Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
2023. január 9-én, 72 éves korában meghalt a Vasas és a magyar labdarúgó-válogatott kapusa, Mészáros Ferenc, akit mindenki csak Bubuként ismert. Halálának napján egy két évvel ezelőtti cikkünkkel emlékezünk rá.

EZ AZ ÍRÁS ELŐSZÖR 2020. ÁPRILIS 11-ÉN JELENT MEG AZ ORIGÓN

Elfordult az emberektől, volt csapattársaival nem áll szóba. Akik ismerik, értetlenül állnak az események előtt, senki sem tudja megmondani, mi történt a Vasas, a Sporting Lisszabon és a magyar labdarúgó-válogatott egykori kapusával, Mészáros Ferenccel. Az egykor népszerű Bubu magába fordulva él, s ma már a sportágból kevesen keresik a társaságát. Portré egy emberről, aki több szakadékból is kimászott, de a legmélyebből - amikor edzőként kirúgta őt a Vasas - már nem tudott kikapaszkodni.

2018, Vilingili, Maldív-szigetek

A Maldív-szigeteken ültünk Kiss László labdarúgóedzővel, amikor a mester azt mondta, most felhívja Mészáros Ferencet, a Bubut, hátha egy jó pillanatában találja, és akkor átadja a telefont nekem. Kicsengett, Mészáros felvette kellemesen elbeszélgetett Kiss Lacival, de rólam hallani sem akart. Pedig ismert, tudta, hogy ki vagyok, de nem, akkor sem.

Újságíró őt már ebben az életben ne keresse.

Meg más se nagyon. Kiss elkeseredett, szerette volna összehozni ezt a beszélgetést.

Érdekes, a napokban valamiért eszembe jutott ez a történet. Talán azért, mert a Maldív-szigetek most annyira távol van tőlünk, mint még sohasem, talán azért, mert a koronavírus-járvány miatt Kiss László ezúttal nem tudott elmenni dolgozni Maldívra, Budapesten ragadt, talán azért, mert ezekben a napokban az embernek eszébe jutnak azok a sportolók, akik a járványmentes időszakban sem voltak az érdeklődés középpontjában. Vagy azért nem, mert senki sem nyitotta rájuk az ajtót, vagy azért nem, mert ők zárták magukra a házat, a lakást.

A magára hagyott futballgeneráció

Mészáros Ferenc (Bubu) az utóbbiak közé tartozik. A Vasas valaha volt legjobb kapusa, a két labdarúgó-világbajnokságon összesen négy meccsen védő sportoló a magára hagyott futballgeneráció egyik (még nem utolsó) mohikánja.

Mészáros Ferenc a magyar labdarúgó-válogatott tagja Forrás: MTI/Petrovits László

Ennek a társaságnak a tagjai azok a futballisták, akik a hetvenes-nyolcvanas években játszottak, akik előtt a sportpályafutás befejezése után ott tornyosult az élet: mi lesz most?

Voltak, akik a gebinbe kaptak borozót, vendéglőt, voltak, akik a pult másik oldalán állva itták le minden nap magukat a futballkarrier befejezése után.

Voltak, akiket már játékosként is meg kellett szabadítani az ital rabságától, voltak, akik időben felismerték, hogy a futball sem tart örökké. Utóbbiak voltak kevesebben. Még kevesebben azok, akik tanulni akartak a futball mellett. Ha jól belegondolok, ebből a generációból a legprofibb gondolkodású ember az a Nyilasi Tibor, akinek a karrierje szintén tele volt döccenőkkel (az 1978-as argentínai világbajnokságon kapott piros lap, a Fradi-Volán meccs utáni „én abbahagyom" mondat), de Nyilasi tudta, hogy igazából csak magára számíthat. Az, hogy ő nem lett ennek a magára hagyott futballgenerációnak a tagja, csakis rajta múlott.

Mészáros Ferenc is követhette volna Nyilasi Tibor példáját. A Portugáliában eltöltött hat év, a Sporting Lisszabonnal megnyert bajnoki cím és Portugál Kupa, a BEK-negyeddöntős szereplés mind-mind adhatott volna egy olyan alapot, amely után Bubu megtalálja az életben a neki kijelölt utat. Talán ha 1990-ben nem akar mindenáron vezetőedző lenni a Vasasban, ha azokban a zavaros időkben kivár, ha egykoron szeretett klubja nem rúgja ki az első adandó alkalommal, minden másképp alakul.

