Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Marco Rossi nagyon haragszik saját magára

ROSSI, Marco
Budapest, 2020. szeptember 5. Marco Rossi szövetségi kapitány a magyar labdarúgó-válogatott sajtótájékoztatóján a Puskás Arénában 2020. szeptember 5-én, a Nemzetek Ligája másnapi Magyarország-Oroszország mérkőzése előtt. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Egy nappal a csütörtöki, Izland elleni Európa-bajnoki pótselejtező előtt tartott online sajtótájékoztatón, Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, akinek szerdán délelőtt pozitív lett a koronavírustesztje, elmondta, hogy Szalai Ádám biztosan kezdeni fog, a Mainz csatárának ugyanis nem csak a pályán, hanem azon kívül is rendkívül fontos a szerepe a válogatottban. Ugyanitt Nagy Ádám, a válogatott középpályása pedig arról beszélt, hogy szerinte a mai magyar válogatott erősebb, mint az, amelyik a 2016-os Európa-bajnokság csoportkörében 1-1-es döntetlent játsztot Izlanddal.

Csütörtökön 20.45-től a Puskás Arénában, a járványügyi szigorítások miatt zárt kapuk mögött fogadhatja a magyar válogatott Izland csapatát. Amelyik csapat győztesen hagyja el a pályát – akár 90, akár 120 perc, vagy éppen 11-es rúgások után – az ott lehet a jövő nyári Európa-bajnokságon, és Puskás Arénában léphet pályára az Eb-címvédő Portugália, valamint az aktuális világbajnok Franciaország ellen.

Azok után, hogy két napon át azon kellett izgulnunk, hogy Szoboszlai Dominik csatlakozhat-e a válogatotthoz (végül hétfőn este aztán kiderült, hogy a támadó ott lehet a csapatban), szerdán délelőtt jött a lesújtó hír: Marco Rossi koronavírusos lett. A kapitányi feladatokat így egyik segítője, Cosimo Inguscio látja majd el, aki korábban már egy Észtország elleni 2-0-s, illetve egy Wales elleni 1-0-s sikerrel bizonyította, hogy nagyszerű helyettese Rossinak.

A Skype-on bejelentkező Marco Rossi gyorsan megkapta a kezdőcsapat összeállítására vonatkozó kérdést, jelesül, hogy az a két játékos, aki eddig alapembernek számított a Rossi csapatában, azaz a támadó Szalai Ádám és a középpályás Nagy Ádám, akik mindketten kevés lehetőséget kaptak eddig a klubjaikban, a német Mainzban, illetve az angol Bristol Cityben, vajon milyen fizikai állapotban vannak, tudják-e vállalni a játékot, ha arra kerül a sor?

Szalai Ádámnak (szemben) a pályán és azon kívül is meghatározó szerepe van a válogatottban Fotó: Polyák Attila - Origo

"Ami Nagy Ádámot illeti, ő az elmúlt két hétben játszott a Bristol Cityben,

Szalai Ádám ugyan valóban keveset játszik, de ennek ellenére jó formában. És nagyon fontos, hogy a szakmai stáb részleges hiánya miatt rá különösen fontos szerep hárul:

Én nem látok ma a magyar futballban még egy olyan képességű csatárt, mint Szalai Ádám, aki úgy tudja megtartani a felívelt labdákat mint ő. A bolgárok ellen például az első két találatban elévülhetetlen érdemei vannak."

A kapitány ehhez még hozzátette, hogy ezúttal is vállalja a felelősséget a döntéseiért, ami akkor is igaz, ha ne adj' isten hibázik Szalai csapatba állításával.

Több játékoshoz hasonlóan a kapitány számára is meghatározó jelentőségű az Izland elleni mérkőzés, ugyanakkor erre is ugyanúgy, ugyanazzal az alapossággal készült, ahogy valamennyi eddigi mérkőzésére, ebben semmilyen eltérés nem volt.

"Minden meccs alapvető fontosságú, különösen, ha a válogatott meze van a játékosokon. Persze mindenki tudja, hogy a holnapi meccs milyen horderejű, de az ember nem akarja, hogy a meccs fontosságának tudatában kiégjenek az érzelmi energiái, mire a pályára lép."

Marco Rossi szemmel tartotta a csapatát a felkészülés utolsó napján is Fotó: Polyák Attila - Origo

Nagyon mérges vagyok magamra, hogy pont egy nappal a mérkőzés előtt, ráadásul egy ilyen fontos mérkőzés előtt érkezzen meg a pozitív eredmény.

