Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Sztárcsapatok, óriási meccsek az Európa-ligában

fbl Horizontal
Manchester United's French midfielder Paul Pogba (C) attempts to control the ball during the English Premier League football match between Wolverhampton Wanderers and Manchester United at the Molineux stadium in Wolverhampton, central England on August 19, 2019. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Szeptember 19-én huszonnégy mérkőzéssel megkezdődik az Európa-liga 2019-2020-as idénye. A magyar szurkolók elsősorban az Espanyol–Ferencváros mérkőzést várják, de már ezen a napon is rendeznek rangadót, ahogy érdemes egy kicsit előre lapozni a naptárban is, és szétnézni, hogy milyen remek meccsek vannak készülőben.

Az elmúlt években alaposan megnőtt a második számú kupasorozat presztizse. Elég csak arra gondolnunk, hogy a tavalyi Chelsea–Arsenal döntő BL-döntőnek is elment volna. Vannak a jelzőt valóban kiérdemlő sztárcsapatok, és vannak olyan csapatok, amelyek alaposan megnehezíthetik ezeknek a gárdáknak a dolgát.

12 csoportban 48 csapat várja a rajtot Forrás: AFP/Valery Hache

Lássuk, hát melyik csapatok színre lépését, és melyik meccseket várjuk mi a legjobban.

A csoport

A Sevilla nem panaszkodhat a sorsolásra, hiszen a sorozat abszolút rekordere, az ötszörös győztes spanyol csapat várhatóan könnyedén fog elbánni a görög APOEL-lel, az azeri Qarabaggal és a luxemburgi Dudelange-zsal is. Mi főleg arra leszünk kíváncsiak, mire mennek a kicsik a nagy ellen, különösen pedig, hogy a korábbi Fradi-edző, Thomas Doll által irányított APOEL meg tudja-e tréfálni a Sevillát?

Thomas Doll (jobbra) csapat az Ajax után a Sevilla életét is megkeserítheti Forrás: AFP/Olaf Kraak

B csoport

A Kádár Tamást foglalkoztató Dinamo Kijev a csoport kiemeltje, de szerintünk a dán Köbenhavn és a svéd Malmö északi dupla meccse lesz a csoport igazi csatája. Az első felvonására a második játéknapon (október 3.) Malmöben, a visszavágóra pedig majd az utolsó körben (december 12.) kerül sor Koppenhágában.

C csoport

Ugyan csak a harmadik kalapból húzták, de a La Liga előző kiírásának ötödik helyén végző Getafe simán megelőzheti a Basel, Krasznodar, Trabzonspor triót.

A La Ligában már megtanulták komolyan venni a Getafe csapatát - most Európán a sor Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

D csoport

Az előd sorozat, az UEFA-kupa 1978-as győztese, valamint a BEK 1988-as bajnoka, a holland PSV-nek nincsenek ismert sztárjai, az Ajaxnak sem voltak az előző BL-kiírás elején, a végére meg lettek. Ugyanerre képes lehet a holland klub is, amely a hasonló cipőben járó lisszaboni Sportinggal vívhat majd két jó meccset (szeptember 19., Eindhoven és november 28., Lisszabon).

E csoport

Itt két igazi sztárcsapatot találunk: a skót bajnoki címet szinte hitbizománynak tekintő Celtic, és az olasz Lazio két meccse igazi csúcsrangadó lesz, a két fanatikus szurkolótábor miatt is.

Az, hogy október 24-én telt ház lesz a Celtic Parkban, nem is kérdés,

de valami azt súgja, hogy az olasz drukkerek sem sok üres széket hagynak majd november 7-én a római Stadio Olimpicóban.

F csoport

Ugyanaz a helyzet, mint egy bekezdéssel föntebb: az Arsenal és az Eintracht Frankfurt kiemelkedik a csoportból, amelyikben a belga Standard Liége és a portugál Vitória Guimares kapott helyet.