E szokatlanul hosszú bevezetőt csak azért írtam le, hogy képet rajzoljak egy olyan emberről, akinek a pályafutása, a sikerei csak addig voltak fontosak, amíg a dicsfényben mások is sütkérezhettek. A megegyezéses mérkőzésekkel terhelt hetvenes évekbeli magyar labdarúgás persze nemcsak a bundáktól bűzlött;

szinte minden csapatnál működött a besúgórendszer,

ez volt az az időszak, amikor az MLSZ élén a kérlelhetetlen elvtárs, a kommunista Kutas István állt. Embernek maradni itt csak azoknak sikerült, akik lelkileg is erősek voltak, akik meg tudták vívni mindennapi harcaikat.

Mészáros Ferenc (Bubu) történetét 1968. szeptember elsején kezdjük.

Védtél-e már az NB I-ben, fiam?

Ezen a napon Csepelen a labdarúgó NB I-ben a VM Egyetértés csapata szerepelt. Az Egyetértés kapujában nem az akkor onnan kirobbanthatatlan Landi Ferenc állt, hanem egy 18 éves fiatalember, Mészáros Ferenc. A Csepel 2-1-re megnyerte ezt a találkozót, a Népsport helyszíni tudósítása szerint az újonc kapus jól védett a Béke téren rendezett összecsapáson. Ez volt az első NB I-es meccse Bubunak.

A Fáy utcai stadionban Ihász Kálmán odafordult a 19 éves nyurga kapushoz, és annyit kérdezett:

„Aztán védtél-e már az NB I-ben, fiam?"
„Kétszer is az Egyetértésben" – felelte kissé megszeppenve Mészáros.

Ez már 1969. április 6. A Vasas az MTK-t fogadja a Fáy utcai telepen. Az angyalföldi csapat tele van sérültekkel. Farkas János betegség, Mészöly Kálmán húzódás miatt nem játszik. Menczel Iván is hiányzik, fáj a dereka, csak a második félidőre ér ki a stadionba. Mészáros élete első meccsét (az NB I-ben mindössze a harmadikat) játssza a Vasasban, az MTK idegenben 3-2-re nyer, a sportnapilap 4-es osztályzattal minősíti a fiatal kapuvédő produkcióját.

Akkor még senki sem tudja, hogy ezzel a meccsel egy szédületes karrier veszi kezdetét.

Mészáros Ferenc 1969-1981 között idehaza egyetlen klubcsapatban védett: a Vasasban. Amikor az együttes az 1976/77-es bajnokságot megnyerte (Vasas-ZTE 3-1, itt dőlt el az aranyérem sorsa), a játékostársak azt mondták Buburól, hogy ő minden idők legjobb Vasas kapusa. Ekkor már újra válogatott volt. Újra, mert 1975-ben majdnem kettétörte saját pályafutását.

Mészáros a kezdetekről

"Az Egyetértésben ismerkedtem meg a labdarúgás alapjaival. Innen lettem ifi válogatott, olyan játékosokkal játszottam együtt, mint Mátrai Sándor, vagy Nell Lajos. A Vasasban Illovszky Rudi bácsi egyengette az utamat. Tőle sokat tanultam, meg a játékosoktól is. Mészöly, Ihász, Farkas János."

Nem vagyok egy mihaszna lumpen

A történet 1975. június 23-án szinte véletlenül derült ki a nyilvánosság számára. A Népsport Vasasról szóló értékelő cikkében azt írták, hogy

az egyesület 8 hónapra eltiltotta a kapust, aki akkoriban sokszor részeg volt.

Mészáros május elején nem jelent meg az egyik edzésen. A vezetők kimentek a lakására, ahol a kapust olyan állapotban találták a déli órákban, hogy egyáltalán nem csodálkoztak azon, hogy nem tudott kimenni a stadionba. Ekkor 1975. december 31-ig eltiltották. Nem kegyelmeztek. Tegyük hozzá azonnal: akkoriban nemcsak Mészáros ivott. Nem ő volt az egyetlen, aki képtelen volt mit kezdeni a rászakadt népszerűséggel. És nem volt senki sem, aki egy ilyen nehéz helyzetben mellé álljon. Meg Farkas János mellé sem. Pedig ő aztán nem akárki volt a magyar futballban.

Várkonyi Sándor 1975-ben a Népsport és a Labdarúgás című lapokban publikált. Amikor kiderült, hogy Mészárost a klubja 8 hónapra eltiltotta, Várkonyi megkereste a kapust. Ugyanis a laphoz eljutott egy olvasói levél, amelyben Mészárost gyakorlatilag feljelentették. Alkoholista, lump embernek írta le az olvasó. A feljelentő szerint Mészáros csak arra képes, hogy reggeltől estig a kocsmapultot támassza. Várkonyi ekkor találkozott Bubuval, aki szinte könyörgött neki, hogy ne írjon most cikket. „Ha magam volnék csak, mármint ha nőtlen lennék, nem bánnám, ha kiderülne a dolog. Akkor talán beleférne. De a feleségem családja nagyon odalenne, ha ilyesmit olvasna.

