Vágólapra másolva!
Szerdán este a Ferencváros elképesztő bravúrt végrehajtva kiejtette a Bajnokok Ligája selejtezőjének 2. körében a Celtic csapatát, ráadásul idegenben! A 2-1-es győzelem után már az is kiderült, mely csapatokkal mérkőzhet meg a következő fordulóban a magyar bajnok, bemutatjuk a lehetséges ellenfeleket.

Dinamo Zagreb

Az UEFA-együttható alapján a legerősebb csapat, amellyel a következő körben megmérkőzhet Szergej Rebrov együttese, a horvát aranyérmes.

Rossz emlékeink lehetnek a zágrábiakról, hiszen egy évvel ezelőtt éppen ők búcsúztatták a Fradit - az idegenbeli 1-1 után a Groupama Arénában 4-0-ra nyertek, így 5-1-es összesítéssel léptek a play-off körbe,

ahol a Rosenborg sem okozott gondot nekik, így a BL főtábláján szerepelhettek.

Érezhetően nem ízlett a ferencvárosiaknak a Dinamo stílusa,

amely nem csak a délszláv csapatokra jellemző harciasságból állt, kreatívabbak, gyorsabbak voltak a horvátok, főleg támadásban.

És bár az akkori csapat legjobb játékosa, Dani Olmo azóta már Gulácsi és Willi Orbán csapattársa lett az RB Leipzignél, bőven maradtak még nagyszerű játékosok a keretben, elég Ademi, Orsic, Gojak, Gavranovic, Petkovic, a kapus Livakovic, vagy a korábbi fradista, Emir Dilaver nevét említeni. A transfermarkt szerint az együttes összértéke 86,1 millió euró, amelyből a két horvát válogatott játékos, Livakovic (12,5m) és Petkovic (11m) a legértékesebb.

Tokmacnak és a Fradinak egy évvel ezelőtt nem volt esélye a Dinamo Zagreb ellen a BL-ben Fotó: Hirling Bálint - Origo

Mindettől függetlenül az előző körben pengeélen táncolt a Dinamo, csupán büntetőpárbaj után verte a Kolozsvárt,

ráadásul úgy, hogy az erdélyi alakulatnak 4-4 és egy horvát hiba után labdája volt a továbbjutáshoz.

A sorsdöntő 11-es azonban kimaradt, így végül Zoran Mamic együttese lépett a következő körbe - talán a zágrábiakat lenne a legjobb elkerülni a sorsolásnál.

Young Boys

Papíron a második legerősebb ellenfél a svájci fővárosból, Bernből érkezhet. A 14-szeres bajnok a Feröer-szigetek aranyérmesét, a Klaksvikot búcsúztatta könnyedén (3-1) az előző körben,

többek között Jean-Pierre Nsame góljának is köszönhetően, aki 7 miliós piaci árával a keret legértékesebb tagja.

A kameruni támadón kívül szerb, francia, guineai, elefántcsontparti, német, sőt, luxemburgi légiós is erősíti a csapatot, amelynek keretét a transfermarkt 58,98 millió euróra taksálja.

A Young Boys rendszeresen szerepel a Bajnokok Ligája, vagy az Európa-liga főtábláján Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Nemzetközi porondon a legnagyobb svájci siker az egyesület nevéhez köthető,

az 1958/59-es szezonban a Bajnokcsapatok Európa Kupája elődöntőjébe jutott.

A Young Boys a jelenben is nagy rutinnal rendelkezik az európai kupasorozatokban, két évvel ezelőtt a BL, az előző kiírásban az El főtábláján szerepelt.

Magyar csapattal legutóbb hat évvel ezelőtt, 2014 augusztusában mérkőzött meg a svájci alakulat: a Debrecen elleni párharcnak az Európa-liga csoportköre volt a tét. Bernben 3-1-re nyert a Young Boys, míg a Loki otthonában 0-0 lett az eredmény, így a svájciak örülhettek.

Crvena zvezda

A belgrádi székhelyű Vörös csillag labdarúgó klub is potenciális ellenfele lehet a zöld-fehéreknek. A koronavírus-járvány okozta zárt kapus lebonyolítás egyik nagy vesztesei viszont éppen a szerbek, ahol

a köztudottan fanatikus szurkolók pokoli hangulatot képesek teremteni a lelátóra - ezzel az "előnnyel" viszont a jelenlegi helyzetben nem tud élni a klub.

