Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Szerdán este a Ferencvárossal azonos Bajnokok Ligája csoportban szereplő FC Barcelona 2-1-re legyőzte a Dinamo Kijev csapatát a Camp Nou Stadionban, míg a H csoport rangadóján a Gulácsi Péterrel és Willi Orbán felálló RB Leipzig hazai pályán nyert 2-1-re az előző szezonban a BL-döntőig menetelő Paris Saint-Germain ellen, úgy, hogy az első félidőben Gulácsi kivédte az argentin Ángel Di Maria tizenegyesét. 

A G csoport szerda esti találkozóján a Dinamo Kijev vendégeskedett Barcelonában. Ronald Koeman csapatának égető szüksége volt a sikerélményre, ugyanis a Barcelona a legutóbbi négy bajnoki mérkőzésén nyeretlen maradt.

A katalán sztárcsapat az első hat La Liga mérkőzésén csak nyolc pontot szerzett, és csak a 12. helyen áll a bajnokságban – ilyen rosszul legutóbb a 2002/2003-as szezonban kezdett.

A Dinamo Kijev ugyan nyolc forduló után veretlenül vezeti az ukrán bajnokságot, azonban hétfőn a csapat hat labdarúgójánál és öt stábtagjánál koronavírus-fertőzést mutattak ki. Egy ideig az is kérdéses volt, hogy egyáltalán megtartják-e a meccset, ugyanis sajtóhírek szerint az ukrán együttes mindössze 13, az első számú kerethez tartozó focistával utazott el Spanyolországba, mert a többi játékos vagy sérült volt, vagy koronavírusos. Az UEFA által életre hívott járványügyi előírások szerint, ha 13-nál kevesebb bevethető labdarúgója van egy klubnak, akkor lehet szó a meccs elhalasztásáról.

A Barcelona esélyt sem adott a Dinamo Kijevnek Forrás: AFP/Lluis Gene

Ahogy az várható volt, az FC Barcelona azonnal nekirontott a Dinamo Kijev csikócsapatának, és már a hatodik percben megszerezte a vezetést. Lionel Messi tört be a tizenhatoson belülre három védő között, majd átesett Gyenisz Popov lábán, Michael oliver játékvezető pedig tizenegyest ítélt, amit a hatszoros aranylabdás a kapu bal oldalába lőtt.

Messi legutóbb 2009 decemberében, 3983 napja lőtt legutóbb gólt a Dinamo Kijevnek a Bajnokok Ligájában.

Egy perccel később a Barcelona újabb két gólt lőhetett volna. Előbb Sergino Dest jobbról belőtt labdáját a 17 éves Pedri lőtte a felső kapufára, néhány másodperccel később pedig a francia világbajnok Antoine Griezmann lőtt öt méterről az üres kapu mellé.

A 14. percben újabb hatalmas helyzetet hagyott ki a Barcelona. A 18 éves Ansu Fati négy emberen verekedte át magát a tizenhatoson belül, végül a hatméteres lövése elakadt a 18 éves Ruszlan Nescseret kapus lábában.

Ansu Fati rengeteget vállalkozott a Dinamo Kijev ellen Forrás: AFP/Lluis Gene

A folytatásban a Barcelona sorra alakította ki a helyzeteket, de nem tudta növelni az előnyét, a Dinamo Kijev pedig kis híján talált egy gólt. A 35. percben egy jobboldali beadás után Vitalij Bujalszkij fejelt 10 méterről kapura, azonban a Barcában idén először védő Marc-André ter Stegen elképesztő bravúrral védett.

A második félidőt jobban kezdte a Dinamo Kijev, amely a 46. percben kis híján kiegyenlített, de ter Stegen bravúrral védte Viktor Cigankov közeli ziccerét. A szöglet után ugyan gólt szerzett az ukrán csapat, de a játékvezető nem adta meg a gólt, mert a beadás közben kikanyarodott a labda a pályáról.

Az 53. percben újra a Barcelona kapusa volt a főszereplő.

