Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A svájci Nyonban csütörtök kora este kiderült, hogy a Bajnokok Ligája csoportkörébe 25 év után visszajutó Ferencváros az egyik legerősebb csoportba került, ahol az olasz bajnok Juventus, a Barcelona és a Dinamo Kijev lesz Szergej Rebrov csapatának ellenfele. Lássuk, mit kell tudni a G csoport csapatairól.

A Juventus az olasz bajnok és egyben az ország legeredményesebb focicsapata, a 36 bajnoki címmel, és 13 kupasikerrel is rekorder. Ami a nemzetközi porondot illeti, a torinói csapat kétszer nyert BEK-et illetve BL-t és háromszor UEFA-kupát.

Szavazzon!

Ön szerint melyik csapat nyeri majd a G csoportot a Bajnokok Ligájában?

A Ferencváros és a Juventus már összefutott korábban a nemzetközi porondon, 1932-ben, 1938-ban és 1964-ben összesen hat meccsen találkozott a két csapat a Közép-európai Kupában. A mérleg: három olasz győzelem, két döntetlen és egy ferencvárosi győzelem.

A legemlékezetesebb meccs azonban 1965-ből való, amikor a Ferencváros a Vásárvárosok Kupája (az UEFA Kupa és az Európa-liga elődje) döntőjében Fenyvesi Máté góljával 1-0-ra legyőzte a Juventust Svájcban.

A Juventus legutóbb 1979-ben találkozott magyar csapattal, akkor a Győrt ejtette ki a KEK-ből.

A Juventus legutóbb 1996-ban nyert Bajnokok Ligáját, azóta viszont öt döntőt is elveszített. Sorrendben 1997-ben a Borussia Dortmund, 1998-ban a Real Madrid, 2003-ban a Milan, 2015-ben a Barcelona, legutóbb pedig 2017-ben a Real Madrid győzte le a fináléban a Juventust. A BL legutóbbi kiírásában az Atlético, a Leverkusen és a Lokomotiv Moszkva előtt nyerte meg csoportját a Juventus, de nagy meglepetésre a Lyon a nyolcaddöntőben kiejtette az olaszokat.

Ronaldo 2017-ben még a Juventus ellen ünnepelt BL-győzelmet, most a hatodik serlegére és az olaszok sikeréért hajt Forrás: NurPhoto/Matteo Ciambelli/NurPhoto/Matteo Ciambelli

A mai csapat legnagyobb sztárja természetesen az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo, de olyan sztárok vannak még Andrea Pirlo csapatában, mint Gianluigi Buffon, Paulo Dybala, Giorgio Chiellini, Álvaro Morata, Leonardo Bonucci vagy éppen a Barcelonától érkezett brazil Arthur.

A Juventus két forduló után egy győzelemmel és egy döntetlennel áll a Serie A-ban.

Éppen a Fradi BL-csoportjában fut össze újra Messi és Ronaldo Forrás: AFP/Josep Lago

A második kalapból érkezett a Barcelona, amely hosszú idő után trófea nélkül maradt az előző idényben. Egészen pontosan 2007-ben volt olyan legutóbb, hogy semmit sem nyert a Barca.

A Bayern München elleni 8-2-es vereség után mennie kellett az edzőnek Quique Sétiennek, de menni akart a hatszoros aranylabdás, Lionel Messi, de – szerencsére – maradt Barcelonában, így Budapesten is pályára léphet majd a Ferencváros ellen Ronald Koeman csapatában.

Óriási verést mért a Bayern a Barcelonára Forrás: AFP/Rafael Marchante

A Bayern óriási győzelme a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében Lisszabonban alaposan megviselte a csapatot. Messi bejelentette, hogy szeretne elmenni, az új edző, Koeman pedig szólt Luis Suáreznek, hogy ideje új csapatot keresni, ő pedig a rivális Atlético Madridba igazolt, ahol rögtön két góllal debütált csereként.

A Barcelona csapatától Suárez mellett távozott – éppen a Juventushoz – Arthur, érkezett az amerikai szélső védő az Ajaxtól, Sergino Dest, valamint Miralem Pjanic a Juventustól, de a csapathoz került a fiatal Pedri és a portugál Trincao is, valamint egy friss triplázással a háta mögött visszatért a Bayerntől Philippe Coutinho.

