Vágólapra másolva!
Van egy vidéki magyar város, ahol negyedszázad alatt olyan futballcsapatok fordultak meg, mint a Newcastle United, a Juventus, a Manchester United, a Feyenoord, vagy éppen a VfB Stuttgart. A Pécsi Dózsa, majd a PMSC ezeket a sztárcsapatokat hozta el Baranyába, az ottani emberek legnagyobb gyönyörűségére. A Newcastle United kiütése máig emlékezetes történet, de az is, amikor Sir Alex Ferguson ült az Újmecsekalján lévő stadion kispadján.

Az 1970-es ősz örökre emlékezetes marad a pécsi futball kedvelőinek.

Az akkor még Pécsi Dózsa néven szereplő együttes (a PMSC elődje) két sztárcsapatot is elhozott Baranyába,

az egyik ellen pedig tovább is jutott. Az UEFA Kupa elődjének számító sorozat első fordulójában román ellenfelet kapott a Pécs.

Pécsi életkép 1970-ből Forrás: Fortepan

A Craiova ellen nagyszerű játékkal sikerült a továbbjutás. Bár az első, romániai mérkőzésen a hazaiak nyertek 2-1-re, a visszavágón elért 3-0-s győzelem minden nyitott kérdést eloszlatott. A pécsiek tehát továbbjutottak, jöhetett az újabb sorsolás,

amelyen az angol Newcastle United csapatát húzták ki a baranyaiak mellé.

A Newcastle az angol bajnokság 1969-70-es szezonjában a hetedik helyen végzett, azaz masszív középcsapatnak számított. Az első mérkőzést 1970. október 21-én rendezték az északangol városban.

- jelentette a Népszabadság kiküldött munkatársa Newcastle-ből. „Meg olyat sem, ahol az oldalvonaltól két méterre már szurkolók ülnek" – folytatta a lap. A Newcastle és a brit sajtó már a meccs előtt elsöprő győzelemre készült. A házigazda minden egyes megnyilvánulásából látszott, hogy semmibe veszik a kis magyar csapatot.

Egyes cikkekben azzal viccelődtek, hogy az újságírók még sosem hallottak Pécs városáról, amelyet – állításuk szerint – csak hosszas böngészés után leltek meg a térképen.

Azt azért hangsúlyoznunk kell, hogy ebben a stadionban, a St. James Parkban korábban olyan csapatok veszítettek, mint a Zaragoza, a Milan, a Sporting Lisszabon, a Glasgow Rangers és az Újpesti Dózsa.

Nos, a Newcastle nyert, méghozzá 2-0-ra. Elsöprő győzelemről szó sem volt, a Pécs jól küzdött, de nem volt ember, aki a 2-0 után ne az angolok továbbjutására fogadott volna. Az Aberdeenből 100 ezer fontért igazolt csodacsatárt, Jimmy Smitht Daka László levette a pályáról. Davies Wyn ugyanakkor két gólt szerzett, így alakult ki a 2-0-s hazai győzelem. Jöhetett a visszavágó Pécsett.

A Dunántúli Napló cikke a Newcastle kiütéséről Forrás: Facebook - Régi Pécs

A második mérkőzésre – villanyvilágítás hiányában – 1970. november 4-én, szerdán 13.30-kor került sor Pécsett.

Munkanap volt, ennek ellenére a pécsi stadionba 22 ezer néző zsúfolódott össze.

A nagy meccset a Magyar Televízió is élőben közvetítette. Már az angolok előző napi edzését is annyi néző tekintette meg – szintén munkaidőben -, hogy több szektort kellett kinyitni. Nem csoda, mert Pécsett még sosem járt ilyen nagynevű, európai sztárcsapat. Aztán a meccsen valami olyan csoda történt, amire senki, de tényleg senki nem számított. Legfőképpen az angolok nem, akik az 1968-69-es idényben megnyerték ezt a kupát.

