Vágólapra másolva!
A német labdarúgó-bajnokság 11. fordulója után is beszélhetünk magyar sikerekről. A Dárdai Pál vezette Hertha BSC pontot szerzett a Bundesliga egyik legjobb csapata ellen, a Gulácsi Péterrel és Szoboszlai Dominikkel felálló Lipcse megnyerte a Dortmund elleni rangadót, míg a Bochum támadója, Novothny Soma megszerezte első gólját a Bundesligában, ezzel ő lett a 22. magyar focista, aki betalált a német élvonalban.

A Bundesliga csapataihoz tartozó hét magyar focista közül a 11. fordulóban öt lépett pályára. Egyikük olyat csinált, amivel történelmet írt, de mielőtt erről lenne szó, foglalkozzunk a másik hat játékossal.

Közülük Sallai Roland továbbra is sérült. Emlékezve arra a bizonyos ütközésre válogatottbeli társával, Willi Orbánnal, a Freiburg-Leipzig bajnokin ez nem meglepő. Az meglepő, hogy miért volt mindenki olyan optimista a gyógyulás gyorsaságát illetően.

Sallai Roland remek formában volt, amikor megsérült Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

Szerencsétlen dolog volt, Orbán nem nagyon tehetett róla, de azonnal látszott, hogy nem csak óvatosságból kellett lehozni az egyébként akkor csereként pályára lépő Sallait. Talán az adott okot derűlátásra, hogy az ütközés után még néhány percet pályán volt, és saját lábán jött le. Ám ez a 8. fordulóban történt, október 16-án, és még mindig nem tudott visszatérni. Ki is kapott szombaton a csapata, így a 11. játéknapot követően már nincs veretlen gárda a Bundesligában.

Persze a Freiburg valószínűleg akkor is vereséget szenvedett volna Münchenben, ha játszik Sallai, és a német cserekirály, Nils Petersen. Ez természetesen bizonyíthatatlan, de ha a hajrában Christian Streich két friss, minőségi támadót pályára tudott volna küldeni, az sokat segíthetett volna a gárdán, mert az utolsó tíz percet uralta. Ekkor csökkentette kétgólos hátrányát egyre, és kicsit jobb koncentrációval (és némi szerencsével) ki is egyenlíthetett volna. Így a válogatott mérkőzések miatti szünet után új fejezetet kezdhet a Fekete-erdei csapat, már nem kell őrizgetnie a veretlenségét. Igaz, az ottani hozzáállást ismerve ez eddig sem nehezedett mázsás súlyként rá.

Szalai Ádámot folyamatosan becserélik a Mainz csapatába Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Torsten Silz

Ha már a csere szó előkerült. A hétvégén Szalai Ádám növelte azon találkozói számát, melyen társát váltva érkezik a pályára. 125. alkalommal jött csereként. Ezen a furcsa listán a Németországban négy évtizedben is tétmeccset játszó perui örökifjú, Claudio Pizarro az első, 169 ilyen szerepléssel, mögötte második a magyar játékos. Kérdés, hogy jó-e egy ilyen listán ilyen előkelő helyen állni? Ami nem kérdés, hogy Szalai a Mönchengladbach ellen bő 10 perc alatt sokat nem tudott hozzátenni csapata teljesítményéhez. A Mainz jól játszott a lassan összeálló Borussia ellen, ha most még nem is örülnek szurkolói az 1-1-nek, talán néhány hónap múlva fognak. Mert a csikók közelítenek ahhoz a régióhoz, ahová ők valók.

A Dárdai Pál által irányított fővárosi Hertha is 1-1-et játszott.

Ezen találkozó után sem könnyű eldönteni, hogy ki örülhetett az egy pontnak. Talán azért a Bayer Leverkusen, mert két legjobbját, Florian Wirtzet és Patrik Schicket is kénytelen volt nélkülözni. Az első félidőben ötlettelen, a másodikban kissé kreatívabb Leverkusen támadásait a visszatérő Dárdai Márton vezette védelem rendre visszaverte, és a 42 perctől gólelőnyben is volt a Hertha. Egészen a hajráig. Ekkor úgy tűnt nem változhat semmi, mert a végjátékra a Leverkusen 16 éves „gyerekeket", míg a fővárosi csapat Kevin-Prince Boatenget küldött csatába. Mégsem lett meg a győzelem a két Dárdai csapatának, egy szabadrúgás után az ötösön nézte a hazai védelem, hogy a Berlinben nevelkedő Robert Andrich kiegyenlít.