Messi labdavesztése után gyors kontrát vezetett a Dinamo Kijev, Gerson Rodrigues remek labdát tálalt a kilépő Vlagyiszlav Szuprjaha elé, akinek a tízméteres ziccerét ter Stegen lábbal hárította.

Az 58. percben eldönthette volna a meccset a Barcelona,

de Lionel Messi tökéletes szabadrúgását a meccs legjobbja, a 18 éves Ruszlan Nescseret kiütötte a jobb felső sarokból.

Ruszlan Nescseret elképesztő védéseket mutatott be a mérkőzésen Forrás: AFP/Lluis Gene

A 64. percben a Dinamo Kijev kapusa Sergi Roberto fejesénél bemutatott egy újabb bravúrt, de egy perccel később már ő is tehetetlen volt. Ansu Fati baloldali beadása után a fent maradó Gerard Piqué fejelt hét méterről a kapu bal oldalába.

A gól után egy perccel az ukrán csapat visszajöhetett volna a meccsbe, de az egy az egyben kilépő Cigankov ziccerét ter Stegen újabb bravúrral hárította.

A 75. percben az ukránok mégis tettek róla, hogy izgalmas legyen a végjáték. Egy szép támadás végén Cigankov érkezett egy balról belőtt labdára, és a hosszú sarokba pörgetett.

A hajrában a Barcelona már látványos csalta a focit, csak arra ment, hogy lepörgesse az órát. Ronaldo Koeman együttese vártnál jóval nehezebben, de legyőzte a Dinamo Kijev csikócsapatát, és százszázalékos mérleggel vezeti a csoportját.

__________________________________________________________________________________

A Paris Saint-Germain a két legveszélyesebb játékosa, a francia világbajnok Kylian Mbappé és a brazil Neymar nélkül utazott Lipcsébe, ahol a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig volt az ellenfele. A világbajnok támadóra combsérülés miatt nem számíthatott Thomas Tuchel vezetőedző és segítője, Lőw Zsolt. A párizsiaknak nagy érvágás Mbappé kidőlése, mivel komoly sérüléshullám sújtja az együttest, amelyből Neymar, Marco Verratti, Mauro Icardi és Julian Draxler is hiányozott.

Neymar a múlt heti BL-meccsen szenvedett enyhébb szakadást a combközelítő izmában Forrás: AFP/Ozan Kose

A meccs azonban így sem ígérkezett egyszerűnek a lipcsei csapat számára, ugyanis a párizsiak megtizedelve is remekül szerepelnek a francia bajnokságban, ugyanis sorozatban hetedik győzelmüket aratták, és átvették a vezetést a tabellán. Ezzel szemben a Leipzig remek rajtot követően hullámvölgybe került, mivel egy hete Manchesterben 5-0-ra, majd a hétvégén Mönchengladbachban 1-0-ra kikapott. A mérkőzés rendkívül fontos volt, mert a BL első két fordulójában mindkét csapat vereséget szenvedett a listavezető Manchester Unitedtól, azaz a négyes második helye a tét. A párharc azért is különösen pikánsnak ígérkezett, mert az előző szezon elődöntőjében is találkoztak a felek, akkor a PSG 3-0-s diadallal lépett a fináléba.

Némi meglepetésre a tartalékos PSG kezdte jobban a meccset, és már a hatodik perc elején megszerezte a vezetést.

A francia válogatott Dayot Upamecano utolsó emberként vesztett labdát, amelyre Moise Kean csapott le és azonnal ziccerbe hozta a kilépő Ángel Di Mariát, aki a tehetetlen Gulácsi Péter mellett a kapuba pöckölt.

A 16. percben újabb gólt lőhetett volna a párizsiak. Az első találatot összehozó Upamecano kapott bele Kean lövésébe, a játékvezető pedig tizenegyest ítélt. A labda mögé az argentin Ángel Di Maria állt oda, a félmagas balra tartó lövését azonban Gulácsi Péter hárította, és ezzel meccsben tartotta csapatát.

