előtti utolsó bajnokin a gárdával, ám a Leverkusen a Freiburg előtt volt a tabellán, és elvileg jobb csapat.

Lassan el kell felejteni Sallaiék lenézését, mert döbbenetes dolgokat csinált a gárda az elmúlt hónapokban.

Sallai Roland remek őszt zárt a Freiburggal a Bundesligában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Jvşrgen Fromme/firo Sportphot/Jvorgen Fromme

Ne feledjük: a Bundesligában a leghosszabb ideig nem talált legyőzőre! Csak a 11. fordulóban kapott ki először, akkor is a Bayern München otthonában, minimális különbséggel. Ráadásul úgy, hogy a hajrában több hatalmas egyenlítési lehetőséget hagyott ki. Viszont az ősz során nyert Wolfsburgban, Stuttgartban, Berlinben a Herthánál, és 6-0-ra a Gladbach otthonában. Hazai pályán pedig az Augsburg és a lefelé kilógó Greuther Fürthön kívül megverte a Dortmundot és most vasárnap a Leverkusent.

A Borussia ellen Sallai Roland nagyon fontos gólt szerzett, és a Bayer 04 ellen hosszú idő után ismét a meccs elejétől a pályán lehetett.

Dolgozott becsülettel, igaz látványos dolgokat nem tett hozzá csapata teljesítményéhez. Az 56. percben hozta le edzője. Akkor 1-1 volt az állás, a 84. percben szerezte a győztes gólt Kevin Schade, aki a helyére érkezett. Streich nagyjából hét játékost váltogat azon a három vagy négy támadó poszton, ahol Sallai is bevethető, ha nem sérül meg, akkor mindig lesz lehetősége játszani. Csak nem 90 percen keresztül.

A Freiburg a harmadik pozícióban töltheti a karácsonyt, 29 ponttal,

lehet, hogy ennél több 34 forduló után sem lesz a 17. (jobbik kieső) helyen végzőnek. Vagyis a kiscsapatnak olyan nyugodt tavasza lehet, mely során csak nyerhet. Nyilván nem reális célkitűzés a BL-indulás elérése, de az Európa-ligába (vagy a Konferencialigába) akár kvalifikálhatja magát. A Wolfsburg hátránya kilenc, a Mönchengladbaché 10 pont vele szemben. Még az RB Leipzignél is héttel gyűjtött többet.

A Freiburg az idei Bundesliga-szezon meglepetéscsapata Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

A Freiburg egyértelműen az ősz legkellemesebb meglepetése, az egyik legkellemetlenebb pedig a Leipzig szereplése. Leginkább az említett jelentős hátrány miatt. Igazából a játék sem volt az igazi a már kirúgott korábbi edzővel Jesse Marsch-csal. Az amerikai egyáltalán nem rendelkezett olyan "meg tudjuk csinálni-mentalitással", ami általában az azon a kontinensen szocializálódottakra jellemző. Szezon közben kétszer is bement főnökéhez "siránkozni", hogy ez nem megy neki. Nem is neki kell a fejét törnie karácsonykor, hogy mit kellene másképp csinálni a folytatásban.

Utódja, a 36 éves Domenico Tedesco, aki rövid idő alatt látványosan megváltoztatta a csapat védekező taktikáját, utólag belegondolva érthetetlen, hogy ezt miért nem tette meg Marsch.

Ugyanis tavaly a lipcsei csapat védekezett a legjobban a ligában, idén pedig a feltolt védelmi vonal miatt sokszor kerültek kiszolgáltatott helyzetbe a hátul játszók.

Tedesco elképzelése szerint labda nélkül hátrébb húzódik a csapat, és labdaszerzéskor gyors emberekkel az ellenfél "lyukasabb" falán könnyebb keresztül menni.

Ehhez megvannak a játékosai, és ebbe a szerkezetbe könnyen beilleszkedhet Szoboszlai Dominik.

A kapus Gulácsi Péter és a védő Willy Orban mellett ő is helyet kapott szombaton a szász csapat kezdő 11-ében, amely a szezon egyik legkellemetlenebb meglepetését produkálta. Kikapott otthon attól az Armínia Bielefeldtől, mely az első 15 mérkőzéséből csak egyet nyert meg. A német foci "angol hetében" pedig kettőt. A lipcsei diadala igazi szenzáció, de emiatt nem kell kongatni a vészharangokat a tavalyi ezüstérmesnél. Ez egy olyan meccs volt, amire azt szoktuk mondani: ha reggelig játszanak, akkor sem rúgnak gólt. 17 kapu felé irányított labda is kevés volt egy találathoz, míg a Bielefeldnek négy is elég volt két gólhoz. Még az sem segített Gulácsiékon, hogy a 70. perctől emberelőnyben játszhattak. Vannak ilyen mérkőzések, majd a sors ezt visszaadja. Szoboszlai egyébként Emil Forsberg korai kiválása miatt végig játszotta a kínos találkozót, akárcsak Gulácsi. Orban helyére a hajrában minden mindegy alapon érkezett a csatár Brian Brobbey.

Szoboszlai Dominikre fontos szerep várhat tavasszal a Lipcsében Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

Az ötödik magyar focista, aki a hétvégén pályára lépett, az a Bochum csatára Novothny Soma.

Az erőn felül teljesítő (a Leipzignél csak két ponttal kevesebbet gyűjtő) újonc otthon kapott ki az Union Berlintől, 1-0-ra. Novothny a 75. percben a gólhátrányban lévő csapatba érkezett, de nem tudott sokat hozzátenni annak teljesítményéhez. A hat győzelem, és az a tény, hogy a 12. helyen búcsúztatja 2021-et a Bochum, az örömteli híveinek.

A Mainz néggyel, a Hertha eggyel szerzett több pontot a bajnokság első felében, mint a Bochum.

Ebben a két gárdában van még honfitársunk, de egyikük sem lépett pályára. A Herthában Dárdai Márton a kispadon (illetve a kapu mögött melegítve) nézhette végig a berlini gárda idei legnagyobb sikerét. Ugyanis 3-2-re legyőzte a Borussia Dortmundot. A sárga-fekete nagycsapatnak idén ősszel nagyon meggyűlt a baja azokkal gárdákkal, ahol magyarok is szerepelnek. Kikapott Lipcsében, Freiburgban, most Berlinben, döntetlent játszott Bochumban, és csak a Mainzot tudta legyőzni.

Szalai Ádámot meg kell műteni Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Heiko Becker / firo Sportphoto/Heiko Becker

Arra az októberi meccsre Szalai Ádám nem volt nevezve sérülés miatt, és most a zárófordulóban, Frankfurtban is nélküle kapott ki a Mainz, 1-0-ra.

Már említettük, hogy a 15. játéknap (az "angol hét") előtt szerencsés kimenetelű autóbalesetet szenvedett, de akkor úgy tudtuk, hogy nem történt baja. Viszont az azzal kapcsolatos tüzetes orvosi vizsgálatok olyan apróbb elváltozást tártak fel, amely műtéti beavatkozást igényel. Ezt az operációt még karácsony előtt, kedden megejtik, és a jelenlegi állás szerint Szalai nem lehet ott a január 8-i, "tavaszi rajton" Gulácsiéknál, Lipcsében.