Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Leicester hatalmas bombagóllal nyerte a Chelsea elleni FA-kupa-döntőt - videó

fbl Horizontal
Leicester City's English-born Jamaican defender Wes Morgan (L) and Leicester City's Danish goalkeeper Kasper Schmeichel (L) hold up the winner's trophy as the Leicester players celebrate victory after the English FA Cup final football match between Chelsea and Leicester City at Wembley Stadium in north west London on May 15, 2021. - Leicester won the FA Cup for the first time in the club's 137-year history as Youri Tielemans's sensational strike beat Chelsea 1-0 in front of 22,000 fans at Wembley. (Photo by Nick Potts / POOL / AFP) / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó FA-kupa döntőjében a Leicester City a belga Youri Tielemans bombagóljával 1-0-ra legyőzte a Chelsea csapatát, ezzel fennállása során először hódította el a trófeát.

A találkozónak a Chelsea volt az esélyese, amely Thomas Tuchel januári kinevezése Európa egyik legjobb csapatává nőtte ki magát. A német szakember vezetésével a londoni csapat a Premier League-ben feljött a BL-szereplést érő negyedik helyre, a Bajnokok Ligájában pedig bejutott a döntőbe, ahol a Manchester City lesz az ellenfele.

Persze a Brendan Rodgers vezette Leicester sem volt esélytelen, hiszen a bajnokságban harmadik helyen áll, pont a negyedik Chelsea-t megelőzve. A Leicester City az ötödik FA-kupa-döntőjére készült, azonban a trófeát még soha nem tudta elhódítani.

Ez a sorozat leghosszabb negatív szériája a döntőbe bekerülő csapatok történetében.

A két hadvezér: Brendan Rodgers és Thomas Tuchel Forrás: AFP/Matthew Childs

Ahogy az várható volt, a Chelsea ragadt magához a kezdeményezést, a Leicester pedig gyors kontratámadásokra építette a taktikáját. Az első komoly helyzet a Leicester előtt adódott a 16. percben, ekkor a korábbi gólkirály Jamie Vardy került helyzetbe, de a közeli lövését blokkolni tudták. A 22. percben a Chelsea is megvillant. Az angol válogatott Mason Mount iramodott meg a kapu felé, majd egy szép cselt követően 19 méterről a bal alsó sarok mellé lőtt.

Az első igazán nagy helyzetre a 29. percig kellett várni.

A Chelsea védője, a 36 éves Thiago Silva maradt fent, középre nyeste a labdát, de Timo Werner és a mellette érkező César Azpilicueta sem érte el a labdát.

Ezt követően is a Chelsea járatta többet a labdát, azonban az első félidő utolsó percében ismét a Leicester került helyzetbe. A belga válogatott Youri Tielemans beadására Jamie Vardy robbant be a kapu elé, de kilenc méterről a jobb alsó sarok mellé fejelt.

A második félidőben is a Chelsea játszott mezőnyfölényben, de Thomas Tuchael csapata sokáig nem tudott helyzetet kialakítani a Leicester City kapuja előtt.

A 63. percben aztán a semmiből szerzett vezetést a Leicester egy elképesztően nagy góllal.

Egy labdaszerzés után a belga Youri Tielemans indult meg a Chelsea kapuja felé, majd 24 méterről elemi erővel bombázott a jobb a felső sarokba.

  • Ken Keyworth 1963-as Manchester United elleni találata óta Tielemans az első Leicester-játékos, aki gólt lőtt egy FA-kupa-döntőben. Eden Hazard (2018) és Kevin De Bruyne (2019) után ő lett a harmadik belga gólszerző az FA-kupa-döntők történetében.

A bekapott gól után a Chelsea mindent egy lapra feltéve támadott, Thomas Tuchel pályára küldte a legveszélyesebb támadóit, a legközelebb mégis egy balhátvéd állt a gólszerzéshez. A 75. percben egy jobboldali beadás után a csereként beálló Ben Chilwell fejelt hét méterről, de Kasper Schmeichel elképesztő bravúrral a kapufára tolta a labdát.

A 87. percben megint egyenlíthetett volna a Chelsea. Az angol válogatott Mason Mount lőtt 12 méterrel, azonban Kasper Schmeichel még az előzőnél is nagyobb bravúrt bemutatva kitolta a kapu bal oldalába tartó labdát.

Amikor már biztos volt, hogy a Chelsea nem tud gólt lőni Schmeichelnek, a 90. percben egy hatalmas potyagólt hozott össze a Leicester. Chilwell kapott kiugratást a balszélen, a középre tett labdáját a török válogatott Caglar Söyüncü rárúgta a klub legendás kapitányára, a jutalomjátékát megérdemlő Wes Morganre, akiről a labda a hálóba pattant. Azonban a londoniak nem örülhettek sokáig, ugyanis videózás után kiderült, hogy Chilwell lesről indult az indítás pillanatában, így Michael Oliver játékvezető érvénytelenítette a gólt.

Az ötperces hosszabbításban már nem volt komoly helyzete a Chelsea-nek, így a Leicester City négy elveszített döntő után története során először nyerte meg a legrangosabb angol kupasorozatot.

  • A Leicester City a 44. csapat lett, amely megnyerte az FA-kupát, és a Wigan Athletic 2013-as diadala után az első olyan csapat, amelyik először hódította el a trófeát.
  • A Leicester edzője, az északír Brendan Rodgers Sir Alex Ferguson óta az első menedzser, aki megnyerte a skót és az angol FA-kupát is.
  • A Newcastle United (1998, 1999) után a Chelsea lett a második csapat, amely két egymást követő szezonban is elbukta az FA-kupa-döntőt.
  • A mérkőzés legjobbja, a dán Kasper Schmeichel az első kapus David Seaman óta, aki győztes csapat kapitánya volt.

FA-kupa, döntő
Chelsea-Leicester City 0-1 (0-0)
London, Wembley Stadion
Játékvezető: Michael Oliver
Chelsea: Kepa - Azpilicueta (Hudson-Odoi, 76.), Thiago Silva, Rüdiger - James, Kanté, Jorginho (Havertz, 75.), Alonso (Chilwell, 68.) - Mount, Zijes (Pulisic, 68.) - Werner (Giroud, 82.). Vezetőedző: Thomas Tuchel
Leicester: Schmeichel - Fofana, Evans (Albrighton, 34.), Söyüncü - Castagne, Tielemans, Ndidi, Thomas (Morgan, 82.) - Pérez (Choudhury, 82.) - Iheanacho (Maddison, 67.), Vardy. Vezetőedző: Brendan Rodgers
Gólszerző: Tielemans (63.)
Sárga lap: Werner (40.), ill. Fofana (36.)

Mindent egy helyen az Eb-ről