28 hónap börtönt kért a svájci ügyészség a PSG elnökére

fbl Horizontal
Paris Saint-Germain's Qatari president Nasser Al-Khelaifi arrives for a training session at the Luz stadium in Lisbon on August 22, 2020 on the eve of the UEFA Champions League final football match between Paris Saint-Germain and Bayern Munich. (Photo by Miguel A. Lopes / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A svájci nyomozó ügyészség 28 hónap, részben felfüggesztett börtönbüntetést kért Nasszer al-Khelaifira, a Paris Saint-Germain labdarúgóklub elnökére a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) televíziós jogaival való visszaélés miatt. 

A katari üzletember mellett a FIFA egykori főtitkára, Jerome Valcke is vádlottak között volt, rá három év, részben ugyancsak felfüggesztett börtön kiszabását indítványozta a hatóság, számol a L'Equipe francia lap cikke.

A vád szerint Valcke még 2003-ban egy szardíniai luxusvilla megvásárlásához kérte Al-Khelaifi segítségét, éppen akkor, amikor az üzletember irányítása alatt álló katari televíziós társaság, a beIN Sports a 2026-os 2030-as labdarúgó világbajnokság észak-amerikai és közel-keleti közvetítési jogainak megszerzéséről kezdett tárgyalásokba a FIFA-val.

Al-Khelaifi végül 5 millió euróért megvette a villát, amit azonnal továbbadott egy közeli rokonának, akitől pedig Jerome Valcke tulajdonába került az ingatlan, álltja az ügyészség. Ezek után Valcke és Al-Khelaifi külön megállapodást kötött, írják, amelytől nem függetlenül a beIN valóban elnyerte a két fentebb említett közvetítési jogot. A katari üzletember ügyvédei ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a megkötött szerződés "rendkívül kedvező" volt a FIFA számára.

A FIFA körüli, immár több évre visszanyúló botrányokban ezek lehetnek az első kiszabott börtönbüntetések Európában, miután korábban az Egyesült Államokban már több közép- és dél-amerikai egykori magas rangú futballvezetőre szabtak ki hasonló ítéletet.