1975: Zsebből kellett volna fizetnie, hogy közvetíthessen Máltáról

Bene Ferenc, haladás, Szombathely, 1978. augusztus 17.
Szombathely, 1978. augusztus 17. Bene Ferenc akció közben, az Újpesti Dózsa - Szombathelyi Haladás NB.I -es labdarúgó mérkőzésen. A mérkőzést az Újpesti Dózsa nyerte 3:2-re. MTI Fotó: Kovács Gyula
Vágólapra másolva!
A Ferencváros-La Valletta labdarúgó Bajnokok Ligája selejtező első meccsének tévéközvetítése alatt Székely Dávid azt mondta, jól haladnak a tárgyalások a máltai jogtulajdonossal, hogy a visszavágó is az M4 Sport képernyőjére kerüljön. Ekkor azonnal eszembe jutott egy 44 évvel ezelőtti történet, amikor ugyanennek a csapatnak a tulajdonosa nemes egyszerűséggel kivágta a stadionból a Magyar Rádió riporterét, Takáts Árpádot, aki nem közvetíthette a Valletta FC – Haladás Kupagyőztesek Európa Kupája mérkőzést. Most ezt a történetet idézzük fel.

1975-ben még ismeretlen fogalom volt a selejtező az európai labdarúgó kupákban. Bár a Haladás az Újpesti Dózsa ellen 3-2-re elvesztette a Magyar Népköztársasági Kupa döntőjét (a félidőben még a Szombathely vezetett),

a Dózsa bajnoki címe miatt indulhatott a második számú európai kupasorozatban, a KEK-ben.

Az első fordulóban a máltai kupagyőztes. FC Valletta került a szombathelyi csapat útjába.

Az első meccset 1975. szeptember 17-én rendezték meg Szombathelyen 18 ezer néző előtt. A Népsport helyszíni összefoglalójában a szombathelyi illetőségű Kiss Antal arról írt, hogy a szomszédos Ausztriából is sokan érkeztek meg a meccsre. A továbbjutást már ezen a mérkőzésen eldöntötte a Haladás, tekintettel arra, hogy 7-0-ra győzött.

A harmadik gólt az a Király Ferenc lőtte, akinek a fia, Király Gábor szintén a szombathelyi együttes legendája volt.

De ott volt a kezdőcsapatban Halmosi Zoltán és Kereki Zoltán is.

A Magyar Rádió sportosztálya annak rendje és módja szerint betervezte a visszavágó helyszíni közvetítését Máltáról. A feladatra a Vas megyei Merseváton született, de ízig-vérig győri kötődéssel is rendelkező Takáts Árpádot jelölték ki. Egy vidéki riporternek óriási megtiszteltetés volt, hogy nemzetközi kupameccset közvetíthetett egy olyan rádióban, amelyben akkor

a futballt Szepesi György, Novotny Zoltán, Szűcs Ferenc és Vass István Zoltán kommentálta.

Már az első mérkőzést is Takáts közvetítette, a lefújás előtt nem sokkal, 7-0-s vezetésnél a kezébe nyomták Urbán Lajos MÁV-vezérigazgató táviratát, amelyet Urbán elvtárs a meccs 3. percében adott fel – akkor szerezte meg a vezetést a Szombathely. A távirat három szóból állt:

Egyem a szíveteket. Aláírás: Urbán Lajos sk.

(A Haladás akkor még vasutascsapat volt.)

Bene Ferenc akció közben, az Újpesti Dózsa - Szombathelyi Haladás NB.I -es labdarúgó mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Gyula

Takáts egyfajta jutalomként kapta meg a meccset a budapesti főnökségtől. Külön érdekesség, hogy éppen ekkor indult meg a rendszeres repülőjárat Budapest és La Valletta között. Ezzel a MALÉV-géppel indult el a 100 fős küldöttség – mintegy 60 szurkoló utazott ki Máltára biztatni a csapatot. A Népsporttól Kiss Antal utazott (ez azért volt nagy szó, mert ugyanezen a kupaszerdán

a Bohemians Praha – Budapesti Honvéd UEFA Kupa-meccsről a sportújságot a Honvéd edzője, dr. Lakat Károly tudósította,

aki –miután csapata 2-1-re nyert a csehszlovák fővárosban – távbeszélőt ragadott és nekiállt lediktálni az anyagot.

Máltán rekkenő hőség és ekkor még szívélyes házigazdák fogadták a csapatot. Bejczi Imre, a Szombathelyi Húsipari Vállalat vezérigazgatója több szál csípős kolbászt osztott ki a máltaiaknak, akik sosem ettek még ehhez hasonló ételt. Az ekkor Máltán élő Guttmann Béla gardírozta a magyarokat, az edzőkirállyal ekkor készített hosszú rádióriportot Takáts.

Takáts Árpád, aki nem közvetíthetett La Vallettából Forrás: Lantos Gábor

Az első meglepetés akkor érte a magyarokat, amikor meglátták a stadiont.

Kiderült, hogy Máltán itt a fű sem nő meg, mert a hazaiak egy salakos pályára vitték a visszavágót.

