Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
November 18-án, szerdán este 20.45-től Törökország ellen az utolsó idei mérkőzését fogja játszani a magyar labdarúgó-válogatott. A tét nem kicsi: egy győzelemmel, és az oroszok pontvesztésével megnyerhetjük a Nemzetek Ligája B osztályának 3. csoportját, feljutva ezzel a legjobbak közé az A osztályba. Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a csapatnak pontosan ez a célja, azaz biztosak lehetünk benne, hogy aki pályára lép, az rendkívül elszánt lesz a roppant erős törökök ellen.

A magyar válogatott 2020. szeptember 3-án Sivasban Törökország ellen kezdte meg a hatmeccses Nemzetek Ligája-szezont, és november 18-án ellenük is fejezheti be. Az első találkozót nem kis meglepetésre Szoboszlai Dominik 80. percben szerzett gyönyörű szabadrúgás góljával 1-0-ra megnyerték a mieink. A legnagyobb meglepetés nem is maga az eredmény volt, hanem az, ahogy a magyar csapat játszott: tudatosan, fegyelmezetten, szemmel láthatóan tökéletesen felépített taktika minden egyes elemét betartva futballozott a csapat, nem hagyva kibontakozni a számos topligás játékost felvonultató törököket.

Hatalmas bravúr: Szoboszlai óriási góljával nyert a magyar válogatott Törökország ellen

A Nemzetek Ligájának 2020/2021-es kiírása a magyar labdarúgó-válogatottnak csütörtökön este kezdődött 20.45-kor Törökország ellen, idegenben. A törökök elleni találkozó, valamint a vasárnapi, Oroszország elleni budapesti mérkőzés is elsősorban az október 8-i, szófiai Eb-pótselejtezőre való felkészülést szolgálja. A mérkőzéssel kapcsolatban sokáig úgy volt, hogy korlátozott számban lehetnek majd bent nézők a stadionban, azonban végül az a döntés született, hogy zárt kapuk mögött játszanak az együttesek.

A jó játék aztán állandósult – eltekintve az oroszok elleni hazai mérkőzés első 45 percétől –, ennek köszönhetően pedig Marco Rossi csapata úgy várhatja a sorozat utolsó fordulóját, hogy az élen álló orosz válogatott csak jobb gólkülönbségével előzi meg őket, esetükben 9-7, míg részünkről 5-4 ez a mutató. Azaz a képlet roppant egyszerű:

ha több pontot szerzünk, mint a szerbek ellen idegenben pályára lépő oroszok, akkor megnyerjük a csoportot, és feljutunk az A osztályba, a kontinens legjobb csapatai közé!

A Szerbia elleni vasárnapi döntetlen után továbbra is legalább részben a saját kezünkben van a sorsunk. A csoportgyőzelem pedig nem csak a feljutást jelentené, hanem még a 2022-es vb-selejtezők során is jól jöhet, hiszen, ha nem jutunk ki egyenes ágon, csoportelsőként még lehet esélyünk odaérni a pótselejtezős helyek egyikére. De ne szaladjunk ennyire előre!

A szerbek elleni találkozó után a válogatottnak volt egy pihenőnapja, amikor az egyetlen számottevő hír az volt, hogy a csapat egyik legfontosabb játékosának, Szoboszlai Dominiknak is vissza kell térnie klubcsapatához, így Marco Rossinak el kell gondolkodnia a helyettesítésén. A feladatot várhatóan a vasárnap egy pontot érő gólt szerző Kalmár Zsolt láthatja majd el.

A gólszerző Kalmár Zsoltot köszöntik csapattársai a labdarúgó Nemzetek Ligája B divíziójában játszott Magyarország - Szerbia mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. november 15-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„A lehető legjobb pszichés állapotban várjuk a meccset az Izland elleni győzelem és a Szerbia elleni pontszerzés után. Utóbbi mérkőzésen az első félidőben kifejezetten jól játszottunk, összességében abszolút elégedett vagyok" – mondta Marco Rossi a kedden tartott online satjótájékoztatón. A kapitány elmondta, már tünetmentes, de még két koronavírusteszt vár rá mielőtt visszatérhetne a játékosok közé. Egyik asszisztense, Giovanni Constantino viszont már egészésges, így ma este ő fogja segíteni a a kapitányt helyettesítő Gera Zoltán munkáját.

