A Chelsea méltó kihívója lehet a City-Liverpool párosnak a PL-ben

Chelsea
Chelsea's English head coach Frank Lampard (C) and the team salute the travelling fans as they celebrate their victory after the final whistle during the English Premier League football match between Arsenal and Chelsea at the Emirates Stadium in London on December 29, 2019. (Photo by Ian KINGTON / IKIMAGES / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.
Vágólapra másolva!
Az már az előző szezonban is jól látszódott, hogy a klub legendájával, Frank Lamparddal a kispadon jó irányba indult el a Chelsea. Az alaposan megfiatalított londoni alakulat minden várakozást felülmúlva negyedik, Bajnokok Ligája indulást érő helyen végzett a Premier League-ben, emellett bejutott a BL nyolcaddöntőjébe, az FA-kupában pedig finálét játszhatott a Wembleyben. A jelek szerint azonban ez még csak a kezdet, a nyári átigazolási piacot egyelőre toronymagasan uralják a kékek, így a csapat szurkolói bizakodva várhatják az előttünk álló szezon(oka)t.

Pedig nagyon sokan kétkedve fogadták az egykori középpályás tavaly nyári kinevezését, mondván,

hiába volt 13 éven keresztül ikonja a csapatnak, edzőként a PL-tapasztalat hiányát még egy legenda sem képes azonnal "áthidalni".

Lampardnak ráadásul egy másik komoly problémával is szembe keleltt néznie: a FIFA a 18 éven aluli külföldi futballisták szerződtetésének szabályai elleni vétségek miatt kizárta a csapatot a nyári átigazolási időszakból.

Sokan féltették Frank Lampardot a Chelsea kispadján, az egykori klublegenda azonban minden várakozást felülmúlt csapatával az első szezonban Forrás: AFP/Adrian Dennis

A Chelsea házon belül orvosolta a problémát, a szezonokon keresztül kölcsönadott fiatal, saját nevelésű tehetségek előtt a büntetés miatt megnyílt az út a nagycsapathoz, többen pedig éltek is a lehetőséggel:

Mason Mount, Tammy Abraham, Fikayo Tomori agy éppen Billy Gilmour máris letette a névjegyét az angol élvonalban.

Az ifjonci lendülethez rutin is párosult, a klubon belül az év játékosának megválasztott Mateo Kovacic mellett Jorginho, Giroud, vagy az időközben már az Arsenalhoz távozó Willian is remekül teljesített, főleg a pandémia utáni időszakban. És nem lehet szó nélkül elmenni Christian Pulisic mellett sem, aki 21 éves kora ellenére gyakorlatilag igazi vezérré lépett elő, kulcsfontosságú góljaival és gólpasszaival oroszlánrészt vállalt a Chelsea negyedik helyében.

Voltak persze hullámvölgyek is, nem is kevés, a védelem legalább annyira gólerős volt hátul, mint a támadósor, ráadásul a kapuskérdést továbbra sem sikerült megoldani.

Bár Kepa Arrizabalaga személyében a világ legdrágább kapusa a londoniaké, a spanyol teljesítménye elkeserítő volt a szezonban, amelynek hajrájában kegyvesztetté is vált,

a fontos meccseken rendre a rutinos Willy Caballero védte a Chelsea kapuját.

Willy Caballero (b) és Kepa Arrizabalaga, a Chelsea két kapusa Forrás: AFP/Glyn Kirk

A csapat gerince azonban adott, a nyári erősítések pedig az utóbbi évek megmagyarázhatatlan pénzszórása helyett végre tudatosan történtek. Ebben az átigazolásokért felelős Marina Granovszkaján kívül leginkább egy másik korábbi legendás futballistának,

Petr Cechnek volt főszerepe, akinek Stamford Bridge-re való visszatérésével szintén nagyot húzott a klub,

aki többek között szintén az új játékosokért felel.

Az első erősítést már februárban bejelentette az egyesület, az Ajax 27 éves marokkói szélsőjéért, Hakim Ziyechért 40 millió eurót fizetett a Chelsea, aki nyáron csatlakozott a kerethez. A játékosra kulcsszerep hárulhat a következő években, hiszen posztriválisai közül Pedro és Willian is távozott, így alighanem elsőszámú opció lesz a jobb oldalon. Júniusban aztán még nagyobb nevet jelentettek be Londonban,

Gulácsi Péter csapattársát, az RB Leipzig gólrekorderét, Timo Wernert is megszerezte az együttes.

A német csatár aláírásáért több topklub is versengett, ő azonban elárulta, miért éppen a Chelsea-t választotta: "Több csapat is le akart szerződtetni, de számomra a játékom és a pályafutásom szempontjából a Chelsea-nél látott összkép volt a leginkább megfelelő.

Diego Costa távozása óta nem volt olyan befejezőembere a csapatnak, akivel mindenki maradéktalanul elégedett lett volna, bár Morata jól kezdett, a folytatás gyötrelmesre sikerült a spanyolnak, és bár Tammy Abraham is repülőrajtot vett egy évvel ezelőtt, az őszi remeklést formahanyatlás követett, és a rutinos Olivier Giroud ki is szorította őt a kezdőből. Werneren is nagy lesz tehát a nyomás, ám ha a

Lipcsében mutatott gólérzékenységéből az angol fővárosba is át tud menteni valamit,

nagy közönségkedvenc válhat belőle.

