Vágólapra másolva!
A nyolcszoros magyar válogatott Szoboszlai Dominik egyelőre a Red Bull Salzburg futballistája, de egybehangzó sajtóértesülések szerint hamarosan a Serie A-ban szereplő AC Milan csapatába igazol. Ha így lesz, a 19 éves középpályás legendás magyarok nyomdokaiba léphet, és 1929 után újra pályára léphet egy magyar focista a milánói sztárcsapatban.

A Nemzeti Sport összeállításából kiderül, hogy nem Szoboszlai Dominik lesz az AC Milan első magyar focistája, ha Milánóba igazol. A Red Bull Salzburgtól minden bizonnyal távozó középpályás régi kapcsolatot erősítene, hiszen a klub történetében találunk néhány magyar szereplőt, köztük a sportág valaha volt egyik legjobb edzőjét, Guttmann Bélát.

Szoboszlai Dominik az AC Milan ötödik magyar focistája lehet Fotó: Koncz Márton - Origo

A Milan első magyarja a Ferencvárost és a Vasast is megjárt Bánás József volt, akinek az AC Milan évi 30 000 lírát biztosított szerződésileg 1924-ben. Bánás több pénzt kapott, mint előző klubjánál, a Teplitzben, de nem érezte jól magát az olaszok körében, ezért egy év után a visszament a csehországi német klub körébe.

Ezt követően a teplicei szálnak is köszönhetően került az olasz csapathoz a cseh városban született, magyarként számontartott Müller Károly, aki az 1925/26-os idényben 22 mérkőzésen 12 gólt lőtt a milánóiak csatáraként.

Müllert a budapesti Törekvésben nevelkedett Hajós Árpád követte, aki pályafutása lezárásaként, 1926/27-ben játszott az AC Milanban, és ért el 26 mérkőzésen három gólt.

Az AC Milan utolsó magyar játékosa Zsilizy József volt, aki mindösszesen egy alkalommal, az 1929. december 15-i Milan–Cremonese (5:2) bajnoki találkozón erősítette a Milant.

Rajta kívül ugyan megfordult még Milánóban a jelenleg a Budapest Honvédot erősítő Tamás Krisztián és a Budafokon futballozó Filkor Attila is, de tétmérkőzésen egyikük sem lépett pályára az AC Milanban.

A Nemzeti Sport összeállításban szó esik még a Milánóban legendás magyar edzőkről, és Szoboszlai Dominikről, aki az olaszok szerint is komolyan erősítés lenne az AC Milannak.