Vágólapra másolva!
51 mérkőzés, ebből 41 győzelem, 10 döntetlen, vereség nélkül. Ez önmagában is imponáló mérleg, de ha még azt is hozzátesszük, hogy ez egy 87 éves sorozat statisztikai adata, és idegenbeli vb-selejtezőkről szól, akkor igazán lenyűgöző. Sőt, szinte hihetetlen, pedig igaz! Németország 1934-ben vívta első idegenbeli vb-selejtezőjét, hétfőn az ötvenegyediket, és még soha nem szenvedett vereséget. Sem Németország, sem Nyugat-Németország néven. Most Szkopjéban nyert 4-0-ra, és ezzel a házigazda Katar után az első válogatott, mely kiharcolta a jövő évi világbajnokságon való szereplés lehetőségét.

Nem érdemtelenül, bár ebben a sorozatban olyat is tett, melyet az elmúlt 87 évben ezzel együtt is csak háromszor. Vagyis kikapott vb-selejtezőn. Pont attól az Észak-Macedóniától, mely ellen kiharcolta a csoportgyőzelmet. Ez a (nyugat)német válogatott 15. selejtezősorozata, melyen részt vesz. Ugyanis 1930-ra nem nevezett, 1950-re nem nevezhetett, 1958-ért, 1978-ért, 1994-ért címvédőként, 1974-ért és 2006-ért házigazdaként nem kellett kvalifikációs találkozókat játszania. A többi 14 és négyötödöt lehozta idegenbeli vereség nélkül. Otthon is csak háromszor kapott ki, ebből az egyik vereséget idén szenvedte el.

Március 31-én Észak-Macedónia nyert 2-1-re Duisburgban. Azon a találkozón Manuel Neuer kisebb sérülése miatt Marc-André ter Stegen védte a németek kapuját, és a Kicker szerint egyedül ő nyújtott közepes teljesítményt. A mezőnyjátékosok közül a legjobb osztályzatot Ilkay Gündogan kapta, 4-est, ami az átlagnál rosszabb teljesítményt jelent. Volt még három 4,5-es kalkulus, a többi hat kezdőjátékos 5-öst érdemelt ki, amely a kimondottan pocsék teljesítményért jár. A csereként beálló Timo Werner még ennél is rosszabbat, 5,5-öt kapott. Ekkor már tudott dolog volt, hogy Joachim Löw befejezi ténykedését a válogatott élén, és a búcsúhoz közelítve hozott néhány érdekes döntést. Személyi kérdésekben még ragaszkodott Mats Hummels és Thomas Müller mellőzéséhez. A válogatott szerkezete is kissé furcsa volt. Can és Rüdiger szenvedett a védelem tengelyében, a középpályára Kimmich és Goretzka mellé egy ilyen gyenge csapat ellen még Gündogan is bekerült, míg csatár nélkül játszott a kísérleti gárda. Sané, Havertz és Gnabry próbálkozott a gólszerzéssel, ám a három képzett játékos nem alkotott egységes (csatár)sort. Itt kellett volna Löwnek az utolsó világeseménye előtt véglegesíteni a felállást, mert az egyik végzetét az okozta neki és csapatának az Eb-n, hogy az ott szereplők alig játszottak együtt olyan összetételben. Az Anglia elleni nyolcaddöntőben például öt ponton volt más a kezdőcsapat ehhez a vb-selejtezőhöz képest.

Ez volt a németek kezdőcsapata az északmacedónok elleni vereség alkalmával Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Franz Waelischmiller/Sven Simon

Ám ennek a tavaszi vereségnek voltak előjelei. Már tavaly ilyenkor is érezhető volt, hogy a 2018-as világbajnoki kudarc nem egyszeri kisiklás.

