Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az élvonalbeli csapatok gőzerővel készülnek a koronavírus-járványt követő visszatérésre. Az NB I második helyén álló MOL Fehérvár FC május 23-án már tétmeccsen lép pályára, a Mezőkövesd elleni Magyar Kupa-elődöntő első meccse következik, majd a hétközi visszavágó után, május 30-án a Paks ellen folytathatja a bajnokságot. Juhász Rolandot, a csapat kapitányát és Kovács Zoltánt, a klub sportigazgatóját kérdeztük, hogy élték meg az elmúlt időszakot, és hogy készülnek a visszatérésre.

Joan Carrillo csapata a bajnokságban három pontra van a Ferencvárostól úgy, hogy a zöld-fehérek két meccsel kevesebbet játszottak. Talán érdemes kicsit feleleveníteni, mi is történt a kényszerszünet előtt: a Fehérvár egy négymeccses veretlenségi sorozatban volt az NB I-ben, a ZTE, a Kaposvár és a Puskás Akadémia elleni siker után jött egy Diósgyőr elleni döntetlen.

Közben márciusban 5-2-es összesítéssel a ZTE csapatát ejtette ki a kupából a Fehérvár, így készülhet a Mezőkövesd elleni elődöntőre.

A szokatlan két hónapos leállás után és a visszatérés előtt a klub sportigazgatójával, Kovács Zoltánnal és a csapatkapitánnyal, Juhász Rolanddal beszélgettünk a Fehérvárra váró feladatokról.

Juhász Rolandot, a Fehérvár csapatkapitányát edzés után értük el. A hátvéd elhatározásán nem változtatott a kényszerszünet, mindenképp visszavonul az utolsó fordulót követően. A pályán és az edzésen sem viselkedik másképp a járvány miatt, mert szerinte megfelelő ellenőrzés után kerülhet csak kapcsolatba bárkivel. A célja az, hogy valamilyen trófeát a magasba emelve vonulhasson vissza.

Hogy telt az elmúlt két hónap?
Az eleje picit szokatlan volt, mert elég intenzíven zajlott előtte az életem. A Vidin kívül elég sokat foglalkoztam már a tápiószentmártoni utánpótláscsapattal is a család mellett, tehát alaposan ki voltak töltve a napjaim. Az első két hét nehéz volt, nem lehetett elmenni otthonról, de persze jó volt, hogy több idő maradt a családra. Utána beállt egy rendszer az életemben, a gyerekekkel többet tudtam tanulni, megkaptuk az egyéni edzésterveket, ha pedig épp nem volt más dolgom, még különmunkát is végeztem. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy-egy meccs ismétlését mondjuk a futópadról néztem meg.

Juhász Roland utolsó meccseire készül profi focistaként Forrás: Csudai Sándor - Origo

Most már újra teljes erőbedobással edzhetnek, milyen volt visszatérni a normális edzésekhez?
Érezhető volt, hogy mindenki ki volt éhezve a focira, a labdára. Sokáig keretek közé voltunk szorítva, labda nélkül meg ugye nem foci a foci. A csapat egyre jobb formában van. Kíváncsi vagyok, hogy indulunk az elején, az első két hét döntő lesz a csapatoknál. Láttam pozitívumokat az edzéseken és az edzőmeccseken is. Lehet, a ritmus nem lesz az igazi az elején, de akár a tavalyi, kettős terhelés tapasztalatait is fel tudjuk majd használni ebben az erőltetett menetben majd. A pontos válaszokat az első pár meccs után kapjuk majd meg.

Mennyire lehet az elmúlt időszakot egy betervezett szünethez hasonlítani?
Semennyire. Ez teljesen más volt. A játékosok a téli vagy a nyári szünetben is szoktak mozogni, akár csak kocogni vagy mást sportolni, de ez a helyzet most teljesen más volt. Mindenki korlátozva volt, mindenki egy új, váratlan élethelyzetben találta magát, de


Milyen munkát végez a csapat? Alapozni kellett vagy lehetett folytatni mindent onnan, ahol abbahagyták?
Most már teljes munkát végez a csapat, a frissítésen van most a hangsúly. Ha nem is alapoztunk, de volt másfél-két hét, amikor a fizikális dolgokat kicsit jobban megnyomtuk. Otthon is főleg az erőnléti edzésekről szóltak a feladatok, de a pályán minden más. Szerencsére volt már két meccsünk is, ha pozitívumot kell keresnem, akkor arra jó volt ez az időszak, hogy a sérültek, köztük én is felépültem, és Huszti Szabolcs is egyre közelebb van a visszatéréshez.