Korábban viccelődtünk a stábbal, hogy bevállalnánk egy fertőzést, ha biztosan továbbjutunk Izland ellen. Persze ez egy buta vicc, hiszen egy nagyon alattomos betegségről van szó, amivel nagyon vigyázni. De megnyugtat a tudat, hogy minden pályára lépő játékosom harcos, aki egyetlen centimétert sem fog engedni az ellenfélnek" – mondta rendkívül határozottan Marco Rossi.

"A keret fiatal játékosaival többször is beszéltem az elmúlt napokban, és csak ugyanazt mondhatom nekik, amit eddig is:

– mondta a kapitány az Origo délelőtt elküldött kérdésére.

Az eszéki futballcsapat koronavírusos megbetegedései miatt a karanténba kerülő Kleinheisler László hiányáról elmondta, hogy úgy készült a stáb, hogy legyen mozgásterük ne csak az Izland elleni, hanem az azt követő két Nemzetek Ligája-mérkőzésre is. Arra a kérdésre pedig, hogy játszhat-e egy időben Szoboszlai Dominik és az októberi meccseken őt remekül helyettesítő Kalmár Zsolt, Rossi azt felelte, hogy a bőség zavarával küzdeni mindig kellemes érzés, és nem látja akadályát, hogy a két fiatal játékos adott esetben egyszerre legyen a pályán.

Marco Rossi kinevezésekor a Magyar Labdarúgó Szövetség egyértelmű célként jelölte meg, hogy a csapatnak ki kell jutnia a 2020-as – most már, ugya 2021-es – Európa-bajnokságra. Az elmúlt években nagyszerű munkát végző, több szép sikert is elérő szakember munkájának megítélése most mégis egyetlen mérkőzésen múlik.

Három nagyszerű eredmény után most három nagyon komoly rivális vár ránk. A foci már csak ilyen: lehet, hogy óriási sikert érünk el, de az is lehet, hogy hoppon maradunk. Én bízom benne, hogy jól felkészültünk és jó eredményt érünk el csütörtökön" – mondta erről Marco Rossi.

Nagy Ádám, aki az angol másodosztályú bajnokság (Championship) legutóbbi fordulóiban újra nagyszerű teljesítményt nyújtott a Bristol City csapatában bizakodva várja az összecsapást.

Nagy Ádám újra játékba tudott lendülni klubcsapatában Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Bristol középpályása ott volt a négy évvel ezelőtti marseille-i mérkőzésen, ahol 1-1-et játszottunk Izland ellen, ezért azt kérdeztük tőle, hogy meglátása szerint mennyit változott a rivális?

"Az izlandi csapat nem változott sokat a négy évvel ezelőtti Eb óta, nem ment át olyan vérfrissítésen, mint mi, de ez korántsem jelent hátrányt rájuk nézve. Eljutottak oda, hogy a Nemzetek Ligája A dívíziójában tudnak játszani, senkinek nem kell már őket bemutatni. Igazi döntő lesz a holnapi meccs, ebben egészen biztos vagyok" – mondta a középpályás, hozzátéve, hogy teljesen nem lehet összehasonlítani a négy évvel ezelőtti csapatokat a maiakkal.

"De én úgy érzem, hogy az elmúlt évek vérfrissítése után mi erősebbek lettünk, már egyre többször tudjuk az akaratunkat rákényszeríteni az ellenfelekre, ami egyértelmű előrelépést jelent szerintem" – mondta Nagy Ádám.

A fiatal középpályás elmondta, hogy meccsek előtt nem szokott izgulni, most mégis több benne a drukk, mint általában lenni szokott.

"Egy ilyen, járványtól sújtott időszakban talán még fontosabb, hogy boldogságot tudjunk okozni a szurkolóknak. Most én is jobban érzem a drukkot, már pénteken a bajnoki meccsünk előtt is próbáltam szudokuval elterelni a figyelmemet a meccsről, de, ahogy a többiek, úgy én is érzem ennek a meccsnek a különös súlyát" – mondta Nagy Ádám, aki hozzátette, azok után, hogy hosszabb ideig nem került be a klubcsapatába, most nagyon élvezi a játékot, és sok különmunkával meg tudta őrizni a formáját.

A mérkőzésről szólva elmondta, hogy az izlandi csapat nagyon egységes, ugyanakkor "nekünk is megvannak azok a játékosaink, különösen a támadósorban, akik egy-egy húzással el tudják dönteni a mérkőzést a mi javunkra".

Mindent egy helyen az Eb-ről