Európai Vásárvárosok Kupája, 1970-71-es szezon
2. forduló, 2. mérkőzés: Pécsi Dózsa – Newcastle United 2-0 (1-0, 2-0, 2-0) – tizenegyesekkel 3-0
Pécs, 22 ezer néző. Vezette: Marendas (svájci)

Pécs: Rapp – Hernádi, Maurer, Konrád I, Kincses II – Kocsis, Daka, Tóth – Bérczesi, Máté, Rónai.
Newcastle: McFaul – Craig, Moneur, McNamee, Clark – Gibb, Dyson, Young – Robson, Davies, Ford
Gól: Máté (22., 81 – utóbbi tizenegyesből.)

Az ülőhelyi jegyek 10 nappal a meccs előtt elfogytak. Olvassuk el, mit írt a Népsport a találkozót megelőzően:

Rapp Imre elképesztő teljesítményt nyújtott a Newcastle ellen Forrás: pmfc.hu

A meccs Máté János nagy pillanatait hozta. Máté később a Ferencváros játékosa lett, KEK-döntőt játszott, mi több, 1974. október 23-án ő egyenlített Liverpoolban, s az ő gólja is kellett, hogy a Fradi kiüsse az angolokat.

De Pécsett nemcsak Máté, hanem Rapp Imre, a kapus is remekelt.

Az ő percei akkor jöttek el, amikor a tizenegyesekre került sor. Mitchell büntetőjét a magyar kapus kivédte, s mivel az angolok első büntetője kapufára ment, a Pécs pedig mind a kettőt berúgta, már 2-0 volt az állás a Dózsának. Majd jött Gibb és az ő tizenegyesét is megfogta Rapp. Ezzel eldőlt a továbbjutás. Ekkor a közönség átugrott a pályát övező korlátokon és a gyepre szaladt ünnepelni. A két csapat az öltözőbe ment.

Az UEFA ellenőre azonban visszarendelte a pályára a csapatokat,

mert szerinte el kellett végezni az összes büntetőt. A folytatásban az angolok és a pécsiek is berúgták az összes tizenegyest, így a Dózsa 5-2-re nyerte a büntetőpárbajt.

Majd a Népsport november 5-i számában leírta, hogy ez a Newcastle United nem is volt nagy csapat.

Mindezt azok után, hogy a meccset megelőzően semmi mást nem lehetett olvasni, mint azt, hogy micsoda sztár együttes jön Pécsre. Ezen a napon Londonban megtartották a következő kör sorsolását, amelyen a Pécsi Dózsa mellé egy újabb óriást, a Juventust húzták.

A csíkos mezes Juventus pécsi fellépése óriási szenzációnak számított Forrás: Arcanum

Az olaszok borzalmas repülőút után érkeztek meg Baranyába. Az itáliaiak teljesen kikészültek az utazástól, a megérkezés után a harkányi Napsugár Hotelben megették a vacsorájukat, majd elvonultak.

Senkivel sem álltak szóba. Köd miatt nem szállhatott le a gépük Budapesten, Bécsben landoltak. Onnan visszarepültek Budapestre, ahová több órás késéssel szálltak le. Majd jött a buszozás Baranyába.

Másnap kissé megnyugodtak, és annyit mondtak, győzni jöttek Pécsre.

Európai Vásárvárosok Kupája, 1970-71-es szezon
3. forduló, 1. mérkőzés:
Pécsi Dózsa – Juventus 0-1 (0-1)
Pécs, 22 ezer néző. Vezette: Biwerschi (nyugatnémet)

Pécs: Rapp – Hernádi, Maurer, Konrád I, Kincses II – Kocsis, Daka (Dunai), Tóth – Bérczesi, Máté, Rónai (Tüske)
Juventus: Tancredi – Spinosi, Furino, Salvadore, Cuccureddu – Morini, Marchetti, Capello – Causio, Anastasi, Landini (Bettega) (Roveta)
Gól: Causio (30.)

Capello? Igen, ő az,

Fabio Capello, aki ezen a pécsi összecsapáson pályára lépett a Juventus színeiben.

Az olasz futball egyik legnagyobb alakja, a későbbi sikeredző tehát játszott a Pécsi Dózsa ellen.

