Vágólapra másolva!
A Real Madrid 34. bajnoki címével véget érő La Liga-szezon elsősorban a koronavírus-járvány miatti három hónapon és egy napon át tartó leállás miatt fog bevonulni a történelemkönyvekbe. Ugyan a színvonal és a gólátlag néha hagyott maga után némi kívánnivalót, ez a rendhagyó, három részből álló küzdelemsorozat is hozott jó néhány emlékezetes mérkőzést. Szubjektív listánkon tekintsünk vissza arra a tíz találkozóra - szigorúan időrendi sorrendben -, amelyek a 380-ból először eszünkbe jutottak.

Legenda vagyok I.

2019. augusztus 16. Athletic Bilbao – Barcelona 1-0 (Aduriz 89.)
Az egyik lehető legnehezebb fellépésével kezdődött a kétszeres címvédő katalánok számára a bajnokság. A teljes szezon nyitómeccsén Lionel Messiék a San Mamésba látogattak, és hagyták el vesztesen a pályát. Nem elég, hogy Luis Suárez kihagyta az év helyzetét, a mozdulatban meg is sérült, elindítva a Barcelona sérüléshullámát, ami az egész idényben jellemző volt rájuk.

Mégsem ennek, hanem a csereként beállt baszk klublegendának, Aritz Aduriznak volt köszönhető, hogy a Barca vereséggel indította a szezont. A februárban 39. életévét betöltő támadó parádés, ollózós góllal a 89. percben megnyerte csapatának a mérkőzést. Aduriz eredetileg a teljes évet a pályán szerette volna tölteni, azonban sérülése miatt már a járvány miatti leállás során úgy döntött, hogy befejezi pályafutását.

Gólzápor az első fordulóban

2019. augusztus 17. Villarreal – Granada 4-4 (Cazorla 35., Moi Gómez 53., G. Moreno 65., Chukwueze, ill. Fede Vico 45+6., Machís 62., Soldado 75., Puertas 81.)
Már az első játéknapot követően túl voltunk a 2019-20-as kiírás legtöbb gólt hozó összecsapásán. Ahogyan tizenegy hónappal később kiderült, két olyan csapat vívott nyolcgólos mérkőzést egymással, amelyek nemzetközi kupaindulást érő helyen zárták a ligát.

Ahogyan az egy nyolc gólt hozó meccstől elvárható, mindenki betalált, aki számít: a sort a sokadvirágzását élő, szezon végén a katari Al Saddhoz távozó Santi Cazorla nyitotta tizenegyesből, amire Fede Vico az első félidő ráadásának hatodik percében válaszolni tudott. De betalált még a 18 góllal a góllövőlista harmadik helyén záró Gerard Moreno, valamint a La Liga egyik legnagyobb tehetsége, a nigériai Samuel Chukwueze is, akinek góljával a sárga mezesek már 4-2-re is vezettek.

Ekkor jött a veterán Roberto Soldado, valamint az évad egyik felfedezettje, Antonio Puertas, akik ízelítőt adtak, mi várható az újonccsapat – Darwin Machísszal kiegészülő – támadósorától. A Villarreal is bemutatta, miért tartoznak hosszú idő óta a leglátványosabban futballozó spanyol együttesek közé.

Legenda vagyok II.

2019. december 8. Real Betis – Athletic Bilbao 3-2 (Joaquín 2., 11., 20., ill. I. Williams 44., Berchiche 75.)
Összességében a Real Betis számára csalódás volt ez a szezon. Az egyik legjobb hangulatú stadionnal és szurkolókkal rendelkező együttes az idény elején kinevezte Rubit, hogy a látványos futball eredményekkel is párosuljon. A projekt végül annyira kisiklott, hogy az Espanyoltól érkező szakember nem érte meg a bajnokság végét, a klub pedig csak a 15. helyen zárt a La Ligában.

Ha egy dolgot kell kiemelni a balul elsült idényből, akkor az – a még mindig zseniális klubhimnuszukon túl – a Bilbao elleni találkozó volt. A decemberi mérkőzésen Joaquín 38 évesen és 140 naposan már a 21. percre mesterhármasig jutott, amivel a spanyol bajnokság történetének legidősebb játékosa lett, aki elérte ezt. Sőt, ha a hajrában nem védi ziccerét nagy bravúrral Unai Simón, akkor egy még megdönthetetlenebb rekordot állított volna fel a legenda.