Szoboszlai most nem lőtt gólt, de az egyik legjobb meccsét játszotta Lipcsével Forrás: AFP/Ronny Hartmann

Az RB Leipzig nagy rangadóra készült (az elmúlt három évtizedben) jobbik Borussia, a Dortmund ellen. A tavalyi ezüstérmes fogadta a bronzérmest. Sok egyéb mellett itt láthattunk volna egy izgalmas Haaland-Orbán csatát - ha nem hiányoztak volna mindketten sérülés miatt. Az összeállításokba mindkét oldalon a szakma képviselőin kívül erősen beleszóltak az orvosi stáb tagjai is. Gulácsi Péter elől nemcsak válogatottbeli társa Willi Orbán hiányzott, hanem két német, Marcel Halstenberg és Lukas Klostermann is. Szerencséjére a helyettük játszók jól teljesítettek, vagy a vendégek voltak kevésbé kreatívok – ez nézőpont kérdése. Az viszont nem, hogy a lipcsei támadók ötletesen, szellemesen, frissen játszottak.

Közöttük Szoboszlai Dominik is, akinek a Bayern elleni 4-1-es vereséget követően ez volt a második Bundesliga-meccse, amit végig játszott. A találkozót eldöntő támadás kibontakozásában döntő szerepet vállalt, de ezen kívül is nagy kedvvel, jól focizott.

Nem kérdés, hogy a jelenlegi lipcsei keretet figyelembe véve neki helye van a támadók között. És még akkor is helye lesz, ha Dani Olmo 100%-osan egészséges lesz. Mert a Frankfurttól nagy reményekkel érkező portugál, André Silva úgy tűnik nem illik ebbe a csapatba, ő jobban tenné, ha már a télen távozna.

Az RB Leipzig a két magyar játékossal nagyon fontos mérkőzést nyert meg, és ezzel tartja a lépést az élmezőnnyel. Négy pontra került Sallai Roland harmadik helyen álló Freiburgjától. És egyre a BL-indulást érő negyedik pozíciótól.

Legalább ennyire fontos volt a Bochum diadala a Hoffenheim ellen.

És különösen fontos volt az egy magyar játékosnak, Novothny Somanak. Ő ugyanis megszerezte első gólját a német élvonalban.

Novothny Soma egyre több lehetőséget kap Bochumban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Ralf Ibing /firo Sportphoto/Ralf Ibing

Ezt megelőzően két mérkőzésen lépett pályára ebben az osztályban, egyszer a 83., egyszer a 90. percben. Most a 64. percben, 0-0-nál jött Polter helyére, és egy perccel később sorsdöntő gólt fejelt. Ezzel szerzett vezetést a Bochum, és gyakorlatilag ezzel nyerte meg a mérkőzést. A vendéggárda ugyanis nem szerzett gólt, és a 97. percben született Pantovic találat csak a pontos végeredmény szempontjából volt érdekes.

Novothny a 22. magyar focista, aki eredményes a német első osztályban 1963 óta, mióta a mai formájában rendezik azt.

Az elsőt az 1940-ben született, 2012-ben elhunyt Máté András szerezte. Ő 16 éves koráig élt Magyarországon, a családjával az 1956-os forradalom után emigrált Amerikába. Ott lett profi labdarúgó, és egy szezont töltött a Bundesligában, az 1964/65-öst. Vagyis a másodikat, így tőle hamarabb nem volt könnyű honfitársunknak betalálni ebben a pontvadászatban. Máté a Hamburgban játszott, és 1964.szeptember 19-én, második meccsén volt eredményes a Meidericher SV nevű csapat ellen, melyet ma MSV Duisburgnak hívnak. Máté a 10. percben szerzett vezetést, és a HSV további két gólját (3-0 lett a végeredmény) az a legendás Uwe Seeler szerezte, aki pénteken ünnepelte 85. születésnapját. Máté abban a szezonban még a Stuttgart ellen volt eredményes, majd visszaköltözött New Yorkba. Egy alkalommal játszott az Egyesült Államok válogatottjában.

