Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

22 tizenegyes után a Villarreal nyerte az Európa-ligát - videó

fbl Horizontal
Villarreal's Spanish midfielder Moises (C) and teammates celebrate after winning the UEFA Europa League final football match between Villarreal CF and Manchester United at the Gdansk Stadium in Gdansk on May 26, 2021. (Photo by Michael Sohn / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Villarreal nyerte az Európa-liga 2020/21-es kiírását, miután a gdanski döntőben tizenegyesekkel legyőzte a Manchester Unitedet. A rendes játékidő 1–1-es döntetlennel zárult, és a hosszabbítás sem döntött. A 11-es párbajban az első tíz kör után mindkét csapat hibátlan volt, majd a United kapusa, David de Gea hibázott, ezzel a Villarreal története során először diadalmaskodott európai kupasorozatban.

Története legnagyobb sikerére készült az Villarreal, amely az El-specialistának számító, a Sevilla edzőjeként 2014 és 2016 között sorozatban háromszor győztes Unai Emeryvel a kispadon szárnyalt a sorozatban: az I csoportot csaknem maximális pontszámmal, 5 győzelemmel és egy döntetlennel nyerte meg, majd az egyenes kieséses szakaszban is dominálni tudott minden párharcában. Előbb a Red Bull Salzburgot, majd a Dinamo Kijevet, aztán pedig a Dinamo Zagrebet ejtette ki kettős győzelemmel, a fináléba kerülésért pedig ugyan szoros csatát vívott Emery előző klubjával, az Arsenallal, de végül a hazai győzelmet követő angliai döntetlennel túljutott a riválison. Az El mostani kiírásában így veretlenül, 12 győzelem mellett 2 döntetlennel jutott el a gdanski döntőig.

A labdarúgó Európa-liga trófeája a gdanski Gdansk Arénában Forrás: MTI/EPA pool/Adam Warzawa

Ezzel szemben a Manchester United a Real Sociedad ellen már az első mérkőzésen eldöntötte a továbbjutás kérdését, a következő körben pedig nagy csatában búcsúztatta az AC Milant, majd kettős győzelemmel ütötte ki a Granadát. A döntőbe jutásért vívott párharcban aztán erődemonstrációt tartott az MU, amely otthon 6-2-re verte az AS Romát, így még az is belefért neki, hogy az olasz fővárosban rendezett visszavágón 3-2-re kikapjon.

A United és a Villarreal eddig négyszer játszott egymással, mind a négy alkalommal a BL csoportkörében, és ezeken a találkozókon kivétel nélkül gól nélküli döntetlen született.

A két edzőnek majdnem minden meghatározó játékosa rendelkezésére állt, így Solskjaer a David de Gea – Wan-Bissaka, Lindelöf, Bailly, Shaw – Pogba, McTominay – Greenwood, Fernandes, Rashford – Cavani összeállításban küldte pályára csapatát. Míg Emery a Rulli – Foyth, Albiol, Torres, Alfonso Pedraza – Parejo, Capoue, Trigueros – Moreno, Bacca, Pino kezdőnek szavazott bizalmat.

Az első félidőben többet volt a labda a Manchester Unitednél, tulajdonképpen az angolok az első perctől fogva irányították a mérkőzést, mégis a spanyolok akarata érvényesült.

Moreno a Manchester Unitednek is gólt lőtt Forrás: AFP/Maja Hitij

Az első igazán veszélyes támadást a Manchester United vezette a mérkőzés 7. percében Scott McTominay a tizenhatos előteréből lőtt, de a labda a bal kapufa mellett ment ki. Majd a folytatásban percekig emberhátrányban játszott a Villarreal, miután Foyth megsérült és ápolni kellett.

A folytatásban aztán több ígéretes helyzettel jelezték a spanyolok, hogy nem szabad félvállról venni őket. Sőt, némi meglepetésre a Villarreal szerezte meg a vezetést a félidő derekánál.

Parejo végezhetett el szabadrúgást a 29. percben, Gerard Moreno pedig könnyedén rázta le magáról Lindelöföt, és közelről lőtt a kapu bal sarkába.

Ez volt Moreno szezonbeli 30., illetve a Villarreal idénybeli 100. gólja. A La Liga idei szezonjának legeredményesebb spanyol játékosa az elmúlt tíz évben az első Villarreal játékos, aki legalább 30 találatot jegyzett egy idényen belül.

