A Manchester United csodatinije hamarosan a világ legjobbja lehet

Mason Greenwood, Manchester United
Manchester United's English striker Mason Greenwood celebrates after scoring their second goal during the English Premier League football match between Manchester United and Newcastle United at Old Trafford in Manchester, north west England, on December 26, 2019. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgás kifogyhatatlan a fiatal tehetségekből. Nemcsak a szigetországot, hanem a világ futballját tekintve is a jövő egyik legnagyobb reménysége a Manchester United új csodatinije, Mason Greenwood. Az angol utánpótlás-válogatott mindössze 18 éves, és már most meghatározó játékosa a Premier League-ben szereplő sztárcsapatnak. A fiatal támadó Bradfordból hamarosan a világ csúcsára juthat el.

Mason Will John Greenwood 2001. október 1-én született Bradfordban, Nyugat-Yorkshire-ben. A fiatal játékos Wibsey-ben nőtt fel nővérével, Ashtonnnal, aki az atlétikában találta meg a jövőjét, 400 méteres síkfutásban az angol fedettpályás bajnokságban ezüstérmet is nyert már. A 21 éves lány sportösztöndíjat szerzett a manchesteri egyetemen. Van egy még idősebb nővére is, a 26 éves Shannon.

A Greenwood családban mindig fontos szerepet játszott a sport, a focistához közel állók szerint ez a sikerének a kulcsa.

Édesapja például sokszor stopperrel mérte a fia futóteljesítményét, amikor Greenwood a ház körül edzett.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Birthday boy #17

Mason Greenwood (@masongreenwood) által megosztott bejegyzés,

„A családom mindig segített nekem. Mindig ott vannak nekem, ha szükségem van rájuk. Igazi

– mondta Greenwood a családjával kapcsolatban.

A Sun megszólaltatta a Greenwood család szomszédait, meséljék el, milyen gyereknek látták a kis Masont.

Már fiatalon is hihetetlen gyors volt, biztos voltam benne, hogy sokra viszi" – mondta a 62 éves Brian. Egy másik szomszéd, az 54 éves Caroline is csak jókat tudott róla mondani: „Az apja nagyon sok időt szentelt a fiára. Nagyon kedves fiú, aki mindig udvariasan viselkedik. Mindannyian örülünk a sikerének."

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Beginning of the decade vs End of the decade #decadechallenge

Mason Greenwood (@masongreenwood) által megosztott bejegyzés,

Ami a labdarúgást illeti, a Horsfall Stadionból indult a csodatini pályafutása, itt gyakorolt, míg a nővére rótta a köröket a futópályán. Pedig nem csak a labdarúgás volt gyerekkorában az egyetlen, amellyel kitűnhetett a többiek közül. Négyéves korában

gyerekmodellként bekerült a helyi lapba, egyéves szerződést is kapott egy ügynökségtől, amellyel együtt egyébként 50 font vásárlási utalvány is járt.

Szerencsére azonban a foci jobban vonzotta, ötévesen elvitte az édesapja az Idle Juniors FC-be. Érdekesség, hogy a pályafutása elején középpályás volt, de mivel kiváló döntéseket hozott a kapu előtt, és termelte a gólokat, egy sorral előrébb került.

„Mason egy bradfordi csapatban, az Idle Juniorsban szeretett volna játszani, de még nem volt elég idős, így a pálya körül rugdosta a labdát, és várnia kellett, míg betölti hatodik életévét. A megfigyelőink

– mondta Marc Senior a TalkSportnak. A korábban a Manchester United együttesénél dolgozó szakembert már ilyen fiatalon lenyűgözte Greenwood.

A gyerekkori nagy kedvence a korábbi Manchester United klasszis, Wayne Rooney volt, így a bálványozott sztárhoz hasonlóan lőhette a gólokat. A bemutatkozása elképesztően sikerült, egy olyan csapatban, amely képtelen volt győzni korábban.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dream big

Mason Greenwood (@masongreenwood) által megosztott bejegyzés,

- emlékezett vissza Marc Senior.

Greenwood tehát bizonyította a tehetségét, fantasztikusan játszott, így egy évvel később meg is érkezett a Manchester United ajánlata. Az MU egyik akadémiáján, Halifaxban kapott lehetőséget. Gesztusként még pénzt is fizetett érte az Idle Juniorsnak. Marcus Strudwick, az ifjúsági klub elnöke így emlékezett vissza: „A csekken rajta volt a United emblémája. Be is kellene keretezni."

