Vágólapra másolva!
Szépen lassan mindenhol újraindul az élet a labdarúgás világában is, az öt európai topliga közül is csak a francia bajnokságot fújták le. Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Angliában is folytatódtak, illetve hamarosan folyatódnak a küzdelmek. A koronavírus-járvány miatti hosszú kihagyás azonban nem múlt el nyomtalanul, hiába készültek a játékosok otthon becsületesen a karantén idején, sajnos a sérülések a legnagyobb sztárokat sem kerülik el, hiába dolgoznak a világ legjobb szakemberei a világ legjobb klubjainál. Többek között Zlatan Ibrahimovic, Lionel Messi, vagy éppen Gonzalo Higuaín sem úszta meg a visszatérést követő kényszerpihenőt, de a magyar NB I-ben is sok játékos került pályán kívülre. Hogy ennek mi az oka, vagy éppen melyek a leggyakoribb sérülések? Ezekre kerestük a választ a magyar U21-es fociválogatott és az NB I-ben szereplő Újpest csapatorvosával, dr. Kollár Ivánnal.

Enyhe túlzással lehet mondani, hogy az elmúlt hetekben szinte nem volt olyan nap, amikor ne sérült volna meg egy-egy focista az edzésen, vagy éppen egy találkozón. Pedig senki ne gondolja, hogy ezek a profi játékosok, illetve szakmai stábok ne készültek volna külön arra, hogy a hosszabb kihagyás után minél kevesebb sérülés legyen. Erről árulkodtak a Ferencváros csapatkapitányának, Lovrencsics Gergőnek a szavai, aki még az OTP Bank Liga újraindulása előtt árulta az Origónak, hogy a

program eleve úgy lett kialakítva a zöld-fehér klubnál, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a sérülések rizikófaktorát.

A szakmai stáb mindent megtett annak érdekében, hogy mindenki a legjobb állapotban legyen a folytatásra. Igaz, azt a magyar válogatott szélső hozzátette, hogy teljesen nem lehet kizárni a sérüléseket, a Ferencvárosnál is voltak húzódások az első edzéseken.

Az azóta eltelt időben már látjuk, hogy a kisebb sérülések mellett bőven akadtak súlyosabbak is. De tényleg nagyobb karantén utáni újrakezdésnél a sérülése veszélye, mint például a szokásos nyári pihenőt követően?

dr. Kollár Iván, Újpest, MLSZ Forrás: mlsz.hu

„A leállás következményeiről egyelőre sehol a világban nem tudnak még pontos képet mondani. A várható hatásokról azért már vannak elképzelések, tanulmányok. A második világháború óta nem volt ilyen mérvű, globális leállás a sportban, így pontos adatok nem állnak rendelkezésre. A 2011-es NFL lockout (a tulajdonosok és játékosok közötti bérvita, a szerk.) idején volt egy sportegészségügyi szempontból jól dokumentált három hónapos játékmentes időszak,

- mondta az Origónak dr. Kollár Iván.

A sztárok sem úszták meg

Az újrakezdést követően többek között Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic, Gonzalo Higuaín és Erling Haaland is megsérült, hogy csak a legnagyobb sztárokat említsük. Az FC Barcelona hatszoros aranylabdása megúszta a komolyabb bajt.

Messi combjában egy mikroszakadást találtak, de csak pár edzést kellett kihagynia,

így pályára léphet a Real Mallorca elleni bajnokin.

Lionel Messi megúszta könnyebb sérüléssel Forrás: FC Barcelona/Twitter

Messihez hasonlóan a Juventus argentin válogatottja is csak enyhébb sérülést szenvedett, de a 32 éves focista játéka így erősen kérdésessé vált az Olasz Kupa elődöntőjének visszavágóján, amelyen a Juventus a Milant fogadja.

Higuaínnak jobb combizmával adódtak gondok,

a klub közleménye szerint állapotát folyamatosan ellenőrizték az állapotát, amely szerencsére nem súlyos.

A visszatérést követően nem sokáig edzett Ibrahimovic Forrás: sempremilan

Az AC Milan svéd sztárja, Zlatan Ibrahimovic már nem úszta meg ilyen könnyen. Május végén bombaként robbant a hír, hogy Achilles-ín-sérülést szenvedett a támadó egy lövést követően az edzésen, akinek még a pályafutása is veszélybe került emiatt, ugyanis nem valószínű, hogy súlyos sérülés után is hosszabbítanának a 38 csatárral, akinek nyáron lejár a szerződése. Később kiderült, hogy

„csak" a vádlija sérült, és várhatóan egy hónapig lesz harcképtelen.