A világjárvány miatti 2020 tavaszi leállás után szeptemberben Spanyolország és Svájc elleni 1-1-ekkel tért vissza a csapat a világ színpadára. Az első meccs döntetlenje során nyújtott produkció nem is volt reménytelen, közel volt a győzelem, ám azon a Nemzetek Ligája találkozón az utolsó percben Spanyolország pontot mentett Stuttgartban. A három nappal későbbi bázeli döntetlen is annyiban magyarázható, hogy Löw-kapitány a nem sokkal korábban Bajnokok Ligáját nyerő Bayern München játékosainak (Süle és Sané kivételével) felmentést adott. Általában 5-6 müncheni focista tagja a kezdőcsapatnak (évtizedek óta), így ezen két döntetlen még nem okozott földindulást Németországban, bár a Svájc elleni döntetlenért sokan nem lelkesedtek. Ám a feketeleves ezt követően jött. Októberben a Svájc elleni hazai, kölni meccs úgy lett 3-3, hogy a vendégcsapat gyakran bolondot csinált a National11-ből, pedig ekkor már játszott négy müncheni, és szerepelt Toni Kroos is.

Majd november 17-én jött a sevillai összeomlás: a német válogatott történelmi, 6-0-s vereséget szenvedett Spanyolországtól. Philipp Max-szal és Robin Koch-hal a védelemben, Timo Wernerrel elöl.

Ekkor kellett volna távoznia Joachim Löwnek, de ősz közepén nem lehetett pótolni őt! Főleg olyan országban, ahol 94 év alatt összesen 10 kapitány volt.

Gareth Southgate és Joachim Löw utóbbi utolsó meccsén Forrás: Getty Images/John Sibley

Németország nagyon gyenge vb-selejtező csoportba került, így joggal gondolta Löw, hogy onnan mosolyogva tovább lehet lépni. Ám a selejtezők elkezdése előtt mégis bejelentette, hogy az Eb után távozik. Ezzel kicsit összezavart mindenkit, továbbá a Hummels-Müller duó esetleges visszatérésének lebegtetésével is. Túlzás azt állítani, hogy a német válogatott történetében nem voltak hasonlóan zűrös időszakok, csak akkor olyan egyéniségei voltak, akik a mentálisan megroggyant csapatot is sikerre tudták vezetni. Manapság nemcsak a keretben nincsenek ilyenek, hanem az egész német fociban sem találhatóak.

Azzal kell főzni, ami van

Az Észak-Macedónia elleni hazai vereség előtt két győzelmet aratott a német válogatott, otthon Izland ellen, illetve Romániában. Így két győzelemmel és egy vereséggel adta át Löw a csapatot utódjának, Hansi Flicknek.

Flick csodákat nem tud tenni. Jelenleg sem Franz Beckenbauer, sem Gerd Müller, sem Lothar Matthäus képességű futballisták nincsenek Németországban. Azért hozott néhány pozitív változtatást a csapat összetételét illetően, és mentálisan is összekapta a társaságot. Bár az igazsághoz tartozik, hogy az eddigi ellenfelek közül csak Románia éri el a kontinens középmezőnyének szintjét, a többi nem.

A Löw-korszak végén bukdácsoló védelemből csak Rüdigert hagyta meg, őt is csak jobb híján. Igaz, Gosensre jelenleg sérülés miatt nem számíthat. A Bayernben tökéletesre csiszolt 4-2-3-1-es felállást alkalmazza, és szűrő szerepben természetesen ragaszkodik a két münchenihez, Joshua Kimmichhez és Leon Goretzkahoz. A három támadó középpályás posztjára van elég remek focista, talán jobb is, hogy már nem kell helyet szorítani az Eb után a csapattól elbúcsúzó Toni Kroosnak. Viszont az a bizonyos előretolt ék pozíciója neki is óriási fejfájást okoz. Hisz' Timo Wernernél gyengébb csatár még nem húzta magára a német válogatott mezét 10-nél többször. Ő pedig már 47-nél tart. És még csak 25 éves. Ha ez a tendencia folytatódik 150-nél is többször lesz válogatott.

A jelenlegi tendencia alatt azt kell érteni, hogy évek óta nem érkezik a felnőtt mezőnybe német útlevéllel rendelkező, használható csatár.