Havertzen (középen) kívül a Chelsea minden kiszemeltjét megszerezte már a nyáron, Ziyech, Chilwell, Thiago Silva és Werner (balról jobbra) érkezése után azonban alighanem a német játékos is kékbe öltözik majd Forrás: B/R Football

Ezek után ideje volt a védelemmel is foglalkozni, ezen a téren sem tétlenkedtek azonban a kékek, sőt! Elsőként a 18 éves holland tehetséget,

a következő Virgil van Dijknak kikiáltott Xavier Mbuyambát szerződteték ingyen a Barcelona U19-es csapatától,

akiben óriási a potenciál, vélhetően az első évet azonban vagy a tartalékok között tölti majd, vagy kölcsönbe kerül, hogy szokja a felnőtt futball légkörét. A francia Nice-től megszerzett Malang Sarral is ez a helyzet, aki szintén átigazolási díj nélkül került a Chelsea-hez, vele kapcsolatban is kölcsönadásról szólnak a hírek, bár a 21 éves hátvéd már évek óta oszlopos tagja a francia élvonalban szereplő alakulatnak, így az is lehet, hogy megkapja az esélyt Lampardtól.

A COVID nehezíti a felkészülést

Koronavírus-fertőzés miatt a Chelsea több labdarúgója nem tért vissza a szezon előtti edzésekre. A brit sportsajtó úgy tudja, négy játékos koronavírusos, másik négy pedig azért került karanténba, mert érintkezett a megfertőződött személyek valamelyikével – a Telegraph fel is sorolta az érintetteket: a portál értesülései szerint Jorginho, Ross Barkley, Emerson Palmieri, Michy Batshuayi, Mason Mount, Fikayo Tomori, Tammy Abraham és Christian Pulisic nem vehet részt egyelőre a „kékek" felkészülésén.

Ben Chilwell ellenben hatalmas fogás, a 11-szeres válogatott szélső védő a Leicester mezét cserélte a Chelsea-ére.

Ráadásul ő igazi hiányposztra érkezett, hiszen sem Marcos Alonso, sem Emerson Palmieri teljesítménye nem volt meggyőző a mögöttünk hagyott szezonban, a 23 éves wingbackre így biztosan kulcsszerep hárul majd a bal oldalon, aki kiemelkedő védőmunkája mellett a támadásokat is nagyszerűen támogatja. Bár érte 50 millió eurót sem sajnált Roman Abramovich, egy fiatal, PL-ben már bizonyított angol játékosért ez az összeg alighanem megérte. Pénteken pedig hivatalossá vált az, amiről napok, sőt hetek óta beszéltek:

a Paris Saint-Germain csapatkapitánya, Thiago Silva is csatlakozott a csapathoz, akinek lejárt a szerződése Párizsban, így érte sem kellett fizetni.

A brazil ráadásul a hírek szerint drasztikus fizetéscsökkentésbe ment bele, a PSG-nél heti 320 ezer eurót tett zsebre, Londonban ennek töredékét, 85 ezret kap majd. És bár 35 évesen ő már nem a jövő embere, láthattuk a Bajnokok Ligájában, micsoda vezére volt a döntőt játszó együttesnek, Lampardnak pedig pont egy ilyen emberre volt szüksége hátul, aki rutinjával irányítja majd a fiatalokat.

Lampard és játékosai előtt több mint biztató a jövőkép, sok öröme lehet a Chelsea-nek az elkövetkezendő időszakban Forrás: AFP/Ian Kington

A felsoroltakon kívül még egy nagy durranás hátra van:

minden bizonnyal a Leverkusen szupertehetsége, Kai Havertz is érkezni fog, akivel már mindenben megyezetek a londoniak, sőt a Bayer is rábólinott a transzferre,

így már csak idő kérdése, mikor válik hivatalossá. A támadóközéppályással kerülhet helyére a kirakós utolsó darabja, ezzel a kerettel pedig már komoly elvárásai lehetnek a vezetőségnek és a szurkolóknak egyaránt.

Szavazzon!

Mire lehet képes a Chelsea a következő szezonban?

Egy nevet pedig még mindenkképpen érdemes megemlíteni, aki Lampard szakmai stábjához csatlakozik:

Anthony Barryről van szó, aki védekezés specialista, ráadásul éppen a pontrúgások a szakterülete,

amelyekből a Chelsea-nek rendre meggyűlt a baja, rengeteg gólt szereztek az ellenfelek szabadrúgásokból, illetve szögletekből a londoniak ellen.

A jövőkép tehát több mint biztató a Stamford Bridge-en,

ha az új emberek beépülnek a csapatba, a következő szezon/szezonok meghatározó alakulata lehet a Chelsea a hazai és a nemzetközi porondon egyaránt.

Ahogyan azt a 2000-es években a csapat szurkolói megszokhatták.