Vágólapra másolva!
Szerdán este a Bayern München 3-0-ra legyőzte a francia Olympique Lyon csapatát a Bajnokok Ligája lisszaboni elődöntőjében, így a német rekordbajnok 11. alkalommal jutott be a legrangosabb európai kupasorozat fináléjába, ahol vasárnap este a francia bajnok Paris Saint-Germain lesz az ellenfele.

A Barcelona elleni 8-2-es győzelem fényében a közvélemény azt várta a Bayern Münchentől, hogy az Olympique Lyont is megsemmisítse, ennek ellenére a francia csapat nem adta könnyen magát, és ha egy kicsivel több szerencséje van, akár többgólos előnybe is kerülhetett volna a meccs elején.

„Megszerezhettük volna a vezetést, de a szerencse nem a mi oldalunkon állt.

– értékelt a Lyon támadója, Karl Toko Ekambi, aki 0-0-s állásnál kapufát lőtt, a második félidőben pedig Manuel Neuerbe lőtt egy ziccert.

„Hiányzott a hatékonyság a kapu előtt. Büszke vagyok, mert egy remek csapattal játszottunk, ráadásul hasonló szinten" – folytatta a brazil Marcelo, a francia csapat védője.

„Az első tizenöt percben, akár kettő nullára is vezethettünk volna, de az ilyen legmagasabb szintű meccseken megfizetsz, ha nem használod ki a helyzeteidet" – ezt már a Lyon kapusa, Anthony Lopes mondta.

„A tervünk az volt, hogy kihasználjuk a szélső hátvédjeik által hagyott területeket, azonban Toko Ekambi és Memphis Depay kihagyta a nagy helyzetét, ha belövik, teljesen más lett volna a mérkőzés.

Vezetnünk kellett volna, de Gnabry ragyogó játékának köszönhetően a Bayern került előnybe. Nem adtuk fel a második félidőben sem, de ez az igazságtalanság megfogta a csapatot.

A második félidő elején többet birtokoltuk a labdát, jobban is nézett ki a játékunk. Ekambi szépíthetett volna, de Neuer kivédte a ziccerét. Csalódottak vagyunk, de büszkék lehetünk a menetelésünkre" – nyilatkozta Rudi Garcia, a Lyon vezetőedzője, aki Didier Deschamps után a második francia edző lehetett volna, aki BL-döntőbe vezeti a csapatát.

Rudi Garcia a lefújás után gratulált a Bayern München játékosainak Forrás: AFP/Miguel A. Lopes

A mérkőzés legjobbja a duplázó Serge Gnabry lett, aki az idei BL-szezonban kilenc mérkőzésen kilenc gólt lőtt és két gólpasszt adott, ezzel Lewandowski, Haaland és Mbappé mellett egyike annak a négy játékosnak, akik az idei szezonban már több mint 10 gólban vett részt.

„A mérkőzés elején agresszívan játszott a Lyon, remekül működött az ötös védőlánca, és gyors kontratámadásokat tudott vezetni.

Szerencsére aztán kétgólos előnybe kerültünk a szünetre, majd a végén Lewandowski befejezte a melót. Most már szeretnénk megnyerni a Bajnokok Ligáját" – mondta a meccs legjobbjának megválasztott Gnabry, aki 2015-ben még a West Bromwich Albion játékosa volt, de csapat edzője, Tony Pulis azt mondta, hogy nem üti meg a WBA szintjét.

Müller és Lewandowski ünnepli a kétgólos Serge Gnabryt Forrás: AFP/Miguel A. Lopes

A Bayern München már 42 gólt lőtt az idei BL-szezonban, ezzel a BL-történelem negyedik csapata lett, amely átlépte a 40 gólos álomhatárt. Erre korábban három csapat volt képes: az FC Barcelona (45) az 1999/2000-es szezonban, a Real Madrid (41) a 2013/14-es idényben és a Liverpool (41) a 2017/18-es kiírásban.

Szavazzon!

Megdöntheti a Bayern München a Barcelona 45 gólos szezonrekordját?

„Tudtuk, hogy nehéz lesz, hiszen a Lyon nagyszerűen játszott a Juventus és a Manchester City ellen is. Taktikailag rendkívül felkészült csapat, amely a mérkőzés elején komoly problémákat okozott.

– értékelte a meccset Hans-Dieter Flick, a Bayern München edzője, akit a lefújás után már a Paris Saint-Germain elleni fináléról is kérdeztek.

Hans-Dieter Flick csapata minden meccsét megnyerte az idei BL-szezonban Forrás: AFP/Miguel A. Lopes

A PSG remek csapat, amely nagyot harcolt az elődöntőben. Most kielemezzük őket, de azt tudjuk, hogy nagyon sok gyors játékosuk van.

– tette hozzá a müncheni csapat novemberben kinevezett edzője, aki azóta 35 meccsből 32-t megnyert, és minden esélye megvan rá, hogy a 2012/13-as szezon után ismét triplázásra vezesse a Bayern Münchent.

Szavazzon!

A Bayern és a PSG is mindent megnyert hazájában. Melyik csapat fog triplázni?

