Súlyos büntetést kapott a Szuperligában érintett hat angol klub

Horizontal LOGO SYMBOL
A logo is pictured on a new Nike Flight ball during the English Premier League football match between Brighton and Hove Albion and Crystal Palace at the American Express Community Stadium in Brighton, southern England on February 22, 2021. (Photo by Andy Rain / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot szervező Premier League összesen 22 millió font, azaz közel 9 milliárd forintnyi büntetést szabott ki az Európai Szuperliga elindításában részt vevő hat angol klubra.

A hat klub, hat másik európai sztárcsapattal (Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Internazionale és Juventus) közösen április közepén adott ki egy nyilatkozatot, amelyben bejelentették az Európai Szuperliga elindulását. A szurkolói felháborodást látva, valamint a PL, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nyomására azonban gyorsan meggondolták magukat, és két nappal a bejelentés után hátat is fordítottak az új sorozatnak.

Ezzel elkerülték az UEFA és a FIFA haragját, illetve büntetését, a Premier League azonban nem volt ilyen megbocsátó. A hat klub összesen 22 millió font (kb. 8,9 milliárd forint) büntetést kapott, míg egy további 25 millió fontos tétel, valamint csapatonként 30 pont levonás a bajnokságban felfüggesztett büntetésként lebeg az érintett klubok fölött arra az esetre, ha újra egy rivális liga indítását terveznék.

Több száz dühös MU-drukker még az Old Traffordra is betört májusban Forrás: AFP/Oli Scarff

A PL közleménye szerint a büntetés mértéke a jószándékuk jele, valamint azt is leszögezik, hogy a renitens klubok által befizetett pénzt a futball javára fogják fordítani, úgyis, mint a szurkolók jobb kiszolgálására, illetve az utánpótlás és az amatőr labdarúgás felvirágoztatására.

A klubok emellett ismét elismerték, hogy hibát követtek el, amikor beléptek a Szuperligába, és leszögezték, hogy a jövőben csakis a PL és az angol futball javára kívánnak tenni, valamint "teljes szívükből bocsánatot kértek a szurkolóktól, a többi klubtól, a Premier League-től és az Angol Futballszövetségtől" – áll a közleményben.