45 éves lett minden idők legjobb középcsatára - videó

WC2002-MATCH64 Horizontal PROFILE WORLD CUP FINAL MATCH SOCCER PLAYER FOOTBALL JOY
Brazil's forward Ronaldo celebrates after scoring the second goal against Germany during match 64 of the 2002 FIFA World Cup Korea Japan final 30 June, 2002 in Yokohama, Japan. Brazil won the championship 2-0, having now won a record five World Cup titles.AFP PHOTO GABRIEL BOUYS (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
45 éves lett minden idők legjobb középcsatára, a brazil Ronaldo, akinek zsenijére fantasztikus góljaival emlékeznek pályafutása meghatározó klubjai.

Ronaldo Luis Nazario de Lima 1976. szeptember 22-én született Rio de Janieróban, és jöhet bármilyen támadó bármilyen gólrekorddal, a legtöbb futballrajongó joggal tartja őt minden idők legjobb csatárának.

Ronaldo 1994-ben hagyta el hazáját és a Cruzeirót, és igazolt a holland PSV-be, ahol két szezon során 57 meccsen 54 gólt szerzett, és 1996-ban kupagyőztes lett a csapattal. A PSV három góllal emlékszik a klub történetének legjobb játékosára: cselezős, sarkazós és távoli bomba mutatja milyen sokoldalú játékos volt a Fenomeno.

Nem véletlenül igazolta le a katalán sztárcsapat, az FC Barcelona, ahol egyetlen szezont töltött, de nem lopta a napot, amíg ott volt: 49 meccsen 47 gólt lőtt, 37 bajnokin lőtt 34 góljával spanyol gólkirály lett. A vezetőedző, Bobby Robson mellett tolmácsként dolgozó José Mourinho lenyűgözve így nyilatkozott róla: "A legjobb futballista, akit életemben láttam." Egy klasszikus Ronaldo-gól a 47-ből: erő, sebesség, technika, helyzetfelismerés. Érdemes megnézni Bobby Robson reakcióját.

Ronaldo a következő öt idényt az olasz Internazionale csapatában töltötte, de ez az időszak leginkább sérüléseiről és számtalan magánéleti problémájáról maradt emlékezetes, mintsem a 99 meccsen lőtt 59 góljáról (bajnokikon még félelmetesebb a mérleg: 68 meccs 49 gól). Az olaszok egy látványos gumiabroncs-reklámmal adóznak a nagyszerű csatár munkássága előtt:

Innen a galaktikus Real Madridba vitt az útja, ahol szerencsére elkerülték a sérülések és négy teljes idény 170 meccsén 103 alkalommal volt eredményes. Ennek ellenére Madriban senkinek nem jutott eszébe, hogy felköszöntse, ahogy az AC Milannál sem vitték túlzásba, bár igaz, hogy a milánói piros-feketéknél állandó sérüései miatt szűk két szezon alatt mindössze 20 meccsen tudott pályára lépni és csak 7 gólt lőtt.

Ronaldóról szólva nem maradhat ki a brazil válogatott sem, amellyel 1994-ben és a 2002-ben is világbajnok lett, utóbbi tornán nyolc találattal gólkirály lett, és persze őt választották a vb legjobbjának is. A két aranyérem mellett egy ezüst is van a gyűjteményében mégpedig az 1998-as franciaországi vb-ről. A Copa Américán hasonló a gyűjteménye, azaz két arany és egy ezüstérem. A nemzeti csapatban 98 meccsen 62 gólt szerzett, míg a vb-ken 19 meccsen 15-ször volt eredményes. Nem csoda, hogy a nap sztárja a FIFA Twitter-csatornáján: