A PL-csapat sztárja tudományos alapon számolta ki, mennyi fizetés jár neki

Research Artificial Intelligence Tübingen research Artificial intelligence Machine learning AI Neural networks Digital Computer Science Information Technology Horizontal SCIENCE AND TECHNOLOGY SCIENCE TECHNOLOGY COMPUTER
ILLUSTRATION - 20 January 2021, Baden-Wuerttemberg, Tübingen: Mathematical formulas belonging to a machine learning algorithm is written on a whiteboard at the AI Research Buildung of the University of Tübingen, which is part of the "Cyber Valley". In the background, a researcher writes on the board (posed scene). This is the location of the Cluster of Excellence "Machine Learning" of the Department of Computer Science of the Faculty of Mathematics and Natural Sciences. (to dpa "Artificial intelligence is booming and the southwest is setting the pace") Photo: Sebastian Gollnow/dpa (Photo by Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Kevin De Bruyne, a Manchester City belga középpályása a héten 2025-ig meghosszabbította szerződését Pep Guardiola csapatánál. Az aláírásig vezető folyamat meglehetősen rendhagyó volt.

A 29 éves futballistának még két év hátra volt az előző szerződéséből, ő azonban újabb két évvel meghosszabbította azt, és ha valóban 2025-ig a klub játékosa marad, akkor kereken egy évtizeden át fogja szolgálni a Cityt.

Mint azt a Mirror című brit lap írja, De Bruyne manapság szokatlan módon nem alkalmaz ügynököt (korábbi tanácsadója, Patrick De Koster éppen előzetes letartóztatásban van különböző pénzügyi visszaélések miatt), az édesapja az, aki a segítségére van. Ügynök híján a belga futballista mintegy 8 millió fontot spórolt meg magának, ha a nemzetközi futballban igen szerénynek számító 10 százalékos jutalékkal számolunk.

Kevin De Bruyne a pályán is fantasztikus, de azon kívül sem egy hétköznapi fickó Forrás: AFP/Gareth Copley

És ha már számok. De Bruyne egyébként sem volt nehéz helyzetben, hogy a maga hasznosságáról meggyőzze a klubvezetést, ő azonban még felfogadott egy adatelemző szakembert, akinek a segítségével pontról pontra kiszámolta, hogy milyen sokat is jelent ő a Manchester City számára. A pályán töltött percek, a góljai és gólpasszai számai (előbbiből 105-nél, utóbbiból 165-nél jár), a segítségével megnyert trófeák (két bajnoki cím, egy FA- és négy ligakupa eddig), és a jövőben megnyerhető címek esélye is bekerült a képletbe.

De a belga szakember azt is kiszámolta, hogy a jelenlegi csapat adottságait figyelembe véve, mekkora esély mutatkozik ezeknek az újabb trófeáknak a megnyerésére. És miután a sikerekben minden bizonnyal döntő érdemei lesznek De Bruynének, meg is kell őt fizetni: így az addigi heti 350 ezer fontos fizetése helyett 400 ezer fontot kértek. És meg is kapták, így aztán a belga sztár 2025-ig 83 millió fontért cserébe kanyarította aláírását a szerződés aljára.