Tuchel és Löw Zsolt egy zseniális edzői húzással a Szuperkupát is megnyerte a Chelsea-vel- videó

fbl Horizontal
Chelsea players celebrate after winning the UEFA Super Cup football match between Chelsea and Villarreal at Windsor Park in Belfast on August 11, 2021. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája legutóbbi győztese, az angol Chelsea (kispadján Thomas Tuchel segítőjeként Löw Zsolttal) nyerte a labdarúgó Európai Szuperkupát, miután 1-1-es döntetlen és hosszabbítás után tizenegyesekkel 6-5-re legyőzte az Európa-ligában diadalmaskodó Villarrealt. Az első félidőben Hakim Ziyech szerezte meg a vezetést a londoni együttesnek, majd nem sokkal később a remek formában lévő szélső megsérült. A második félidőre a spanyol csapat feljavult és megérdemelten egyenlített. Azonban sem a rendes játékidő, sem a hosszabbítás nem hozott döntést, így következhetett a tizenegyespárbaj. Az idegek csatáját ezúttal a Chelsea játékosai bírták jobban, a 11-esekre zseniális edzői húzással csereként beállított Kepa Arrizabalaga két büntetőt is védett, így a Chelsea története során másodszor nyerte meg a trófeát.

Szerda este a belfasti Windsor Parban rendezték a 46. összecsapást a labdarúgó Európai Szuperkupáért, amelyen a Bajnokok Ligája legutóbbi győztese, az angol Chelsea, és az Európa-ligában diadalmaskodó spanyol Villarreal csapott össze.

A Chelsea története során ötödször szerepelhetett a Szuperkupáért kiírt mérkőzésen, de csak az első alkalommal, 1998-ban a Real Madrid ellen hódította el a trófeát. Ugyanakkor 2012-ben az Atlético Madrid, 2013-ban a Bayern München, 2019-ben pedig az FC Liverpool ellen is vesztesen hagyta el a pályát.

A Manchester Uniteddel szemben maratoni 11-es párbajt követően El-győztes Villarreal úgy léphetett pályára, hogy győzelme esetén a 25. klub lehet - és a hatodik spanyol -, amely elhódítja az Európai Szuperkupát, s a Bayern München 2013-as sikere óta az első új név lehet a győztesek sorában.

A két csapat korábban még soha nem találkozott egymással a nemzetközi kupákban.

Annak ellenére, hogy Unai Emery pályafutása során négyszer hódította el a második számú európai trófeát, a Szuperkupát még egyetlen csapatával sem tudta megnyerni.

Thomas Tuchel, a londoni csapat vezetőedzője a BL-döntőhöz képest alaposan felforgatott csapatot jelölt ki. Többek között a kezdőben kapott lehetőséget Nathaniel Chalobah is, aki élete első tétmérkőzésén léphetett pályára a Chelsea színeiben.

A német tréner az

É. Mendy – Zouma, Chalobah, Rüdiger – Hudson-Odoi, Kanté, Kovacic, M. Alonso – Zijes, Werner, Havertz

tizenegyet jelölte ki, míg akollégája, Unai Emery az Asenjo – Foyth, Albiol, Pau Torres, Pedraza – Trigueros, Capoué, Alberto Moreno – Pino, Gerard Moreno, Dia kezdőnek szavazott bizalmat.

A Chelea csapatkapitánya, N'Golo Kanté a BL-trófeával Forrás: AFP/Paul Ellis

A Chelsea kezdte aktívabban a mérkőzést, és már a 6. percben megszerezhette volna a vezetést. Egy szöglet után Timo Werner léc alá tartó közeli lövését védte bravúrral Sergio Asenjo. Majd nem sokkal később a londoniak csapatkapitánya, N'Golo Kanté bombázott a kapu jobb oldala mellé.

A folytatásban is a kék mezes együttes játszott fölényben, a félidő derekánál 71%-ban volt a labda a Tuchel-csapatnál.

A 27. percben aztán góllá érett a Chelsea fölénye. Kai Havertz húzott el a baloldalon, majd remekül adta be a labdát, a középen érkező Ziyech pedig nem hibázta el a ziccert.

A bekapott gól után ébredezett a Villarreal, a nyáron a francia Reims csapatától szerződtetett Boulaye Dia előtt adódott komoly lehetőség, de a kapu jobb oldalába tartó lövését Edouard Mendy hatalmas bravúrral hárította. A túloldalon pedig Sergio Asenjo is bemutatott egy nagy védést Marcos Alonso helyzeténél.

A Chelsea nagyon sokat használta a széleket, szinte minden támadás beadásból adódott. A 36. percben a Chelsea akár meg is duplázhatta volna az előnyét, Ziyech szabadrúgása után Zouma közelről lőhetett kapura, de pechjére nem találta el jól, így jócskán kapu fölé szállt a labda.

Az első félidő hajrájában bekövetkezett az, amit Thomas Tuchel szeretett volna elkerülni. A Chelsea egyik legjobb formában lévő játékosa, Hakim Ziyech sérült meg egy ártalmatlannak tűnő helyzetben.

Ziyech gólt szerzett, majd megsérült Forrás: AFP/Paul Ellis

A marokkói szélső nem tudta folytatni a játékot, így nagy taps közepette elhagyta a pályát, a helyére pedig Christian Pulisic érkezett.Majd a túloldalon Pinót kellett ápolni, miután Rüdiger brutálisan elkaszálta lábát, de a német válogatott védő megúszta sárga lappal.

A hosszabbításban aztán a Villarreal csupán centikre volt az egyenlítéstől. Egy jobb oldali beadás után Alberto Moreno bombázott kapásból a lécre az ötös bal sarkáról,

pechjére azonban a labda a gólvonal elé pattant, így a szünetre megtartotta egygólos előnyét a Chelsea.

A második félidő első helyzete is a londoniak előtt adódott. Havertz indult meg középen és mintegy 16 méterről a bal kapufa mellé lőtt. Ezt követően viszont a Villarreal percei következtek. Az 52. percben a nem rég szerződésthosszabbító Gerard Moreno került ígéretes helyzetbe, de Edouard Mendy ujjheggyel a kapufára tolta a labdát.

Gerard Moreno egyenlített ki Forrás: AFP/Paul Ellis

Fél órával a rendes játékidő vége előtt Thomas Tuchel hármas cserével igyekezett új lendületet adni csapatának, Kanté, Werner és Zouma helyett érkezett Jorginho, Mount, illetve Andreas Christensen.

Azonban hiába a vérfrissítés, az egyre többet kockáztató spanyol együttes kiegyenlített a 73. percben. Rüdiger eladott labdája után

Gerard Moreno és Boulaye Dia játszott össze a tizenhatoson belül, a sarokkal vissza tett labdát pedig a spanyol támadó a jobb felső sarokba lőtte.

A hátralévő időt még megnyomta a Chelsea, azonban újabb gól már nem esett a rendes játékidőben, így következhetett a kétszer tizenötperces hosszabbítás. Érdekesség, hogy immáron a legutóbbi kilenc kiírásból hétszer hosszabbításra került sor. A ráadásban szintén nem született döntés, a büntetőpábajt pedig a Bajnokok Ligája címvédője nyerte meg 6-5 arányban. A 11-esek előtt a 119. percben zseniális edzői húzással Tuchel becserélte a cserekapus Kepát, aki kétszer is védett. Így a Chelsea története során második alkalommal hódította el az európai Szuperkupát.