A Crvena az albán bajnok Tiranát ejtette ki idegenben az előző körben, minimális, 1-0-s különbséggel.

A csapat legismertebb embere a kispadon ül,

az a Dejan Sztankovics irányítja ugyanis a belgrádiakat, aki az Interrel többek között öt bajnoki címet és egy Bajnokok Ligája-trófeát nyert.

A csapat értéke 54 millió euró, ami viszont szembetűnő, hogy nincs igazán kiemelkedő játékos a keretben, mindenkit nagyjából 2-3 millió euróra becsül a transfermarkt.

A Crvena zvezda játékosai ünneplik a Tirana elleni 1-0-s idegenbeli győzelmet és továbbjutást Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Olsi Shehu

A legsikeresebb szerb együttes 1991-ben elhódította a BEK-serleget, valamint az egyetlen balkáni csapat, amely a világkupát is megnyerte. Többször keresztezte magyar csapat az útját a különböző sorozatokban, legutóbb viszont már nagyon régen, egészen pontosan 1975 áprilisában. Akkor a KEK-elődöntőjében éppen a Ferencvárossal találkozott a zvezda,

arról a párharcról pedig szép emlékei lehetnek a zöld-fehéreknek: a budapesti 2-1 után 2-2- lett a visszavágó, így 4-3-as összesítéssel a Fradi jutott a fináléba.

Qarabag

Azerbajdzsán első számú csapata évek óta folyamatosan kopogtat a Bajnokok Ligája főtáblájának ajtaján, sőt, 2017-ben, története során először be is jutott oda. Az Európa-ligában ennél gyakrabban jut csoportkörbe,

a közelmúltban szinte állandó résztvevője volt a 32-es mezőnynek, így rutinból az agdami székhelyű egyesületnek sincs hiánya.

A klubnak több mélypontja is volt története során, a jelenkori sikerek viszont 2008-ra vezethetők vissza: ekkor nevezték ki edzőnek Gurban Gurbanovot, aki azóta is betölti a posztot. Gurbanov teljesen megreformálta a csapat játékát, és áttért arra az egyérintős, támadófocin alapuló futballra, amelyet később a Barcelona tökéletesített és tett híressé.

A moldáv Sheriff Tiraspol 2-1-es kiverésével jutottak tovább az előző körben,

keretük összértéke viszont jelenleg a felét sem éri a Ferencvárosénak, mindössze 11.45 millió euró a Fradi 24 milliójához képest.

Legveszélyesebb játékosuk a francia Abdellah Zoubir, valamint az azeri Mahir Emreli, aki már két gólt is lőtt az idei selejtező-sorozatban.

Maccabi Tel Aviv

Bár a koefficienseket tekintve a lehetséges ellenfelek közül a Maccabié a legkisebb, a Ferencvárosnál még így is jóval kedvezőbb a besorolása az izraeli bajnoknak.

Ennek ellenére talán éppen ellenük lehetne a legnagyobb esélye Rebrov csapatának a továbbjutás kiharcolására

- ráadásul akár afféle visszavágónak is beillene a találkozó. Igaz, hogy a 2018-as El-párharc idején még Thomas Doll ült a kispadon, ám akkor a hazai 1-1 után - ahol egy megpattanó lövésből a 91. percben egyenlítettek a vendégek - idegenben 1-0-ra nyert a Maccabi, így kiejtette az FTC-t.

Most szerdán a litván bajnokkal tette meg ugyanezt, méghozzá simán, egy idegenbeli 3-0-val.

2018-ban az Európa-ligában már összecsapott egymással a Fradi és a Macabbi - abból a párharcból az izraeliek jöttek ki győztesen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A keret értéke közel 20 millió euró, így a Ferencvárosétól némileg elmarad, de

a lengyel-izraeli Yonatan Cohenre, aki egymaga 2,4 milliót ér, valamint a selejtező sorozatban már három gólt szerző Nick Blackmanre mindenképpen oda kell figyelni,

már ha valóban a Maccabi lesz a Fradi ellenfele.

A harmadik forduló sorsolását augusztus 31-én tartják, amelyen eldől, hogy

az FTC hazai pályán, vagy idegenben lép pályára az egymeccses párharc szeptember 15-i és 16-i játéknapján.

A harmadik kör után következik a rájátszás, ahol a győztes bejut a Bajnokok Ligája csoportkörébe, a vesztes az Európa-liga főtáblájára kerül. A rájátszás párosítását szeptember 1-jén sorsolják, amelyek már kétmeccses párharcok lesznek.