A tavaszi kupacsodáért harcol a Fradi a Celtic ellen

Fradi, Celtic, Európa-liga
Celtic's Scottish midfielder Callum McGregor (L) is challenged by Ferencvaros' Bosnian defender Eldar Civic during the UEFA Europa League group G football match between Celtic and Ferencvarosi TC at Celtic Park stadium in Glasgow, Scotland on October 19, 2021. (Photo by ANDY BUCHANAN / AFP)
Vágólapra másolva!
A Ferencváros labdarúgócsapata csütörtökön 21 órától a skót Celtic ellen lép pályára az Európa-liga csoportkörének 4. fordulójában. A két zöld-fehér együttes két héttel ezelőtti első mérkőzése nem sikerült igazán jól Peter Stöger csapatának, de ezúttal hazai pályán, közel telt ház előtt tökéletes alkalom kínálkozik a javításra. Egy jó eredménnyel nagy lépést tehet a Fradi a továbbjutás, és a tavaszi kupaszereplés felé.

Ami bizony hatalmas fegyvertény lenne, lévén, hogy magyar csapat utoljára 2004-ben érte meg a tavaszt az európai kupasorozatok bármelyikében. Akkor a Debreceni VSC az UEFA-kupa 2003-04-es kiírásában három sikers párharc (a litván Ekranas, a horvát Varteks és a görög PAOK ellen) után február-márciusban a belga Club Brugge ellen vérzett el végül nagy csatában, 0-1-es összesítéssel.

És bár a magyar klubok közül a Ferencvárosnak van a legveretesebb európai kupamúltja, a zöld-fehérek utoljára a Kupagyőztesek Európa-kupája 1974-75-ös kiírásában "tavaszoztak", akkor viszont egészen a döntőig meneteltek, ahol a kor a szovjet sztárcsapata, a Dinamo Kijev győzte le őket 3-0-ra.

KEK már nincs, a fantasztikus menetelés is lassan feledésbe merül, azonban itt van most egy esély, amit megragadhat a Fradi: igaz, ezt könnyebb leírni, mint megvalósítani, hiszen legelőször a skót Celticet kellene hozzá csütörtök este legyűrni a Groupama Arénában (lehetőleg minimium két gólos különbséggel), és aztán vár még egy Betis elleni idegenbeli, és egy Bayer Leverkusen elleni hazai mérkőzés is Dibusz Dénesékre.

A két csapat, azaz a Fradi és Celtic egyaránt több mint 120 éves múltra tekinthet vissza (a magyar csapatot 1899-ben, míg a skótot 1888-ban alapították), mindkettő számtalanszor megfordult az európai kupaporondon, mégis csupán a harmadik egymás elleni mérkőzésükre készülnek. Az elsőt 2020. augusztus 26-án vívták, amikor a BL-selejtező második fordulójában a Fradi Glasgow-ban győzte le a skótokat 2-1-re, míg a másodikra bő két héttel ezelőtt, október 19-én került sor, ugyancsak a skót városban, akkor azonban a Celtic nyert 2-0-ra.

Callum McGregor (balra) és Eldar Civic sok nagy csatája közül az egyik a glasgow-i mérkőzésen Forrás: AFP/Andy Buchanan

A találkozón szinte végig a skótok játszottak fölényben, és bár a Fradinak is megvoltak a helyzetei, ezúttal hiányzott a megszokott pontosság a befejezéseknél, ráadásul a szerencse is elpártolt a magyar csapat mellől, hiszen a második skót gólnál Vécsei Bálintról pattant a labda a kapuba.

"A második félidőben bedaráltak minket. Az első félidőben még jobban tudtuk kontrollálni a meccset, voltak lehetőségeink, kapura lövéseink - kezdte az értékelést a lefújás után a tizenegyest hárító Dibusz Dénes. - A tavalyi meccsből kiindulva sejtettük, hogy megpróbálnak bennünket beszorítani, és így is lett.