Az emberek többsége mindig messzebbre kombinál, s ha ilyesmit olvas, azt a következtetést vonja le, hogy én egy mihaszna, lump fráter vagyok, aki állandóan a mulatókban ül és vedeli magába az alkoholt.

Ebből pedig csak a balhé származna."

„Nem is iszom napközben egy kortyot sem. Este, ha hazamegyek, egy-egy üveg sör vacsora után, de semmi más. A csapat most jó (1977-ben a bajnokság megnyerése után készült a beszélgetés), most mindenki barát, mindenki egyet akar, mindenki becsületesen dolgozik."



Két világbajnokság, négy mérkőzés

Embed from Getty Images

Négy évvel korábban Baróti Lajos az olaszok ellen 3-1-re elvesztett vb-meccsen állította őt be a kapuba. Mészáros 29 alkalommal volt válogatott.

Az utolsó előtti és az utolsó válogatott fellépése között hat év telt el.

Az 1982-es vb utolsó csoportmeccse után már nem számítottak rá. Pedig simán végigcsinálhatott volna még egy ciklust.

Kovács Attila, Andrusch József, Szendrei József, Disztl Péter – ők voltak akkor a nemzeti csapat kapusai.

De aztán 1988-ban történt valami.

Akkor Bálint László volt a magyar szövetség technikai igazgatója, egyben szövetségi kapitánya. 1988. április 27. és május 17. között négy barátságos meccset játszott a magyar csapat. Sorrendben Anglia, Izland, Dánia és Ausztria volt az ellenfél. Hogy Bálint László milyen meggondolás alapján tette be a kapuba a dánok ellen az akkor már 38 éves Mészárost? Ezt a történetet így írta meg az újság: Mészáros az angolok elleni összecsapáson (1988. április 27-én) váratlanul megjelent a Népstadionban. Be is ment az öltözőbe, ott mesélte el Bálint Lászlónak, hogy a portugál bajnokságban a sárga lapjai miatt kétmeccses eltiltást kapott. Kiderült az is, hogy 1988. május 10-én Mészáros ráér, Bálint László kapva kapott az alkalmon, és közölte Bubuval, hogy készüljön a válogatottal. Mindenki azt hitte, hogy viccel, de Mészáros Ferenc a dánok elleni mérkőzésen kezdőként lépett pályára. Így ment ez nálunk, akkoriban.

Mégsem ő volt a korelnök ezen a meccsen, mert a 39 éves Morten Olsen is játszott.

A dánok második góljánál a lábai között ment be a labda, ez volt az utolsó momentuma a magyar válogatottban Bubunak.

Aki persze tudta, hogy nem a jövő embere. Egy héttel a dánok elleni 2-2 után az osztrákok tartottak futballbemutatót a Népstadionban – a 0-4 Bálint Lászlót is elsöpörte.

Mészáros Ferenc neve soha többet nem bukkant fel a magyar labdarúgó-válogatottnál.

Portugália

1981. július 2-án jelentették be, hogy Mészáros megkapta az engedélyt, hogy külföldre szerződhessen. Ekkor 31 éves volt. A portugál Sporting Lisszabon ajánlott neki 2 éves szerződést, amelyet elfogadott. Ekkor senki sem hitte volna, hogy Mészáros pillanatok alatt a lisszaboni zöld-fehér együttes kedvence lesz.

Az első idényben azonnal megnyerte a bajnokságot és a kupát is a Sporting.

A Bajnokcsapatok Európa Kupájában is negyeddöntőt játszhattak, mert a jugoszláv bajnok Dinamo Zagrebet és a bolgár aranyérmes CSZKA Szófiát is kiejtették. A nyolc között a spanyol Real Sociedad jelenti a végállomást. Ezeken a BEK-meccseken rendre Mészáros állt a kapuban.

Mészáros Portugáliáról

"Lisszabonban kezdtem meg a profi életet. Nyertünk bajnokságot és portugál kupát is. Teljesítményem alapján a közönség kedvence voltam. A Farense az egyetlen negatív emlékem. Újonc csapatként hívott az a klub, csak az első öt hónapomat fizették ki. Utána három évig tartott a bírósági per, csak ezután kaptam meg a pénzemet."