A Zamora-díjas a másik kapunál sem ügyetlen

2019. december 15. Valencia – Real Madrid 1-1 (Soler 78., ill. Benzema 90+6.)
Thibaut Courtois pályafutása első éve borzalmasan sikerült Madrid fehér oldalán. A belga válogatott színeiben a 2018-as világbajnokság legjobb kapusának megválasztott játékos sokáig csak kereste önmagát. Első Realos szezonjából konkrétan egyetlen bravúros védésére sem emlékszünk. Ugyanez a tendencia a most véget érő szezon elején is folytatódott, amikor a Club Brügge elleni BL-mérkőzés félidejében szédülésre és gyomorfájdalmakra hivatkozva Zidane lecserélte őt.

Ez volt a fordulat a 28 éves játékos madridi időszakában, azóta ugyanis bravúrt bravúrra halmoz. Többek között megfosztotta Jan Oblakot a legjobb kapusnak járó Zamora-díjtól, ami négy éve a szlovénhoz volt nőve. Tette ezt úgy, hogy 34 bajnokiján mindössze 20 gólt kapott, és közülük 18-at is lehozott úgy, hogy egyszer sem tudták bevenni a kapuját. A Valencia elleni meccs sorsdöntő volt a Real menetelésében is, és Courtois majdnem gólt érő fejese is kellett ahhoz, hogy Karim Benzema a 95. percben egyenlíteni tudjon.

Amikor már csak a védekező középpályás góljai segíthetnek

2020. január 19. Real Madrid – Sevilla 2-1 (Casemiro 57., 69., ill. L. De Jong 64.)
A Spanyol Szuperkupa-győzelem utáni első bajnokiján nehéz feladat várt a Real Madridra. Egy jó formában lévő Sevilla érkezett a fővárosba. Ez volt az első alkalom, hogy a 2018 őszén, alig négy hónap után menesztett Julen Lopetegui visszatért Madridba, és a szakember nem is okozott csalódást. Ha Gudelj nem löki fel Éder Militaót, akkor Luuk De Jong már az első félidőben megszerezhette volna a vezetést a vendégeknek.

A második félidőben Casemiro – Luka Jovic lenyűgöző sarkazása után – megszerezte a vezetést a madridiaknak, majd nem sokkal később De Jong már szabályos góllal egyenlíteni tudott. Ekkor jött ismét Casemiro, aki könnyen fejelt a sevillai védők között a kapuba, megszerezve a Real győztes gólját. Ennek ellenére Lopeteguinek nem kellett szégyenkezve visszatérnie Andalúziába, mert ez a mérkőzés is mutatta, hogy jó úton jár a nyáron szinte nulláról újraépített együttesével.

Amikor véget ért a bajnokság, a Sevilla 15 meccses veretlenségi szériával a háta mögött a negyedik, BL-indulást érő helyen zárt. Ez az Atlético Madrid (16) mögött a második leghosszabb aktív veretlenségi sorozat a 2020-21-es kiírás előtt.

Messi mesternégyest szerez

2020. február 22. Barcelona – Eibar 5-0 (Messi 14., 37., 40., 87., Arthur 89.)
Ahogyan a teljes Barcelonának, úgy Lionel Messinek is igencsak rapszodikus szezonja volt ez a nemrég véget érő. Az argentin aranylabdás végül 25 találattal zárt, és megszerezte hetedik spanyol gólkirályi címét. Ezzel megelőzte az Athletic Bilbao korábbi legendáját, a hat Pichichi-díjat begyűjtő Telmo Zarrát. Messi sokat bajlódott sérülésekkel az őszi idényben, már az augusztusi felkészülési időszaktól kezdve egészen október elejéig nem róla szóltak a Barca meccsei.

Viszont utána elkezdte termelni a gólokat, méghozzá úgy, hogy vagy egyszer sem talált a kapuba, vagy pedig többször is. Novemberben a Celta Vigo, decemberben a Mallorca ellen is mesterhármast rúgott. Azonban nem ez volt a legemlékezetesebb teljesítménye, hanem az Eibar ellen szerzett négy gólja – mindegyiket remekül kijátszott támadásokat követően.

A Real összes erőssége, a Barca összes gyengesége kijött a Clásicón

2020. március 1. Real Madrid – Barcelona 2-0 (Vinícius Jr. 71., M. Díaz 90+3.)
Mielőtt Zinédine Zidane csapata az ősi riválist fogadta volna, a Levante otthonában borzalmasan játszva 1-0-ra kikapott és elveszítette 15 mérkőzés óta tartó veretlenségét. A valenciai botlásnak köszönhetően a Barcelona várhatta az első helyen a 277. El Clásicót.

