A magyar válogatott újabb bravúrja: Belgrádban győzött Szerbia ellen!

Belgrád, 2020. október 11. Könyves Norbert (b) ünnepel, miután gólt szerzett Szerbia ellen a labdarúgó Nemzetek Ligája harmadik fordulójában játszott Szerbia - Magyarország mérkőzésen Belgrádban 2020. október 11-én. MTI/AP/Darko Vojinovic
Vágólapra másolva!
A Bulgária elleni Eb-pótselejtező után több poszton is kicserélődött magyar labdarúgó-válogatott az első félidőben okosan, a másodikban pedig nagyot küzdve 1-0-ra legyőzte Szerbiát a Nemzetek Ligája B divíziójának 3. csoportjában, a 3. fordulóban. A magyar gólt a válogatott újonca, Könyves Norbert szerezte a 20. percben.

Szinte hihetetlen, de a két válogatott első alkalommal találkozik azóta, hogy déli szomszédunk Szerbia néven szerepel. Míg ellenfelünk egy döntetlennel (hazai pályán 0-0 Törökországgal) és egy vereséggel (Moszkvában 1-3) kezdett, addig Marco Rossi csapata győzni tudott Isztambulban (1-0) és nem sok híja volt, hogy pontot szerezzen a hazai pályán Oroszország ellen (2-3). Azaz nem mondhattuk, hogy egyértelműen a szerbek a találkozó esélyesei. Mindkét csapat három nappal volt az év eddigi legfontosabb találkozója után, és mindkettő feldobódva léphetett pályára: a szerbek 2-1-re nyertek hosszabbítás után Norvégiában, míg a mieink emlékezetes találkozón győztek 3-1-re Szófiában az Európa-bajnoki pótselejtezők első párharcában.

Fantasztikus győzelem a bolgárok ellen, egyetlen győzelemre van az Eb-kijutás!

A magyar labdarúgó-válogatott nagyszerű teljesítményt nyújtva, 63 év szünet után tudott idegenben mérkőzést nyerni Bulgária ellen. A 3-1-es győzelem azt jelenti, hogy Marco Rossi csapata november 12-én Budapesten vívhatja ki a 2021-es Eb-re jutást Izland ellen. Szófiában Willi Orbán, Kalmár Zsolt és Nemanja Nikolics lőtte a szervezetten és nagyon fegyelmezetten játszó magyar válogatott góljait.

A belgrádi mérkőzés előtt Marco Rossi már jelezte, hogy legalább két helyen biztosan változtatni fog a szófiai kezdőcsapaton: Sallai Rolandnak a karanténszabályok miatt vissza kellett térni Freiburgba, míg Willi Orbán továbbra is meccshiánnyal küzd. Valójában azonban csupán öten – Gulácsi Péter, Lang Ádám, Szalai Attila, Nagy Ádám és Kalmár Zsolt – maradtak a bolgárok elleni kezdőből, azaz friss erőkkel vettük fel a harcot a hazaiakkal.

A csatársorban Nikolics Nemanja mellett ott volt az első válogatott meccsén pályára lépő Könyves Norbert is.

Ljubisa Tumbakovic, a szerbek szövetségi kapitánya még kollégáján is túltett, ő egyenesen hét helyen változotatott. A két góljával a norvégok elleni meccs hősének számító Szergej Milinkovics-Szavics még a keretbe sem került be, de kimaradt Alekszandar Kolarov, Darko Lazovics és Alekszandar Mitorvics is. Persze Luka Joviccsal és Adam Ljajiccsal sem sokat gyengült a kezdőcsapat.

A meccset azonban mi kezdtük aktívabban, megtartottuk a labdákat a középpályán, és rendre meg is tudtuk akasztani a szerb támadásokat, ha éppen a hazaiaknál volt a labda. A 10. percben Nikolics labdáját vette át rosszul Könyves a szerb tizenhatoson belül,

pedig egy jobb mozdulatból komoly helyzet lehetett volna.

A szerbek meglehetősen kényelmesen fociztak, sőt, mintha a mieinknek lett volna fontosabb a mérkőzés. A 20. percben meg is lett ennek a következménye: kellett hozzá némi szerencse is, de főleg az újonc Könyves harcossága – akinél éppen ezt a tulajdonságát emelte ki Marco Rossi, amikor beválogatta –, és a szerb védelem bizonytalankodása is.