Az 1983-84-es idényben a Farense együttesében folytatta. A szerződés két évre szólt, de az első idény után Mészáros hazajött, mert anyagi vitába keveredett a klubbal. Csak hosszú, hároméves pereskedés után tudta megkapni a pénzét. Idehaza az akkor már kétszeres bajnok Rába ETO és Verebes József szövetségi kapitány hívja.

A Vasas kapujában Mészáros Ferenc Forrás: Arcanum

Az 1984-85-ös szezon őszi idényének közepén, 1984. október 27-én a Pécs-Győr meccsen lép újra pályára az NB I-ben. Előbb ezüst, majd bronzérmes lesz a Győrrel, amely ekkor már nem tudja megismételni a korábbi két aranyérmet.

Az UEFA Kupában a csehszlovák Bohemians Praha ellen itthon 3-1-re nyer a Győr – ez Mészáros utolsó nagy nemzetközi kupameccse –,

hogy a visszavágón hosszabbítás után 4-1-re kikapjon és kiessen az ETO.

1986-89 között a portugál Vitoria Setubal az utolsó állomása Mészáros nemzetközi karrierjének. Képességeit jól mutatta, hogy még 36 évesen is ki tudott szerződni Portugáliába. A Sporting volt angol edzője, Malcom Allison ragaszkodott a szerződtetéséhez. A Setubal ekkor a másodosztályban szerepelt, de vissza akart térni az első osztályba. Az 1988-89-es idényben már a legmagasabb osztályban szerepel, akkor Mészárossal az 5. helyen végzett a csapat. Sokáig úgy tűnt, hogy dobogósok lesznek, de aztán lecsúsztak onnan.

Mészáros Ferenc értelmezhető futballkarrierje itt fejeződött be,

mert az osztrák negyed osztályban töltött levezető időszakot már nem számítjuk bele a pályafutásába.

Rendszerváltás, útkeresés, hányódás

Az 1989-90-es idényt Mészáros Ferenc a Vasas kapus- és pályaedzőjeként kezdte Mészöly Kálmán mellett. Amikor az MLSZ 1990 elején Mészölyt szövetségi kapitánynak nevezte ki, Bubu a Vasas vezetőedzője lett, mellette pedig a cikkünk elején emlegetett Kiss László lett a pályaedző. A Vasas a 89-90-es szezon végén a 8. helyen kötött ki. A következő idényt is együtt kezdte a Mészáros-Kiss páros. 1990. november végégig a Vasas 12 pontot gyűjtött össze, a kiesés réme fenyegette a piros-kék klubot.

Meszéna Miklós klubelnök ekkor úgy döntött, kirúgja Mészárost. A bálványt. Az ikont. A Vasas valaha volt legjobb kapusát - de messze nem a legjobb edzőjét.

1990. november 28-án be is jelentették az edzőváltást, Gellei Imre foglalta el Bubu helyét a kispadon. Gelleivel a Vasas ugyanúgy 12 pontot gyűjtött, de csodával határos módon sikerült bent maradnia az NB I-ben. Mészáros számára ez a kirúgás azért jelentett tőrdöfést, mert attól az egyesülettől kapta a pofont, amelyet a leginkább szeretett, amelyet több mint egy évtizedig szolgált. Jellemző a helyzetre, hogy Meszéna akkori döntését Mészáros atyai tanítómestere és példaképe, Illovszky Rudolf sem tudta megvétózni.

Mészáros a magyar futballról 1989-ben

"Hogy mit hiányolok a sportágból idehaza? Az egyéniségeket. Nincsenek kezdeményező, újítani akaró vezetők, edzők. Csak a langyos víz van, mert abban érzik jól magukat. Ezenkívül állandó a kapkodás, mert mindenki bizalmatlan mindenkivel. Állítom, ha Bálint László marad a szövetségi kapitány, simán továbbjutunk a világbajnoki selejtezőn. Bálintban megvolt az újítás, a kockázatvállalás, és azt sem szabad elfelejteni, hogy profi futballista volt. Neki az egyetlen hibája az volt - és ez lett a veszte is -, hogy mindenkivel jóban akart lenni. Azt akarta, hogy mindenki egyformán szeresse őt. Ilyen pedig nincs. Sem a futballban, sem az élet egyéb más területén."

Innentől kezdve pedig Mészáros Ferenc olyan szakadékba került, ahonnan már nem tudott kikapaszkodni.

Joggal érezte azt, hogy miközben ő éveket húzott le a profi világban, a zavaros viszonyokban fuldokló és a rendszerváltás után a helyét kereső magyar futball nem kér belőle.