A katalánok a januárban menesztett Ernesto Valverdét váltó Quique Setiénnel a kispadon érkeztek a Santiago Bernabéuba, ahonnan úgy távoztak, mintha ott se lettek volna. A Real végig uralta a mérkőzést, és a hajrában előbb Vinícius Junior, majd az előtte a bajnokságban csupán perceket kapó Mariano Díaz góljaival 2-0-s győzelmet aratott. A madridiak az azt követő héten 2-1-re kikaptak a Real Betis otthonában, így mégis a Barca mehetett első helyen a három hónapon át tartó szünetre.

A Choloizmus végre jó útra tér(?)

2020. június 17. Osasuna – Atlético Madrid 0-5 (Joao Félix 27., 56., M. Llorente 79., Morata 84., Carrasco 88.)
A járvány miatti leállás utáni második fellépésén az Osasuna otthonában az egyik legjobb 45 percét nyújtotta Diego Simeone irányításával az Atlético Madrid a második játékrészben. Az argentin szakember mióta rájött arra, hogy a Realtól megszerzett Marcos Llorente támadó középpályásként jobb, mint bármely más poszton, ahol előtte játszott, a fővárosiak látványosan futballoznak. A Liverpool kiejtése után az egymeccses párharcokból simán kijöhetnek úgy, hogy annak egy augusztusi BL-győzelem lesz a vége.

A La Ligát 16 veretlenül megvívott összecsapással záró együttes igazi erődemonstrációt tartott Pamplonában, Joao Félix az eddigi legjobb formáját nyújtotta, Álvaro Moratával kiváló támadóduót alkotnak, és a télen visszatérő Yannick Carrasco lendülete is hiányzott nekik az első félévben. Ez már nem az az Atlético Madrid, amelyik csak a futball „megöléséhez" ért.

A büntetők rangadója

2020. június 30. Barcelona – Atlético Madrid 2-2 (Diego Costa öngól 11., Messi 50., ill. Saúl Níguez 19., 62.)
Mindkét csapat számára fontos mérkőzés volt, ahol a döntetlen az Atléticónak volt jobb, mégis a Simeone-csapat játszott jobban. Az iksszel a Barca hátránya négy pontra nőtt a listavezető Reallal szemben, ami a hátralévő játéknapokon az ellenfelek erősségét figyelve már akkor is behozhatatlannak tűnt.

A rangadó első gólja Diego Costa öngólja volt, aki Messi rövid sarok irányába rúgott szögletét sarkazta a saját kapujába. A 19. percben Saúl Nigúez tizenegyesből egyenlíteni tudott. A büntető hosszas videózás után lett megítélve, majd újrarúgatva. Első ízben Diego Costa tizenegyesét ugyanis Marc André ter Stegen kivédte, de a német kapus egyik lába sem volt a vonalon. A rendkívül következetlenül használt szabályt alkalmazva ismételhetett a vendégcsapat. A második félidőben mindkét fél betalált még egyszer a tizenegyespontról: előbb Messi verte át Oblakot, majd ismét Saúl használta ki azt, hogy Carrasco megbotlott a saját lábában, amiért az Atléti büntetőt kapott.

Az újonc Európában

2020. július 19. Granada – Athletic Bilbao 4-0 (Soldado 29., Puertas 55., C. Fernández 67., Montoro 90+3.)
Miután az elmúlt két szezont a másodosztályban töltötte, a Granadának első körben nem a nemzetközi kupaindulás volt a célja a La Ligában. Azonban ahogy az már a Villarreal elleni 4-4 alkalmával látszott, Diego Martínez együttese nem feltartott kézzel vágott neki a szezonnak, sőt! Az andalúzok még a 11. fordulóban is dobogós helyen álltak. Ettől kezdve a télre eléggé szétesett a játékuk, és a 9-10. helyen stabilizálták a helyüket, viszont a kieséstől igencsak távol.

Aztán a szünet után éltek a könnyebb sorsolásukkal, és az utolsó, Athletic Bilbao elleni fellépésükre úgy érkeztek, hogy egy győzelemmel még meglehet az Európa Liga-indulást érő hetedik hely. Meg is lett, a Getafétől a Levente ellen három gólt is elvett a videobíró, és egy büntetőt is kihagytak, így nem tudtak nyerni. Ezzel szemben a Granada kiütötte a Bilbaót. A 4-0-s sikerből Soldado egészen nagyszerű góllal vette ki a részét, bebizonyítva, hogy megvan a jutalma annak, ha egy csapat futballozni szeretne, nem pedig döntetlenre játszani egy egész szezonon keresztül.

Utóbbi kategóriába sajnos hat-hét együttes is bele tartozott, akiket - ha rajtunk múlna - büntetőleg a másodosztályba száműznénk. Szerencsére az ő passzivitásuk ellenére is láthattunk emlékezetes mérkőzéseket a többiektől, akik miatt már most a következő, a tervek szerint szeptember 12-én rajtoló szezont várjuk.