Nem tudtuk kihozni a labdát, ha volt is egy-egy felpassz, akkor nem tudtuk megtartani a labdát, így állandó nyomás alatt volt a védelmünk. Örülnünk kell, hogy nem lett ebből egy nagy arányú vereség, mert sajnos benne volt az is. Tanulnunk kell ebből a meccsből, mert a Celtic elleni hazai találkozó lesz az utolsó esélyünk, hogy odaérjünk a harmadik helyre" - értékelt a kinti mérkőzés után nagyon reálisan Dibusz Dénes, egyúttal előrevetítve a "visszavágó" legfontosabb kérdését is, jelesül, hogy a Ferencvárosnak csak akkor marad esélye a harmadik, a Konferencia-ligába jutást jelentő hely megszerzésére, ha csütörtök este mindhárom pontot megszerzi a Groupama Arénában.

Dibusz Dénes volt a Fradi legjobbja Glasgow-ban Forrás: MTI/EPA/Robert Perry

A hibákat persze Peter Stöger, a Fradi vezetőedzője is látta, és a második mérkőzést megelőző szerdai sajtótájékoztatón el is mondta, hogy mit gondol a visszavágóról, illetve, hogy mire lesz szüksége a magyar csapatnak a győzelemhez.

"Ha csak agresszívebb és támadóbb szellemű futballt kellene kérnem, akkor könnyű dolgom lenne, de ennél természetesen összetettebb a helyzet. Idegenben is sok jót láthattunk a csapattól, de a hibákat kell minimálisra csökkenteni, illetve kiváló védekezésre lesz szükség. Ha túl nagy területet hagyunk, azt kihasználja az ellenfél, ezen a szinten ilyen hiba nem fér bele. De támadásban is jobb döntéseket kell hozni" - mondta az osztrák szakember, aki szerint papíron ugyan nem a Fradi a meccs esélyese, de saját közönsége előtt már nem egyszer tett csodát a csapat.

A Celtic edzője, Ange Postecoglu a hazai magabiztos siker ellenére sem számít könnyű mérkőzésre a Groupama Arénában.

Egyértelmű a feladatunk, Budapesten is olyan szinten kell teljesítenünk, mint Glasgow-ban. Emellett fel kell készülnünk arra is, hogy ellenfelünk a szurkolók támogatásával megpróbálja megragadni az utolsó szalmaszálat, és próbál nyomás alá helyezni minket" - mondta a szakember, aki sajnálatát fejezte ki, hogy a skót drukkerek nem utazhattak el a magyar fővárosba.

A Betis elleni meccshez hasonlóan ezúttal is számíthat fanatikus szurkolóira a Ferencváros Fotó: Szabó Gábor - Origo

Miután a Fradihoz hasonlóan már a Celtic is inkább a Konferencia-ligáért, semmint az EL-folytatásért harcol, nyilvánvaló volt a zöld-fehér párharc két mérkőzésének fontossága.

- szögezte le Ange Postecoglu.

Talán érdekesség, talán nem is annyira, de Peter Stögerrel ellentétben van, aki szerint nem a Celtic a csütörtöki meccs egyértelmű esélyese. Ő pedig nem más, mint a Liverpool (és a Real Madrid, a Manchester United vagy éppen a Newcastle United) korábbi aranylabdás csatára, a 89-szeres angol válogatott, Michael Owen.

"A Celtic csak egy találkozót nyert meg hét európai kupamérkőzéséből, amit idegenben játszott, és ezúttal is vereségre számítok. Azt gondolom, hogy a Ferencváros 1-0-ra fog győzni" – mondta a Premier League kétszeres gólkirálya.

Európa-liga, csoportkör, 4. forduló:
Ferencváros - Celtic (skót)
Groupama Aréna, 2021. november 4., 21 óra
v.: Fabio Verissimo (portugál)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Slavia Praha 6 5 1 0 17-4 13 15
GY
V
GY
GY
GY
2.
AS Roma 6 4 1 1 12-4 8 13
GY
GY
V
D
GY
3.
Servette 6 1 3 2 4-13 -9 5
V
D
GY
D
V
4.
FC Sheriff 6 0 5 1 5-17 -12 1
V
D
V
V
V