A Milan a múlt héten adott ki közleményt Ibrahimovc állapota kapcsán: mindenki bizakodik, mivel jól, komplikációktól mentesen halad a felépülése.

„A koronavírus járvány kapcsán hatályba lépett korlátozó rendelkezések megváltoztatták a napi sporttevékenységet az élsportolók esetében is. A prevenciós gyakorlatsorok, az erőnlét megőrzésére előírt futás, kerékpározás csupán része a labdarúgók felkészítésének.

A felkészülés ezen szakaszán hiányoztak azok a mozgásminták, amiket futball specifikusnak nevezünk. Az eddig megszokottól eltérő terhelés kapcsán kialakult élettani változásokat ki kell emelni a sérülésekhez vezető okok közül.

Ilyen az izomzat struktúrájának átalakulása, alkalmazkodása a megváltozott körülményekhez. Izomtömeg vesztés, vagy éppen az erőfejlesztő gyakorlatok kapcsán kialakult nagyobb izomtömeg nem minden esetben jelent előnyt. Előfordulhat a motiváció lankadása miatti edzés minőségének romlása, következetesen a teljesítőképesség csökkenése. A monotonitás, az egyedüllét is nagy mentális terhet jelent sok játékos esetében. A visszatérést követően megnőhet a non-kontakt sérülések – jellemzően izomsérülések, íntapadási területeken kialakuló túlterheléses kórképek – veszélye. Ez különösen igaz azokra a labdarúgókra, akik a vírushelyzet előtt sérültek meg, ugyanis a karantén alatt nem megfelelően végzett rehabilitációs edzések miatt nagy az újrasérülés kockázata. Nem lehet szó nélkül elmenni a kialakult helyzet okozta stressz mellett sem. Rendkívül fontos a sérülések megelőzésében a mentális egyensúly megtartása is" - árulta el az Újpest csapatorvosa a sérülések kialakulásával kapcsolatban.

A Borussia Dortmund támadójának, Erling Haaland az esete talán a legkülönlegesebb.

A fiatal norvég játékos összeütközött Tobias Stieler játékvezetővel a Bayern München elleni rangadón,

amely miatt le is kellett cserélni. Térdsérülése elsőre nem tűnt súlyosnak, ám azóta nem lépett pályára, a Paderborn (6-1) és a Hertha BSC (1-0) elleni meccsen sem.

Erling Haaland ütközött a játékvezetővel Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Ralf Ibing

Persze az említett sztárfocisták mellett is bőven akadtak sérülések a labdarúgás világában az újrakezdést követően.

Az olasz AS Románál még csak egy hete edzettek, amikor három játékos is megsérült:

Pau López kapus mikrotörést szenvedett a csuklójában, a harmadik számú kapusnak, Daniel Fuzatónak a combjával akadtak problémái, míg Diego Perottinak a combjával akadtak gondok. Jean-Philippe Gbamin, az angol Everton edzésén egy érintkezés nélküli szituáció után maradt lent, az Achilles-ina sérült meg, ami miatt meg is kellett operálni. A Dortmund elleni rangadón a német Schalke két játékosa, Jean-Clair Todibo és Amin Harit is megsérült. A spanyol Atlético Madridnál is akadnak gondok, Joao Félixnek a térde fájdult meg a tréningen, míg Ángel Correa izomsérülést szenvedett. A sort sokáig lehetne folytatni, ebből is látszik, hogy bizony egyáltalán nem könnyű a karantén utáni újrakezdés a profi labdarúgóknak sem.

Az NB I-ben is sok a sérült

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a hazai helyzet mellett sem. Ahogy az európai topligákban, úgy az NB I-ben is küzdenek a csapatok a sérülésekkel. Sajnos súlyos esetekből sincs hiány itthon.

Gosztonyi András, a Kisvárda támadó középpályása a Mezőkövesd elleni keddi NB I-es bajnoki első félidejében sérült meg nagyon súlyosan, akit még aznap este megműtött a csapat orvosa, dr. Kósa Jenő.

Fél év kihagyás várhat az U20-as vb-bronzérmes focistára.

