Vágólapra másolva!
Az 1913-ban alapított vajdasági Topolya SC történelme során először szerepel a szerb Szuperligában, ám ez nem látszik a magyar gyökerekkel rendelkező csapat teljesítményén. A délvidéki klub ugyanis abszolút újoncként veretlenül menetel, és csak a rosszabb gólkülönbségének köszönhetően áll a második helyen öt fordulót követően. Mindezt ráadásul úgy, hogy a zentai albérletben játssza a hazai meccseit, mivel új stadiont kap, amely a tervek szerint 2020-ra készül el. De mi köze a klubnak az Ajax sztárjához, Dusan Tadichoz? Kiderül, ha elolvassák a most következő cikket.

Topolyai történelem

Az első topolyai focicsapatot 1912-ben alapították, viszont

hivatalosan 1913-tól kezdte meg működését

Topolyai Sport Club (TSC) néven, így a klub ehhez az időponthoz köti a megalakulásának az időpontját. Ezt követően 1920-ig az egyesület Magyarország alsóbb osztályaiban, majd miután Bácska átkerült a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságba, 1941-ig a délszlávok államának bajnokságában szerepelt, de az élvonalba nem sikerült feljutnia. A második világháborúban Bácska visszakerült Magyarországhoz, így a Magyar Nemzeti Bajnokság déli területi alsóbb osztályaiban indult. A második világháború után megint Jugoszláviában versenyzett a klub, amely a harmadik évezredet megelőzően a hetvenes évek végén érte el a legszebb sikereit, amikor zsinórban háromszor dobogós helyezést ért el a harmadosztályban, 1980-ban pedig feljutott a másodosztályba.

A kétezres évek eleje nem indult jól a klub számára, amely

2003-ban a pénzügyi nehézségek miatt csaknem megszűnt.

A felnőtt együttes két évig nem indult a bajnokságban, csak az ifjúsági csapat szerepelt. 2005-ben egyesült az FK Bajsával, és FK Topolya néven szerepelt a negyedosztályban. 2007-ben sikerült is az első helyen végeznie, de a harmadosztályú indulási joggal akkor még nem élt, ezt később, 2011-ben harcolta ki újra. 2013 őszén, megalakulásának centenáriumában felvette az eredeti nevét, a Topolyai Sport Clubot.

A klub a 2018-2019-es szezonban érte el a története legnagyobb sikerét, miután megnyerte a Prva Ligát és feljutott az élvonalba.

Veretlenül menetel a Topolya a szerb élvonalban Forrás: Topolya SC/Facebook

Pedig nem úgy indult a másodosztály, ahogy azt Topolyán elképzelték, a csapat döntetlenekkel és vereségekkel kezdte az idényt. A 6. fordulóban az Indjija ellen még 4-0-s vereséget szenvedett a TSC, onnan viszont 31 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot produkálva sikerült a klub történelmének legnagyobb sikerét elérni, azaz kiharcolni a feljutást a szerb Szuperligába. A bajnokavatón az egyébként vajdasági származású Dér Heni (is) szórakoztatta a közönséget, aki a már jól ismert Nélküled című dalt is elénekelte.

Sztárfocisták, akik Topolyáról indultak

A csapat történetében több nemzetközi szinten is ismert játékos megfordult, akik főleg utánpótláskorukban tartoztak a klub kötelékébe, innen indult a labdarúgó karrierjük.

Dusan Tadic (balra) a BL-elődöntős Ajax egyik kulcsembere Forrás: AFP/Olaf Kraak

A legnagyobb név talán az összes labdarúgó közül Dusan Tadicé.

Az Ajax 64-szeres válogatott támadója is Topolyáról indult, ott született. Később a Vojvodina, a holland Groningen és Twente, illetve a Premier League-ben szereplő Southampton együttesében is megfordult. A Bajnokok Ligája előző kiírásának nyolcaddöntőben fantasztikus gólt lőtt és két gólpasszt adott a Bernabéuban a Real Madrid ellen.

Végül a Tottenham elleni drámai elődöntő jelentette az csapata, az Ajax számára a végállomást.

