Dárdai Pál kirúgása sem segített a harmatgyenge Herthán

FSV Mainz 05 - Hertha BSC Sports soccer Bundesliga Horizontal
14 December 2021, Rhineland-Palatinate, Mainz: Football: Bundesliga, FSV Mainz 05 - Hertha BSC, Matchday 16, Mewa Arena Hertha coach Tayfun Korkut Photo: Torsten Silz/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and/or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by TORSTEN SILZ / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Englische woche, vagyis angol hét van a német elsőosztályban. Az érthető, hogy tartalmilag miért használják a németek ezt a kifejezést, ám az már nehezebben magyarázható, hogy miért neveznek el bármit is a futballjukban az ősi riválisról. Mindenesetre már évtizedek óta így nevezik az olyan hetet, amikor kedden-szerdán is pályára lépnek csapataik. A német bajnokság angol hetében magyarok is játszottak, kedden is, szerdán is.

Kedden Mainzban két honfitársunk is összecsaphatott volna. Ráadásul szó szerint is, ugyanis Szalai Ádám a Mainz támadója, Dárdai Márton pedig a Hertha védője. Viszont nemcsak az összecsapás maradt el köztük, hanem a találkozás is. Ugyanis egyikük sem került be a meccsre nevezettek közé.

Dárdai nemrég bemelegítés közben sérült meg, Szalai pénteki, könnyűnek mondott autóbalesete pedig úgy tűnik mégis jár következményekkel.

A meccsen a védő, Dárdai hiányzott jobban, ugyanis a Mainz 4-0-val lesöpörte a kiábrándító teljesítményt produkáló fővárosi csapatot. Vagyis a Dárdai Pál helyére érkező új edző, Tayfun Korkut egy döntetlen és egy győzelem után kikapott csapatával. Dárdai Pállal nem biztos, hogy mert volna ennyire lélektelen produkciót nyújtani a gárda, de ezt már Fredi Bobic, sportigazgatónak kell elrendezni magában. Meg majd esetleg referálni erről főnökének, mert az neki is van.

Tayfun Korkut nagy vereségbe szaladt bele csapatával Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Torsten Silz

A 4-0-s Mainz-Herthán tehát nem szerepeltek magyarok, viszont volt honfitársunk egy másik mérkőzésen. A szezon egyik meglepetésgárdája, a Bochum ahhoz a Bielefeldhez utazott, mely 15 játéknap során csak egyszer győzött. Mivel a hétvégén minden idők legrosszabb első 14 fordulóját produkáló Greuther Fürth nyerni tudott, így vele holtversenyben már az Arminiának volt a legkevesebb győzelme. Ráadásul utolsóelőtti helyen szenved, így talán először volt idén egy meccsnek a Bochum az esélyese. Ám egy ilyen csapatnak nem megy esélyesként. Ki is kapott 2-0-ra.

Novothny Soma a 73. percben érkezett kétgólos hátránynál. Milos Pantovics helyére. Edzőjének húzása logikus volt, ugyanis a szerb az a játékos, aki az elmúlt hetekben a Hoffenheim kapujába 62 méterről, a Freiburgéba 46 méterről talált be. Ám melyik csapat kapusa kínál ilyen lehetőséget gólelőnyben? Vagyis közelebbről kellett volna kozmetikázni az eredményen a Bochumnak. Pantovics pedig a napokban akasztófahumorral beszélt a mostanában 5-6 méterről kihagyott helyzeteiről, mondván, úgy tűnik neki 40 méternél távolabbról jobban megy, mint a 16-oson belülről. Úgyhogy jött a magyar csatár, ötödször is csereként Bundesliga 1-es karrierje során. Gólt eddig egyet szerzett, most nem sikerült neki. Ki is kapott csapata, de az újonc így is a 12. helyen van, másokon kívül megelőzve két korábbi bajnokot, a Stuttgartot és a Mönchengladbachot, továbbá a kiesni képtelen Augsburgot.