Fabio Capello (balra) is pályára lépett a Juventus csapatában a Pécsi Dózsa elleni VVK-mérkőzésen Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Dpa

Ami a meccset illeti, ott sok keresnivalója nem volt már a Pécsnek, mert az olaszok masszív védekezése szinte megfojtotta a Dózsát. A torinói visszavágón nem volt már esélye a Pécsnek, amely 2-0-ra kikapott, és ezzel 3-0-s összesítéssel jutott tovább a Juventus. Az 1970-es őszt azonban soha senki nem felejti el Pécsett.

1986

Ugorjunk most előre 16 évet az időben. 1986-ban már Garami József ült a PMSC kispadján, a csapat pedig a Budapesti Honvéd mögött a második helyen végzett a 85-86-os NB I-es szezonban.

Így indulhatott el a PMSC az UEFA Kupában, amelynek első körében a holland Feyenoordot sorsolták a magyarok mellé.

16 ezer néző figyelte a Pécs-Feyenoord UEFA Kupa-mérkőzést Fotó: Laufer László (BAMA)

Pécsett 16 éven át egyetlen nemzetközi kupameccset sem játszottak, nem csoda, hogy óriási érdeklődés mutatkozott meg a hollandok vendégjátéka iránt.

Labdarúgó UEFA Kupa 1986-87-es szezon, 1. forduló, 1. mérkőzés
PMSC – Feyenoord (holland) 1-0 (0-0)
Pécs, Újmecsekalja, 14 ezer néző. Vezette: Vasszarasz (görög)

Pécs: Bodnár – Kónya, Toma, Róth (Márton), Brezniczky – Megyeri, Túri – Dobány, Bérczy – Lovász, Mészáros
Feyenoord: Hiele – Herpen, Troost, Duut, Wynsteker – Hoekstra, Hofman (Blinker) – Heus, Ekstrup – Been, Tahamata.
Gól: Mészáros (26.)

Ennek az összecsapásnak a kulcsmomentuma egy kihagyott pécsi tizenegyes volt. A 84. percben Márton Gábor indításával Mészáros Ferenc robogott el, amikor Herpen a tizenhatoson belül lerántotta.

A tizenegyesnek Túri Zsolt futott neki, de a labdát Hiele gyors vetődéssel kiütötte.

Egészen érthetetlen volt, hogy miért Túri lőtte ezt a büntetőt. Ugyanis a Feyenoord-meccs előtti bajnoki mérkőzésen ugyanő kihagyott egy tizenegyest Dunaújvárosban. Mégis úgy érezte, hogy ezt a feladatot megoldja. Nem sikerült neki.

Egy jelenet a PMSC-Feyenoord UEFA Kupa-mérkőzésről Fotó: Laufer László

Sokan érezték azt, hogy a kihagyott tizenegyes nagyon sokba kerülhet majd, és igazuk is lett, mert

a holland csapat a két héttel későbbi visszavágón 2-0-ra nyert,

így a PMSC 2-1-es összesítéssel esett ki. Ha 2-0 az első meccs eredménye, a Pécsnek nagyobb esélye lett volna Rotterdamban. Így is szépen helytálltak Garami József játékosai, hiszen a 68. percben még 0-0 volt az állás Hollandiában. Aztán a Feyenoord bedarálta a pécsieket – a továbbjutást eldöntő gól a 85. percben esett.

1990

Négy évvel később, 1990 őszén a Kupagyőztesek Európa Kupája első körében

a Sir Alex Ferguson által vezetett Manchester United együttesét kapta meg a Pécs.

Ennél már csak a Juventus vagy a Barcelona lett volna nehezebb, de a Manchester is hatalmas feladatnak bizonyult. Itt az első meccset Angliában játszották le a felek, és a papírformának megfelelően a MU 2-0-ra nyert. A manchesteri összecsapáson már a 16. percben kialakult a végeredmény, Balckmore és Webb volt a két gólszerző. 1990. október 3-án következett Pécsett a visszavágó.

Különleges nap volt ez a magyar labdarúgás történetében.

Egyazon napon játszott magyar stadionokban Diego Maradona, Mark Hughes és Careca is.

