Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Belebetegszenek a focisták a bajnokságok leállításába

Colombia vs Chile, partido amistoso 2019
******COBERTURA ESPECIAL, DISPONIBLE SOLO PARA CLIENTES ESPECIALMENTE ABONADOS******* Futbol, Colombia vs Chile. Partido amistoso 2019. El jugador de la seleccion chilena Cesar Pinares espera para patear un tiro de esquina durante el partido amistoso contra Colombiana disputado en el estadio Jose Rico Perez de Alicante, Espana. 12/10/2019 Andres Pina/Photosport Football, Colombia vs Chile. Friendly match 2019. Chile's player Cesar Pinares waits to kick a cornerkick during the friendly match against Colombia held at the Jose Rico Perez stadium in Alicante, Spain. 12/10/2019 Andres Pina/Photosport
Vágólapra másolva!
A hivatásos futballistákat tömörítő nemzetközi szervezet, a FIFPro felmérése szerint az elmúlt hónapokban megduplázódott a depresszióra és szorongásra panaszkodó focisták száma.

A FIFPro március 22. és április 14. között 16 országban összesen 1602 játékost kérdezett meg arról, hogy mentálisan milyen állapotban vannak, hogy viselik a bajnokságok koronavírus-járvány miatti leállítását. A számok pedig igazán elgondolkodtatóak: a 468 női futballista 22, míg az 1134 férfi játékos 13 százaléka számolt be depresszióról vagy szorongásról. Ez az arány egy december-januárban, kisebb mintán elvégzett felmérésé során a nőknél 11, míg a férfiaknál 6 százalék volt.

Ezek oka leggyakrabban az anyagi bizonytalanság, valamint a szerződések körüli, ugyancsak bizonytalan helyzet. Előbbi elsősorban persze az alacsonyabb osztályban szereplő, kevésbé jól fizetett játékosokra érvényes.

"Hirtelen számos fiatal férfi és női sportoló kényszerült elszigetelődni a külvilágtól, felfüggesztve a munkájukat, és komoly kétségek elé nézve a jövőjükkel kapcsolatban. Vannak köztük, akiknek nincsenek megfelelő eszközeik, hogy kényelmesen átvézeljék ezeket a hónapokat. Őket arra bíztatjuk, hogy kérjenek segítséget olyan személyektől, akikben megbíznak, vagy egy profi mentál higiénés szakembertől" – mondta Dr. Vincent Gouttenbarge, a FIFPro vezető orvosa.

Címlapi kép: Cesar Pinares készül szögletrúgáshoz egy 2019-ben, a spanyolországi Alicantéban rendzett Chile–Kolumbia felkészülési mérkőzésen (Andres Pina/Photosport)

Mindent egy helyen az Eb-ről