Utóbbi a legkiszámíthatatlanabb csapat a mezőnyben. Egy hónapja sincs, hogy legyőzte a világ egyik legjobbját, a Bayern Münchent, majd a következő hazai találkozóján kikapott a Bochumtól. Most a Leipziget fogadta, és komoly fogadásokat lehetett kötni, hogy ezúttal melyik arcát mutatja. Az első félidőben a rosszabbat. A lipcsei csapat (melynél Gulácsi Péter a kapuban, Willy Orbán a védelem közepén, Szoboszlai Dominik pedig a kispadon kezdett) az első félidőben sokkal aktívabb volt. El is dönthette volna a három pont sorsát, de a elöl focizó trió, Forsberg, Nkunku és Silva csak egy gólt hozott össze, az utóbbi szerzett vezetést.

Majd a második félidőben rossz szokásának megfelelően a Leipzig visszavett, úgy tűnik akárki az edző csak az egyik játékrészben tud minőségi focit produkálni.

Pedig a 64. percben Emil Forsberg helyére érkezett Szoboszlai Dominik, így három magyarral a soraiban próbálta bebiztosítani a győzelmet a szász alakulat. Nem sikerült. A hajrában Benjamin Heinrich kezezett, Daniel Caligiuri pedig egyenlített. Így a lipcseiek igazán csak annak örülhettek, hogy a Leverkusen és a Hoffenheim döntetlent játszott egymással, így nem csökkent a hátrányuk a Bajnokok Ligája indulást érő helyekkel szemben.

Gulácsi Péter itt még nem volt verve Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Matthias Balk

A Herthához és a Wolfsburghoz hasonlóan Lipcsében sem bizonyosodott be, hogy az edzőcsere robbanásszerű változásokat hoz. Pedig az új tréner már bizonyította korábban, hogy tud sikeres lenni a Bundesligában. Domenico Tedesco a 2017-18-as szezonban óriási bravúrt ért el a Schalkéval. Ezüstérmet szerzett a csapattal. Így a Bajnokok Ligájában is vezethette azt. Előbb sikerre, majd történelmi vereségre. Ugyanis Tedesco írányított azon a találkozón, melyen a Manchester City 7-0-val söpörte el a Schalkét. Európa legjobb 16 csapata között. Mit nem adnának ma egy ilyen közegben egy ilyen vereségért a jelenleg másodosztályú gelsenkircheni klubnál. A „manchesteri tragédia" idején a bajnokságban 25 forduló után négy ponttal volt többje, mint az osztályozós helyen szerénykedőnek. 2019-ben mégis azonnal kirúgták Tedescót. Aki elkeseredésében és szégyenében Moszkváig menekült. Két évig ott dolgozott, most tért vissza a Bundesligába. Hogy a Bajnokok Ligájába visszatér-e jövő ősszel az most még megjósolhatatlan. Az biztos, hogy az ünnepek elmúltával majd kicsit jobban össze kell szoknia Gulácsiékkal.

A Bundesliga hetedik magyarjának, Sallai Rolandnak nem kell összeszoknia edzőjével. A magyar csatár 2018 óta van Freiburgban és eddig csak egy trénere volt ott: Christian Streich. Aki a múlt heti hazai vereséget 4-2-3-1-es felállással elszenvedő gárdát ezúttal 3-4-3-as szisztémával küldte pályára az Union Berlin otthonában. Ez gyakorlatilag egy támadóval kevesebbet jelent. Így a Jeong-Grifo-Höler triótól várta a liga legidősebb mestere, hogy gólt szerezzen. Hiába. Aztán jöttek a tőle megszokott cserék, mely során ezen hármas tagjai helyett friss támadókat küldött a gyepre. Sallai Roland a 77. percben Grifót váltotta, de sem ő, sem társai nem találtak be. Ám gólt sem kapott a Fekete-erdei csapat, így az Union-Freiburg találkozó lett az egyetlen gólnélküli mérkőzés a német futball angol hetének első fordulójában.