Bernd Storck: Dunaszerdahelyen BL-körülmények vannak

BELGASOCCER SOCCER FOOT FOOTBALL VOETBAL FIRST DIVISION D1 EERST
Mouscron's head coach Bernd Storck pictured during the soccer match between Cercle Brugge KSV and KV Kortrijk, Saturday 03 November 2018 in Brugge, on the 14th day of the 'Jupiler Pro League' Belgian soccer championship season 2018-2019. BELGA PHOTO KURT DESPLENTER
Vágólapra másolva!
Hivatalosan június 1-én vette át a dunaszerdahelyi futballcsapat irányítását a korábban a magyar válogatottal a 2016-os Európa-bajnokságot is megjárt Bernd Storck. Az 57 éves német szakembert lenyűgözték a klub körüli állapotok, és már alig várja, hogy első szezonjában történelmet írjon a csapattal. A játékosok rendkívül motiváltak, akárcsak az edzőjük, aki már a közeljövőben szeretne a DAC-ból egy Európa-liga csoportkörös együttest csinálni.

Mik voltak az első benyomásai a klubról és a csapatról, amikor megérkezett?
Rengeteg mindennek utánanéztem, mielőtt megegyeztünk volna abban, hogy vezetőedző leszek itt. A stadionban már jártam korábban, egy rendkívül modern létesítmény, a pályája gyönyörű.

Számomra ez egy rendkívüli lehetőség, hogy a DAC csapatát edzhetem.

A játékosok kapcsán is pozitívak az érzéseim, nagyon fiatal, de ugyanakkor ambiciózus csapatunk van. A futballistákkal már több közös edzésünk is volt a megérkezésem óta, azt látom, hogy szeretnének tanulni, fejlődni. Már megosztottam velük, hogy mit vár a szakmai stáb tőlük a pályán és azt is elmondtuk nekik, hogy azon kívül is mire számítunk tőlük.

Egy korábbi interjúban említette, hogy nagyon lelkesnek látja a hazai közönséget. Ha az a döntés születik, hogy egyelőre üres lelátók előtt kell játszaniuk, az mennyiben befolyásolhatja a csapat teljesítményét?
A mostani helyzet nagyon nehéz a koronavírus miatt.

Az ország egyik legjobb szurkolótábora a miénk, a legtöbb mérkőzésünkön telt ház előtt léphetnek a fiúk a pályára majd 9000 ember előtt.

Most pedig lehet, hogy a következő meccseinken zárt kapuk mögött kell majd játszanunk. Meglátjuk mi lesz, felkészülünk a csapattal az előttünk álló feladatokra, és kiderül, mit hoznak a következő napok, hetek.

Egyelőre kérdéses, hogy a MOL Aréna fogadhat-e majd nézőket. Forrás: dac1904.sk/hu/fotogalerie.asp

Üres lelátók előtt futballozni teljesen más, de ez ügyben már van néhány ötletünk, hogy miképp lehetne hangulatot varázsolni a stadionban. Ez egy olyan helyzet, amit soha senki nem tudott volna még csak elképzelni sem. Persze nemcsak nekünk nehéz, hanem mindenkinek, beleértve a szurkolókat is.

Ilyenkor az edzőnek, nekem és a stábomnak az a feladata, hogy felkészítse az együttest erre a speciális helyzetre.

Túl van már néhány edzésen a csapattal. Mit gondol a játékosok erőnléti állapotáról és mennyire motiváltak a futballisták?
A bajnokság megállása alatti két és fél hónapban nem azon a szinten ment az edzés, ami normális körülmények között lett volna, de mindenki jó munkát végzett otthon.

Jó erőnléti alapokkal jöttek vissza a fiúk, amire építhetünk.

A legnagyobb gond azzal volt, hogy ebben a hosszú időszakban nem játszottak 90 perces meccset a focisták, ezt a szintet kell visszanyerniük a következő tétmérkőzésünkre.

Bernd Storck a magyar válogatottat kivezette a franciaországi Európa-bajnokságra 2016-ban. Fotó: Polyák Attila - Origo

A futballisták rendkívül motiváltak, régóta nem léptek pályára, már nagyon szeretnének játszani.

Elszántak a fiúk, nagyon koncentráltak az edzéseken, ahol egyébként jó a hangulat, ami boldoggá tesz engem.