Profi akart lenni az amatőr viszonyok között, de csak egy meg nem értett zseniként kezelték. Ugyanakkor abban mindenképpen hibázott, hogy nem építette fel magát edzőként. Hirtelen vágott bele az edzősködésbe. De ott, akkor, 1990 elején a Vasas hívta. És ennek a klubnak nem tudott nemet mondani.

Az utolsó mentsvárat Portugália jelenti a számára: a harmadosztályban szereplő Lorinhanense edzője lesz. Az 1993-94-es szezonban a másodosztályban szerepelnek. A keze alatt játszik Zsinka János és Batári Csaba. Mészáros 1994 júniusában hazatér, mert az egyesület tartozik neki.

A talajt vesztett Mészáros egyre kevesebbszer tűnik fel a magyar labdarúgópályákon. 1995 nyarán éppen ezért számára is örömteli a hír, hogy egykori portugál csapata, a Sporting Lisboa nyújt neki segítő kezet. Bubu a lisszaboni zöld-fehérek kapus- és segédedzője lesz. Onnan 10 hónap után szinte észrevétlenül tér vissza Soroksárra.

NB II és egy majdnem végzetes tragédia

Mészárosnak esélye nincs arra, hogy az NB I-ben edző legyen. Voltaképpen még mindig nem tudja senki, milyen képességű tréner. Szűkebb hazája, a Soroksár edzője lesz az NB II-ben. Nagy reményekkel vág bele a munkába. 1996. október 6-án, a Balatonfüreden elszenvedett vereség után bontanak vele szerződést. Ekkor felröppen, hogy

Japánba mehet kapusedzőnek, mert a portugál Carlos Queiroz is ott dolgozik a Verdy Kawasaky együttesénél.

Ez sem jön össze, így 1997 márciusának végén a Százhalombatta vezetőedzője lesz az NB II-ben. Onnan 1997 októberében rúgják ki.

Mészáros az edzőségről (1989)

"A magyar edzők sok mindent próbáltak már utánozni. Kezdve az angol stíluson át a hollandig, vagy a németig. Egyvalamire nem törekedett senki: a magyar stílusra. Én ezt szeretném. Nekem elhiheted: ilyen szellemes, ilyen improvizáló játékosok, mint a magyarok, sehol nincsenek a világon. Csak hiányzik belőlük a hit, a felszabadultság, az életkedv. Ezért nem tudnak megtanulni semmilyen stílust igazán."

1999 nyarán Mészáros az Egyesült Arab Emirátusok válogatottjának szakmai munkáját segíti. Ebben a minőségben tűnik fel Magyarországon, mert az arab csapat három héten át nálunk edzőtáborozik. Hogy ez a munka hogyan és miért ért véget, tisztázatlan, miként az is, hogy mi történt abban a majdnem végzetes pillanatban, amikor

2000 nyarán autóbalesetet szenved.

Sokáig élet és halál között lebeg. Az újságok azt írták, hogy strandpapucsban vezetett és az a gázpedál közé szorult, az autó így lett irányíthatatlan.

Mészáros Ferenc, a Vasas Sport Klub labdarúgója 1973-ban Forrás: MTI/Kovács Gyula

Mészáros ebből a betegségéből is felépült, de véglegesen magába fordul. A két évvel korábban politikai pályával is kacérkodó (az 1998-as parlamenti választáson a MIÉP színeiben képviselőjelöltként indult, majd Soroksár polgármestere szeretett volna lenni), de itt is sikertelen Mészáros teljesen eltemeti önmagát. Ekkor 50 éves. Egy évvel később, 2001 augusztusában így beszélt a Nemzeti Sportnak: „Nem akarom, hogy foglalkozzanak velem, nem akarom, hogy írjanak rólam."

A futball már egyáltalán nem érdekli.

Teljesen megkeseredett ember lett belőle a balesete után. Befelé fordul, eltűnik a nyilvánosság elől.

2017-ben a Nemzeti Sport még egy tétova kísérletet tett. A magyar válogatott Portugália ellen játszott vb-selejtezőt. A lap kíváncsi lett volna Mészáros véleményére. Nem nyilatkozott. A róla beszélő Izsó Ignác és Komjáti András is úgy szólt róla, hogy Bubu egykori csapattársaival sem áll szóba, a közös ünnepségekre nem jár el, a futball és az emberek nem érdeklik.

Mészáros Ferenc, a magára hagyott futballgeneráció egyik utolsó mohikánja véglegesen magára maradt. 2020. április 11-én 70 éves lett. Isten éltesse sokáig.

A Sporting Lisszabon videós összeállítása Mészáros Ferencről:

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.

Mindent egy helyen az Eb-ről