Ami a múltat illeti, a Barcelona eddig két párharcot játszott magyar csapatok ellen, 1969-ben a Győr, 1975-ben a Vasas kapott ki kétszer a katalánoktól.

A Barcelona eddig 26 bajnoki címet szerzett, 30-szor nyerte meg a Spanyol-kupát,

a Bajnokok Ligájában ötször ért fel a csúcsra, legutóbb 2015-ben szerepelt a döntőben, akkor éppen a mostani csoportellenfél, Juventus ellen hódította el a trófeát.

Az előző idényről már beszéltünk, de a A 2015-ös BL-győzelem óta sorozatban kínos vereségeket szenvedett a Barcelona a sorozatban. 2016-ban a negyeddöntőben az Atlético Madrid ejtette ki, egy évvel később ugyanebben a fázisban a Juventus állította meg a csapatot, egy idegenbeli 3-0-s vereséggel, majd tavaly és tavalyelőtt is emlékezetes leolvadást mutatott be a Barca.

Előbb a Roma ellen nem volt elég a háromgólos előny a negyeddöntőben, majd a Liverpool ellen nyert hiába hazai pályán 3-0-ra Messiék csapata.

Az átalakuló Barcelona két meccset játszott eddig, mindkettőt magabiztosan, szemre is tetszetős játékkal nyerte, és még gólt sem kapott a La Ligában. A jelenlegi keretből természetesen Messi a legnagyobb sztár, de megannyi világklasszis van a csapatban, mint Ter Stegen, Piqué, Busquets, Griezmann, Coutinho vagy éppen Frenkie de Jong, de élmény lesz látni a fiatal Ansu Fatit is a Groupama Arénában.

A Barcelona győzelemmel kezdett a spanyol bajnokságban Forrás: AFP/Josep Lago

A Ferencváros harmadik csoportellenfele a Dinamo Kijev lesz, amely a Fradi edzője, Szergej Rebrov miatt is egy pikáns összecsapás. Rebrov korábban Andrij Sevcsenko csatártársaként játékosként, később edzőként is szerepelt a Dinamóval a Bajnokok Ligájában, messze neki van a legtöbb BL-tapasztalata, ha a Ferencváros „alkalmazottjait" vesszük figyelembe.

Szergej Rebrov 2006-ban még a Dinamo játékosaként szerepelt a BL-ben Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Az ukrán bajnokságot négy forduló után három győzelemmel és egy döntetlennel veretlenül vezeti a Dinamo Kijev, amelynek a legendás Mircea Lucescu a vezetőedzője.

A Dinamo Kijev 15 ukrán és 13 szovjet bajnoki címmel büszkélkedhet, 1975-ben és 1986-ban KEK-et tudott nyerni a Dinamo, 1975-ben az európai Szuperkupát is elhódította. A Dinamo legutóbb 1989-ben szerepelt magyar ellenféllel szemben, akkor az MTK-t kettős sikerrel ütötte ki az UEFA Kupából,

1975-ben, a KEK döntőjében éppen a Ferencvárost győzte le 3-0-ra a Dinamo, majd a Bayernt is megverte a Szuperkupáért.

Szavazzon!

Ön szerint hány pontot szerez majd a BL-ben a Ferencváros?

A Dinamo Kijev erejéről mindent elmond, hogy 1995 óta mindössze hét alkalom volt, hogy nem szerepelt a Bajnokok Ligája csoportkörében. A Fradi pedig ugye éppen 1995 óta szerepelhet második alkalommal a csoportkörben.

1999-ben jutott a legtovább a sorozatban a Dinamo, akkor Rebrovval a csatársorban egészen az elődöntőig menetelt a csapat, ott a Bayern München állította meg, csak 4-3-as összesítéssel jutott tovább a Bayern a döntőbe.

A Dinamo keretét megannyi ukrán válogatott alkotja, de egy biztos, Szergej Rebrovnak nem kell majd külön-külön bemutatni őket.

Mindent egy helyen az Eb-ről