A 38 éves, a labdarúgó-pályagutását már befejező Nikola Zigic is topolyai születésű,

a klub utánpótlásából indulva végül 43-szor a szerb válogatottban, míg 13-szor Szebia és Montenegró nemzeti csapatában is pályára lépett, összesen 20 gólt szerzett. Többek között megfordult a Racing Santanderben, a Valenciában és a Birmingham Cityben is. Angliában Ligakupát nyert, míg Spanyolországban a Királykupát emelhette a magasba.

A két szupersztár mellett is akadtak olyan játékosok a TSC történetében, akiknek a neve talán kevesebbet mond, de bemutatkozhattak nemzetük válogatottjában, például Savo Pavicevic, Andrija Kaluderovic, Slobodan Batricevic, Nikica Klincarski vagy éppen Zlatko Krmpotic.

Könyves Norbert Topolyáról került az MTK-hoz. A képen még a régi Puskás Ferenc Stadionban ünnepli a gólját Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A jelenleg a Paksi FC-ben játszó Könyves Norbertről is kevesen tudják, hogy a város szülöttje.

2005 és 2008 között játszott a topolyai focicsapatban, mielőtt 2009. február 1-jén az MTK Budapesthez igazolt. Később megfordult a Paksban, a Vasasban és a DVSC-ben, idén télen került vissza az atomvárosba. Összesen már 222 magyar bajnokin lépett pályára a 30 éves játékos.

Megtámadták a topolyai szurkolókat

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak. Két szurkolót fejsérülésekkel az újvidéki sürgősségire szállítottak, ahol ellátták őket. A temerini támadás során egy személyautóban is anyagi károk keletkeztek.A klub a közleményében kiemelte, hogy TSC mindig a fair play szabályait hirdeti és azok szerint cselekszik, így szigorúan elítéli az erőszakot, amelyre a szurkolói szenvedély sem lehet magyarázat. Felszólítja az illetékes hatóságokat, hogy a lehető legrövidebb időn belül kerítsék kézre és vonják felelősségre az elkövetőket.

Délvidék egyetlen szervezett, magyar szurkolótábora egyébként a Blue Betyars (Kék Betyárok).

Hamarosan elkészül az új stadion

A TSC a másodosztályban végig a zentai stadionban játszotta a meccseit, így nem volt meglepő, hogy erre a helyszínre esett a választás az élvonalban is, mivel

a klub új stadionja csak 2020-ra készül el.

Zsemberi János, a topolyai TSC Labdarúgóklub elnöke idén áprilisában úgy nyilatkozott a Pannon RTV beszámolója szerint, hogy egy év múlva tényleg kész lehet az új városi stadion, ami a régi helyén épül majd fel.

Zentán fogadja az elelnfeleit a Toplya SC Forrás: Topolya SC/Facebook

Amit érdemes tudni az új létesítményről, hogy a tervek szerint több mint négyezer férőhelyes lelátóval, fűthető és modern pályával rendelkezik majd.

Topolyán az utánpótlásra is nagy hangsúlyt fektetnek.

A TSC Labdarúgó Akadémia, a hozzá tartozó épületkomplexum, a kollégiumi résszel, segédpályákkal, edzőtermekkel, étkezdével és egyéb kiegészítőkkel együtt a magyar kormánynak a Magyar Labdarúgó Szövetségen (MLSZ) keresztül nyújtott támogatásából épült fel. A beruházást az MLSZ 9,5 millió euróval (valamivel több mint 3 milliárd forinttal) támogatta.

Csapatként erős az újonc

A TSC keretét mindössze 4,8 millió euróra becsüli

az átigazolásokkal foglalkozó oldal, a Transfermakt. Csak összehasonlításképpen a magyar bajnok Ferencváros jelenlegi játékosainak összege több mint 20 millió eurót ér. A 16 csapatos szerb Szuperligában egyébként csak három olyan együttes van, amelynek a keretét kevesebbre értékelik, az FK Javor-Matis Ivanjicaáét, az FK Radnik Surdulicáét és FK Rad Belgradét.

A keret legértékesebb játékosa a maga 500 ezer eurójával Borko Duronjic,

aki többszörös szerb utánpótlás-válogatott játékos, ám a 21 éves szélső még a felnőtt nemzeti csapatban nem mutatkozhatott be. A csapatban több vajdasági játékos is van, többek között Varga Borisz és Sinkovits Dávid, míg Antal Barna például Csíkszeredáról érkezett.

