Vágólapra másolva!
Péntek délután Monacóban elkészítették az Európa-liga csoportbeosztását. A magyar bajnok Ferencváros az orosz CSZKA Moszkvát, a spanyol Espanyolt és azt a bolgár Ludogorecet kapta, amelyet kiejtett a Bajnokok Ligája első selejtezőköréből. Nézzük meg közelebbről az ellenfeleket.

CSZKA Moszkva

A moszkvai katonacsapat hatszoros orosz bajnok, hétszeres kupagyőztes és hétszeres Szuperkupa-győztes. Az előző szezonban azonban a Krasznodar mögött csak a negyedik helyen végzett a Premier Ligában, így lemaradt a Bajnokok Ligája-szereplésről. Az orosz sztárcsapat egy évvel ezelőtt egy BL-csoportba került a Real Madriddal, és hazai pályán 1-0-ra győzött, míg a Santiago Bernabéu Stadionban 3-0-ra verte a spanyol óriást, a csoportkör legnagyobb meglepetését szerezve.

A CSZKA Moszkva az előző BL-szezonban oda-vissza lefocizta a Real Madridot Forrás: Sputnik/Alexey Filippov

A csapat legnagyobb sztárja az orosz válogatott kapus, Igor Akinfejev. A 33 éves saját nevelésű játékost a 2000-es évek elején a világ egyik legnagyobb tehetségeként emlegették. Olyan sztárklubok versengtek érte, mint a Manchester United, vagy az FC Barcelona, így némileg meglepő, hogy a teljes pályafutását Moszkvában töltötte.

Akinfejev mellett érdemes megemlíteni a 21 éves középcsatár Fedor Csalovot, aki idén márciusban mutatkozott be a válogatottban, és a jelenleg futó szezonban már hét meccsen három gólt lőtt.

A Transfermarkt adatai szerint a moszkvai csapat értéke közel 136 millió euró, a keret legdrágább játékosa az orosz válogatott brazil születésű balhátvédje, Mário Fernandes, őt közel 30 millió euróra taksálják. A csapat edzője, a fehérorosz Viktor Goncsarenko, akit 2016 decemberében neveztek ki a CSZKA élére. 107 mérkőzésből 57-et megnyert, 23-szor döntetlent játszott, 26-szor pedig kikapott.

A két csapat 1994. szeptember 29-én emlékezetes mérkőzést játszott a KEK (Kupagyőztesek Európa Kupája) második fordulójában. Az oda-visszavágós párharc első fordulójában a zöld-fehérek 2-1-re kikaptak Moszkvában, a visszavágón azonban telt ház előtt ugyanilyen arányban győztek, majd egy idegőrlő, a hetedik párban eldőlő, 7-6-ra megnyert tizenegyespárbajban továbbjutottak.

Ludogorec Razgrad

A razgradi „sasok" tíz éve jutottak fel történetük során először a bolgár első osztályba, és az utóbbi nyolc évben egy gárda sem tudta megelőzni őket a bajnoki aranyért folyó versenyben. Komoly európai tapasztalat van a hátuk mögött, hiszen 2013-ban bejutottak az El legjobb tizenhat csapata közé, illetve az elmúlt öt évben kétszer szerepeltek a BL csoportkörében.

A bolgárok öt játékossal erősítettek idén nyáron.

Mavis Tchibota és Dan Biton az izraeli élvonalból érkeztek, a PSG-ben nevelkedett Jordan Ikokót pedig a Guingampból szerződtették. A szenegáli Stéphane Badji a Bursasportól érkezett, míg a portugál Jorginho a Saint-Étienne-ből tette át a székhelyét Razgradba. A Ludogorec Razgrad a BL 2014-15-ös kiírásában csoportkörös volt, ott 4 pontot szerzett és a Real Madrid, a Basel, valamint a Liverpool mögött negyedik, utolsó lett a B jelű négyesben. A 2016-17-es idényben szintén BL-csoportkörös volt, akkor 3 döntetlennel három pontot szerzett, és a harmadik helyen végzett az Arsenal és a Paris Saint-Germain mögött, a Basel előtt.

A Ferencváros nyáron már játszott két felejthetetlen meccset a bolgár csapattal Forrás: Csudai Sándor - Origo

A bolgár csapat az elmúlt két kiírásban az Európa-liga csoportkörében szerepelt. Tavaly a Vidi a BL-selejtező második fordulójában búcsúztatta a bolgár gárdát: az idegenbeli 0-0-s döntetlent követően a felcsúti visszavágón 1-0-ra győztek Pátkai Mátéék.

A Fradi az idei szezonban kétszer is legyőzte a bolgár csapatot. Júliusban, a Bajnokok Ligája selejtező első fordulójában 2-1-re nyert a Groupama Arénában, a razgradi meccsen pedig 3-2-es győzelmet aratott Szergej Rebrov csapata.

Espanyol

A La Liga kisebbik katalóniai csapata az FC Barcelona árnyékában élve is a spanyol labdarúgás történetének 6. legeredményesebb klubja. Igaz, ehhez az eredményességhez egyetlen bajnoki cím sem társul. Az Espanyol négyszeres Király-kupa-győztes, valamint hatszor nyerte meg a katalán kupát.

Keylor Navas érkezése előtt Diego Lopez első számú kapus volt a Real Madridban Forrás: AFP/Josep Lago

A csapat talán legismertebb játékosa a 37 éves kapus, Diego López, aki José Mourinho majd Carlo Ancelotti idejében a Real Madridban védett, és kiszorította a kapuból a klublegendát, Iker Casillast.

A keret legértékesebb játékosa Marc Roca. A 22 éves saját nevelésű középső védő piaci értékét 30 millió euróra becsülik. Fiatal kora ellenére már 82 meccset játszott az Espanyolban, és tagja volt az idén nyáron Európa-bajnokságot nyerő U21-es spanyol válogatottnak, mások mellett azzal a Dani Olmóval együtt, akiről nem lehetnek jó emlékeik a fradistáknak a Dinamo Zagreb elleni meccsekről.

Marc Roca alapember volt az Eb-győztes U21-es válogatottban Forrás: NurPhoto/Matteo Ciambelli

A csapat edzője a 47 éves David Gallego, aki idén nyáron ült le a kispadra. Korábban az Espanyol B csapatát irányította, bár 2018 áprilisa és májusa között megbízott vezetőedzőként öt meccs erejéig leülhetett a kispadra, akkor négy mérkőzést megnyert, egyet döntetlenre hozott. Az idei szezon azonban nem indult jól az edző és a csapat számára: a La Liga első fordulójában kétgólos vereséget szenvedtek a Sevillától, majd a következő meccsen 1-1-es döntetlenre végeztek az Alavés ellen.

A 48 együttest felvonultató csoportkörben az első fordulóra szeptember 19-én kerül sor, a hatodik, utolsó kört december 12-én rendezik.