Vágólapra másolva!
Szombat este az angol Szuperkupa-döntőben a bajnoki címvédő Liverpool 1-1-es rendes játékidőt követően tizenegyespárbajban kikapott az FA-kupa-győztes Arsenaltól a londoni Wembley Stadionban.

Az angol bajnokság egy hónappal ezelőtti befejezése óta egyik csapatnál sem történt eget rengető változás. A bajnoki címvédő Liverpoolból csak olyan perememberek távoztak, mint Dejan Lovren, Adam Lallana vagy Nathaniel Clyne. A Mersey-parti klub egyelőre nem túl aktív az átigazolási piacon. Egyedül a görög balhátvéd, Kosztasz Cimikasz érkezett az Olympiakosztól, de nagy valószínűleg ő is csak kiegészítő ember lesz Andy Robertson mögött. Az Arsenal kerete csak most kezd alakulni. Ingyen érkezett a Chelsea brazil szélsője, Willan, míg a tavaly nyáron igazolt, de az előző szezont a Saint-Étienne csapatánál kölcsönben töltő William Saliba nagy erősítés lehet a védelemben.

Ez volt a negyedik alkalom, amikor a két csapat az angol Szuperkupa-döntőben találkozott. 1979-ben és 1989-ben a Liverpool győzött, 2002-ben pedig az Arsenal nyerte a Cardiffban rendezett összecsapást.

Jürgen Klopp szinte a legerősebb csapatát küldte pályára. A Liverpool egyetlen komoly hiányzója a gólpasszkirály jobbhátvéd, Trent Alexander-Arnold volt. Az Arsenal edzője, Mikel Arteta is erős csapatot küldött pályára. A német válogatott kapus, Bernd Leno felépült, de az argentin Emiliano Martínez remek teljesítményt nyújtott a szezon utolsó részében, így bent maradt a kapuban.

Martínez júliusban a szezon egyik legnagyobb védését mutatta be a Liverpool ellen Forrás: AFP/Glyn Kirk

Mellette még Mohamed Elneny kezdőbe jelölése volt meglepetés, ugyanis az egyiptomi játékos az előző szezont a török Besikatsnál töltötte kölcsönben, és úgy tűnt, nem szerepel Arteta terveiben.

Remek meccsre volt kilátás, ugyanis a két együttes legutóbb öt évvel ezelőtt, 2015 augusztusában játszott egymással gólnélküli döntetlent, azóta 10 lejátszott meccsen 52 gólt hozott össze a két csapat, ami több mint meccsenkénti ötgólos átlagot jelent.

A meccs elején az Arsenal birtokolta többet a labdát, először viszont a Liverpool veszélyeztetett. A hetedik percben Robertson jobboldali szabadrúgását Virgil van Dijk kotorta a hálóba, de Andre Marriner játékvezető les miatt érvénytelenítette a holland védő gólját.

A 12. percben aztán egy elképesztő támadás végén szerzett vezetést az Arsenal.

Az észak-londoniak támadása Martínez kapustól indult, kipasszolták a liverpooliak letámadását, majd Bukayo Saka keresztlabdája után Pierre-Emerick Aubameyang tört balról kapura, és egy befele csel után 15 méterről a kapu baloldalába lőtt.

A gaboni csatár 42 nap leforgása alatt már az ötödik gólját lőtte a Wembley Stadionban, ezzel pedig holtversenyben behozta a chilei Alexis Sánchezt, aki az Arsenal történetének legeredményesebb játékosa Wembleyben.

Aubameyang a gólörömével Chadwick Boseman emléke előtt tisztelgett, aki a mérkőzés előtt halt meg Forrás: AFP/Justin Tallis

Hat perccel később növelhette volna az előnyét az észak-londoni csapat. Egy gyors kontratámadás végén Saka tálalása után Eddie Nketiah lőtt kapura 14 méterről, Alisson azonban bravúrral szögletre tolta a 21 éves angol csatár bal alsóba tartó labdáját.

