Újabb várostól veheti el az Eb-rendezés jogát az UEFA, itt az új terv

fbl Horizontal panoramic
A general view of the stadium before the UEFA Nations League football match between the Republic of Ireland and Finland at the The Aviva Stadium in Dublin on September 6, 2020. (Photo by Niall CARSON / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Bilbao után várhatóan Dublintól is elveszi a nyári labdarúgó Európa-bajnokság házigazdájának jogát az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA). A két város kiesése alaposan felforgatja a korábbi terveket, de már kész a vészforgatókönyv.

A Guardian című brit lap értesülései szerint az UEFA pénteken várhatóan Dublint is kihúzza a rendezők listájáról, miután az ír főváros nem tudja garantálni, hogy nézők előtt játszhatnának a csapatok. Az AVIVA Stadionban három csoportmérkőzést és egy negyeddöntőt rendeztek volna, így, ha valóban megszületik az imént említett döntés, ezeknek a mérkőzéseknek új helyszínt kell keresni.

A brit lap szerint már el is készült a vészforgatókönyv. Ahogy Bilbaóban, úgy Dublinban is az E csoport mérkőzéseit rendezték volna, így itt játszották volna a Lengyelország–Szlovákia (június 14.), a Svédország–Szlovákia (június 18.) és a Svédország–Lengyelország (június 23.) találkozókat.

Úgy tűnik nem lesznek Eb-meccsek a dublini AVIVA Stadionban Forrás: AFP/Niall Carson

És ugyancsak Dublinban rendezték volna azt a negyeddöntőt, amelyben a D csoport győztese (várhatóan Anglia) és az F csoport másodikja, azaz a papírforma szerint a német, francia, portugál trió egyik tagja csapott volna össze.

Ez a mérkőzés áttennék Londonba, így az angolok – ha minden a terveik szerint alakul – a negyeddöntő kivételével egészen a döntőig hazai pályán, a Wembley Stadionban szerepelhetnének. Ugyancsak a Wembley adhatna otthont az egyik dublini csoportmeccsnek, míg egy másikat Szentpéterváron rendeznének meg. Bilbao helyettesítésére Sevilla tűnik beugrónak, azaz lehet, hogy mégis lesz spanyol helyszín a tornán.

Ugyanakkor továbbra is kérdéses München szerepvállalása, a bajor főváros ugyancsak nem jelezte még egyértelműen, hogy tud-e nézők előtt meccseket rendezni a június 11. és július 11. között sorra kerülő tornán.