Gosztonyi András súlyos sérülést szenvedett Forrás: Dömötör Csaba/kisvardafc.hu

„Az első diagnózis a feltárás után is helyénvalónak bizonyult,

– mondta Kósa Jenő a klubnak. – A műtétet gerincen át történő érzéstelenítés mellett végeztük el, nagyjából egy órán át tartott, amíg megvarrtuk a sérült részt. Komplikáció nem lépett fel, játékosunk lábára gipsz került, amelyet három hétig visel majd, utána még három hétig kötés lesz rajta, és közben óvatosan megkezdődik a rehabilitációja. Fél év kihagyás várhat rá, a januári felkészülés kezdetére épülhet fel teljesen."

A baj egyébként nem járt egyedül Kisvárdán, mivel Claudiu Bumbát is sérülés miatt kellett lecserélni. A bokájára kapott rúgást, törés nincs, de pihenő vár a román játékosra.

„A mostani leállás nálunk hat és fél hét volt a nyári két-három héthez képest. Ráadásul utóbbi egy jóval nyugodtabb pihenő. A már említett NFL-szünet kapcsán is azt vették észre, hogy

(mint amelyet Gosztonyi András is elszenvedett, a szerk.)" - tette hozzá Kollár Iván Gosztonyi András sérülésére reagálva.

A debreceni Haris Attila sem járt sokkal jobban, aki a Kaposvár elleni bajnoki mérkőzés 12. percében

súlyos vállsérülést szenvedett, és egyből látszott, nagy a baj. A DVSC védekező középpályást műteni kell.

Haris Attilát műteni kell Forrás: haon.hu/Kovács Péter

de erős leszek és bízom benne, a téli felkészülést már a csapattal tudom elkezdeni" – mondta Haris.

A ZTE fiatal középpályása, Bedi Bence még május elején szenvedett vádlisérülést csapata felkészülési mérkőzésén, míg Bőle Lukácsot a bordaközi izomhúzódása hátráltatta.

A ferencvárosi Somália - aki csereként állt be - a Paks ellen húzodott meg, a sérülése pedig sokba került.

Mivel már nem volt lehetősége változtatni Szergej Rebrovnak, így a vendég együttes kénytelen volt tíz emberrel befejezni a meccset, a Paks pedig ezt ki is használta, és kétgólos hátrányból mentett pontot a hosszabbításban.

Bár közvetlenül nem az NB I-hez kapcsolódik, mindenképpen érdemes megemlíteni a magyar válogatott támadó, Németh Krisztián sérülését is. A szlovák élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Dunaszerdahely 31 éves játékosa

a múlt heti edzések egyikén csonttörést szenvedett a jobb lábfejében. A diagnózist a mágneses rezonanciás vizsgálat is alátámasztotta, ez pedig azt jelenti, hogy kihagyja a szezon hátralevő részét.

A DAC magyar válogatott focistája,Németh Krisztián kihagyja a szezon hátralevő részét Forrás: dac1904.sk/

„A törés olyan helyen keletkezett, amely

– írta a DAC az esetről.

Kollár Iván szerint nemcsak az edzések újrakezdésekor, de a jelenlegi erőltetett menetben is létfontosságú, hogy odafigyeljenek a játékosok minden rezdülésére.

„Újrakezdéskor a megfelelő erőnléti állapotban visszaérkező sportoló esetén is nagy hangsúlyt kell fektetni fokozatosságra. Az egészségügyi stábok mindenhol szorosan együttműködnek az edzői stábbal, ami elkerülhetetlen a sérülések megelőzésében. Véleményem szerint minden klubnál hasonló rendszer működik.

A prevenciós edzések a felkészülési időszak alatt is nagy hangsúlyt kaptak, de az újrakezdés óta sem hanyagoljuk el őket. Jelenleg hatalmas terhelést kapnak a játékosok, így figyeljük minden rezdülésüket,

amennyiben izomfáradtságra, túlterhelésre panaszkodnak, akkor szükség esetén ehhez optimalizáljuk edzésmunkájukat. Ha kell, pihentetjük őket és megfelelő kezeléseket követően egészségesen kerülnek vissza a következő mérkőzés keretébe. Nagyon fontos megtalálni az egyensúlyt, hogy a sérülések elkerüljék a labdarúgókat."

Sérülésekből tehát nincs hiány az újraindulás óta, amelyek száma a következő hetekben nagy valószínűséggel csak tovább fog emelkedni. Az edzések mellett ugyanis lassan mindenhol elindulnak a küzdelmek is, és mivel minden bajnokságban az idő szorításában kell lejátszani a hátralévő meccseket, így talán soha nem volt ennyire fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessenek a klubok a sérülések megelőzésére.