Haszontalan ócskavassá vált a tökéletesnek hitt Bayern-gépezet

Holstein Kiel - Bayern Munich Sports soccer DFB Cup
13 January 2021, Schleswig-Holstein, Kiel: Football: DFB Cup, Holstein Kiel - Bayern Munich, 2nd round at Holstein Stadium. Kiel's players (r) celebrate their victory after penalty shootout. IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. Photo: Christian Charisius/dpa
Vágólapra másolva!
A 2021-es év első igazi nagy futballszenzációját az okozta, hogy az európai szupercsapatnak titulált és gondolt Bayern München a másodosztályú Kiel ellen kiesett a Német Kupából. A baljós előjelek már hetek óta látszottak, de akkor még szinte mindenki azzal áltatta magát, hogy a BL-győztes együttes ereje mindig elég egy-egy krízishelyzet elhárításához. Azonban az elmúlt 5 napban bebizonyosodott, hogy ez messze nincs így.

2019. március 19-én Sadio Mané betalált Manuel Neuer kapujába és ezzel kialakította a végeredményt: Bayern München-Liverpool 1-3. Az angol csapat kiütötte a Bajnokok Ligájából a Bayern Münchent, ő jutott a legjobb 8 közé.

2021. január 13-án Fin Bartels betalált Manuel Neuer kapujába és ezzel a Holsten Kiel kiütötte a Bayern Münchent a Német Kupából, ő jutott a legjobb 16 közé.

A két gól között eltelt majdnem két év során a Bayern minden sorozatot megnyert, ahol elindult.

A Liverpool elleni hazai vereség után a mai napig nyert két Német Kupát, két Bundesliga bajnok címet, egy Bajnokok Ligáját. Ráadásként egyszer-egyszer elhódította az európai és a német Szuperkupát is. Tegnap Kielben véget ért egy fejezet. Épphogy elkezdődött a 2021-es év, és máris biztossá vált, hogy idén nem nyerhet meg mindent a csapat.

Várható volt. Amilyen fantasztikusan játszott tavaly tavasszal, olyan fáradtan teljesít az új bajnokságban. 2020-ban végigverte a német mezőnyt, végigverte Európát és a teljesítmény megkoronázásaként szeptemberben Budapesten legyőzte az Európa-liga legjobbját, a Sevillát. Tulajdonképpen ott ért véget a tündérmese.

Azóta mennek előre, teszik a dolgukat a játékosok, de folyamatosan érezhető rajtuk, hogy az utolsó erőtartalékaikat veszik elő hétről-hétre. Illetve többnyire egy héten kétszer is.

Az említett pesti mérkőzés óta csikorog a gépezet.

Van, hogy így is jönnek az eredmények, de bizony néha kudarccal végződik egy-egy fellépés. A tavaszi menetelés, majd a nyári Barcelona elleni 8-2 után mindenki azt találgatta, hogy hány évig nem lehet majd megközelíteni ezt a csapatot. Ha nincs a világjárvány miatti tavaszi leállás, és a terveknek megfelelően májusban veszi át a BL-serleget, majd elmennek játékosai a jól megérdemelt pihenésre, akkor lett volna értelme ennek a kérdésnek.

Lehajtott fejű Bayern-játékosok hagyják el a kieli stadiont Forrás: AFP/Fabian Bimmer

Normális esetben, amíg júniusban a focisták erőt gyűjtenek az új szezonra, addig a vezetők átalakítják a keretet. Ez a keret július első felében elkezdi a taktikai variációk begyakorlását, a hónap második felében ezeket már edzőpartnerek ellen csiszolja. Majd augusztus elején, kisebb tornákon, komolyabb vetélytársakkal szemben készül a hónap közepén esedékes bajnoki rajtra. Majd szeptemberben indul a BL-csoportköre.

Most a nyáron nem volt pihenés, nem volt erőgyűjtés és a nem került sor a taktikai variációk gyakorlására.

Nyár végén Bajnokok Ligáját kellett nyerni. Persze aki nyert annak megérte, az összes többi csapat „eldobta" a nyarát a semmiért. A győztes viszont az ősszel kezdte meg a tartozása törlesztését.