A TSC a szerb élvonal meglepetéscsapata Forrás: Topolya SC/Facebook

A csapat edzője a vajdasági Zomborban született Szabó Zoltán,

aki a játékos pályafutása alatt egy évet (2002-2003) a Zalaegerszeg együttesében is megfordult, de Dél-Koreában is focizott az élvonalban. Ami az edzői pályafutását illeti,

dolgozott Kecskeméten Szivics Tomiszlav segítőjeként,

de a klub beszámolója szerint a Videotonnál is megfordult, a 2012-2013-as szezonban Paulo Sousa és Jose Gomes munkatársa volt. A Topolyát 2018 nyarától vezeti, ez eddigi 42 meccsén egészen elképesztő, 2,43-as pontátlagot produkált.

Csoda az élvonalban

A TSC-nél a bennmaradást és a fiatalok beépítését tűzték ki célul az élvonalban,

ehhez képest öt mérkőzést követően csak a rosszabb gólkülönbségének köszönhetően áll a második helyen a csapat, négy győzelemmel és egy döntetlennel a Vojvodina mögött.

Az észak-bácskai labdarúgás hősei az FK Vozdovac elleni idegenbeli sikerrel (1-2) kezdték a bajnokságot. A meccsen Sasa Tomanovic találatával szerzett vezetést a Topolya, és bár egyenlített a hazai csapat, a 75. percben Vladimir Siladi eldöntötte a meccset.

A 2. fordulóban Zentán jött az újabb siker, ezúttal

a Mladost ellen nyert 5-1-re Szabó Zoltán csapata.

A mérkőzés krónikájához azért hozzá tartozik, hogy a vendégegyüttes már a 8. perctől emberhátrányban játszott Milos Satara kiállítása miatt. A Topolyában öt különböző játékos is betalált, és még Vladimir Siladi kihagyott büntetője is belefért.

A 3. körben jött egy

újabb idegenbeli győzelem (1-2), egy hihetetlenül izgalmas mérkőzésen

a szabadkai Spartak Zlatibor Voda ellen. A Topolya már a 3. percben vezetést szerzett Nenad Lukic révén, majd a másik oldalon a kihagyott tizenegyes után Nemanja Obradovic javított. Még az első félidőben kiállították Varga Boriszt, de a második játékrészben már csak Dejan Milicevic találata után a TSC volt eredményes, amely így továbbra is hibátlan maradt.

A következő fordulóban ismét Zentán lépett pályára a Topolya, amely ellen

a Cukarickinek sem volt ellenszere. Ezúttal kapott gól nélkül, 1-0-ra nyert Dejan Milicevic góljával

a hazai együttes. Ez pedig az jelentette, hogy négy kört követően is hibátlanul állt az élvonalban.

Szabó Zoltán csapata az 5. fordulóban az éllovas, és ugyancsak százszázalékos Vojvodina otthonában lépett pályára. Sokáig úgy nézett ki, hogy hatalmas meglepetésre továbbra is hibátlan maradt a TSC, de a hazai együttes

kétgólos hátrányból felállva, a 96. percben szerzett góllal egyenlíteni tudott.

Az újonc Topolya győzelmi sorozata ugyan megszakadt, de továbbra is veretlen, a következő körben pedig a második ligából jól ismert FK Indija látogat Zentára.

A Topolya öt fordulót követően tehát azonos pontszámmal, rosszabb gólkülönbséggel áll a második helyen a Vojvodina mögött, méghozzá

olyan nagynevű csapatokat megelőzve, mint a Crvena zvezda, vagy éppen a Partizan Beograd.

És ez még akkor is igaz, ha mindkét említett együttes egy mérkőzéssel kevesebbet játszott – előbbi előzhet, utóbbi beérheti pontszámban a TSC-t. A szlovák élvonalbeli bajnokságban szereplő DAC és a román első ligában játszó Sepsi után tehát egy újabb magyar gyökerekkel rendelkező klubnak szoríthatunk. Az eredményeket elnézve pedig nem kell attól izgulnunk, hogy csak egy évre vett jegyet a délvidéki klub a legmagasabb osztályba.