Mik a céljai ebben az idényben, milyen eredményekkel lenne elégedett?
Szeretnénk a bajnokságban megtartani a harmadik helyünket, jelenleg nyolc pont az előnyünk a mögöttünk lévő előtt, és hét pont a hátrányunk a másodikkal szemben. A tabellán első helyen álló Slovan 17 ponttal vezet előttünk, ami elég nagy különbség. A legfontosabb, hogy tartsuk a dobogós pozíciónkat.

A bajnokság mellett a hazai kupában is nagyon jók az esélyeink, hosszú évtizedek után ott lehetünk a döntőben.

A legnagyobb célkitűzés most a fináléba kerülés a klubnál, valamint személy szerint nekem és a játékosoknak is ez most a legfontosabb, mindent bele adunk majd, hogy ezt elérjük. Van még egy fontos feladatom, hogy felmérjem és értékeljem a keretünket, amivel most dolgozunk, hogy megnézzem, kivel tudok együtt dolgozni a jövőben.

Milyen stílusban játszó DAC-ot láthatnak a szurkolók a szezon újraindulása után?
Domináns stílusban futballozó csapatot, de ehhez szükség van a játékosok magabiztosságára.

Bízom benne, hogy jó helyzeteket tudunk majd a találkozóinkon kialakítani és boldoggá tudjuk a szurkolóinkat tenni.

Bernd Storck két első osztályú belga csapatot is megmentett a másodosztálytól. Forrás: AFP/John Thys

A legfontosabb, hogy az aktív stílust a pályára vigyük, én sosem voltam a passzív játék híve edzőként. Minden futballistámnak tudnia kell majd, hogy az adott pozícióban, amelyben játszik, mit kell tennie, amikor nálunk van a labda, és akkor is, ha az ellenfél próbál építkezni. Nem lesz egyszerű, az biztos, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy nagyon korán kezdtem el a munkám, hiszen

eredetileg július 1-től vettem volna át a csapat irányítását, hogy a következő szezonra készüljünk.

De úgy alakult menet közben, hogy nem volt már edző az együttes élén, így arra kért a klub, hogy előbb kezdjem el a feladatom. A koronavírus okozta két és fél hónap kihagyás után van két hetem arra, hogy felkészítsem a csapatot öt bajnoki és remélhetőleg három kupamérkőzésre. De nem félek és biztos vagyok benne, hogy közös erővel sikerül megoldanunk ezt a feladatot.

Hol helyezné el a pályafutásában a dunaszerdahelyi edzőséget?
Úgy gondolom, ez egy nagy lehetőség a számomra. Az elmúlt két évben két belga csapatot is sikerült megmentenem és bent tartanom az ottani első osztályban.

Fantasztikus munkát végeztünk a játékosokkal, hogy az élvonalban maradhassunk. Ezek után a következő lépés nekem már az volt, hogy más célokért küzdjek. Ennél a klubnál pedig megtaláltam ezt. A harmadik helyen állunk jelenleg, és a jövőben azt szeretnénk, ha csökkenne a távolság az előttünk állókkal szemben.

A DAC játékosai már a lassan újrainduló szezonra készülnek. Forrás: dac1904.sk

Szeretnénk évről évre jobbak lenni, és a nemzetközi porondon is tovább akarunk lépni a selejtezőkben egy lépést. Ehhez persze a sorsolásnál némi szerencsére is szükség lesz, de mindent beleadva ebben is fejlődnénk.

Rendkívül ambiciózus vagyok a jövőt illetően és ebben partnerre találtam a DAC-ban.

Az új munkával új helyre is költözött, Dunaszerdahelyre. Hogy tetszik a város?
Eddig csak a sportlétesítményeket láttam. Ez egy szép kisváros, kedves emberekkel és rengeteg DAC szurkolóval, akik lelkesen buzdítják a lelátókról az övéiket.

Ehhez kapcsolódóan még a 2016-os Európa-bajnokság során rengeteg itteni magyar szurkoló drukkolt a nemzeti tizenegynek, sokan az utcán ünnepelték a magyar válogatott franciaországi sikereit akkor Dunaszerdahelyen. Otthon érzem magam itt, és szeretném, ha sikeres lenne a klub.

Találkozott már személyesen is a szurkolókkal?
Eddig csak néhány szimpatizánssal, de akárhányszor a klub körül találkozom velük, mindig nagyon kedvesek, barátságosak és sok sikert kívánnak nekem és a csapatnak. Bízom benne, hogy ha bejöhetnek majd újra a stadionba, akkor több személyes tapasztalatom is lesz majd velük és jó kapcsolatot tudunk majd egymással kiépíteni.