A visszavonulási szándékán nem változtatott a kiesett idő?
Nem változott semmi. A válogatottnál is előre eldöntöttem, most is jó

előre tudtam, hogy ennyi volt.

Most úgy érzem, ha az egész szezonban sérült lettem volna, és csak most épültem volna fel, akkor is itt lenne a vége.

Nem várom meg, azt, hogy egyre többen körbefussanak a pályán. Szerencsés vagyok, hogy komoly címekért küzdhettem a csapataimmal, eddig segíteni tudtam, úgy, ahogy várták tőlem, és főleg, ahogy én várom magamtól. Kevesebbel nem érem be, önkritikus vagyok, ezért sem folytatom. Még nem fáj semmim a meccsek vagy a keményebb edzések után, és szeretném, ha így is tudnám befejezni.

Juhász Roland trófeával szeretne visszavonulni Forrás: molvidi.hu

És a zárt kapus meccsek nem zavarják?
Mindenkit zavar, ez lesz a legnehezebb rész. Volt már pár ilyenben részem, de nagyon nehéz lesz folyamatosan üres lelátók előtt focizni. Láthattuk, hogy a Bundesligában is nehéz megemészteni a szurkolók hiányát, de mindenki tudja, szurkolók nélkül nincs futball, ezért remélem, az új szezonban már ők is visszatérhetnek, mert ők is ki vannak éhezve a focira.

Mik a tervei a következő egy évben?
Szeretnék a klubnál maradni, úgy tűnik, erre lesz is lehetőség, de szerződés egyelőre nincsen, és még inkább szeretnék én is a focira koncentrálni. Meglátjuk, mit hoz a jövő, de nagyon motivált vagyok. Szeretnék a labdarúgás mellett maradni, itt érzem jól magam. Kíváncsian várom az új kihívásokat, egy új korszak indul majd, de szeretnék továbbra is a maximumra törekedni.

Mivel lenne elégedett a szezon végeztével?
Mindig azt mondom, a végsőkig küzdeni kell. Az első héten eldől, mi lesz a kupában, a Fradi lejátssza az elmaradt meccseit, így látjuk majd, mekkora lesz a hátrányunk. Nehéz jósolni, de az elején sok minden eldől majd. Kérdés, ki hogyan alkalmazkodik majd az új feltételekhez. Tudjuk, hogy kisebb csoportokban folyamatosan készült a Ferencváros, meglátjuk, lesz-e ebből előnye. Mi mindent szeretnénk megnyerni, de a legfontosabb az, hogy a végén úgy érezzük, mi mindent megtettünk. Szeretnék valamilyen trófea megszerzésével visszavonulni.

Mennyire nehéz a jelen körülmények között edzeni vagy meccset játszani?
Nálunk minden rendben van, nem nehéz tartani az intézkedéseket. Edzésen nem megyünk az öltözőbe, edzésszerelésben érkezünk,

ki van téve kesztyű és minden egyéb védőfelszerelés. Hétvégén, az edzőmeccsen olyan volt minden, mint a bajnokikon lesz majd. Mindenki nagyon figyel a másikra, így nem olyan nehéz. Megnyugtató, amit látok, de szerintem ezt nem is lehet másképp. Aki pályára lép, friss, negatív teszttel rendelkezik, így a pályán nem gondolom, hogy másképp kéne viselkedni. Picit túlzónak érzem például a cserék ültetését, hiszen a pályán úgysem lehet kivédeni a kontaktokat. Vannak elkerülhetetlen ütközések, érintkezések a pályán. Én edzésen és meccsen sem viselkedek másképp emiatt. Aki a pályán lehet, az biztosan tesztelve volt, így egészségügyileg minden bizonnyal rendben van.

Kovács Zoltán a Fehérvár sportigazgatója is elmondta, hogy élte meg az elmúlt két hónapot, hogy tudott dolgozni, és mit vár a csapattól a folytatásban.

Hogy telt az elmúlt, nagyjából két hónapja?
A körülményekhez képest gyorsan eltelt, pedig elég nagy bizonytalanságban voltunk. Az ember mindig fél az ismeretlentől, de pozitívan álltam hozzá. Minden rosszban, így ebben is volt jó. Nem lehetett menni sehova, felelős emberként pedig természetesen én is betartottam a szabályokat a magam és a családom érdekében is. Jó volt soha nem látott mennyiségű időt tölteni a családdal. Sportolóként, sportvezetőként sok az utazás, gyakorlatilag nincs szabad hétvége, szinte ismeretlen fogalom volt ez a sok szabadidő.