A folytatásban is a PSG irányította a játékot, és a 38. percben Di Maria újabb gólt lőtt, de a játékvezető les miatt nem adta meg a találatot. Ezt követően jött a hidegzuhany, amikor a hajrában a Lipcse az első helyzetéből egyenlíteni tudott. Egy formás támadás végén Angelino készítette le a labdát Christopher Nkunkunak, a korábbi PSG-játékos pedig 18 méterről a jobb alsó sarokba bombázott.

A második félidőt mindkét csapat nyílt, támadójátékkal kezdte, mindkét oldalon adódtak lehetőségek, de a gólra az 57. percig várni kellett. Egy lipcsei keresztlabda után a PSG védője, Presnel Kimpembe kapott bele kézzel a labdába, Szymon Marciniak játékvezető pedig videózás után tizenegyest ítélt a Lipcsének. A labda mögé a svéd Emil Forsberg állt oda, és a jobb alsó sarokba lőtt.

A 69. percben közelebb került a győzelemhez a Lipcse, ugyanis emberhátrányba került a PSG. A sárga lapos Idrissa Gueye lépett oda Amadou Haidarának, amiért megkapta a második sárgáját, így mehetett zuhanyozni.

A hajrában az emberelőnyben futballozó lipcseiek már rutinból lehozták a meccset, és nem engedtek helyzetek a párizsiaknak, így az eredmény már nem változott. Ezzel a győzelemmel a Lipcse feljött a csoport második helyére, és pontszámban behozta a Manchester Unitedot. A PSG pedig visszacsúszott a harmadik helyre.

__________________________________________________________________________________

A Chelsea a Rennes, a Sevilla a Krasznodar csapatát győzte le hazai pályán, így mindkettő nagy lépést tett a továbbjutás felé, ugyanis így már hat ponttal előzik meg a másik két riválist.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. forduló:

E csoport:
Chelsea (angol)-Rennes (francia) 3-0 (2-0)
gólszerzők: Werner (10., 41., mindkettőt 11-esből), Abraham (50.)
piros lap: Dalbert (40., Rennes)

Sevilla (spanyol)-Krasznodar (orosz) 3-2 (1-2)
gólszerzők: Rakitic (42.), en-Nesziri (69., 72.), illetve Szulejmanov (17.), Berg (21., 11-esből)
piros lap: Navas (45+5., Sevilla)

A csoport állása: 1. Chelsea 7 pont (7-0), 2. Sevilla 7 (4-2), 2. Krasznodar 1 (3-8), 4. Rennes 1 (1-5)

F csoport:
Club Brugge (belga)-Borussia Dortmund (német) 0-3 (0-3)
gólszerzők: T. Hazard (14.), Haaland (18., 32.)

Zenit (orosz)-SS Lazio (olasz) 1-1 (1-0)
gólszerzők: Jerokin (33.), illetve Caicedo (82.)

A csoport állása: 1. Borussia Dortmund 6 pont, 2. SS Lazio 5, 3. Club Brugge 4, 4. Zenit 1

H csoport:
RB Leipzig (német) - Paris Saint-Germain (francia) 2-1 (1-1)
gólszerzők: Nkunku (42.), Forsberg (56., 11-esből), illetve Di María (6.)
piros lap: Gueye (69., PSG), Kimpembe (95., PSG)

Basaksehir (török)-Manchester United (angol) 2-1 (2-1)
gólszerzők: Ba (13.), Visca (40.), illetve Martial (43.)

A csoport állása: 1. Manchester United 6 pont (8-3), 2. RB Leipzig 6 (4-6), 3. Paris Saint-Germain 3 (4-4), 4. Basaksehir 3 (2-5)

G csoport:
FC Barcelona (spanyol)-Dinamo Kijev (ukrán) 2-1 (1-0)
gólszerzők: Messi (5., 11-esből), Pique (65.), illetve Cigankov (75.)

Ferencváros-Juventus (olasz) 1-4 (0-1)
gólszerzők: Boli (90.), illetve Morata (7., 60.), Dybala (73.), Dvali (81., öngól)

A csoport állása: 1. FC Barcelona 9 pont, 2. Juventus 6, 3. Dinamo Kijev 1 (3-6), 4. Ferencváros 1 (4-11)

Mindent egy helyen az Eb-ről