Vágólapra másolva!
Lehet-e német szövetségi kapitány Stefan Kuntz? Kinevezhetnek-e egy olyan embert a német nemzeti csapat élére, aki egyszer már idény közben azért hagyott el egy klubcsapatot, mert fáradtnak érzi magát? Kacsa, vagy komoly feltételezés Lothar Matthäus nevének kalapba dobása? Ezek a kérdések foglalkoztatják kedd óta egész Németországot.

Vajon ki lesz a tizenegyedik német labdarúgó szövetségi kapitány? Ezt találgatják a német labdarúgás rajongói kedd délután óta. Ezúttal nem egy focicsapat tizenegyedik tagján gondolkozik egy fél ország, hanem egy különleges, 10 tagú társasághoz csatlakozó új emberen.

Nerz, Herberger, Schön, Derwall, Beckenbauer, Vogts, Ribbeck,Völler, Klinsmann és Löw nem egyidőben pályára lépő futballcsapat 10 játékosa,

hanem azon szakemberek, akik a labdarúgás nemzetközivé válása óta a német válogatottat irányították. Szövetségi kapitányként, vagy akiknek nem volt edzői végzettségük, azok csapatfőnökként. Közel 100 év alatt ennyi kapitány ült a német kispadon, és ez is jelzi, hogy a négyszeres vb-győztesnél soha nem rövid távra terveznek.

Így nyilván komolyan megfontolják, hogy ki lesz a következő. Mióta kiderült, hogy Löw távozik, sok fórumon emlegetnek utódjelöltek, és ugyanezen portálok információi egymásra épülnek, mégis furcsa, hogy csak néhány név forog körbe-körbe.

Ha csak német jelöltek kerülnek szóba, akkor valóban nincs nagy választék. Mert egy komoly generációváltás közben van a német edzői társadalom. Több olyan sikeres, karizmatikus tréner öregedett ki és vonult vissza a közelmúltban, aki méltó lett volna erre a tisztségre.

Még nem dőlt el, ki lesz Joachim Löw utóda a német válogatott élén Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

Kicsit fordított a helyzet, mint Berti Vogts 1998-as vb-n történő csúnya bukása után. Mert akkor remek edzők voltak, de minőségi focisták nem nagyon. Akkor azért volt nehéz kapitányt találni, mert a kor legjobbjai nem akartak „megégni".

Végül szegény Erich Ribbeck tette a fejét a hurokba az akasztófán, és bizonyította be a 2000-es Eb-n, hogy igazuk volt azoknak, akik nem vállalták a szerepet. Ő lett az egyetlen kapitány az eddigi 10-ből, aki nem tudott érmet nyerni világversenyen.

Az ő bukása után pedig már tényleg senki nem merte vállalni a nagy kockázattal járó feladatot.

A Dortmunddal és a Bayernnel is Bajnokok Ligáját nyerő Ottmar Hitzfeld lett volna az ideális megoldás, de őt hiába kapacitálták szinte térden állva, nem állt a kötél alá. Jupp Heynckes akkor még nem volt olyan sikeres, mint lett később, de így sem kért ebből a megtiszteltetésből. Udo Lattek akkor már viszonylag öreg volt ehhez, Dettmar Cramer még nála is idősebb, Otto Rehhagel inkább görög kapitánynak ment, Felix Magath „szadista hajlamait" pedig inkább klubedzőként tudta kiélni. Végül komolyan csak Klaus Toppmöller és Christoph Daum jöhetett szóba. Az utóbbit választotta a szövetség. Szakmailag valószínűleg tökéletes megoldás lett volna, hosszú évekre megoldotta volna a problémát. Talán addig, amíg ki nem kecmereg a német futball a kátyúból. Ám a kinevezése előtt kiderült róla, hogy kábítószer-fogyasztó, ráadásul még kereskedik is vele, sőt leányok futtatásával is foglalatoskodik szabadidejében.

Így Ribbeck után ismét csak ideiglenes megbízásról lehetett szó, de ezt olyan jól oldotta meg a nagyon népszerű Rudi Völler, hogy egy szedett-vedett csapattal döntőt vívhatott a 2002-es vb-n.