A szerbek kicsit összekapták magukat, de egy vérszegény Dusan Tadics lövésnél többre nem futotta nekik, amit Gulácsi Péter egy kényelmes vetődéssel hárított. A másik oldalon Kalmár 22-23 méterről leadott lövésénél Rajkovicsnak már valóban komoly védést kellett bemutatnia.

A magyar csapat okosan lassította a játékot, minden labdára oda értek a mieink, így a szerbek képtelenek voltak felgyorsítani és folyamatos játékot elővezetni. A svájci játékvezető nem is hosszabbított egyetlen másodpercet sem.

A második félidőre nem tudott kijönni Hangya Szilveszter, akinek a helyét a nyáron a Partizán Belgrádba igazoló Holender Filip vette át. Valamivel gyorsabb lett a játék, egy labdavesztés után Tadics adhatott be, szerencsére elrontotta az Ajax sztárja, így oda lett a szerb lehetőség.

Gazdag Dániel (j) és Nagy Ádám (b), valamint a szerb Dusan Tadic a labdarúgó Nemzetek Ligája harmadik fordulójában játszott Szerbia - Magyarország mérkőzésen Belgrádban MTI/AP/Darko Vojinovic Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic

A következő percekben viszont a mérkőzésen először beszorult a magyar válogatott, egymás után három szögletet is rúghattak a szerbek. Helyzet ugyan egyikből sem lett, de Marco Rossi úgy érezte, hogy stabilizálni kell a védelmet, így Bese Barnabás helyére beküldte Willi Orbánt.

Amikor sikerült kitörnünk a szorításból, akkor rögtön helyzetig jutottunk, Kalmár indításával robogott az alapvonalig Nikolics, remekül ívelt át a hosszú oldalra, ahol Holender mellre vette a labdát, amit aztán rosszul talált el – óriási gólhelyzet volt.

Hogy a szerbek ne nyugodhassanak meg, Rossi elől is cserélt, a gólszerző Könyves helyére a rutinos, a felívelt labdákat jól megtartó Szalai Ádámot küldte pályára. Az utolsó negyedóra ennek ellenére hatalmas szerb helyzettel kezdődött: Tadics játszotta ki a labdát balra, amit Mladenovics lőtt középre, Jovics belpiszkált, de a bal kapufáról kifelé pattant a labda.

De a mieinknek is volt válaszuk a szerb helyzetre: egy jó beadás után Szalai maradt le centikkel a labdáról, amit Kalmár gyűjtött be, hogy aztán Botka beadását Szalai Attila fejelje a Rajkovics kezébe. A 86. percben Gudelj bal oldali szabadrúgása jött ki Gulácsiról, de fel tudtunk szabadítani. A 89. percben Mladenovics labdája pattant Szalai Attiláról Jovics elé, de a Real Madrid csatára nyolc méterr csúnyán a kapu fölé lőtt.

A ráadás perceiben még volt egy kisebb szerb helyzet, de Marco Rossi csapata ezen az őszön harmadik idegenbeli találkozóját is megnyerte, hiszen Törökország és Bulgária után Szerbiát is le tudta győzni.

A magyarokkal azonos csoportban szereplő orosz válogatott először veszített pontokat a Nemzetek Ligájában, miután a harmadik fordulóban vasárnap 1-1-es döntetlen játszott a török csapattal.

Eredmény:
Nemzetek Ligája, 3. forduló:
Szerbia–Magyarország 0-1 (0-1)
Belgrád, Rajko Mitics Stadion (zárt kapus)
v.: Sandro Schärer (svájci)
Szerbia: Rajkovics - Mitrovics, Milenkovics, Pavlovics - Gacsinovics (Vlahovics 66.), Gudelj, Tadics, Milivojevics (Lukics 46.), Mladenovics - Jovics, Ljajics (Radonjics 46.)
Magyarország: Gulácsi Péter - Botka Endre, Lang Ádám, Szalai Attila - Bese Barnabás (Orbán 56.), Kalmár Zsolt, Nagy Ádám, Gazdag Dániel (Schäfer András 76.), Hangya Szilveszter (Holender Filip 46.) - Nikolics Nemanja (Nego Loic 76.), Könyves Norbert (Szalai Ádám 64.)
gólszerző: Könyves N. 20.

A csoport másik meccsén:

Oroszország-Törökország 1-1 (1-0)
gól: Mirancsuk (28.), illetve Karaman (62.)