Európa egyik legjobb szurkolótábora áll az Eintracht Frankfurt mögött Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Elmar Kremser/Sven Simon

Az előző kiírásban mindkét csapat elődöntőbe jutott, azonban míg a londoniak odaértek a döntőbe, a németek egy tizenegyespárbaj után búcsúztak a Chelsea ellen. Az Eintrachtot a nyáron elhagyta Luka Jovics (Real Madrid) és Sébastien Haller (West Ham), míg az Arsenal nem gyengült. Izgatottan várjuk két meccsüket, az elsőt rögtön szeptember 19-én (Frankfurtban), majd jöhet a visszavágó november 28-án, Londonban.

G csoport

Jó nevű csapatokban itt sincs hiány,

a portugál FC Porto, a holland Feyenoord, és a sok hányattatás után lassan magára táló skót Rangers is játszott már a Bajnokok Ligájában. Ez a csoport messze van olyan erős, mint a BL-ben a Zenit, Benfica, Lyon, Lipcse csoport.

Az is érdekes lesz, hogy mindhárom csapatot egy-egy kiváló korábbi futballista irányítja: a skótokat Steven Gerard, a hollandokat Jaap Stam, míg a portugálokat Sergio Conceicao.

H csoport

A Fradi csoportját már kielemeztük, persze, hogy feszült figyelemmel követjük majd a magyar bajnok hat mérkőzését.

Real Madrid-sztárok és Real-verők is jönnek a Fradihoz az Európa-ligában

Péntek délután Monacóban elkészítették az Európa-liga csoportbeosztását. A magyar bajnok Ferencváros az orosz CSZKA Moszkvát, a spanyol Espanyolt és azt a bolgár Ludogorecet kapta, amelyet kiejtett a Bajnokok Ligája első selejtezőköréből. Nézzük meg közelebbről az ellenfeleket. A moszkvai katonacsapat hatszoros orosz bajnok, hétszeres kupagyőztes és hétszeres Szuperkupa-győztes.

I csoport

A Wolfsburg, Gent, St.-Étienne, Olekszandrija kvartettben nincs sztárcsapat, de lehet, hogy éppen ezért játszanak majd jó meccseket a nagyjából azonos súlycsoportban lévő együttesek.

J csoport

A Francesco Totti után már Daniel De Rossit is elveszítő AS Romának ezúttal be kell érnie az Európa-ligával, ahogy a 2016-17-es BL-szezon után a Borussia Mönchengladbachnak is. A két csapat óriási meccset játszhat egymással október 24-én (Róma) és a november 7-ién ('Gladbach).

K csoport

A szomszédsági viszony és Holman Dávid személye miatt szemünkat rajta tartjuk majd a Slovan Bratislaván, és a nagy múltú - az ötvenes években háromszoros bajnok, 1972-ben UEFA-kupa-ezüstérmes - Wolverhampton Wanderers pozsonyi vendégjátékára nagyon kíváncsiak vagyunk.

A sárga-feketében játszó Wolverhamptonra érdemes lesz figyelni Forrás: NurPhoto/Loris Roselli/NurPhoto/Loris Roselli

A portugál vezetőedző, Nuno Espirito Santo honfitársaival megrakott (hét portugál játékos van a keretben) csapata angol-ibériai hibrid focit játszik, ami jól működik, erről akár a playoffban búcsúztatott olasz Torino is tudna mesélni.

L csoport

Vártuk, hogy becsúszik egy másik sztárcsapat a Manchester United mellé, de az Asztana, a Partizan Beograd és az AZ Alkmaar érkezett.

Egyetlen csapatnak sem lesz itt könnyű dolga - kivéve persze a Partizant:

A Manchester Unitednak sem szabad félvállról vennie az ellenfeleket. Különösen Belgrádban várják majd nagy-nagyon - amolyan jóféle szerb - lelkesedéssel Ole-Gunnar Solskjaer csapatát, ahol egészen biztos, hogy a Crvena zvezda elleni két bajnoki mellett az év mérkőzéseként tekintenek a MU vendégjátékára.

Mindent egy helyen az Eb-ről