Nem hitt a szemének a partjelző, aki nem vette észre a focitörténelem leghíresebb kezezését

Maradona Maradona HORIZONTAL
Diego MARADONA, Argentina, is scoring the legendary "Hand of God" goal against England during the 1986 FIFA World Cup in Mexico
Vágólapra másolva!
A Costa Rica-i Berny Ulloa volt a partjelző azon az Argentína–Anglia-mérkőzésen az 1986-os mexikói világbajnokságon, amikor a szerdán 60 éves korában szívelégtelenségben meghalt argentin legenda, Diego Maradona az azóta csak "Isten keze" néven emlegetett gólját szerezte.

A most 70 éves Bery Ulloa Morerát még október 30-án, Diego Maradona 60. születésnapja alkalmából szólaltatta meg az ESPN sportoldal latin-amerikai kiadása. A karrierjét focistaként kezdő, majd több komolyabb sérülés után a játékvezetésre áttérő Ulloa 1985 végén tudta meg, hogy ott lehet a következő évi mexikói világbajnokságon, és azt mondja, hogy az volt élete egyik legboldogabb napja.

"Azonnal fogtam az edzőcuccomat, és elmentem futni, közben pedig csak arra gondoltam, hogy mi vár majd rám" – emlékezett vissza.

De azt igazából el sem tudta képzelni, ami rá várt. 1986. június 10-én ő vezette az Argentína–Bulgária csoportmérkőzést, amit a dél-amerikaiak 2-0-ra megnyertek Valdano és Burruchaga góljaival. A második találat előtt Maradona adta a gólpasszt.

Ulloa elmondása szerint soha életében nem látott egyetlen játékost sem olyan adottságokkal, mint amilyenek Maradonának voltak.

"Volt szerencsém vele találkozni, és annyit mondhatok, hogy egészen elképesztő volt.

– emlékezett vissza az argentin legendára, akit így jellemzett a továbbiakban: – Soha nem vitatkozott a játékvezetővel, csak a futballal foglalkozott, nem törődött velünk. Nekünk viszont muszáj volt őt megvédenünk, mert rengetegszer szabálytalankodtak vele szemben."

Egy kis közjáték Ulloa partjelző és Maradona között az angol-argentin mérkőzésen:

Ulloa a mexikói vb-n még kétszer találkozott a pályán Maradonával, előbb az angolok elleni negyeddöntőben, majd az NSZK elleni döntőben is ő volt az egyik partjelző. Előbbi mérkőzésen Maradona az 55. percben egy elképesztő szóló végén alakította 2-0-ra az eredményt,

négy perccel korábban viszont ugyancsak ő szerezte meg a vezetést, minden idők egyik leghíresebb góljával, ami az "Isten keze" néven vonult be a futball történelmébe.

Maradona az egyik angol védő által a lehető legrosszabb helyre visszahúzott labdát kézzel ütötte Peter Shilton kapujába, a lefújás után pedig azt mondta: a gólban benne volt egy kicsit Maradona feje és Isten keze.

Berny Ulloa így emlékezett vissza a gólra:

"Pont a pálya másik oldalán voltam, és kérdeztem is magamban, vajon hogy ugorhatott egy alacsony játékos olyan magasra, hogy meg tudja verni a kapust is? Mindenki hitetlenkedett, mi pedig csak akkor szembesültünk a valósággal, amikor visszamentünk a szállodába és láttuk a felvételt. De Maradona jó srác volt, segített, hogy ne érjen bennünket atrocitás."