A kezdési időponttal is akadtak gondok. A máltai csapat háromszor kérte az UEFA-t, hogy módosíthassa a találkozó időpontját, végül nem az akkor szokásos kupaszerdán, hanem egy nappal korábban, kedden játszották le a visszavágót. A kezdési időpont 16.37 lett, ennek okát a mai napig nem sikerült megfejteni.

Az 1975-76-os kupaszezon 1. fordulója

Bajnokcsapatok Európa Kupája: Újpesti Dózsa - FC Zürich 4-0 és 1-5. Továbbjutott az Újpest 5-5-el, idegenben lőtt több góllal.
Kupagyőztesek Európa Kupája: Haladás - Valletta 7-0 és 1-1. Továbbjutott a Haladás 8-1-es összesítéssel.
UEFA Kupa: Bohemians Praha - Budapesti Honvéd 1-2 és 1-1. Továbbjutott a Honvéd 3-2-es összesítéssel.
SK VOEST Linz - Vasas 2-0 és 0-4. Továbbjutott a Vasas 4-2-es összesítéssel.

Három órával a kezdés előtt a rádió riportere keresni kezdte a közvetítőállást. Meg is találta, de ott csak elvágott vezetékeket látott. Technikus, fejhallgató sehol nem volt. Takáts ekkor visszament a szállodába, hogy kapcsolatot teremtsen Budapesttel, szólni akart, hogy veszélyben a közvetítés. Ekkor derült ki, hogy a hotel és a stadion tulajdonosa ugyanaz a személy. A máltai üzletember közölte Takáts Árpáddal, hogy ő tartotta vissza a posta embereit, mert

addig nem lesz közvetítés, amíg a magyar riporter le nem tesz ezer amerikai dollárt az asztalra.

Mondanunk sem kell, Takátsnál nemhogy ezer, de két dollár sem volt. Ekkor a tulajdonos közölte, hogy közvetítés nem lesz, fel is hívta a máltai posta vezetőjét, hogy ne fáradjanak. Budapesten semmit sem tudtak a dologról, amikor az adás kezdődött volna, a bemondónő sajnálkozva közölte, hogy a mérkőzés helyett a Szív küldi adásának ismétlése szól majd.

Takáts Árpádnak annyit megengedtek, hogy bemehessen a stadionba, bár a kapzsi máltai még jegyet is akart vele vetetni.

Végül a magyar riporter megírta az összefoglalót, a végeredmény amúgy 1-1 lett, azaz a Haladás 8-1-es összesítéssel továbbjutott, majd elkezdődött a telefonálás Budapestre.

Málta fővárosa, La Valetta. A Haladás itteni KEK-mérkőzésének közvetítése a stadion tulajdonosának kapzsisága miatt elmaradt. A riporter Takáts Árpád lett volna Forrás: RIA Novosti/Ria Novosti

A Népsportos Kiss Antal nem tudott kapcsolatba lépni a szerkesztőséggel, emiatt szinte kedélybeteg lett. Takátsnak szerencséje volt.

A hosszas várakozást követően sikerült felhívni a rádiót, ahol rögzítették a magyar rádiós tudósítását, majd azt egy az egyben bejátszották a Népsportban ekkor már hallatlanul ideges ügyeletes szerkesztőnek.

A másnapi újságban így Takáts Árpád neve alatt jelent meg a meccs összefoglalója. A rádiós a cikkért kapott honoráriumot odaadta Kiss Antalnak, aki ettől – hetekkel később – kissé jobb kedvre derült.

Zürichi döbbenet

A Bajnokcsapatok Európa Kupájában az 1. forduló első meccsén Budapesten 4-0-ra nyert az Újpesti Dózsa a svájci FC Zürich ellen. A visszavágó sima mérkőzést ígért, erre a svájci csapat egy félidő alatt ledolgozta négygólos hátrányát! A szünetben a svájci szurkolók már a továbbjutást ünnepelték, mert összesítésben 4-4 volt az állás. Az 57. percben Nagy László gólja hatott idegnyugtatóan. Ezzel az idegenben lőtt góllal ment tovább a Dózsa, mert a Zürich végül 5-1-re megnyerte a visszavágót.

A következő fordulóban a Haladás az osztrák Sturm Grazot kapta ellenfélnek. Az első meccsen az osztrákok 2-0-ra nyertek. A visszavágót – amely 1-1-re végződött – szintén Takáts Árpád közvetítette volna, de

ezt a rádió vezetése tiltotta meg, mert a mérkőzés napján az MSZMP KB egyik prominens tagja, Biszku Béla Győrbe látogatott.

Takátsot levették a meccsről és azt kapta feladatul. hogy Biszku elvtársat kísérgesse mindenhova Győrben.

A végére hagytam a jó hírt: a Duna TV július 30-án, kedden élőben közvetít Máltáról a Bajnokok Ligája selejtező második fordulójának visszavágójáról.

Címlapi kép: Bene Ferenc akció közben, az Újpesti Dózsa - Szombathelyi Haladás NB.I -es labdarúgó mérkőzésen.
A történetet Takáts Árpád: Elmondom hát mindenkinek - Életem és a sport című könyvében találtuk.
A cikkhez az Arcanum Digitális Adatbázis nyújtott segítséget.