Majdnem meghalt Moszkvában a világ egyik legjobb focistája

fbl Horizontal
Paris Saint-Germain's Brazilian defender Thiago Silva (C) holds the trophy after winning the French Cup final football match between Paris Saint-Germain (PSG) and Saint-Etienne (ASSE) on July 24, 2020, at the Stade de France in Saint-Denis, outside Paris. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Thiago Emiliano da Silva szeptemberben már 36 éves lesz, de nem levezetni készül, hanem egy számára ismeretlen topligában próbálja ki magát. A brazil válogatott védő a Chelsea játékosa lett, a legfőbb feladata az lesz, hogy rutinjával stabilitást adjon a londoni csapat hátsó részlegének. Silva ülhetne a babérjain, számolgathatná a millióit valamelyik arab vagy távol-keleti bajnokságban, de ő a kihívást választotta, pedig sokáig úgy tűnt, igazi focista sem lehet belőle.

Kínkeserves kezdetek, hónapok a moszkvai kórházban

Thiago Silva Rio de Janeiróban született, öt éves volt, amikor az apja elhagyta, 14 évesen szúrta ki magának őt egy iskolai csapatban a Fluminense egyik edzője. Védekező középpályásként kapott inkább kevesebb, mint több szerepet, ezért 15 évesen más csapatoknál próbálkozott, de a Madureira, az Olaria, a Botafogo és a Flamengo is elhajtotta. Egy Barcelona nevű brazil csapatnál kapott lehetőséget az alacsonyabb osztályban, majd egy bemutatótornán felfigyelt rá az RS Futebol egyik szakembere. Végül ebben a csapatban mutatkozhatott be profi játékosként, 2002-ben – a harmadosztályban.

Thiago Silva egy 2008-as képen a Fluminense mezében Forrás: AFP/Juan Mabromata

Silva 2004-ben a Juventude játékosa lett, itt kezdett alakot ölteni a játékos pályafutása. A csapat edzője, a korábbi brazil válogatott Ivo Wortmann felismerte a játékos fizikális és vezetői képességeit, és a védelembe vezényelte hátra, ahol a későbbi brémai Naldo lett a társa. A 18. helyezett Juventude a következő bajnokságban már a hetedik helyen végzett.

Silva teljesítményére többen is felkapták a fejüket, közöttük a portugál szuperügynök, egy bizonyos

Jorge Mendes is, aki két és fél millió dollárért eladta a Portónak a brazilt.

Ez pont akkor történt, amikor José Mourinho és több meghatározó játékos is elhagyta a klubot. Silva ennek ellenére csak a második csapatban kapott szerepet, be sem mutatkozhatott a legjobbak között.

Silva nem tudta felvenni a portugál bajnokság tempóját, ráadásul az orvosi csapattal is gondjai voltak, folyamatosan influenza-szerű tünetei voltak, de nem találtak nála semmit az orvosok. Mindenkinek kapóra jött a Dinamo Moszkva ajánlata, kölcsönbe az orosz fővárosba került, ahol újra Wortmann kezei alatt dolgozhatott.

A fiatal Thiago Silva a Dinamo mezével pózol Forrás: dreamteamfc.com

„Teljesen megdöbbentem, amikor újra találkoztam vele, alig ismertem rá.

Később derült ki, hogy a gyógyszerek miatt volt, amiket kapott. Nagyon aggódtam érte" – mondta Wortmann erről az időszakról.

Ahogy akkoriban több esetben is, a Dinamo orvosi vizsgálatok nélkül szerződtette a játékost. Ha nem így lett volna, talán hamarabb kiderült volna, hogy beteg. A felkészülési időszakban egyre rosszabbul lett, egy lisszaboni túráról pedig holtfáradtan tért vissza Moszkvába, ekkor derült ki, hogy tuberkulózisa van.

A tuberkulózis sokáig tünetmentes lehet, majd influenzához hasonló kellemetlenségeket okoz. Fogyás, fáradékonyság, izzadás, mellkasi fájdalom és köhögés jelentkezhet a bakteriális fertőzés során, amely inkább a fejlődő országokban van jelen, talán ezért nem is gondolt senki arra, hogy egy 20 éves élsportolónak ez lehet a baja.

Silva kórházba került, nem hagyhatta el a szobáját, látogatókat sem fogadhatott. „Egy nap az orvosok szóltak,

lyuk van a tüdején, amit meg kell műteni.

