Ronaldo szinte pályán se volt, de megmentette esélyeit a Juventus

775607291 fbl Horizontal
Juventus' Portuguese forward Cristiano Ronaldo gestures during the UEFA Champions League round of 16 first leg football match between Porto and Juventus at the Dragao stadium in Porto on February 17, 2021. (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája szerdai nyolcaddöntőinek első meccsén a Porto 2-1-re nyert hazai pályán a Juventus ellen, míg a játéknap másik meccsén a Borussia Dortmund 3-2-re nyert a Sevilla otthonában.

A sorsolás pillanatában talán a Porto-Juventus párharc tűnt a legegyértelműbbnek a nyolcaddöntők közül. A párosítás pikantériáját természetesen Cristiano Ronaldo adta, aki újra Portugáliában léphetett pályára.

A Sportingban nevelkedett ötszörös aranylabdás szerda este ötödik alkalommal léphetett pályára a Porto ellen a Bajnokok Ligájában, eddig egy gólt tudott szerezni még a Manchester United színeiben, ami 2009-ben Puskás-díjat ért neki.

Az olasz bajnok torinói együttes - amely a Ferencváros csoportját nyerte meg a BL-ben - csak a negyedik helyen áll a Serie A-ban, hátránya nyolc pont az éllovas Internazionaléval szemben. A Juve 2011 óta sorozatban kilencszer nyerte meg az olasz bajnokságot. A Porto a Juvéhoz hasonlóan címvédőként a vártnál gyengébben teljesít hazája bajnokságában, melyet 19 forduló után a nagy rivális Sporting vezet, a második portói együttes hátránya tíz pont.

Sergio Conceicao csapata a Marchesín - Manafá, Pepe, Mbemba, Sanusi - Jesús Corona, Sérgio Oliveira, Uribe, Otávio - Marega, Taremi összeállításban kezdett, míg

Andrea Pirlo a Sczesny - Danilo, De Ligt, Chiellini, Sandro - Bentancur, Rabiot - McKennie, Chiesa - Kulusevski, Ronaldo tizenegynek szavazott bizalmat.

Alig egy perc, pontosabban 63 másodperccel elteltével már vezetett is a Porto, az iráni Mehdi Taremi fülelte le Bentancur hátrapasszát és Szczesnyt megelőzve a Juve kapujába lőtt, neki ez volt az első gólja a BL-ben.

A folytatásban a Porto folyamatosan nyomás alá helyezte a Juve védelmét, amely többször is zavarba került, támadásban nem sokat mutatott az első félidőben az olasz csapat.

Cristiano Ronaldo csak árnyéka volt önmagának Forrás: AFP/Miguel Riopa

A 35. percben tovább nőhettek Pirlo gondjai, amikor sérülés miatt Giorgio Chiellinit le kellett cserélni, Demiral jött a helyére.

Az első komolyabb olasz helyzetre a 41. percig kellett várni, amikor Rabiot talált kaput egy félollózós mozdulattal.

A második félidő ugyanúgy kezdődött, mint az első, illetve még rosszabbul vendég szempontból, ezúttal 19 másodperc elteltével kapott gólt a Juventus, a mali Moussa Marega volt a gólszerző.

Az 52. percben Oliveira lövését kellett védenie Szczesnynek, de a túloldalon sokáig semmi helyzet nem akadt.

A 82. percben szinte a semmiből szépített a Juventus, Chiesa talált be a portugálok kapujába.

A másik szerdai meccsen a Sevilla a Dortmundot fogadta. A spanyolok Suso megpattanó lövésével szereztek vezetést, majd Dahoud egy hatalmas góllal egyenlített a 19. percben. A szíriai születésű, de német játékosnak ez volt az első gólja a BL-ben.

A 27. percben már vezetett is a Dortmund, Erling Haaland talált a kapuba, a meccs első három, kaput eltaláló lövéséből mind gól lett.

A 43. percben egy gyors labdaszerzés után Haaland újra betalált, 18. BL-gólját szerezte meg, mindössze 13. meccsén, ezzel a norvég debütálása óta csak Robert Lewandowski szerzett több gólt a sorozatban.

A meccs hajrájában a hazai oldalon Luuk de Jong is betalált, így 3-2-re nyert a Dortmund.

A visszavágókat március 9-én rendezik majd.