Vágólapra másolva!
Kedden este hét órától két mérkőzést rendeztek a labdarúgó Bajnokok Ligája F csoportjában. A Lazio 2-2-es döntetlent játszott belga Club Brugge csapatával a római Stadio Olimpicóban, ezzel az olasz együttes kiharcolta a továbbjutást. A csoport másik mérkőzésén a már továbbjutó Borussia Dortmund 2-1-re legyőzte a Zenit csapatát Szentpéterváron, így csoportelsőként jutott be a legjobb 16 közé.

Az F csoportban csak a Borussia Dortmund továbbjutása volt biztos, a németek csak a csoportelsőség megszerzése motiválhatta a már biztos kieső Zenit elleni szentpétervári meccsen. A másik továbbjutó helyért a Lazio és a Club Brugge küzdött. Az olaszok várhatták lépéselőnyből a meccset, akiknek már az továbbjutást ért, ha elkerülik a vereséget Rómában.

A római mérkőzésen ahogy az várható volt, a Lazio azonnal nekirontott a Club Brugge-nek, és a 12. percben meg is szerezte a vezetést.

Joaquin Correa okos átlépős csele után Luis Alberto lépett ziccerben, a spanyol támadó lövését Simon Mignolet védeni tudta, de a kipattanóra Correa érkezett, és közelről az üres kapuba lőtt.

A Lazio gyönyörű góllal szerzett vezetést Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Egy perccel később a római csapat növelhette volna az előnyét, de az argentin Correa 16 méteres lövését Mignolet hárította. A 15. percben aztán a semmiből egyenlített a belga csapat. A holland Noa Lang 17 méteres lövése kipattant a világ-és Európa-bajnok Pepe Reináról, az érkező Ruud Vormer pedig közelről nem hibázott.

Eközben a másik mérkőzés az orosz Zenit megszerezte a vezetést a Borussia Dortmund ellen. A 16. percben Alex Sutormin jobbról belőtt labdáját Sebastian Driussi küldte kapura, a labda irányt változtatott a blokkolni igyekvő Mats Hummelsen, így lett igazán védhetetlen a lövés.

Ez pedig azt jelentette, hogy negyedóra után a Lazio állt a csoport élén.

Rómában sokáig nem állt döntetlenre a meccs, ugyanis a 26. percben tizenegyest kapott a Lazio. Az aranycipős Ciro Immobile tört kapura, de kistorított helyzetből sansza nem volt gólt lőni, azonban Mukoni Mata egy fölösleges becsúszással elkaszálta, így jöhetett a büntető, amit a sértett a kapu bal oldalába lőtt.

Clinton Mata teljesen fölösleges büntetőt csinált Forrás: AFP/Tiziana Fabi
  • Az olasz válogatott támadó a legutóbbi kilenc mérkőzésén tíz gólt lőtt.

A 39. percben óriási lépést tett a továbbjutás felé a Lazio. A második percben besárguló Eduard Sobol kaszálta el Manuel Lazzarit, amiért a Club Brugge játékosa megkapta a második sárga lapját, így csapata megfogyatkozott.

A másik pályán a tartalékos Dortmund irányította a játékot, de a Zenit játszott veszélyesebben. A szentpétervári csapat Sardar Azmoun 33. percben lőtt góljával növelhette volna az előnyét is, de a játékvezető les miatt nem adta meg az iráni csatár gólját. A németek először a hosszabbításban rázták meg magukat, de a csapatkapitány Marco Reus közeli lövése a kapufán csattant.

A Zenit nem vette félvállról a tét nélküli meccset Forrás: AFP/Olga Maltseva

A második félidő elején azonnal eldönthette volna a Lazio a Club Brugge elleni meccset. A 49. percben Correa lépett ki ziccerben, de az argentin csatár közeli lövése néhány centivel elkerülte a jobb kapufát. Eközben a szentpétervári meccsen a Dortmund egyáltalán nem törte össze magát az egyenlítésért, és a csoportelsőségért.

A Dortmundban az 58. percében pályára lépett Youssoufa Moukoko, aki a német bajnokság után a BL-ben is korrekordot döntött, ugyanis 16 évesen és 18 naposan szerepelt először. A német utánpótlás-válogatott játékos Kamerunban született. A korábbi csúcsot Celestine Babayaro tartotta 1994 óta. A nigériai olimpiai bajnok az Anderlecht színeiben 16 évesen és 87 naposan játszott először az elitsorozatban.

Az oroszországi mérkőzésen semmi nem utalt arra, hogy a Dortmund egyenlíteni fog, aztán a 68. percben mégis gólt lőttek a németek.

Egy szöglet után Hummels elé került a labda, a világbajnok német védő hat méterről kapura pöckölt, ezt még bravúrral védte Mikhail Kerzhakov, azonban a kipattanóra Lukasz Piszczek érkezett, és közelről az üres kapuba lőtt.

A római találkozón a tíz emberrel játszó belga csapat mindent megtett az egyenlítésért, pár komoly helyzetet ki is tudott dolgozni, de nem tudott gólt lőni. A továbbjutásra álló Lazio eközben kontrajátékra rendezkedett be, és többször is eldönthette volna a meccset. A 74. percben Immobile lépett ki ziccerben, de a tízméteres lövése elkerülte a kaput. Az olasz válogatott csatár kihagyott meccslabdája után pedig büntetett a belga csapat. A 76. percben egy jobboldali beadásra Hans Vanaken robbent be, és hat méterről nagy erővel a kapu bal oldalába fejelt.

A Lazio visszahozta a meccsbe a Club Brugge csapatát Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A másik pályán három perccel később a Dortmund megfordította a meccset. A belga válogatott Axel Witsel kapott egy labdát a kaputól 18 méterre, tolt rajta egyet, majd a bal alsó sarokba lőtt.

Eközben a római meccs hajrájában a Club Brugge tíz emberrel is hajtott a győztes gólért, a Lazio pedig kétségbeesetten védekezett.

A 91. percben majdnem elvesztette a meccset a Lazio. Egy kapu előtti kavarodás után Charles de Ketelaere elé került a labda, aki nyolc méterről egy pattanás után telibe lőtte a felső kapufát.

A játék képe alapján a Club Brugge jobban megérdemelte volna a továbbjutást, de az utolsó percekben az eredmény már nem változott, így a Lazio jutott a legjobb 16 közé a Dortmund mellett, amely végül 2-1-re nyert Szentpéterváron.

A Lazio 21 év után először jutott be ismét a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába.

Bajnokok Ligája, F csoport, 6. forduló

Lazio (olasz)-Club Brugge (belga) 2-2 (2-2)
Gólszerzők: Correa (12.), Immobile (27.- tizenegyesből), ill. Vormer (15.), Vanaken (76.)
Kiállítva: Sobol (39.)

Zenit (orosz)-Borussia Dortmund 1-2 (1-0)
Gólszerző: Driussi (16.), ill. Piszczek (68.), Witsel (79.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
I
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V