Vágólapra másolva!
Ha visszatekintünk az elmúlt másfél hónap történéseire, akkor már csak egy kis lépést kell megtennie a Ferencvárosnak, ahhoz, hogy a szurkolók, a játékosok és a klubvezetők álma megvalósuljon, azaz újra egy európai kupa főtábláján szerepelhessen a zöld-fehér csapat. Csütörtökön este 20 órától a litván Suduva ellen 0-0-ról indul az Európa-liga playoffjának visszavágója.

Egy nyitott kérdés maradt a csütörtök esti budapesti meccs előtt: a Suduva először vagy a Ferencváros 15 év után újra?

A Fradi hét meccsen van túl a selejtezők során, hatot a Bajnokok Ligájában, egyet az Európa-ligában vívott Szergej Rebrov csapata. Ezek a következők voltak:

  • Ferencváros–Ludogorec 2–1
  • Ludogorec–Ferencváros 2–3
  • Ferencváros–Valletta FC 3–1
  • Valletta FC–Ferencváros 1–1
  • Dinamo Zagreb–Ferencváros 1–1
  • Ferencváros–Dinamo Zagreb 0–4
  • FK Suduva–Ferencváros 0–0

A sorozatban kétszeres bajnok Suduva sorozatban harmadik alkalommal áll a kapuban, de eddig nem sikerült belépnie rajta. Az égiek eddig úgy akarták, hogy zöld-fehér csapatok állítsák meg a marijampoléi klubot az Európa-liga playoffjában. Eddig a Ludogorec és a Celtic babrált ki velük, ha a Ferencváros is megteszi, akkor a zöld nem lesz a kedvenc színe a helyieknek.

A Fradira óriási harc vár csütörtökön Forrás: Csudai Sándor - Origo

Szűcs Lajos – Dragan Vukmir, Gyepes Gábor, Sorin Botis, Balog Zoltán – Rósa Dénes, Zováth János, Tőzsér Dániel, Lipcsei Péter – Robert Vágner, Marek Penksa.

Így állt fel a Ferencváros 2004 szeptemberében, amikor legutóbb csoportkörbe jutott a csapat, akkor az angol másodosztályú Millwall volt az ellenfél az UEFA Kupában. Cserként beállt még Sowunmi, Bajevski és a ma is a kerethez tartozó Leandro is László Csaba csapatába.

A nevekből is kiderül, nem tegnap volt az a meccs. 15 év hosszú idő, a Ferencváros azóta megjárta a másodosztályt is, majd Thomas Doll vezetésével ötször is hiába futott neki a sikeres nemzetközi szereplésnek a Fradi. A sors iróniája, hogy Doll most a ciprusi APOEL-t gyakorlatilag egy győzelemmel az Európa-liga főtáblájára tette, ahol akár a Ferencvárossal is összefuthat majd.

Szergej Rebrov szinte pontosan egy éve van a Ferencvárosnál, bajnoki aranyat nyert, valamint az eddigi hét nemzetközi kupameccsén három győzelem, három döntetlen, egy vereség a mérlege. Öt veretlen meccsel kezdett a BL-selejtezők során, amire még soha nem volt példa, de az biztos, a sikerekre nem sokan fognak emlékezni, ha nem sikerült átlépni a litván bajnokon.

Szergej Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az idegenbeli gólnélküli meccs jó alapot szolgáltathat a visszavágóra, csak azért maradhatott rossz érzés a szurkolókban, mert ez a 0-0 pontosan az az eredmény, amire a Suduva pályázott, így egyetlen, idegenben szerzett góllal akár le is zárhatja a párharcot. Minden esetleges litván gólra plusz eggyel kellene válaszolnia a Ferencvárosnak, tehát úgy kell támadni, hogy közben ne tudjon kontrázni az ellenfél.

A magyar bajnokcsapat ráadásul a múlt csütörtöki összecsapást követően vasárnap a bajnokságban, több kulcsjátékosát is nélkülözve a Puskás Akadémia vendégeként 4-1-es vereséget szenvedett, így duplán lehet hatalmas a teher a játékosokon.

„Teljes elánnal készülünk, hiszen az elmúlt 15 év legnagyobb meccse előtt állunk. Tudjuk, mekkora lehetőség ez a klubnak, a csapatnak és a szurkolóknak. Mindent megteszünk a győzelemért, ez a kötelességünk.

Az év legfontosabb mérkőzése vár ránk,

az El kapujában állunk, mindenkinek meg kell szakadni a pályán, a szívünket, lelkünket ki kell tenni. Harcot várok, mindegy, hogyan, de tovább kell jutnunk" – mondta Lovrencsics Gergő a nagy meccs előtt.

Lovrencsics Gergő Fotó: Polyák Attila - Origo

Szergej Rebrov, a csapat vezetőedzője szerint a Suduva ugyanazzal a taktikával lép majd pályára, mint a Maccabi ellen vagy éppen az első meccsen, nekik ez a taktika vált be eddig, semmi okuk a változtatásra.

„A Suduva erős csapat, nem véletlenül érnek el folyamatosan sikereket a selejtezők során, de magunkra kell koncentrálnunk, agresszívebbnek kell lennünk, mint Litvániában és még többet támadni. A játékosok közül mindenki erre a meccsre vár, mindenki motivált.

Egy ilyen sorsdöntő meccsnél nagyobb motivációra nem lehet szüksége senkinek. Az idegesség nem jó szó arra, amit érzek. Ugyanúgy, mint a játékosok, várom, hogy végre kezdődjön a mérkőzés, hogy ott legyünk a pályán" – mondta Szergej Rebrov.

A Suduva trénere, a kazah Vladimir Cheburin szerint az első meccset követően mindkét edző kielemezhette a meccset, szerinte jó meccs lesz a csütörtöki, mert itt már nem fog senki tartalékolni, mindent egy lapra kell feltenni a csoportkörért.

Ivan Kardum, a Suduva horvát kapusa elmondta, az esetleges tizenegyespárbajra is felkészültek, viszont honfitársaitól nem kért tanácsot, mert ő is látta a Fradi Dinamo elleni két meccsét, tudta, mennyire jó az ellenfél.

A Ferencváros-Suduva meccs csütörtök este 20.00 órakor kezdődik majd a Groupama Arénában.

A találkozót az olasz Marco Guida vezeti, aki 2016-ban a Midtjylland-Fehérvár Európa-liga-selejtezőn a magyar csapatból a 47. percben kiállította Paulo Viníciust. A székesfehérváriak emberhátrányban kiharcolták a hosszabbítást, végül azonban 2-1-es összesítéssel a dán csapat jutott tovább.

A Ferencváros-Suduva összecsapást az Origo élőben közvetíti.