Rossi leszögezte, a sok távozó – Gulácsi Péter, Willi Orbán, Szalai Ádám (akiről kiderült, hogy meglehetősen súlyos a sérülése), Sallai Roland, Szoboszlai Dominik – ellenére sem fog az utolsó mérkőzésre új játékost behívni keretbe, hanem azokban bízik, akik végigdolgozták az elmúlt tíz napot.

– mondta az olasz szakember, hozzátéve, így várhatóan szerepet kapnak majd azok a játékosok is, akik eddig egyáltalán nem, vagy csak kevesebb lehetőséget kaptak.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya otthonából is kiválóan irányította a csapatot Izland és Szerbia ellen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A szerdai ellenfél, azaz a török válogatott egy vereség és három döntetlen után éppen vasárnap szerezte meg az első győzelmét, miután hazai pályán 3-2-re verte a 24. perctől kezdve emberhátrányban játszó orosz csapatot. Senol Günes csapata a felemás eredmények ellenére nem rossz csapat, ezzel Marco Rossi is tisztában van.

Az örökmérleg a mi javunkra billen

Szerdán este 15. alkalommal találkozik hivatalos mérkőzésen a magyar és a török válogatott. A két csapat először az 1952-es helsinki olimpián mérkőzött meg egymással, és, ahogy az várható volt, a későbbi győztes magyar csapat hatalmas, 7-1-es verést mért az ellenfélre. A következő meccset négy évvel később viszont óriási meglepetésre már a törökök nyerték meg 3-1-re, ezt követően azonban egészen 1995 szeptemberéig nem tudtak ellenünk nyerni, ennek a majd' négy évtizednek a mérlege magyar szempontból 5 győzelem és 1 döntetlen. Ezt aztán három magyar vereség követte, de az utóbbi három találkozásunk közül egy döntetlen mellett kettőt mi nyertünk, utoljára éppen jelen sorozat első fordulójában, Isztambulban szereztük meg a 3 pontot.

„A török csapat erős, a legjobb játékosai mindannyian topligás klubokban játszanak. Tudjuk, hogy erősek, így is készülünk ellenük, igyekszünk csapatjátékkal kiegyensúlyozni a kiváló egyéni teljesítményeiket,

– árulta el a siker receptjének egy részét Rossi.

A vendégek játékosai közül külön is érdemes kiemelni a Juventus és az AC Milan két klasszisát, Merih Demiralt és Hakan Calhanoglut, valamint a két Premier League-játékost, az Evertonban focizó Cenk Tosunt, illetve a Leicester City támadóját, Cengiz Ündert.

Merih Demiral (3) és Hakan Calhanoglu talán a két legnagyobb sztár a mai török válogatottban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

"A célunk a három pont megszerzése, és az, hogy együtt harcoljunk. Olyan időket élünk, amikor a pandémia miatt már a felkészülés sem egyszerű,

– fogalmazott a törökök keddi online sajtótájékoztatóján a csapatot képviselő kapus, Mert Günök. A hat ponttal jelenleg a harmadik helyen álló törököknek ehhez győzniük kellene a Puskás Arénában, miközben az oroszok legfeljebb egy pontot szerezhetnek Belgrádban, ebben az esetben ugyanis pontegyenlőség lenne a két csapat között, viszont az egymás elleni eredmények (1-1 Moszkvában, 3-2-es török győzelem Isztambulban) a törököknek kedveznének.

A csoportunk állása 5 forduló után:
Nemzetek Ligája, B osztály, 3. csoport:
1. Oroszoroszág 8 pont (9-7), 2. Magyarország 8 (5-4), 3. Törökország 6, 4. Szerbia 3

A Nemzetek Ligája utolsó, 6. fordulójában szerdán 20.45-kor kezdődő, a Puskás Arénában zárt kapuk mögött sorra kerülő mérkőzést az Origón a már jól ismert szöveges élő közvetítés formában követhetik olvasóink.

Mindent egy helyen az Eb-ről