Figyelmeztettek, hogy ne is számítsak arra, hogy újra edzhet majd, a pályafutása is véget érhet" – idézte fel a történteket Wortmann. Az orvosok szerint, ha két héttel később került volna kórházba, akkor könnyen lehet, hogy csak múlt időben lehetne róla beszélni.

Thiago Silva majdnem egy évig az orosz kórházban ragadt, csak arra vágyott, hogy véget érjen a rémálom. Végül az édesanyja, Wortmann és Mendes közös erővel elérte, hogy átszállítsák Portóba, ahol megkezdődhetett az igazi rehabilitáció.

2006-ban Wortmann lett a Fluminese edzője és vitte magával Thiago Silvát is, aki szép lassan magára talált. 2007-ben közösen Brazil Kupát nyertek, Silva pedig megkapta az "O Monstro", azaz a Szörnyeteg becenevet.

2008-ban csapata legjobbjának választották, bekerült a bajnokság álomcsapatába is. 2009 végén Silva megállapodott a Milannal, ahol akkor már több honfitársa is focizott. A média szerint Brazília legjobb középső védője volt már akkor.

Európai karrier

Thiago Silva 2009 januárjában lett a Milan játékosa, az olaszok remek üzletet kötöttek, mindössze 10 millió eurót kellett fizetniük a védőért. A brazil ugyan a csapattal edzett, de a klubja csak a 2009-10-es idényre regisztrálta, első tétmeccsét 2009 augusztusában játszotta az AC Milan mezében. Alessandro Nesta társaként remekül játszott szinte az egész szezonban, a Serie A-ban a harmadik legjobb hátvéd lett a Gazzetta dello Sport osztályzatai alapján.

Szinte azonnal berobbant a Milanba Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A következő idényben több kisebb sérülés hátráltatta, de amikor pályán volt, fantasztikusan játszott. Egyre többször hasonlították a Milan korábbi legendás hátvédeihez, többször is a meccs legjobbjának választották, még úgy is, hogy többször a középpályán kellett helytállnia a sok sérülét csapattárs miatt.

A Milan bajnokságot nyert (ez azóta sem sikerült), Silvát pedig elsöprő többséggel szavazták meg a klub legjobb játékosának. A Gazzetta dello Sport a szezon játékosának választotta, az olasz újságírók és a játékosok is a szezon legjobbjának választották, nem csoda, hogy a Milan 2016-ig szerződést hosszabbított vele.

2011 őszén Silva csapatkapitányként vezette győzelemre a Milant a Chievo ellen, így 50 év után az első, nem olasz kapitánya lett a Milannak.

A világ egyik legjobb hárvédje lett Milánóban Forrás: AFP/Olivier Morin

Bekerült a FIFPro és az UEFA álomcsapatába is, a világbajnok korábbi szövetségi kapitány, Carlos Alberto Parreira a legjobb, Európában focizó brazil játékosnak nevezte, miközben Zlatan Ibrahimovic a valaha volt legjobb védőnek titulálta, akivel játszott.

2012 márciusában Silva megsérült, hét hetet kellett kihagynia. Csapata kiesett a Bajnokok Ligájából és lemaradt a bajnoki címvédésről is.

Eladták a világ legjobb védőjét

2012 nyarán igazi átigazolási saga kezdődött a PSG, a Milan és Thiago Silva között. A PSG nagyon akarta, Thiago Silva maradt volna, de a Milannak pénzre volt szüksége. A hosszas huzavona közben júniusban úgy tűnt, egyezség született, majd júliusban Silva 2017-ig szerződést hosszabbított, ennek ellenére 12 nappal később a Paris Saint-Germain bejelentette, hogy 42 millió euróért leigazolta a brazilt.

Széles mosoly Párizsban Forrás: AFP/Bertrand Guay

A PSG-t akkor a Milan korábbi mestere, Carlo Ancelotti vezette, sérülése után a BL-ben debütált a brazil a Dinamo Kijev ellen, rögtön góllal. Thiago Silva mindent megnyert többször, amit Franciaországban lehetett, eközben pedig folyamatosan a csapata vezére volt.

Párizsban többször megnyert mindent, amit csak lehetett Forrás: AFP/Franck Fife

Egy dolog nem sikerült, Bajnokok Ligáját nyerni a párizsi csapattal, pedig utolsó meccsén erre is lett volna lehetősége, a Bayern München elleni augusztusi döntőben azonban 1-0-ra kikapott a PSG. Silva ezen a meccsen is történelmet írt, ő lett az első brazil, aki csapatkapitányként lehetett ott BL-döntőben.