A fordulás után kis híján újabb gólt szerzett a Villarreal, Bailly a kapu előtt akart ollózó mozdulattal menteni, de nem találta el a labdát, Bacca elől viszont Lindelöf mentett bravúrosan, Moreno hétméteres lövését pedig kivágták a védők.

Az 52. percben Pedraza rúgott oda Greenwoodnak, de a játékvezető a videobíró visszanézése után úgy döntött, nem ítél büntetőt az angoloknak, akik ennek ellenére sem vettek vissza a tempóból, és két perccel később egyenlítettek.

Shaw szöglete után Rashford lőtt távolról, de a labda elakadt, Cavani viszont jókor volt jó helyen, és hétméterről a kapu közepébe lőtt.

Ezzel az uruguayi támadó lett a harmadik olyan labdarúgó, aki angol csapat színeiben legalább 34 évesen gólt szerzett európai kupadöntőben. Ez eddig csupán a Liverpool korábbi játékosának, Gary McAllisternek (36) sikerült 2001-ben az UEFA-kupa fináléjában, valamint 2012-ben a Chelsea legendájának, Didier Drogbának (34) a BL-döntőben.

A második félidőre óriásit változott a meccs képe, ugyanis a United sorra alakította a komoly helyzeteit, míg a spanyol együttes jobbára csak védekezett. A 64. percben a Villarreal egyik játékosa kézzel ért a labdához, de a játékvezető mégis továbbengedte a játékot, majd öt perccel később óriási helyzetet hagyott ki a United, Rashford szépen fordult le a védőjéről, de közelről a jobb kapufa mellé lőtt.

Cavani egyenlített Forrás: AFP/Michael Sohn

Majd Cavani szerezhette volna meg saját maga és csapata második gólját, de öt méterről az egyik védőbe fejelte a labdát.

Unai Emery kettős cserével próbálta felrázni csapatát, Pino helyett Paco Alcacer érkezett, Triguerost pedig Moi Gomez váltotta a középpályán.

A Manchester United nagyon nyomott, de igazi helyzetig nem jutott el. Mivel a rendes játékidő hátralévő részében nem tudták eldönteni a csapatok a trófea sorsát, így következhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás. Legutóbb a 2013/14-es szezonban fordult elő, hogy hosszabbításban dőlt el az El-döntő, akkor az Unai Emery irányította Sevilla tizenegyesekkel verte a Benficát.

Solskjaer a 100. percben használta ki az első cserelehetőségét, Mason Greenwood helyett Fred érkezett. A hosszabbítás első tizenöt percében a Villarreal aktívabb volt, de egyik oldalon sem volt kaput eltaláló lövés. A ráadás második fele is lassan csordogált, Rashford ápolása törte meg a mérkőzés monotonitását, de az angol csatár folytatni tudta a meccset.

Ole Gunnar Solskjaer némiképp meglepőt húzott, ugyanis Pogba helyett Daniel Jamest küldte pályára a 115. percben, Baillyt pedig Axel Tuanzebe váltotta.

Először győztes a Villarreal Forrás: AFP/Michael Sohn

A hosszabbítás második felében szintén nem született döntés, így következhetett a büntetőpárbaj, amit a Villarreal nyert meg 11-10 arányban, miután az összes mezőnyjátékos és a Villarreal kapusa is berúgta, David de Gea, a Manchester United spanyol sztárkapusa viszont kihagyta. Ezzel a spanyol együttes először hódította el az európai klubfutball második legrangosabb versenysorozatát. Unai Emery viszont immár negyedik alkalommal emelhette a magasba a trófeát, melyet a Sevillával 2014 és 2016 között sorozatban háromszor nyert meg.

Európa-liga, döntő:
Villarreal (spanyol)–Manchester United (angol) 1-1 (1-0, 1-1) – büntetőkkel 11:10
Gdansk, 9500 néző, v.: Clément Turpin (francia)
gólszerzők: Moreno (29.), illetve Cavani (55.)
sárga lap: Capoue (54.), Foyth (84.), illetve Bailly (82.), Cavani (113.)

Mindent egy helyen az Eb-ről