Greenwood 20 perccel korábban érkezett Halifaxba, mint ahogy azt megbeszélték, és az aláírás előtt

azzal ütötte el az időt, hogy a szemétkosárba próbált beletalálni, illetve a falhoz rugdosta a labdát. Tényleg már akkor is csak a futballnak élt.

Mason Greenwood megvalósította az álmait Forrás: AFP/Peter Powell

Az akadémián kiválóan teljesített, folyamatosan lépett előre a ranglétrán, miközben az elképesztő gyorsasága miatt a futás is nagyon jól ment neki:

az U13-as korosztályban 100 méteres síkfutásban brit rekordot döntött.

A 2017/18-as idényben, 16 évesen már az U18-as Premier League-ben játszott. Hiába volt azonban a legtöbb játékosnál két évvel fiatalabb, 19 meccsen 16 gólt szerzett, mellette pedig 4 gólpasszt is kiosztott. Ráadásul a bajnokság legjobb játékosának választották.

Ugyanebben a szezonban az ICGT-kupát is megnyerték Hollandiában, többek között a Real Madridot legyőzve.

Így annyira nem is volt meglepő, hogy 2018 júliusában az oroszországi világbajnokságot követően José Mourinho meghívására

Greenwood részt vett a Manchester United szezon előtti amerikai turnéján, majd október 2-án aláírta első profi szerződését is.

Ekkor még csak hetente 800 fontot (310 ezer forint) keresett (16 évesen még nem lehet nagyobb volumenű szerződést adni), amely tavaly októberben heti 15 ezer fontra (közel 6 millió forint) nőtt.

2018/19-ben öt meccsen 5 gólt szerzett az UEFA Ifjúsági Bajnokok Ligájában, míg az ifjúsági FA-kupában két meccs is elég volt három gólhoz. Az U18-as bajnokságban 15 gólt és 5 gólpasszt ért el 13 összecsapáson, míg a Premier League 2-ben hat meccsen 3 gól és 2 gólpassz a mérlege. Összesesen 30 meccsen 26 gólt és 8 asszisztot jegyzett, amely már ezen a szinten is elképesztő mutató. A teljesítménye pedig nem is maradt észrevétlen.

Greenwoodot tartották az évezred egyik legjobb játékosának, aki az akadémiát is megjárta, ez pedig nem kis elismerés. Többek között ugyanis innen került ki Paul Pogba, vagy éppen Marcus Rashford is.

Korábbi edzője úgy vélekedett róla, hogy ha nem fut be Greenwood, akkor az összes utánpótlástréner csomagolhat az akadémián.

Az MU fiatal játékosa már az akadémián is mindent megtett, hogy a legjobb legyen Forrás: AFP/Peter Powell

Greenwoodot sokan a klub másik kiválóságához, a még mindig csak 22 éves Marcus Rashfordhoz hasonlítják. Sőt, a szakértők szerint a 18 éves támadó jobb is, mint a csapattársa. De hogy látja ezt Rashford?

Minél jobban működik ez, annál erősebben tör felszínre a tehetsége" – árulta el az MU támadója.

Greenwood 2019. március 6-án mutatkozott be tétmérkőzésen a Manchester United felnőtt csapatában, méghozzá a Paris Saint-Germain elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen, ahol csereként állt be a 85. percben. Ezzel ő lett a klub történetének második legfiatalabb játékosa 17 évesen és 156 naposan, aki nemzetközi kupában játéklehetőséget kapott. A rekordot Norman Whiteside tartja, aki 1982-ben 25 nappal volt fiatalabb, amikor pályára lépett a Valencia elleni összecsapáson. Viszont

Greenwood lett a United legfiatalabb játékosa, aki a Bajnokok Ligájában pályára lépett. A csodatini Gerard Piqué rekordját döntötte meg, aki 17 évesen és 310 naposan lépett pályára.

A védőknek nincs könnyű dolguk, ha Mason Greenwooddal kell szembenézniük Forrás: AFP/Shaun Botterill

A Premier League-ben március 10-én mutatkozott be, amikor Nemanja Maticsot váltotta a 81. percben az Arsenal ellen 2-0-ra elvesztett mérkőzésen.

