Június 13-ig el kell kezdődnie az NB I-nek, vagy le kell zárni

Diósgyőr, dvtk, FTC, Ferencváros
A diósgyőri Tajti Mátyás (b) és a ferencvárosi Sigér Dávid a labdarúgó OTP Bank Liga 12. fordulójában játszott Diósgyőri VTK – Ferencváros mérkőzésen a Diósgyőri Stadionban 2018. október 27-én
Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség keddi közgyűlése után tartott sajtótájékoztatóján Csányi Sándor jóra értékelte a magyar válogatottat, reményének adott hangot, hogy, ha zárt kapuk mögött is, de újraindulhat a magyar bajnokság, és elmondta, bízik benne, hogy 2021-ben meg lehet rendezni az idén nyárról elhalasztott labdarúgó Európa-bajnokságot, még, ha most nagyon sok is a bizonytalanság. 

„Arra nem gondoltam, hogy ilyen sokáig leszek elnök" – mondta Csányi Sándor, aki, ha kitölti a harmadik ciklusát, akkor két évvel "megdönti" az eddig leghosszabb ideig szolgáló Barcs Sándor 13 éves rekordját.

"Úgy ítéljük meg, hogy az elmúlt tíz évben, amit lehetett, kihoztunk a magyar labdarúgásból. Büszkék lehetünk, az infrastruktúra általános fejlesztésére, azaz nem csak a stadionépítésekre. Elégedett vagyok a tömegesítés eredményével. És a játékvezetés színvonalával is elégedett vagyok, ami eléri az európai színvonalat. Ha ez a trend marad, akkor tovább tudunk javulni, amiben a videoasszisztens-rendszer kiépítése is segíthet. Amivel kevésbé vagyok elégedett, az az utánpótlásban dolgozó szakemberek megfelelő képzettsége" – válaszolta kérdésre az MLSZ elnöke, aki ugyanezen a mezsgyén fogalmazta meg következő ciklusa célkitűzéseit. Eszerint folytatódik, igaz már kisebb léptékben, azaz nem feltétlenül stadionok építésével az infrastruktúra fejlesztése, ebben különösen a fővárosban lát elmaradást, nagyobb hangsúlyt kap a női labdarúgás és a futsal fejlesztése, valamint az utánpótlásban dolgozó szakemberek képzése.

Csányi Sándor elégedett az elmúlt évek teljesítményével Fotó: Polyák Attila - Origo

A közgyűlésen elhangzott, hogy az MLSZ több forgatókönyvön is dolgozik a koronavírus-járvány miatt leállított bajnokságok befejezésére, most ezt is árnyalta Csányi Sándor.

"Először is, azt még mindig nem tudjuk, hogy mikor kezdhetjük újra a bajnokságokat.

Az MLSZ-elnök Ausztriát említette példaként, hiszen a magyar járványhelyzet mintegy követi az osztrák mintát. "Ha ott el tudják kezdeni a bajnokságot, akkor nálunk sem lehetetlen."

A folytatás tekintetében az MLSZ teljes mértékben a kormányzat előírásait fogja követni. Ha elindul a bajnokság, zárt kapuk mögött is a legszigorúbb biztonsági protokollt fogja kidolgozni a szövetség, hogy minimalizálja a játékosok és a résztvevők megbetegedésének lehetőségét. "Ha visszatérhetnek a nézők, akkor majd kidolgozzuk ennek a formáját. Egyelőre annak is örülnénk, ha zárt kapuk mögött elindulhatnak a bajnokságok" – mondta Csányi Sándor.

A válogatott elmúlt évi teljesítményét is értékelte a szövetség első embere, aki nem adott jeles osztályzatot Marco Rossi csapatának.

"Ha már kint lennénk az Eb-n akkor nagyon jónak értékelném a válogatott teljesítményét, így, hogy még nem vagyunk kint, csak jóra értékelem" – mondta.

Harmadik elnöki ciklusára óvatos célokat fogalmazott meg. "Azon az úton szeretnénk továbbmenni, amin eddig.

Csányi Sándor nem titkolta, hogy az összes korábbi vállalása közül a legnagyobb hiányérzete a hazai bajnoki mérkőzések nézőszámának alakulását illetően van, sokkal kevesebben vannak még mindig a stadionokban annál, amit szeretett volna elérni.

A magyar válogatott közel jár hozzá, hogy a legjobb osztályzatot kapja Fotó: Polyák Attila - Origo

Ugyanakkor az igény látszik a magyar focira, mert a válogatott meccsei kiemelkedő nézettséget hoznak, és a magyar élvonal találkozóit is többen nézik, mint a külföldi bajnokságokat, mondta. Hozzátette, a stadionokban most már családbarát körülmények vannak, egy esettől eltekintve nem történtek erőszakos cselekmények. Az antiszemita és más nemzeteket gyalázó viselkedést a továbbiakban sem fogja eltűrni az MLSZ.

"De láttuk a MOL Fehérvár és a Ferencváros mérkőzésein, hogy a magyar szurkolók is tudnak nagyszerűen szurkolni."

Csányi Sándor szót ejtett a fizetésekről is, és nem titkolta, hogy személy szerint nem ellenezné egy felső határ (fizetési sapka) bevezetését. Az MLSZ által korábban 25 főben meghatározott profi keret véleménye szerint már önmagában alacsonyabban tartja a költségeket.

"Tervezzük, hogy a bevételek arányában határozzuk meg a bértömeg nagyságát, összhangban az UEFA pénzügyi fair play szabályozásával.

Az MLSZ elnöke nem titkolta, hogy vannak csapatok, amelyek pénzügyi nehézségekkel küzdenek, de meglátása szerint a magyar labdarúgás alapvetően jó állapotban van, és a klubok képesek lesznek pótolni a járvány miatt kieső bevételeiket, így a csökkenő TAO-t is, amely a vállalatok adójának látványsportokra fordított része volt.

Az MLSZ folytatja együttműködését a magyar focit rendszeresen átvilágító belga Double Pass nevű céggel, amelynek tevékenysége az akadémiák után az úgynevezett tehetségközpontokra fog fókuszálni. Ez országszerte mintegy 30-40 intézményt jelent, de az akadémiákon is megmarad a rendszeres ellenőrzés. Ugyancsak változik az edzőképzés. Erről Vági Márton alelnök elmondta, hogy a jövőben két képzési ciklus között nagyobb figyelmet fognak fordítani az edzők munkájának utánkövetésére. Interneten elérhetőek lesznek edzésmódszerek leírva, illetve a gyakorlatok videón.

Magyarország társrendezője a következő Európa-bajnokságnak, amelyre a tervek szerint 2021. június 11. és július 11. körül sor. Még itt is rengeteg a bizonytalanság, de Csányi Sándor biztos benne, ha lesz védőoltás, akkor az emberek bizalma gyorsan visszatér a turizmus iránt, és gond nélkül meg lehet rendezni a tornát.

"Nagyon bízom benne, hogy az nem fordulhat elő, hogy 2021-ben sem tudjuk megrendezni az Eb-t" – mondta.