Vágólapra másolva!
A magyar kispályás fociválogatott 0-0-s rendes játékidő és hosszabbítás után büntetőkkel kapott ki Románia ellen az ausztráliai Perthben zajló minifutball-világbajnokság bronzmérkőzésén, pénteken. Nagy Lajos csapata így a 4. helyen zárt a vb-n, amely így is a válogatott eddigi legjobb szereplése. 

Munkatársunk helyszíni jelentése Perthből, Ausztráliából.

Nagy Lajos szövetségi kapitány a találkozót megelőző taktikai értekezleten felolvasta egy Perth-ben élő magyar anya üzenetét. Ebben a hölgy megköszönte a csapatnak, hogy az egész vb alatt ekkora szívvel küzdöttek, amelyből hatalmas erőt tud majd meríteni a két fia, akik fociznak, és a szakemberek szerint tehetségesek is. Emellett két videót is lejátszott a kapitány, az egyik a hitről és küzdeni tudásról szólt, a másodikban pedig a focisták a családtagjaik, párjaik, barátaik szavaiból meríthettek erőt a meccsre.

Az összecsapás előtt pedig természetesen ismét felcsendült a magyar himnusz, amelyet a játékosok ezúttal is a szurkolókkal a hátuk mögött énekelhettek.

Már az első percek hatalmas csatát hoztak, az első kaput találó lövésre pedig a 2. percig kellett várni, amikor Ioan Popa próbálkozását védte Tajti Bence. A 4. percben az első magyar lövés kapu mellé szállt, Fritz Attila tévesztett célt.

A folytatásban is meg kellett harcolni minden labdáért, igazán komoly lehetőséget egyik csapat sem tudott kialakítani.

A 8. percben ismét Popa került helyzetbe, de a lapos lövéssel sem tudta megzavarni Tajtit, aki szépen védett lábbal. Pillanatokkal később Razvan Radu tekert, de a bal sarokba tartó labdát is kiütötte a magyar kapus. A 11. percben ismét a románok lőttek kapura, de Razvan-Alexandru Plopeanu lövését is kapu fölé tolta Tajti.

Sós Márkó veszélyesen játszott az első félidőben Forrás: Origo

A románok lőttek mindenhonnan, de Tajti elképesztő formában védett, így a magyar válogatott tartotta a gólnélküli döntetlent. A 15. percben egy magyar szabadrúgás-kombináció végén Sós Márkó lőtt távolról kapu mellé, majd nem sokkal később újra próbálkozhatott, de ez sem ment be. A 16. percben a románok is megszerezhették volna a vezetést, de Stelian Stancu 8 méterről kapu mellé bombázott. A 18. percben maradt ki a meccs addigi legnagyobb helyzete,

Razvan Radu 7 méterről leadott lövését Tajti tolta kapufára. A 20. percben Tajti újabb védése után Ladányi Dávid indult meg, lefutotta a védőjét, majd hét méterről a bal kapufát találta el.

Egy perccel később Sós ezúttal szabadrúgásból veszélyeztetett, de a labda kapu fölé szállt.

A 23. percben ismét magyar szabadrúgás jelentett veszélyt, de Barabás Miklós is kapu fölé lőtt Sós jól előkészített labdája után. A hátralévő időben sem esett már gól, így 0-0-s döntetlennel vonultak pihenőre a csapatok.

A második félidő elején Suscsák Máté került ziccerbe, de a lövését elképesztő bravúrral védte Klein László.

A folytatásban visszaállt a korábban látott játék, a magyar válogatott a biztos védekezésből próbált veszélyes kontrákat vezetni. Az egyik ilyen végén, a 32. percben ismét Suscsák lőtt 8 méterről, de a román kapus ismét hatalmasat védett.

A 35. percben Suscsák szabadrúgásból is veszélyeztetett, de a kapujából kiugró Klein ezt is védte.

Egy perccel később könnnyen befújt büntetőhöz jutottak a románok, amelyet hosszas reklamálás végén Stelien Stancu végzett el, de Tajti érezte az irányt, és hárítani tudott.

Nagy csatát hozott a román-magyar meccs Forrás: Origo

A 40. percben Sós szabadrúgása után Barabás lövését blokkolták, majd Klein rúgta el a labdát az érkező Barabás elől. A 42. percben jó helyzetből jöhetett szabadrúgással a magyar válogatott, de Sós lepasszolta a labdát, a román védő odaért, így nem lett belőle lövés.

A 44. percben hatalmas magyar lehetőség maradt ki, Suscsák közeli fejesét védte Klein lábbal.

A 46. percben Andrei Carstea lövése okozott veszélyt, de Tajti ezúttal is a helyén volt. A hátralévő időben már egyik csapat sem mert igazán kockáztatni, egy-egy kapura lövés volt még, de gól nem esett a rendes játékidőben, így jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás első percei nem hoztak nagy lehetőséget egyik oldalon sem. Az 53. perc azonban már igen,

Suscsák újabb nagy lehetősége sem ment be, pedig jól lőtte el a labdát, de Klein megint bravúrral hárított.

Másodpercekkel később Ionut Alecu is lőtt, de szerencsére kapu mellé. Az 55. percben Ladányi egy távoli emeléssel próbálta meglepni a román kapust, de a próbálkozás kapu fölé szállt, majd Ionut Chirica lövését védte bravúrral Tajti.

A hosszabbítás második részének az elejét megnyomták a románok, de Radu újabb lövését is védte Tajti, pedig nem sokat láthatott belőle. A magyar válogatott viszont kiválóan védekezett, és várt az esélyre. Az 59. percben Ungur lőtt kapu fölé, így már csak pillanatok voltak hátra.

Gól pedig nem esett, így jöhettek a büntetők.

A románok kezdtek, az első büntetőt Mirea Ungur lőtte be a bal alsóba. Magyar részról Fritz Attila jött, de Klein védett. A második román büntetőt Razvan Plopleanu értékesítette. Sós Bence nagyon magabiztos volt magyar részről. Ionut Alecu belőtte a büntetőjét, így Románia lett a bronzérmes.

WMF világbajnokság, Perth, Ausztrália, bronzmérkőzés: Magyarország-Románia 0-0 - büntetők után 1-3