Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gulácsi csapata hazai pályán is legyőzte a Tottenhamet és nyolc közé jutott a BL-ben

RB Leipzig - Tottenham Hotspur Sports soccer CHAMPIONS LEAGUE
10 March 2020, Saxony, Leipzig: Football: Champions League, knockout round, round of 16, second leg: RB Leipzig - Tottenham Hotspur in the Red Bull Arena. Leipzig's Marcel Sabitzer (M) cheers after his goal for 1-0. Timo Werner is running on the right. Photo: Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Kedden este az RB Leipzig-Tottanham és a Valencia-Atalanta párharcok visszavágóival folytatódtak a Bajnokok Ligája idei küzdelmei. Gulácsi Péter csapata idegenbeli sikere után hazai pályán is legyőzte a londoniakat, az olaszok pedig szintén kettős sikerrel, Ilicic vezérletével jutottak a legjobb nyolc közé.

A lipcsiek kezdőtizenegye természetesen Gulácsi Péter nevével kezdődött

- nem is volt oka a változtatásra Julian Nagelsmannak, hiszen a magyar válogatott kapusa csapata legjobbja volt a londoni mérkőzésen, amely Werner 11-esével a vendégek 1-0-s sikerével zárult.

A második meccset is a német alakulat kezdte jobban, olyannyira,

hogy a 10. percben hatalmas lépést tett a továbbjutás felé:

Werner lövése Dierről visszapattant a támadó elé, aki a második hullámban érkező Sabitzerhez passzolt, az osztrák középpályás pedig 18-ról kilőtte a hosszú sarkot - igaz, a találatban Hugo Lloris is benne volt.

Nem sokkal később Angelino nagyszerű centerezése után Werner is bevette a francia világbajnok kapuját, les miatt azonban a játékvezető nem adta meg a gólt. Két perc sem telt el, akkor viszont már semmi és senki nem mentette meg a Tottenhamet: ezúttal is

Angelino futott el a balszélen és adott középre remekül, Sabitzer pedig fejjel duplázta meg saját és csapata góljainak számát.

A félidő második felében Timo Werner volt a legaktívabb, több lövéssel is próbálkozott, de vagy nem talált kaput, vagy Lloris védte a próbálkozásait.

Marcel Sabitzer vezérletével az RB Leipzig már az első félidőben eldöntötte a továbbjutást a Tottenham ellen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hendrik Schmidt

Gulácsinak a 41. percben kellett először védenie, ekkor Giovani Lo Celso vette célba a kapuját, de a magyar kapus nagyot vetődve hárított.

Az utolsó lehetőség Patrik Schick előtt adódott, akire a menteni igyekvő angol védők lőtték rá a a labdát, Lloris azonban bravúros reflexszel még leért az alsó sarokra.

A második félidő eleje egy sajnálatos sérülésről maradt emlékezetes: Laimer és Sessegnon párharcából a labda az

éppen csapattársa segítségére siető Mukiele arcába pattant, a hazaiak védője elveszítette az eszméletét,

hordágyon kellett levinni, Adams érkezett a helyére. A Lipcse magabiztosan őrizte a labdát és összesítésben háromgólos előnyét is, a Spurs pedig legjobb támadói, Szon, Kane és Bergwijn nélkül gyakorlatilag veszélytelen volt előre. Az első említésre méltó helyzetre egészen a 74. percig kellett várni, ekkor

Lucas Moura passzolt a 16-oson belül Dele Allihoz, az angol támadó azonban eltörte a labdát, így Gulácsi könyedén hárított.

Gulácsi Péternek nem volt sok dolga a Tottenham elleni BL-visszavágón - azt a keveset pedig nagyszerűen látta el Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

Az utolsó negyedórára sem változott a játék képe, José Mourinho csapata csak erőlködött, aminek végül, ahogy a mondás is tartja, nyögés lett a vége: a duplázó Sabitzert váltó

Emil Forsberg szinte első labdaérintéséből megadta a kegyelemdöfést

az előző kiírásban BL-döntőt játszó Tottenhamnek.

A hosszabbításban Gulácsi még egy távoli Gedson Fernandes löketet hatástalanított, így 4-0-s összesítéssel az RB Leipzig gyakorlatilag kiütötta a Spurst a további küzdelmektől, és tovább írja BL-történelmét.

Ilicic egyedül intézte el a Valenciát

Valenciában a koronavírus-járvány terjedése miatt a spanyol csapat zárt kapuk mögött fogadta az Atalantát. Kisebbfajta csodára lett volna szüksége Albert Celades csapatának, hiszen az első meccset három héttel ezelőtt 4-1-re elveszítette - ehhez képest a visszavágón is korán bajba került:

Diakhaby rúgta fel a 16-oson belül Ilicicet, a jogos 11-est pedig a sértett higgadtan lőtte a kapu közepébe.

Rodrigo a 10. percben szépíthetett volna, de Sportiello bravúrral hárított. A foyltatásban is maradt támadásban a Valencia, amelnyek a 21. percben lett meg az eredménye:

egy nagy védelmi hiba után Gameiro egyenlített.

Ezt követően inkább a szabálytalan megmozdulásokról és a durva belépőkről szólt a játérkész, mintsem a bravúros technikai megoldásokról és a látványos helyzetekről.

A Valencia és Diakhaby kálváriája azonban nem ért véget a szünet előtt, a francia hátvéd a 16-oson belül ért kézzel a labdába, videózás után pedig a második büntetőt is befújták ellene.

Ezúttal is Ilicic vállalta a 11-est, amelyet ezúttal is rendkívül magabiztosan értékesített, így

2-1-es állásnál mehettek pihenőre a csapatok.

Ilicic az első 45 percben két büntetőt is értékesített a Valencia elleni BL-visszavágón Forrás: AFP/-

A második játékrészt nagyszerűen kezdre a Valencia, amelynek egy félidő alatt öt gólt kellett szereznie a továbbjutáshoz.

Az elsőt az 51. percben sikerült, Gameiro Torres pontos beadását fejelte védhetetlenül a vendégek kapujába.

A francia csatár nem sokkal később még inkább visszahozhatta volna a hazai reményeket, ígéretes helyzetben azonban önző volt és kiszorított helyzetből az oldalhálóba lőtt, ahelyett, hogy a középen üresen érkező Gayának passzolt volna. A 68. percben viszont már megvolt a vezetés a hazaiaknak:

Ferran Torres emelte át húsz méterről a kapujából rosszul kifutó Sportiellót.

Mielőtt azonban a Valencia játékosai túlságosan beleélhették volna magukat a dolgokban,

Ilicic egy szép kontra végén harmadik gólját is megszerezte,

végleg pontot téve a lényegi kérdésekre.

3-3 után érezhetően a hazaiak is feladták,

Ilicic azonban nem tudott leállni, a 82. percben egy végletekig kijátszott olasz támadás végén megint rá jött ki a figura,

a szlovén pedig ezen az estén nem tudott hibázni.

A vége tehát 4-3-as vendéggyőzelem, az Atalanta így 8-4-es összesítéssel búcsúztatta a spanyol csapatot, és várhatja a negyeddöntő sorsolását fennállása során első alkalommal.

Mindent egy helyen az Eb-ről