Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szófia és Belgrád után Moszkvában készül újabb bravúrra a magyar labdarúgó-válogatott

SZALAI Attila; SZALAI Ádám
Budapest, 2020. szeptember 6. Szalai Ádám (k), Szalai Attila (b2) és Sallai Roland (b) a labdarúgó Nemzetek Ligája csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország – Oroszország mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. szeptember 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott 20.45-től Moszkvában Oroszország ellen lép pályára a Nemzetek Ligája B-csoportjában. Marco Rossi csapata az ősszel három idegenbeli győzelmet aratott (Törökországban, Bulgáriában és Szerbiában), de az esetleges moszkvai bravúr tényleg szenzációszámba menne. Már csak azért is, mert az oroszokat legutóbb 1956-ban vertük meg idegenbeli mérkőzésen.

Erről az 1956. szeptember 23-án, Moszkvában lejátszott barátságos mérkőzésről az Origo Sport is megemlékezett.

Most csak annyit, hogy Czibor Zoltán góljával nyertünk az akkor épített és felavatott Lenin-stadionban - 105 ezer néző előtt.

Aki kíváncsi a további részletekre, itt elolvashatja Edvi László cikkét.

1956: Óriási magyar futballgyőzelem a szovjetek ellen a forradalom árnyékában

Szerdán este 20.45-től Moszkvában a Nemzetek Ligája-sorozatban mérkőzik meg egymással az orosz és a magyar labdarúgó-válogatott. A két ország futballmúltjában több orosz (szovjet) sikert találunk, mint magyart, de ami 1956-ban - egy hónappal a budapesti forradalom kitörése előtt - Moszkvában történt, az több mint emlékezetes.

A rövid múltidézés után foglalkozzunk a jelennel.

Marco Rossi csapata egy hete folyamatosan úton van, hiszen a Bulgária elleni Eb-pótselejtezőt és a Szerbia elleni NL-mérkőzést is idegenben játszotta le a magyar válogatott. A csapat kedden még a szerb fővárosban, Belgrádban edzett, majd onnan utazott át Moszkvába, ahol a csoport élén álló orosz nemzeti együttes vendége lesz.

Szavazzon!

Mit vár az Oroszország-Magyarország Nemzetek Ligája-mérkőzéstől?

Érdemes áttekinteni, mi történt eddig a magyarok csoportjában. Az első körben Marco Rossi vezetésével és Szoboszlai Dominik mesés szabadrúgásával Sivasban 1-0-ra nyertünk a törökök ellen. A hazai folytatás már nem sikerült ennyire jól, mert a csodálatos Puskás Arénában az oroszok 3-2-re nyertek. Annak az összecsapásnak az első három gólját a vendégek szerezték, de 0-3 után sem zuhantunk össze.

Szalai Ádám (k), Szalai Attila (b2) és Sallai Roland (b) a labdarúgó Nemzetek Ligája csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország – Oroszország mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. szeptember 6-án Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A harmadik körben a szerb válogatott otthonában, a belgrádi Marakánában nyertünk Könyves Norbert góljával 1-0-ra. Az élete első válogatott meccsét lejátszó, Szerbiában született 31 éves játékos nagyszerű helyzetfelismerése is kellett ehhez a diadalhoz.

Most tehát az a helyzet, hogy Magyarországnak 2 győzelem és 1 vereség mellett van 6 pontja, az oroszok 7 ponttal állnak a csoport élén, ők két győzelem mellett egy döntetlent értek el.

Ennek a moszkvai összecsapásnak sem a magyar csapat az esélyese, de - látva az őszi mérkőzéseket - nem lennénk meglepve, ha mégis Dibuszék okoznák a nap szenzációját. A Nemzetek Ligáját mindenképpen érdemes komolyan venni, még akkor is, ha egyes nagynevű szakemberek (mint például Arséne Wenger) a pokolba kívánja az egész sorozatot.

A nagycsapatok nyűgnek tekintik,

mi viszont nem tesszük ezt, hiszen ez a sorozat is lehetőséget nyújt arra, hogy a 2022-es katari világbajnokságra eljussanak az itt legjobban szereplő együttesek. Ebbe most nem mennénk bele, nagyon bonyolult az innen Katarba vezető út, de a magyarok számára még mindig sokkal könnyebb, mint a hagyományos vb-selejtezőn jól szerepelni. A vb-selejtezőkből ugyanis csak a csoportelsők jutnak ki közvetlenül a 2022-es vb-re, már a másodikoknak is pótselejtezőt kell játszaniuk.