A Bayern a szeptemberi budapesti Szuperkupa-mérkőzés után vasárnap 4-1-re kikapott a Hoffenheim vendégeként, majd rá egy hétre nagyon megszenvedett a Hertha elleni győzelemért. Ezen a két találkozón hét gólt kapott. Két gyenge csapattól. Már ekkor is látszódott, hogy szenvednek a játékosok, de ekkor egy gyors vérátömlesztés még segített rajta.

A vezetők a nagybani piacon az utolsó pillanatban még vettek egy-két olyan árut amilyet nemhogy nyitáskor nem vesz meg senki, de még az záróra kezdetekor sem.

Furcsa módon az újak érkezésével nem azért lett jobb a csapat, mert ők olyan sokat tettek hozzá a pályán, hanem a korábban itt lévők rájöttek, hogy van, aki esetleg pótolhatja őket. Nyilván Eric-Maxim Choupo- Moting akkor sem szoríthatja ki Lewandowskit, ha az esetleg több meccsen keresztül nem csinál semmit, de a Sané-Gnabry- Coman-triónak már vetélytársat jelenthet Douglas Costa.

A Bayern kapusának arcáról mindent le lehet olvasni. Manuel Neuer a kiesés után Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christian Charisius

Októberben és november elején felépített a csapat egy kilencmeccses győzelmi szériát, melynek legszebb és legértékesebb darabja az Atletico Madrid 4-0-s kiütése és a dortmundi diadal volt. Ekkor még fogat csikorgatva is sikerült győzni, mint Kölnben vagy BL-meccsen Moszkvában. Itt még döntött a jobb játékosállomány, meg a varázslatos Lewandowski-Müller együttműködés, melyhez időnként csatlakozott valamelyik középpályás.

Ám Kimmich dortmundi sérülése mérföldkő volt.

Az ezt követő hét meccséből csak hármat nyert meg a triplázó gárda. Zsinórban nyolc bajnoki mérkőzésén az ellenfél szerezte meg a vezetést. A középpálya nem szűrt megfelelően, a védők feljebb húzódtak és mögéjük az ellenfél játékosai kedvükre lövöldözték be a labdákat. A Lewandowski és Neuer fizetését elváró Alaba helyezkedési hibáiról elég hosszú összeállítást lehetne készíteni, és sem Boateng, sem Süle nem értette meg magát vele. Ezeket a dolgokat kellett volna többek között csiszolni a nyáron, vagyis ezekért tulajdonképpen a sors a felelős. Kimmich távollétében nem tudta megverni otthon a Brement és a Leipziget, és nem nyert az Union Berlin vendégeként sem. Az Atleticonál elért döntetlen egy B-csapattal a siker rovatba kerülhet, ahogy a Wolfsburg és a Leverkusen elleni győzelem is. Akármennyit hibáztak hátul a védekezők, Neuer és a Lewandowski kisegítette őket. Ezért lehetett az élen a Bayern karácsonykor a bajnokságban.

Egyébként ezt a kieli kupatalálkozót december 22-én kellett volna megrendezni.

A legjobb 16 közé jutásért vívandó párharcok közül 14-et meg is rendeztek akkor. A Bayern viszont kis túlzással a Balti-tenger melletti városból nem ért volna haza szentestére. Ezért került sor erre most. Ki tudja hogyan alakul a meccs, ha akkor rendezik?

Két kieli hős: a kapus, Ioannis Gelios és Fin Bartels ünnepel Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Selim Sudheimer

De erről nincs értelme beszélni, arról viszont igen, hogy az év kezdete lidércnyomásosra sikeredett a Bayernnek. A biztos kiesőnek tűnő Mainz Münchenben az első félidőben 5-6 gólt is rúghatott volna, megköszönhetik a játékosok Neuernek, hogy csak kettőt rúgott. A második félidőben fordított a csapat, de ami elég volt a Mainz ellen az kevés volt egy héttel később Mönchengladbachban. Vagyis egy félidőnyi futball.

Ám a Bayern jelenleg többre nem képes.