Ezt követően az Arsenal tudatosan átadta a területet a Liverpoolnak, de Jürgen Klopp csapata láthatóan nem tudott mit kezdeni a felállt védelemmel. Az első félidő végül úgy pörgött le, hogy a Poolnak 45 perc alatt nem volt kaput eltaláló lövése.

A második félidőt a Liverpool kezdte jobban. Jürgen Klopp csapata az 51. percben egyenlíthetett volna, de a brazil Robert Firmino 22 méteres lövése elkerülte a bal felső sarkot.

Öt perccel később első liverpooli ziccer is kimaradt.

A szenegáli Sadio Mané lépett ki egy az egyben, de a közeli lövését Emiliano Martínez lábbal védte.

Ezt követően a Liverpool folyamatosan az Arsenal térfelén tartotta a labdát, és sorra alakította ki a helyzeteket, de az utolsó passzokba vagy hiba csúszott vagy egy londoni védő tudott tisztázni.

A 73. percben aztán összejött vörösök egyenlítő gólja.

Egy kapu előtti kavarodás után Cédric Soaresről Takumi Minamino elé pattant a labda, a japán támadó pedig higgadtan értékesítette a ziccerét, és megszerezte az első gólját a Liverpool csapatában.

A folytatásban is a Liverpool maradt támadásban. A 81. percben Mané eldönthette volna a meccset, de a kivetődő Martínez remekül zárta a szöget, és védeni tudta a szenegáli támadó közeli lövését.

A 86. percben az Arsenal az egyetlen második félidei helyzetéből eldönthette volna a meccset.

Soares jobboldali beadására Joe Willock robbant be, de a hétméteres fejese elkerülte a kapu jobb oldalát.

A hajrában a Liverpool még ment előre a második gólért, de nem tudott már újabb helyzetet kialakítani, így nem született több gól a rendes játékidőben, és jöhetett a tizenegyespárbaj.

  • A Liverpool kezdte a lövést. Az első körben Szalah bombázott a kapu bal oldalába. Az Arsenaltól Nelson lőtt a jobb alsó sarokba.
  • A második körben Fabinho lőtt a kapu jobb oldalába, majd Maitland-Niles gurított higgadtan a bal alsó sarokba a jobbra vetődő Alisson mellett.
  • A harmadik körben a tizenegyespárbaj előtt egy perccel beálló Rhian Brewster bombázott a felső lécre, míg az Arsenaltól a portugál Soares lőtt a kapu bal oldalába.
  • A negyedik körben a liverpooli góllövő, Minamino bombázott a kapu közepébe, míg az Arsenaltól David Luiz lőtt a jobb felső sarokba.
  • Az ötödik liverpooli tizenegyest Curtis Jones vállalta magára, és a jobb alsó sarokba gurított a balra vetődő Martínez helyre. Az Arsenaltól a csapatkapitány Aubameyang érkezett, és a bal felső sarokba helyezett, ezzel az Arsenal nyerte az angol Szuperkupát.

Mikel Arteta tavaly decemberi kinevezése óta már a második trófeáját nyerte az Arsenallal, amely története során 16. alkalommal nyerte meg az angol Szuperkupát.

Community Shield
Arsenal-Liverpool 1-1 (1-0) - tizenegyesekkel: 5-4
London, Wembley Stadion
Játékvezető: Andre Marriner
Arsenal: Martínez – Holding, Luiz, Tierney (Kolasinac, 82.) – Bellerín (Soares, 59.), Xhaka, Elneny, Maitland-Niles – Saka (Willock, 82.), Nketiah Nelson, 82.), Aubameyang. Vezetőedző: Mikel Arteta.
Liverpool: Alisson – Williams (Minamino, 59.), Gomez, Van Dijk, Robertson – Wijnaldum (Brewster, 91.), Fabinho, Milner (Keita, 59.) – Szalah, Firmino (Jones, 82.), Mané. Vezetőedző: Jürgen Klopp.
Gólszerzők: Aubameyang (12.), ill. (Minamino (73.)
Sárga lap: Milner (57.)