„Valóra vált az álmom, hiszen játszhatok a Bajnokok Ligájában és bejutottunk a döntőbe. Ennél többet nem is kérhetnék.

– nyilatkozta boldogan Alphonso Davies, a Bayern München 19 éves kanadai balhátvédje, akinek a barátnője, Jordyn Huitema a Paris Saint-Germain női csapatában futballozik, így mindkettejük számára pikáns lesz a vasárnapi döntő. – Most kicsit még ünnepelünk, aztán a következő meccsre koncentrálunk.

A PSG jó csapat, jó meccs lesz, valószínűleg több góllal.

Ez az, amiről minden focista álmodik, játszani Európa legjobbja ellen" – tette hozzá a szélvészgyors játékos, akinél a Bundesligában egyszer 36,5 km/h-s sebességet mértek.

Alphonso Davies a Bayern München egyik legnagyobb értéke Forrás: AFP/Franck Fife

„Kicsi szerencsénk is volt, hogy nem kerültek korán előnybe, de utána megmutattuk a tudásunkat. Megpróbáltunk nyomást gyakorolni a Lyonra, és több nagy helyzetet is kidolgoztunk. Gnabry nagyszerű gólja a legjobbkor jött" – nyilatkozta a Bayern csapatkapitánya, Manuel Neuer, aki győzelmet vár a PSG elleni döntőben is.

„Otthon minden reggel a Bajnokok Ligája himnuszát hallgattam.

Már kétségbeesetten vágytam vissza, hogy segíthessek a csapatnak" – mondta a világbajnok Benjamin Pavard, aki július végén szenvedett bokaszalag sérülést, és a Lyon elleni találkozó hajrájában térhetett vissza a pályára.

„Tudtuk, hogy nem lesz könnyű meccs, mert a Lyon remek csapat, minőségi játékosokkal. Mi azonban egy percig sem kételkedtünk magunkban. Örülünk, hogy elértük a célkitűzésünket" – mondta 28 éves David Alaba, aki 2008-ban került a Bayern Münchenhez, amellyel kilenc bajnoki címet, hat Német Kupát és egy Bajnokok Ligáját nyert.

A Bayern München 11. alkalommal jutott be a BEK/Bajnokok Ligája döntőjébe, ezzel beállította az AC Milan rekordját, és már csak a Real Madridnak van több fináléja, szám szerint 16.

A döntők történetében ez lesz a második alkalom, hogy mindkét csapat kispadján német szakember foglal helyet. Legutóbb ilyen a 2013-as fináléban volt, amikor a Bayern Münchent Jupp Heynckes, a Borussia Dortmundot Jürgen Klopp irányította.

Bajnokok Ligája, elődöntő:
Bayern München (német)-Olympique Lyon (francia) 3-0 (2-0)
Lisszabon, zárt kapus, v.: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
gólszerzők: Gnabry (18., 33.), Lewandowski (88.)

Hosszabbítás

Végül jöjjön néhány különlegesség a szerdai elődöntőről.

  • Robert Lewandowski kilenc mérkőzésen 15 gólt lőtt és esélye van arra, hogy beállítása vagy akár meg is döntse Cristiano Ronaldo 17 gólos szezonrekordját. Mivel a Lyon ellen is betalált, így Cristiano Ronaldo és Ruud van Nistelrooy mellett a harmadik játékos lett a BL-történetében, aki egymást követő kilenc mérkőzésen gólt szerzett, a rekordot előbbi tartja 11-gyel.
  • Lewandowski Ronaldo mellett a második játékos, aki elérte a BL-ben a 15 gólos határt. Igaz, a portugálnak volt 16 és 17 gólos szezonja is.
  • A Bayern München a legutóbbi 29 meccséből 28-at megnyert, úgy hogy ezeken 97 gólt lőtt.
  • A Bayernnek ez volt a 12. BL-elődöntője, ezzel beérte az örökrangsor második helyén a Barcelonát, így már csak a Real Madrid előzi meg, amely 13 alkalommal volt érintett a legjobb négy között.
    Lewandowski nem tud leállni a góllövéssel Forrás: AFP/Franck Fife
  • A döntős PSG az egyetlen csapat, amelynél nem szerzett több gólt a 24 gólos Lewandowski-Gnabry páros az idei BL-szezonban.
  • Gnabry a második német játékos, aki két gólt lőtt egy BL-elődöntőben. Ez korábban csak Thomas Müllernek sikerült az FC Barcelona ellen a 2012/13-as szezonban.
  • Joshua Kimmich 27 helyzetet dolgozott ki az idei BL-szezonban, többet, mint bárki más.
  • A Lyon játékosa, a 17. születésnapját két napja ünneplő Rayan Cherki lett minden idők legfiatalabb játékosa, aki pályára lépett egy BL-elődöntőben.
  • A Bayern München a 11. BEK-, illetve BL-döntőjére készülhet, melyek közül eddig ötöt tudott megnyerni.

A története hatodik BL/BEK-serlegéért küzdő Bayern – amely legutóbb a 2012/13-as idényben játszott döntőt – a vasárnapi fináléban egy másik francia együttessel, a Paris Saint-Germainnel találkozik.