Rudi Völler 2002-ben vb-döntőbe vezette a német csapatot Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Keine werbliche Verwendung., No commercial or promotional usage., Keine Verwendung in der Schweiz, No usage in Switzerland/Markus Ulmer

Ám hosszútávon ő sem vállalta, így újabb keresgélések után az 1990-es világbajnokcsapatban Völler éktársaként tevékenykedő Jürgen Klinsmann vette át a posztot.

Az ő szerepvállalása teljes összeomlást hozott volna, ha nem teszik mellé Joachim Löw-öt, aki értett a szakmájához. És az „interneteskapitány", Klinsmann 2006-os távozása után ő lépett előre egy sorral, és azóta tartott a Löw-éra.

A nyári Eb után viszont véget ér, és közben az összes említett edző nyugdíjba ment, néhányan már nem is élnek közülük. Felnőtt egy új generáció, de a sikereikről elég annyit mondani, hogy utoljára 1997-ben nyert Európa-liga/UEFA Kupát német csapat (egy holland edzővel, Huub Stevens ült a padon), a BL-döntőkbe pedig a következő edzőkkel jutottak német gárdák ebben az évezredben: Ottmar Hitzfeld, Klaus Toppmöller, Louis van Gaal (holland), Jupp Heynckes, Jürgen Klopp, Hansi Flick. Továbbá BL-döntőbe vitte a PSG-t tavaly Thomas Tuchel.

Ezzel meg is érkeztünk a mába! Mert igazán komoly esélye a posztra igazából Kloppnak, Flicknek lehet, az utánpótlást irányító Stefan Kuntznak, továbbá ha szigorúan a szakmai kvalitásokat nézzük, akkor Ralf Rangnicknak és Julian Nagelsmann-nak.

Az utóbbit, a RB Leipzig trénerét a kora miatt azonnal ki is lehet zárni, mert elképzelhetetlen egy 33 éves ember ezen a poszton. Ha a fejlődése olyan töretlen lesz, mint volt az elmúlt években, akkor majd a tizenkettedik kapitány lehet. Ám az előtte lévő 10-15(-20) évet addig meg kell oldania valakinek.

Ralf Rangnick 63 éves lesz a nyáron (Löw most 61), ő túl hosszú időt biztosan nem tud vállalni.

Ráadásul mentálisan már 10 éve sem volt teljesen rendben, ugyanis a Schalke kispadját szezon közben azzal az eredeti indokkal hagyta ott, hogy fáradt.

Kétségtelen, hogy a kapitányi munka másfajta embert igényel, mint egy klubnál végzett, és az elemzésekben, analízisekben ő nagyon jó. Ezért is akasztották rá a „professzor" becenevet. Nem biztos, hogy bírná a válogatott irányításával járó stresszt, de az biztos, hogy ha rá esik a választás, akkor a szövetség marketingesei kereshetnek egy ásványvízgyártó céget (is) szponzornak.

Ugyanis egyéb idétlen fejlövései mellett naponta 5 liter vizet itat játékosaival, valami sejtregeneráció címszóval.

Ralf Rangnick furcsa edzésmódszereiről híresült el Forrás: AFP/Robert Michael

Jürgen Kloppot azóta tartja mindenki potenciális kapitányjelöltnek, amióta felugrott az edzői körhintára. Eleinte „jó dumája", sármos megjelenése miatt, később a Dortmunddal aratott sikerei miatt. Nála kicsit fordítva működött a dolog, mint az edzők többségénél, akik előbb dolgoztak, aztán megtanították őket szerepelni. Ám ez a XXI. század, itt már sok téren fontosabb eladni a terméket, mint jól legyártani azt. Mindenesetre Klopp ma már „gyártásban" is a legjobbak között van, és természetesen elsőként tették fel neki az utódlásra vonatkozó kérdést, amire olyan „klopposan" válaszolt:

Ez valóban egyértelmű beszéd, amihez az egyik korábbi kapitány a 10-ből, Rudi Völler annyit tett hozzá: „Klopp azon kevés edzők egyike, aki maga dönti el, hogy mikor akar szövetségi kapitány lenni".

A Liverpool mestere jelenleg 53 éves, vagyis ideje még van, de ha nem jól sakkozik, akkor legfeljebb görög kapitány lehet.