Ezzel Greenwood lett a PL történetében a második legfiatalabb, aki a Manchester Unitedben pályára léphetett, méghozzá 17 évesen és 160 naposan.

Május 12-én kapott először kezdőként lehetőséget, amikor a 2018-2019-es bajnokság utolsó fordulójában a Cardiff City ellen 2-0-ra kikapott az MU. A fiatal támadó végigjátszotta a találkozót, és a vereség ellenére a mezőny egyik legjobbja volt. Ráadásul 17 évesen és 223 naposan ő lett a Premier League történetének legfiatalabb játékosa, aki kezdőként kapott lehetőséget a bajnokságban. Nem is csoda, hogy a szezon végén megkapta az idény legjobb fiatal játékosának járó Jimmy Murphy-díjat. 2019. július 17-én a nyári felkészülés során a Leeds United ellen szerezte meg az első gólját a felnőtt csapatban.

A klub legendája, Phil Neville szerint Greenwood olyan, mint Robin van Persie.

De mit gondol erről a korábbi világklasszis holland focista?

Greenwood stílusa Robin van Persie játékához hasonlít. Jobbra pedig a fiatal játékos példaképe, Wayne Rooney Forrás: AFP/Oli Scarff

Biztos vagyok abban, hogy ennek jó vége lesz, nagy jövő előtt áll."

Szeptember 19-én, a kazah Asztana elleni Európa-liga-meccsen csereként beállva szerezte az összecsapás egyetlen gólját, ezzel pedig

a klubtörténelem legfiatalabb gólszerzője lett a nemzetközi kupasorozatokat figyelembe véve, megelőzve Marcus Rashfordot és George Bestet.

Greenwood azóta szépen lassan a Manchester United meghatározó játékosává nőtte ki magát. A Bournemouth ellen

megdöntötte Wayne Rooney rekordját, aki 18. életéve betöltése előtt hat gólt szerzett a klub színeiben a PL-ben,

ugyanis Greenwood a duplájával már nyolc találatnál tartott.

Az átigazolásokkal foglalkozó Transfermarkt által közel 30 millió euróra értékelt támadó

a jelenleg is zajló idényben már összesen 45 meccsen lépett pályára, amelyeken 18 gólt szerzett és 5 gólpasszt osztott ki.

A Premier League-ben 28 mérkőzésen kilenc gólt és egy asszisztott jegyzett, az Európa-ligában hét találkozón ötször volt eredményes, és két gólpasszt is adott, de az FA-kupában és a Ligakupában is betalált már.

A Manchesternél mutatott jó teljesítményére az utánpótlás-válogatottaknál is felfigyeltek már, az U17-es, az U18-as és az U21-es nemzeti csapatban is lőtt már gólt, így nem lenne meglepő, ha hamarosan a felnőttek között is lehetőséget kapna a bizonyításra az angol válogatottban.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

2 wins out of 2 good week away with @england u21s

Mason Greenwood (@masongreenwood) által megosztott bejegyzés,

A hihetetlen gyorsasága mellett mindkét lábbal kiválóan lő Greenwood, az ellenfelek soha nem tudhatják, hogy éppen melyik lábától kell tartaniuk. Ráadásul a szakemberek szerint szűk területen is kiváló megoldásokra képes, kiválóan cselez, elképesztően képzett, és a kapu előtt mindig képes jó döntéseket hozni. Nagy erőssége még,

hogy nagyon sokoldalú, a támadó szekcióban középen és mindkét szélen klasszis teljesítményre képes.

A Manchester United menedzsere, Ole Gunnar Solskjaer úgy véli, hogy a fiatal játékos készen áll rá, hogy folyamatosan a legjobbak között játsszon.

Mason Greenwood a világ legjobbja lehet, ha továbbra is ilyen ütemben fejlődik Forrás: AFP/Paul Ellis

Kétség sem férhet hozzá, hogy ha hasonló ütemben tud tovább fejlődni a még mindig csak 18 éves Greenwood, akkor nemcsak Anglia, hanem a világ egyik legjobb játékosa lehet nagyon rövid időn belül. A tehetsége adott hozzá, az eddigi életútja pedig azt mutatja, a hozzáállásával sem lesz gond a jövőben. Ha pedig így lesz, akkor az MU csodatinije számára a határ a csillagos ég.