És a munka?
A szokásos munkavégzés most elképzelhetetlen volt, de amennyit lehetett, dolgoztunk. Utazások, személyes kapcsolatok nélkül nem lehet ezt a munkát maximális hatékonysággal végezni, de amit lehetett, megtettünk. Játékosokról készült anyagokat, riportokat így is lehetett elemezni.

A kialakult helyzet miatt bővült a munkaköre valamilyen extra feladattal?
Nekem sportigazgatóként a sportszakmai feladatokkal kell foglalkoznom, a többit megoldják a felkészült, profi kollégák, ahogy az el is várható az ország legprofibban felépített klubjától. A szabályokat nekem is be kell tartanom, a szakmai stábon kívül én vagyok még közel a játékosokhoz, talán egy kicsit mostanában többet beszélgettünk.

A játékosok hogy viselték a kényszerszünetet?
A játékosok azt nem csinálhatták, amit a legjobban szeretnek, nem focizhattak. Otthonról kellett edzeniük, amit ugye figyeltünk, monitoroztuk. Mindenki becsületesen dolgozott, de hosszú távon ez így nem működik, egy idő után a hatásossága is megkérdőjelezhető. Motiváltak a játékosok, nem volt fásultság, a játékosok betartottak minden előírást, ahogy mi is, itt azért emberéltekről is lehet szó, nem kényszerítettünk semmit.

Kovács Zoltán, a MOL Fehérvár FC sportigazgatója Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A légiósokra milyen szabályok vonatkoztak?
Mindenki maradt Fehérváron nem kockáztathattuk, hogy ne legyenek itt, mert nem tudtuk, mikor folytatódik a bajnokság. Nem tehettük meg, hogy hazaengedjük őket, és ott is, itt is karantén várjon rájuk. Nekik még nehezebb lehetett ez az időszak, de jól tűrték, mindenki nagyon profin viselkedett.

Ez a szünet még a szokásos nyári és téli leállásnál is hosszabb lett. Mennyire viselte meg a játékosokat?
Ez a helyzet mindenkinek új, ilyesmit még egyikünk sem élt át, de a szüleink sem. Ez most mindenkinek egy tanulóidőszak, nem tudjuk, mi vár ránk, de próbálunk készülni a lehetséges helyzetekre, de könnyen lehet, hogy az élet majd mindent átír. Mindenkinek alkalmazkodnia kell és pozitívan állni a dolgokhoz. Hétvégén láttuk, visszatért a Bundesliga, ott sem múlt el nyomtalanul az elmúlt időszak, látszott a kihagyás a csapatokon. Hosszabb időszak lesz, mire minden a régi lesz, ha egyáltalán lesz olyan.

A meccsek most hosszú ideig biztosan zárt kapusak lesznek. Önnek van ilyen meccsekről emléke?
Sajnos igen, több is.

De ez semmire nem lehet kifogás, a feltételek egyenlők lesznek, mindenkinek ugyanolyan rossz lesz nézők nélkül fociznia.

Az átigazolási időszakkal kapcsolatban tudnak már valamit?
Készülünk rá, ahogy eddig is tettük, de az élet ezt is átírhatja. Úgy készülünk, hogy komolyabb kihagyás nélkül megyünk neki a következő idénynek, elvileg július elsejétől lehet szerződéseket kötni, de megállapodásokat addig is lehet kötni.

A Fehérvár kötött már valakivel?
Még nincs új megállapodásunk senkivel.

A MOL Fehérvár FC csapata számára május 23-án folytatódik az idény, amely a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt. A Vidi először a Mezőkövesd ellen lép pályára a Magyar Kupa elődöntőjében, idegenben, majd 26-án már jöhet is a visszavágó, 30-án pedig a Paks ellen folytatja a bajnokságot az NB I második helyezettje.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 33 23 5 5 80-30 50 74
D
GY
GY
V
GY
2.
Paksi FC 33 17 9 7 51-42 9 58
V
GY
D
D
GY
3.
Puskás Akadémia FC 33 15 8 10 60-35 25 55
GY
V
GY
GY
GY
4.
Fehérvár FC 33 16 11 6 55-40 15 54
D
V
GY
V
D
5.
DVSC 33 14 13 6 49-48 1 48
V
GY
V
GY
V
6.
Kecskeméti TE 33 13 14 6 45-45 0 45
GY
D
D
GY
GY
7.
DVTK 33 12 12 9 50-56 -6 45
GY
D
V
GY
D
8.
MTK Budapest 33 12 13 8 43-62 -19 44
GY
V
V
V
D
9.
ZTE FC 33 12 14 7 54-60 -6 43
D
GY
GY
D
V
10.
Újpest FC 33 11 18 4 45-67 -22 37
V
V
GY
V
V
Teljes lista

Mindent egy helyen az Eb-ről