Jürgen Klopp szép sikereket ért el a Dortmunddal és a Liverpoolal Forrás: AFP/Glyn Kirk

A Bayern edzőjeként egy év alatt hat jelentős trófeát nyerő Hansi Flick azért lenne logikus választás, mert az eddigi kilenc kapitányváltás közül ötnél a korábbi munkatárs (másodedző) vette át az irányítást.

Így került pozícióba Sepp Herberger, Helmut Schön, Jupp Derwall, Berti Vogts és maga Jogi Löw is. És neki Flick volt a segítője 2006 és 2014 között. A 2008-as Eb-n, amikor Löwöt az Ausztria elleni csoportmeccsen elzavarták a padtól és a Portugália elleni negyeddöntőn eltiltása miatt sem lehetett ott, akkor Flick tökéletesen helyettesítette. Viszont jelenleg a Bayernnél nagyon fut vele a szekér. Ugyan tudja: nem biztos, hogy később is szóba kerül majd a neve, mégis lojális jelenlegi kenyéradóihoz, mert ezt mondta:

Úgy tűnik hasonló a helyzet az említett ezredforduló környékén előfordulthoz. Vagyis olyan jelölt az első pillanatban nincs, aki szívesen csinálná, szakmailag megfelelő, és a szövetség is őrá gondol.

Illetve van egy: Stefan Kuntz.

Ő a szövetség alkalmazottja, és a korosztályos csapatokkal dolgozik évek óta. 1983-tól 1999-ig 449 Bundeliga1-es meccsen lépett pályára, ezeken 179 gólt szerzett. 25-ször szerepelt a válogatottban, az 1996-ban Eb-t nyerő csapatban öt mérkőzésen játszott (a hatból), az elődöntőben a 120 perc során ő lőtte a német válogatott egyetlen gólját, majd a 11-es párbajban is betalált. Szinte hihetetlen rekordot tart: 20-szor volt győztes válogatott tagja, 5-ször döntetlent játszónak és soha nem kapott ki a nemzeti csapat mezében.

Stefan Kuntz lehet a jövő embere a német válogatottnál Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Marvin Ibo G?Ng?R

Az ilyenre mondják, hogy győztesnek született.

És ezt a mentalitást utánpótlásedzőként is kamatoztatta: 2017-ben megnyerte fiaival az U21-es vb-t.

A Spanyolország elleni döntőben játszott a csapatában Serge Gnabry, Niklas Stark, Mitchel Weiser, Max Meyer, Maximilian Arnold, Levin Öztunali.

Lothar Matthäus?

A nagy német kapitánykeringőben természetesen felmerült a Bayern München volt legendájának, Lothar Matthäusnak a neve is. Még a Hertha magyar edzője, Dárdai Pál is megszólalt ebben a kérdésben. „Kiváló szakember, és remekül tud motiválni. Jól bánik a körülötte lévő emberekkel, és sok tapasztalattal rendelkezik a futballról, szóval lehetséges, hogy egy ilyen környezetben nagy dolgokra lehetne képes. Igazi győztes alkat" - mondta Dárdai. Ennek ellenére kevéssé valószínű, hogy a német szövetség épp Lothar Matthäusban látná az ideális megoldást. Lothar Matthäus megosztó személyiség, arról nem beszélve, hogy eddigi edzői pályafutása kevéssé nevezhető sikeresnek - erről a magyarok is tudnának mesélni, hiszen nálunk is volt szövetségi kapitány. Az, hogy mégis felmerült az ő neve is, mint kapitányjelölt, arra enged következtetni, hogy vannak olyanok Németországban, akik benne látnak fantáziát.

A németek szeretik, ha a sikeres korosztályos csapatra épül a jövő válogatottja, és nincs annál kényelmesebb megoldás, mint arra az edzőre bízni, aki már fiatalon is dolgozott velük. Vagyis, ha holnap kellene leülni az új szövetségi kapitánynak, akkor azt biztosan Stefan Kuntznak hívnák. Azonban van még idő dönteni, hisz a jelenlegi, Joachim Löw az Európa-bajnokság végéig még hivatalban marad.