Érdemes végigpörgetni fejben a Bundesliga idei 18 csapatának ideális felállását az ilyen poszton bevethető játékosok szempontjából. A Bayernnél lengyel, a Dortmundnál norvég, a Leipzignél portugál vagy dán, a Wolfsburgnál holland, a Leverkusennél cseh, a Frankfurtnál kolumbiai, az Union Berlinnél nigériai, a Stuttgartnál egyiptomi, a Hoffenheimnél horvát, a Kölnnél francia, a Greuther Fürthnél svéd focista játszik ebben a szerepkörben. A 18 elsőosztályú csapat közül csak a Mönchengladbach, a Mainz (ha Szalai sérült) az Augsburg, a Hertha, a Bielefeld, a Bochum és a Freiburg játszat Werner posztján német állampolgárt. Ám a német foci megszállott rajongóin kívül vajon kinek mond bármit Lucas Höler, Jonathan Burkardt, Florian Niederlechner, Davie Selke, Fabian Klos, Florian Krüger, Sebastian Polter vagy Simon Zoller neve?

Timo Werner az aktuális német csatársor Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

A freiburgi Nils Petersen játszott már a válogatottban, de ő évek óta annyira gyenge, hogy a klubjában is csak a padot koptatja. A gladbachi Lars Stindl jobb a fentebb felsoroltaknál, de Petersenhez hasonlóan már ő is elmúlt 30 éves.

Talán a most még csak 16 éves Youssoufa Moukoko lesz a megoldás, ha Haaland esetleges távozása után helyet kap a Dortmundban, vagy a norvég maradása esetén máshová igazol. Ám ő ilyen fiatalon már másodszor sérül meg súlyosan, félő, hogy nem lesz belőle profi focista.

Vicces, amit a 150-szeres válogatott, Lothar Matthäus mondott a napokban. Szerinte a másodosztályú Schalkeban játszó Simon Terodde-nak kellene a válogatott előretolt ékének lenni. Ha lehántjuk erről a kijelentésről a Matthäusra jellemző „polgárpukkasztó faktort", azért van ebben némi igazság. Egyébként a pénteki, hamburgi, Románia elleni NL-meccsen a nézőtéren is volt olyan felirat, mely ezt üzente Flicknek, és fölötte áthúzták Werner nevét.

Hansi Flick nem készülhet hátradőlve a világbajnokságra Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon

Flick azon találkozó után megvédte a Bajnokok Ligája győztes csatárát, amikor ezt nyilatkozta: „Mit értünk klasszikus középcsatár alatt? Timo képes akár szűk tereket is bejátszani, és könnyen belövi a kipattanókat. Ehhez van tehetsége. De talán nem mindig helyezkedett jól. Túl közel mozgott a kapuhoz, de nem lőtt. Tudjuk, hogy tud jobban is teljesíteni, és ezt el is várjuk tőle."

Nyilván a középcsatár szapulására ott van a média, ott vannak a szurkolók és a „Matthäusok", Flick dolga, hogy önbizalmat adjon neki.

Werner két szép gólt lőtt a csoportelsőségről döntő találkozón, de ettől még nem lesz hosszútávon megoldva ez a poszt.

Miatta (és a két leendő belső védő miatt) nem lehet a jövő évi vb egyértelmű favoritjának nevezni a National11-et, „csak" a végső győzelemre esélyes kb. 10 válogatott egyikének.

Flick belépője kinevezett szövetségi kapitányként (2008-ban egy Eb-negyeddöntőn már volt beugró ezen a poszton) remekül sikerült: 5 mérkőzés, 5 győzelem, 18-1-es gólkülönbség. A két kapitány irányításával abszolvált sorozatban a National11 teljesítménye csak annyiban tért el a papírformától, hogy bejött az a váratlan vereség márciusban. A házigazda Katar után a második a jövő évi világbajnokság mezőnyében. Flick és játékosai hátradőlve nézhetik a selejtezők további mérkőzéseit a többi csoportban, de azt ők is tudják, hogy ugyan hamar munka is lehet jó, de ez semmi előnyt nem jelent a katari vizsgán.