Vágólapra másolva!
2010. október 17. Ekkor nyert legutóbb az Everton a Liverpool elleni városi rangadót. Vajon Carlo Ancelotti remek formában lévő együttese legyőzi az előző fordulóban az Aston Villa ellen csúfos, 7-2-es vereségbe belefutó Jürgen Klopp által irányított címvédő csapatot? 

10 év hosszú idő, főleg a futball világában. Pontosan ennyi ideje nem tudja legyőzni városi riválisát az Everton csapata, viszont régen volt akkora esélye erre, mint most. Carlo Ancelotti együttese négy forduló után, hibátlan mérleggel, 12 pontot gyűjtve vezeti a Premier League-et. A pillanatnyilag legjobb formában lévő angol klub játéka az olasz tréner érkezése óta jelentős fejlődésen ment keresztül.

Ancelottival szárnyal az Everton Forrás: AFP/Jan Kruger

Ezt a pozitív változást a mostani szezon kezdete mutatja a legjobban. Amikor Ancelotti tavaly decemberben elfoglalta a kispadot, még nem jöttek azonnal az eredmények. A Milan, a Real Madrid és a Bayern München korábbi trénere az első hat hónapban szép lassan saját képére formálta a csapatot, megértette játékosaival az elképzeléseit, és kialakította a megfelelő játékrendszert. Idén nyáron a vezetőségtől szabad kezet kapott az átigazolások terén, és nagyszerű futballistákkal erősítette meg a keretet. Abdoulaye Doucoure és Allan is kitűnő fogásnak bizonyult eddig,

de a legnagyobb erősítés egyértelműen a Real Madridnál kegyvesztetté vált James Rodríguez szerződtetése volt.

A kolumbiai támadó középpályás remekül mutatkozott be új klubjában, az első négy bajnokiján 3 góllal és 2 gólpasszal járult hozzá a győzelmekhez.

James Rodrígueznek jól megy a játék új csapatában Forrás: AFP/Jan Kruger

Jelenléte a régi csapattagokra is jó hatással van, ez különösen igaz az előző idényben többnyire szenvedő Gylfi Sigurdssonra. Az izlandi játékos sokkal meggyőzőbb teljesítményt nyújt az utóbbi meccseken, mióta James is a csapatban van. A kolumbiai passzaiból egyébként az előző szezonban berobbanó Dominic Calvert-Lewin is sokat profitál.

A tehetséges fiatal csatár eddig kíméletlen befejezőnek bizonyul, 6 találatával vezeti az angol bajnokság góllövőlistáját, minden sorozatot figyelembe véve már 10 gólnál jár ebben a szezonban.

No de nézzük, mi a helyzet a Liverpool háza táján.

Jürgen Klopp csapata imponáló magabiztossággal nyerte meg idén 30 év után a bajnokságot, tavaly pedig a Bajnokok Ligája serleget is elhódította.

Kétségtelen, hogy a klub a legszebb napjait éli a német menedzser irányítása alatt. A Pool a 2020/2021-es szezont sem kezdte rosszul, zsinórban három győzelmet aratott, viszont a negyedik fordulóban az Aston Villa otthonában egy sokkoló, 7-2-es vereségbe szaladt bele. Kérdés, hogy ez csak egyszeri botlás volt, vagy egy hullámvölgy kezdete.

Az Aston Villa ellen súlyos vereséget szenvedett a Liverpool Forrás: AFP/Catherine Ivill

Annyi bizonyos, hogy a csapat támadójátéka továbbra is nagyszerűen működik, világklasszis játékosok (Mohamed Salah, Sadio Mané, Roberto Firmino) alkotják a csatársort, viszont a védelem jóval instabilabb a tavalyihoz képest, pedig alapemberek nem távoztak a hátsó alakzatból.

Az első számú kapus, Alisson sérülés miatti távolléte azonban jelentős probléma, rá az Everton ellen sem számíthat Klopp.

A második számú kapus, Adrián nem ugyanaz az szint, ez az előző meccsen is bebizonyosodott, az ő gyengébb teljesítményének is köszönhető a sok bekapott gól.

Alisson hiányát megérzi a Liverpool Forrás: AFP/Phil Noble

Azt hozzá kell tenni, hogy az eddigiek alapján a zárt védekezés az Evertonnak sem kifejezetten az erőssége, tehát könnyen előfordulhat, hogy az a csapat nyer majd, amelyiknek kevesebbet hibázik a védelme. Sok gól várható a meccstől, de nem kizárt az sem, hogy Murphy törvénye „lecsap", és a két együttes legutóbbi összecsapásához hasonlóan ismét gól nélküli döntetlen lesz a végeredmény.

Mindenesetre az Everton szurkolóinak van miért optimistának lenniük, hiszen még sose kezdett ilyen jól idényt a csapat, és kifejezetten tetszetős, eredményes támadójátékot produkál. A Liverpool drukkereknek sem kell természetesen bánkódniuk, mert hiába a múltkori 7-2-es botlás, Klopp csapata egy győzelemmel utól is érheti a listavezető riválist.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 38 28 3 7 96-34 62 91
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Arsenal 39 28 5 6 91-29 62 90
GY
GY
GY
GY
GY
3.
Liverpool 38 24 4 10 86-41 45 82
V
D
GY
D
GY
4.
Aston Villa 38 20 10 8 76-61 15 68
GY
D
V
D
V
5.
Tottenham Hotspur 38 20 12 6 74-61 13 66
V
V
GY
V
GY
6.
Chelsea 38 18 11 9 77-63 14 63
GY
GY
GY
GY
GY
7.
Newcastle United 38 18 14 6 85-62 23 60
GY
GY
D
V
GY
8.
Manchester United 38 18 14 6 57-58 -1 60
D
V
V
GY
GY
9.
West Ham United 38 14 14 10 60-74 -14 52
V
D
V
GY
V
10.
Crystal Palace 38 13 15 10 57-58 -1 49
GY
D
GY
GY
GY
Teljes lista