A második orosz gólt szerzi Magomed Ozdojev, mellette Willi Orbán, jobbról Gulácsi Péter a labdarúgó Nemzetek Ligája csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország – Oroszország mérkőzésen a Puskás Arénában Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Marco Rossi és Sigér Dávid is bizakodva várta a moszkvai mérkőzést. A szövetségi kapitány a keddi moszkvai sajtótájékoztatón a következőket mondta:

mondta a szeptember elején 3-2-re elveszített mérkőzésről a szövetségi kapitány.

Rossi szerint a szerda esti találkozót semmiképpen nem használják felkészülésként az Izland ellen november 12-én, Budapesten sorra kerülő Európa-bajnoki pótselejtezőre, mint mondta, most csak az számít, hogy Moszkvában milyen lesz a játékosok hozzáállása.

jelentette ki az olasz szakvezető, hozzátéve, hogy csapatként javulnia kell a válogatottnak, elsősorban önbizalom szempontjából.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya csapatával Moszkvában készül nagy dobásra Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic

Sigér Dávid, a Ferencváros futballistája így vélekedett:

fogalmazott Sigér, aki a szerda esti ellenfélről úgy vélekedett, egészséges agresszivitással futballozik, ehhez megvan a minőségi játékosállománya, csapatként pedig kiemelkedően egységes és eredményes.

Intenzív mérkőzésre számít szerdán a magyarok ellen Sztanyiszlav Csercseszov, az orosz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján a szakvezető. Kifejtette, két okból kifolyólag is fontos csapata számára a győzelem: egyrészt a csoportgyőzelem felé óriási lépés lenne a Nemzetek Ligájában, másrészt a világranglista-helyezés szempontjából sem mindegy az eredmény, mivel a 2022-es, katari világbajnokság selejtezőjének sorsolására a kalapokat ez alapján állítják össze novemberben.

Sztanyiszlav Szalamovics Csercseszov szövetségi kapitány az orosz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kemény mérkőzésre számít Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Csercseszov arról is beszélt, hogy nehéz ilyenkor a felkészülés, mert mindössze három napja játszottak egy másik mérkőzést, ráadásul a törökök elleni 1-1-es döntetlent kifejezetten intenzív összecsapásként jellemezte, de hozzátette, hasonlóra számít szerdán is.

A Lokomotiv Moszkva középpályása, Anton Mirancsuk úgy nyilatkozott, hogy készen állnak az összecsapásra,

ő személy szerint tökéletes fizikai állapotban várja az összecsapást. A magyarokról azt mondta, hogy jó csapat, amely ráadásul jó formában van, ezért úgy vélte, nem lesz könnyű kilencven perc számukra.

Anton Mirancsuk szerint egyáltalán nem vár az oroszokra könnyű mérkőzés Forrás: Sputnik via AFP/Alexander Vilf

Szerdán, a felkészülés utolsó óráiban látogatta meg a magyar válogatottat Kassai Viktor és Ring György. Kassai Oroszországban a helyi játékvezetői bizottság vezetőjeként dolgozik és felügyeli az orosz bírók munkáját. A látogatásról mi is beszámoltunk.

Az egykori világelső meglátogatta a magyar válogatottat Moszkvában

Szerdán este háromnegyed kilenctől a Nemzetek Ligája B-divíziójának 4. fordulójában a magyar labdarúgó-válogatott Moszkvában lép pályára. Az oroszok elleni találkozó előtt a legendás magyar játékvezető, az Oroszországban dolgozó Kassai Viktor asszisztense, Ring György társaságában látogatást tett a magyar csapat szálláshelyén. Mint ismert, az év elején visszavonuló Kassai Viktor januárban lett Oroszország játékvezetői testületének első embere.

Az Oroszország-Magyarország Nemzetek Ligája-mérkőzés 20.45-kor kezdődik Moszkvában. Az összecsapást az Origo Sport is élőben közvetíti.

Mindent egy helyen az Eb-ről