Az Újpesti Dózsa a Napoli ellen lépett pályára a BEK-ben, a KEK-ben Pécsett a Manchester United legyőzésére készültek. Az angolok egy nappal korábban érkeztek meg Baranyába. Október 2-án délután 13.30-kor kezdődött az edzésük, amelyet Sir Alex Ferguson az oldalvonal mellől nézett. Miközben a mester segédei a tréninget vezényelték,

Ferguson rögtönzött sajtóértekezletet tartott a pálya oldalvonalánál.

Az összes magyar újságíró arról kérdezte, hogy a hét végén Nottinghamban elszenvedett vereség milyen kihatással lehet erre a meccsre.

Ma már tudjuk, hogy semmilyen kihatással nem volt. A Manchester – rutinos csapatként őrizte az előnyét, és tovább is jutott.

Kupagyőztesek Európa Kupája, 1990-91. 1. forduló, 2. mérkőzés
PMSC – Manchester United (angol) 0-1 (0-0)
Pécs, Újmecsekalja, 16.000 néző. Vezette: Petrovics (jugoszláv)

PMSC: Bodnár – Braun, Balog, Palaczky – Kónya, Megyeri, Bérczy, Czérna – Lovász, Czéh, Lehota (Bojás 72.)
Manchester: Sealey – Anderson, Bruce, Pallister, Donaghy – McClair, Blackmore, Phelan, Webb, Martin (Sharpe 86.) – Hughes
Gól: McClair (78.)

Érdemes felidézni azt a nyilatkozatot, amelyet a lelátón ülő egykori legendás játékos, Bobby Charlton adott.

Bobby Charlton Forrás: AFP/Jean-Pierre Muller

Az angolok laza edzőmeccsnek tekintették a visszavágót, jellemző a helyzetre, hogy a legnagyobb izgalmat számukra az okozta, hogy Sir Alex Ferguson a Ferihegyi repülőtéren elvesztette a táskáját. A PMSC technikai vezetője, Tüske Csaba hosszas nyomozás után találta meg és adta vissza a táskát a tulajdonosának. A Manchester elleni visszavágó előtt Pécsett mindenki azt az 1970-es Newcastle elleni meccset citálta, ha akkor sikerült... Húsz évvel később ez nem jött össze.

Sir Alex Ferguson Pécsett is győzelemre vezette a Manchester Unitedet Forrás: AFP/Gerry Penny

1991

A sorsolással egy évvel később sem volt szerencséje a Pécsnek. Az 1991-92-es UEFA Kupa sorozatban a német VfB Stuttgart együttesét kapta a PMSC az UEFA Kupa első fordulójában. Az első, stuttgarti meccsen elszenvedett 4-1-es vereség szinte minden nyitott kérdést eldöntött, csupán halvány reménysugárnak tetszett az egyetlen, idegenben lőtt gól.

A közönséget nem hozta lázba a visszavágó, mindössze 3000 néző gondolta úgy, hogy a munkanap 13.30-kor kezdődő összecsapáson ott kell lennie a stadionban. (Egy éve a Manchester ellen is ekkor kezdődött a csata, de akkor 16 ezren voltak Újmecsekalján.)

Labdarúgó UEFA Kupa 1991-92. 1. forduló, 2. mérkőzés.
PMSC – VfB Stuttgart (német) 2-2 (1-0)
Pécs, 3000 néző. Vezette: Pezzella (olasz)

PMSC: Bodnár – Braun, Balog, Bódog – Kónya, Ulveczki, Jenei, Czéh, Kocsis – Mörtel, Magyar
Stuttgart: Immel – Schneider, Dubajics, Schmaler – Schafer, Buchwald (Kramny 68.), Strechmel, Gaudino, Frontzeck – Kastl (Mayer 74.), Walter
Gól: Magyar (18.), Mörtel (84.), illetve Strechmel (54.), Mayer (75.)

A Nemzeti Sport „szánalmas színvonalúnak" nevezte a meccset, egyedül Mörtel Béla gólját találták európainak az akkori kollégák. Ez a Stuttgart elleni meccs volt a PMSC máig utolsó nemzetközi kupameccse.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.