A második magyar, aki gólt szerzett a Bundesligában szintén az 1956-os forradalom leverése után hagyta el Magyarországot.

Sztáni István 1937-ben Ózdon született, és 20 évesen már az Eintracht Frankfurtban szerepelt. Az 1958-59-es szezonban tagja volt a német bajnoki címet szerző együttesnek, de ez még a Bundesliga megalapítása előtti időkben történt. Utána a Standard Liege-hez igazolt, de 1965-ben visszatért Frankfurtba. 1965-től 1968-ig három szezonon keresztül játszott ott. Összesen 21 mérkőzésen lépett pályára a Bundesligában, és 3 gólt szerzett. Az elsőt 1965. október 2-án azon Meidericher SV ellen, melynek Máté is gólt rúgott. Azt a meccset ugyanúgy 2-0-ra nyerte a magyar játékos csapata, ahogy szombaton Novothny gárdája.

Sztáni István a Frankfurt öregfiúkcsapatában Forrás: Eintracht Frankfurt/Twitter

Az 1944-ben született Nagy Antal összesen egy szezont töltött a Bundesligában. A Wuppertal csapatában játszott az 1974-75-ös bajnokságban, vagyis közvetlenül azután, hogy a német válogatott másodszor szerzett világbajnoki címet. Nagy novemberben szerezte első gólját a Werder Bremen ellen, majd még egy alkalommal talált be. Tavasszal a Bochum ellen. Egyik gól sem ért pontot. A Wuppertal pedig utolsóként esett ki. Nagy Antal Spanyolországból jött, szezon után oda is távozott. Itthon a Honvédban és a Csepelben játszott felnőttként. Háromszor válogatott is volt, 1967-ben hagyta el Magyarországot.

Nagy Antal a negyedik magyar játékos volt, aki gólt szerzett a Bundesligában, csak azért került szóba hamarabb, mint a harmadik, mert Máté és Sztáni mellett őt ismerjük legkevésbé a 22 focistából.


A harmadikat ugyanis mindenki ismeri, mert világklasszis volt. Természetesen Varga Zoltánról van szó. Az olimpiai bajnok és VVK-győztes labdarúgó bő fél évvel született később, mint Nagy, és négy évvel hamarabb lőtt gólt. 1970. október 31-én a Hertha mezében a Frankfurt ellen talált be először, majd ezt még további nyolc gól követte a német élvonalban. Varga Zoltán két szezont játszott a Bundesliga1-ben, és 34 találkozón produkálta ezt a kilenc találatot.

Ez az említett négy focista volt a pont két csapatra való magyar Bundesliga-gólszerző közül, aki – ahogy mondani szokták – nem a főkapun hagyta el hazánkat. A többi 18 már hivatalos engedéllyel játszott/játszik a világ egyik legerősebb pontvadászatában.

Közülük a most is aktív Szalai Ádám szerezte a legtöbb gólt, 54-et.

Őt Huszti Szabolcs 39-cel, Lisztes Krisztián 20-al követi. A listán most Hrutka Jánossal és Kleinheisler Lászlóval holtversenyben 1-1 góllal a 20. helyen áll Novothny Soma.

Huszti Szabolcs lőtte a magyarok közül a második legtöbb gólt a Bundesligában Forrás: MTI/EPA/DPA/Carmen Jespersen

Neki viszont van még lehetősége betalálni ebben a pontvadászatban.
A 27 éves Novothny Soma egyébként a magyar bajnokságban 43 gólt szerzett, az olasz harmadosztályban négyet, az olasz másodosztályban kettőt, a Bundesliga 2-ben kettőt, a Bundesligában eddig egyet. Az utóbbiban hamarosan növelheti góljai számát, mert a válogatott mérkőzések miatti szünet után november harmadik hétvégéjén folytatódik a német pontvadászat (is).