Először lett egy kapus az Európa-bajnokság legjobb játékosa

fbl Horizontal
Italy's goalkeeper Gianluigi Donnarumma (R) receives the player of the tournament trophy after Italy won the UEFA EURO 2020 final football match between Italy and England at the Wembley Stadium in London on July 11, 2021. (Photo by JOHN SIBLEY / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnok olasz válogatott kapusa, Gianluigi Donnarumma lett a torna legjobb játékosa, aki ezzel olyan elődök nyomdokaiba lépett, mint a francia Zinedine Zidane, vagy a spanyol Xavi Hernández és Andrés Iniesta.

Az Európai Labdarúgó Szövetség 16 fős szakmai testülete a vasárnapi döntő után Gianluigi Donnarummát, az olasz válogatott kapusát választotta meg az Európa-bajnokság legjobbjának. Kiemelik, hogy az AC Milanból júniusban a francia Paris Saint-Germainbe igazoló kapus bár még csak 22 éves már 33-szoros válogatott, valamint, hogy elévülhetetlen érdemei voltak az olasz válogatott történetének második Eb-sikerében.

Az Eb utolsó pillanata: Gianluigi Donnarumma kivédi Bukayo Saka tizenegyesét Forrás: AFP/Paul Ellis

A csoportkör három mérkőzését (Törökország, Wales és Svájc ellen) kapott gól nélkül hozta le, és csak az Ausztria elleni nyolcaddöntőben kapott gólt először, több mint ezer percen át megőrizve a válogatott kapuját.

Donnarumma az egyenes kieséses szakasz többi mérkőzésén is remekelt, barvúrokat mutatott be a Belgium elleni negyeddöntőben, míg a spanyolok elleni elődöntő és az angolok elleni döntő tizenegyespárbajában is két-két lövést fogott. Az Eb-döntő is az ő védésével zárult, amikor kivédte Bukayo Saka tizenegyesét.

Gianluigi Donnaruma Eb-statisztikái:
Lejátszott mérkőzések: 7
Pályán töltött percek: 719 (a Törökországi mérkőzés utolsó percében Salvatore Sirigu váltotta)
Kapott gól nélküli mérkőzések: 3
Kapott gólok száma: 4
Védések: 9

Az Európa-bajnokságokon az 1996-os angliai torna óta választják meg a legjobb játékost, és az olasz kapus most egy igen impozáns nevekből álló társasághoz csatlakozhatott.

Az eddig Európa-bajnokságok legjobbjai:
1996: Matthias Sammer (német)
2000: Zinédine Zidane (francia)
2004: Teodorosz Zagorakisz (görög)
2008: Xavi Hernández (spanyol)
2012: Andrés Iniesta (spanyol)
2016: Antoine Griezmann (francia)