A klub sportigazgatója, Leonardo már júniusban közölte honfitársával, hogy nem hosszabbítják meg a BL döntőjéig már meghosszabbított szerződését, így a nagy meccs után (amelyben akkor még csak reménykedtek, hogy szerep jut a PSG-nek) mehet amerre lát. Rögtön két klub neve került elő, egykori csapata, az AC Milané és az Evertoné, melyet korábbi edzője, Carlo Ancelotti vezet.

Egy a sok bajnoki cím közül Forrás: AFP/Franck Fife

Végül a Chelsea lett a nevető harmadik, a nagybevásárlás közepette Frank Lampard csapata csapott le a rutinos védőre, aki komoly tapasztalatot vihet a londoni védelembe. Hogy a pályán mekkora (vezér)szerep jut majd a komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékosnak, szeptembertől kiderül.

Bűnbak válogatottban

Ami a PSG-ben és a Milanban annyira simán ment Thiago Silvának, a brazil válogatottal valahogy nem akart összejönni. Ráadásul éppen a mentális képességeit kritizálták folyamatosan a hazai újságírók, amiben viszont annyira erősnek tűnt a klubcsapataiban.

Neymarral a PSG-ben és a válogatottban is csapattársak voltak Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

A 2014-es hazai rendezésű világbajnokságnak az egyik esélyese volt a brazil csapat, aztán jött a katasztrófa, a németek elleni 7-1-es vereség. Az előjelek már a Chile elleni nyolcaddöntőben is megmutatkoztak. Az 1-1-re végződött meccsen tizenegyesrúgások döntöttek, Thiago Silva pedig nézni sem tudta az oroszrulettet, később kiderült, hogy ő maga nem is vállalt volna büntetőt, amiért többen kritizálták, de elmondása szerint csak azért nem akart rúgni, mert voltak nála jobb lövők is a csapatban.

A Kolumbia elleni negyeddöntős meccsen még több kritikát kapott, miután összeszedett egy felesleges sárgát, aminek „köszönhetően" a lelátóról figyelte a németek elleni horrort.

A németek elleni horrort követően csak a vigasztalás jutott Thiago Silvának Forrás: AFP/Adrian Dennis

Könnyen lehet, hogy a kapitányával és a legjobb védőjével felálló brazil csapat nem kapott volna egy hetest és az sem kizárt, hogy Silva jobban hiányzott, mint a sérült Neymar.

Thiago Silva 2019-ben visszakapott valamicskét a sorstól, ő is a magasba emelhette a Copa América trófeáját, korábban 2013-ban nyert egy Konföderációs Kupát is a nemzeti csapattal, eddig összesen 89 alkalommal szerepelt a brazil válogatottban.

Magasban a Copa América trófeája Forrás: AFP/Raul Arboleda

Dal is készült róla

Egy kedves történetet elevenítenénk fel a végére Thiago Silvával kapcsolatban. 2019-ben, a világ legnagyobb könnyűzenei fesztiválján, a Glastonburyn lépett fel egy londoni rapper, Dave, akinek van egy Thiago Silva című száma, amelyet a brazil válogatott és a Paris Saint-Germain sztárja ihletett. Dave mellett ezúttal nem volt ott társa, AJ Tracey, úgyhogy a közönséget kérdezte meg, hogy van-e valaki annyira józan, hogy a színpadon előadja vele a nem könnyű szöveget.

Egy PSG-mezes srác nyújtózkodott a legjobban, és, amikor Dave megbizonyosodott róla, hogy tudja a szöveget felhívta magához a színpadra. Alex Mann pedig meghálálta a bizalmat:

Alex ráadásul Thiago Silva-mezben volt, amit nem csak a koncert kedvéért vett fel, mert még a rapsztárnak is nemet mondott, amikor az a produkció végén elkérte tőle.

Thiago Silva később Párizsba is elhívta a srácot Forrás: --

A mutatvány híre eljutott az akkor a Copa América Peru elleni döntőjére készülő brazil válogatott sztárjához, Thiago Silvához is, aki már a közösségi oldalán gratulált Alexnek, és még a telefonszámát is elkérte, hogy fel tudja hívni, később pedig elhívta Párizsba is Alexet, ahol többek között egy dedikált mezzel is meglepte.