A védekezését szétszedik az ellenfelek és a támadójátékból is hiányzik az ötletesség. Ilyenkor kellenének az egyéni villanások, de ezt jelenleg csak Lewandowskitól és időnként Müllertől lehet várni. Ha nekik nem megy, akkor mások nem húzzák helyettük a szekeret. Múlt tavasszal a kombinatív támadójáték miatt már jobban nézett ki a csapat, mint korábban Ribery és Robben idején, de most nagyon kellenének olyan kaliberű játékosok, amilyenek ők voltak. De jelenleg a világ futballjában sem sok ilyen van. Lewandowski ilyen, de ha neki nem megy, akkor úgy tűnik nincs B-terv.

A pillanat, amikor a Kiel biztossá tette a továbbjutásukat Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christian Charisius

A másodosztályú Holsten Kiel elleni Német Kupa találkozón Lewandowski a kispadon kezdett, Alaba, Pavard, Costa, Boateng, Martinez mellett. Úgy tűnt ott is maradhat mert ugyan 1-0-s vezetésnél megint összehozott a védelem egy gólt, de ennek ellenére úgy tűnt, meglesz a továbbjutás, mert a második félidő elején a München egy szép szabadrúgással újra megszerezte a vezetést. Ám a mérkőzésen sokat nem támadó Kiel a 95. percben egy beívelés után egyenlített, ezzel 2-2 lett az állás, hosszabbításra kényszerítette a tavaly öt címet begyűjtő csapatot.

És ha majd a sporttörténelemmel foglalkozók évek-évtizedek múlva arra kíváncsiak, hol ért véget egy zseniális csapat tündöklése, akkor elég lesz ezt a 30 percet végignézniük.

Lewandowskival, Müllerrel, Kimmichhel, Davies-szel szenvedett a Bayern, fáradtan lézengve, elképzelés nélkül próbálta a másodosztályú gárda kapujába juttatni a labdát. A tv előtt ülve is érezhető volt, hogy nem is sikerülhet. És ilyenkor a 11-es párbajban a sors megbünteti a jobb erőkből álló, de a győzelemért meghalni nem képes társaságot. Ez történt ezúttal is, és csak a hab volt a kieli tortán, hogy a hazai kapus Ioannis Gelios a kapujára tartó hat büntetőből csak Müllerénél volt esélytelen. Marc Rocaét megfogta.

Örömünnep Kielben a Bayern kiütése után Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christian Charisius

A mérkőzés után a Bayern edzője, Hansi Flick arról beszélt, hogy csapata sokként élte meg ezt az összecsapást és a kiesést.

Nagyon sokáig uraltuk a játékot. Ez volt a célunk. Viszont nincs annál bosszantóbb, hogy az utolsó másodpercben az ellenfél kiegyenlít. Gratulálok a Kielnek." védekezésre van szükségünk.

Ole Werner, a Holstein Kiel edzője:

Jól védekeztünk és jó volt a kapusunk is. Elöl olyan helyzeteket alakítottunk ki, amiket elképzeltünk. Amikor megszereztük a labdát, bátrak voltunk, és azt hiszem, ez volt a kulcs ahhoz, hogy kiüssük a Bayernt."

A Bayern 2004 óta zsinórban 38 mérkőzést nyert meg a Német Kupában alsóbb osztályú ellenfél ellen.

A mostani, Kiel elleni kudarcig. Legutóbb ilyen korán, vagyis a 32 között 2000-ben esett ki. Akkor a negyedosztályú amatőrcsapat, a Magdeburg búcsúztatta, szintén a második körben. Az a találkozó is büntetők után dőlt el. 1-1 volt a 90 és a 120 perc után, a Bayern gólját a mostani sportigazgató Hasan Salihamidzic lőtte. Aztán az orosz rulettben Jens Jeremies és Giovane Elber is mellérúgta a labdát, Oliver Kahn (akárcsak most Neuer) nem tudott egyetlen 11-est sem védeni.

Lehet-e innen felállás? Biztosak lehetünk abban, hogy a Bayern mostantól kettőzött erővel fog küzdeni Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Selim Sudheimer

Viszont annak a szezonnak a végén a Bayern megnyerte a bajnokságot és a Bajnokok Ligáját is. Utóbbit 11-es párbaj után a Valencia ellen. Oliver Kahn akkor három büntetőt is megfogott.

Ebben még lehet reménykedni. Mármint a Bajnokok Ligája megnyerésében.